"Uniqua" nu va achiziţiona companii cu o cotă de piaţă sub 5%

MAGDA STOICA
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 6 septembrie 2005

Grupul "Uniqua" îşi menţine interesul pentru piaţa noastră de asigurări, chiar şi după achiziţia de 27% din acţiunile companiei de asigurări "Astra".

Gerald Muller, managing director "Uniqua International", ne-a declarat că "Astra" nu este singura firmă pe care "Uniqua" a avut-o în vedere ca să îşi asigure prezenţa pe piaţa asigurărilor din România, compania austriacă menţinîndu-şi interesul pentru România, în general. Domnul Muller a adăugat că "Uniqua" este interesată de companii vizibile pe piaţă cu o cotă de 5-10%.

Ca urmare, "Uniqua" nu este interesată numai de o companie, ci de o multitudine de firme care îndeplinesc anumite condiţii. Austriecii nu se simt presaţi să facă, acum, o achiziţie şi aşteaptă momentul potrivit pentru acest pas.

Gerald Muller consideră că segmentul asigurărilor de viaţă este cel mai atractiv de pe piaţa din România.

Prezenţa în acţionariatul "Astra" este strategică. Directorul "Uniqua" ne-a declarat că doreşte să aibă opţiunea să preia controlul asupra firmei româneşti, la un moment dat. Domnia sa nu a dat o dată exactă pentru acest moment, dar ne-a asigurat că nu va fi într-un viitor foarte îndepărtat.

Comparînd piaţa asigurărilor de la noi cu cea din Uniunea Europeană, domnul Muller consideră că, din punct de vedere legislativ, România este foarte apropiată de ţările din Uniune, dar din punct de vedere al calităţii produsului sîntem cu doi-cinci ani în urma UE.

Domnia sa a explicat apropierea pieţei româneşti de cea europeană din punct de vedere legislativ, prin aspiraţia României la UE şi alinierea pe care a trebuit să o facă pînă la integrare din acest punct de vedere.

Ţara noastră are însă de recuperat la capitolul de cunoaştere a pieţei, al produselor şi consecinţele achiziţionării unui anumit serviciu de asigurare şi, nu în ultimul rînd, la cîştigarea încrederii în piaţa asigurărilor, este de părere Gerald Muller.

De altfel, creşterea primelor brute subscrise a fost de 32% (162 milioane euro), la noi, anul trecut, ceea ce înseamnă de cinci ori mai mult decît în Austria, dar valoarea acestora a fost la noi de aproape zece ori mai mică decît la austrieci (14 miliarde de euro).

Cu toate acestea, românii nu au cheltuit în medie decît 9,30 euro/anul trecut pe produse de asigurare. Primele obţinute din asigurările de viaţă au reprezentat 0,35% din produsul intern brut, în timp ce asigurările generale 1,15% din PIB.

Austria este o piaţă prea mică pentru "Uniqua"

"Uniqua" este lider pe piaţa asigurărilor din Austria, deţinînd aproape jumătate din piaţa asigurărilor de viaţă, o treime din cea a asigurărilor de sănătate şi 15,5% din asigurările de imobile. Gerald Muller a declarat că Austria este prea mică pentru "Uniqua" şi, de aceea, conducerea companiei doreşte să extindă activitatea în Europa Centrală şi de Est, precum şi în partea de sud a continentului.

Compania austriacă este prezentă pe toate segmentele de asigurări din 14 ţări europene, deţinînd 3,7 milioane de clienţi prin intermediul unui personal de 8.000 de angajaţi.

Începînd din anul 2001, "Uniqua" nu a mai intrat pe pieţe noi, prin investiţii greenfield, ci doar prin achiziţii sau participaţii la companii locale.

Compania austriacă a achiziţionat de la începutul anului pînă în prezent două companii (una în Germania şi una în Bosnia Herţegovina) şi a preluat pachetul de acţiuni la alte două ("Astra" şi o companie din Bulgaria).

Dacă la începutul anilor "90, personalul din top managementul companiei prezentă pe altă piaţă decît cea austriacă erau expaţi, în prezent doar 36%-40%, mai au această calitate. Domnul Muller explică aceasta prin creşterea calificării pe pieţele locale şi înmulţirea managerilor cu pregătire adecvată, pentru astfel de posturi de conducere.

Profitul "Uniqua" s-a ridicat la 85,5 milioane de euro la finele primei jumătăţi a anului, ceea ce reprezintă aproximativ 71% din întreg profitul realizat în 2004.

Companiile grupului din Austria au contribuit cu 27,8 milioane de euro la întreg profit (aproape o treime), dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Pentru întreg anul în curs, managementul "Uniqua" aşteaptă un profit de aproximativ 150 milioane de euro.

Valoarea primelor brute subscrise a fost de 2,487 miliarde de euro (6 luni) în creştere cu aproape o treime faţă aceeaşi perioadă a anului trecut. Daunele plătite de companie s-au ridicat la aproximativ 1,42 miliarde de euro fiind cu 12,8% mai mare.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb