Unităţile de prelucrare a cărnii şi a peştelui şi unele depozite frigorifice au la dispoziţie doi ani pentru a-şi finaliza procesele de restructurare şi modernizare şi a se alinia cerinţelor structurale europene.
Potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Comitetul permanent pentru Lanţul Alimentar şi Sănătate Animală a aprobat solicitarea României de prelungire a perioadei de tranziţie pentru o serie de unităţi din industria cărnii, respectiv cele de prelucrare carne roşie, pasăre, peşte şi depozite frigorifice.
Solicitarea României a fost formulată pe 20 octombrie 2009 de către preşedintele ANSVSA, Marian Zlotea, şi a fost analizată în cadrul Reuniunii Comitetului Permanent pentru Lanţul Alimentar şi Sănătatea Animală, Secţiunea Siguranţa Biologică a Lanţului Alimentar (SCFCAH), care a avut loc la Bruxelles.
Reprezentanţii ANSVSA au susţinut propunerea de prelungire a perioadei de tranziţie pentru unele unităţi din industria cărnii, prin argumente care au relevat următoarele aspecte: procentajul de peste 80 la sută al unităţilor din România care au fost listate pentru tranziţie înainte de aderare şi acum sunt conforme cu normele europene, majoritatea unităţilor respective sunt de dimensiuni mici sau mijlocii, răspândite pe întreg teritoriul ţării şi furnizează produse în special pe piaţa naţională, programele de modernizare structurală sunt în fază avansată şi sunt finanţate fie prin fonduri UE (60 la sută), fie cu credite bancare.
De asemenea, a fost subliniat de către ANSVSA inclusiv impactul economico-social pentru că închiderea unităţilor respective ar însemna pierderea a aproximativ 5.000 de locuri de muncă în zone rurale.
Oficialii europeni au evidenţiat faptul că România a realizat un progres sensibil faţă de situaţia din anul 2007 şi că lista actuală reprezintă o parte mult redusă a listei iniţiale.
Pentru monitorizarea situaţiei, România a fost solicitată să transmită două rapoarte, unul la 31 decembrie 2010 şi altul la 31 octombrie 2011.
Produsele din unităţile respective se comercializează la nivel naţional sau sunt furnizate unor unităţi care livrează numai pe piaţa românească şi vor fi marcate ca atare.
Lista unităţilor aprobate pentru prelungirea perioadei de tranziţie a fost discutată şi agreată inclusiv în cadrul Consiliului Consultativ din cadrul ANSVSA.