Uniunea Europeană a exportat peste 34 de milioane de doze de vaccin anti-COVID

J.P.
Internaţional / 13 martie 2021

Uniunea Europeană a exportat peste 34 de milioane de doze de vaccin anti-COVID

Uniunea Europeană a exportat peste 34 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 în zeci de alte state care nu fac parte din spaţiul comunitar, în ciuda ritmului lent de vaccinare înregistrat în acest moment în ţările UE. În prezent, sub 10%, din populaţia blocului comunitar s-a vaccinat împotriva coronavirusului, informează Euronews, citat de Digi24.

Conform Comisiei Europene, Bruxellesul a autorizat în ultimele şase săptămâni 249 de cereri de export venite din partea a 31 de ţări non-UE.

Dintre aceste exporturi, unul singur a fost blocat: este vorba despre împiedicarea transferului a 250.000 de doze de ser AstraZeneca din Italia spre Australia, când UE s-a folosit pentru prima dată de interdicţia de export de vaccinuri împotriva COVID-19.

UE a creat în ianuarie un mecanism de monitorizare a exporturilor de vaccinuri, în contextul unei dispute cu producătorul britanico-suedez, acuzat că nu îşi respectă obligaţiile contractuale. Mecanismul permite autorităţilor naţionale, în consultare cu Comisia Europeană, să blocheze exporturi spre ţări din afara UE, dacă blocul comunitar consideră că o companie nu şi-a onorat mai întâi angajamentele către UE.

Recent, acest mecanism de control al exporturilor vaccinurilor anti-coronavirus a fost prelungit de UE.

UE, Marea Britanie şi SUA se acuză reciproc de "naţionalism" în privinţa păstrării a cât mai multor vaccinuri pentru propriii cetăţeni

Dintre ţările non-UE care au primit vaccinuri din partea Uniunii Europene, cele mai multe doze le-a primit Marea Britanie: aproximativ 9,1 milioane. Urmează apoi Canda (3,9 milioane de doze), Mexic (3,1 milioane), Japonia (2,7 milioane), Arabia Saudită (1,4 milioane), Hong Kong (1,3 milioane) şi Singapore (1 milion).

"Faptul că UE exportă vaccinuri anti-COVID în cantităţi semnificative este o dovadă a angajării noastre în acest efort de solidaritate globală", a declarat comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides.

"Cu toate acestea, nu toate companiile farmaceutice îşi onorează contractele cu UE, în ciuda faptului că au primit un avans care să le permită să aibă o producţie suficientă de doze", a adăugat Kyriakides.

Uniunea Europeană a fost criticată pentru ritmul lent de vaccinare a cetăţenilor din cele 27 de state membre, în condiţiile în care Bruxellesul, Londra şi Washingtonul se acuză reciproc de "naţionalism" şi de "protecţionism" în ceea ce priveşte păstrarea stocurilor de vaccin pentru propriii cetăţeni şi blocarea exportării de doze către alte ţări.

"Marea Britanie şi SUA au impus o interdicţie de export în cazul vaccinurilor produse pe teritoriul lor", a declarat preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

Acuzaţia a fost respinsă de guvernul britanic.

Ulterior, acuzaţiile de "protecţionism" la adresa UE s-au intensificat după blocarea de Italia a lotului AstraZeneca destinat Australiei.

Pfizer şi Moderna anunţă creşterea producţiei. AstraZeneca, restantă la livrări

Conform OurWorldinData, mai puţin de 10% din populaţia de 450 de milioane de cetăţeni ai UE s-a vaccinat până în prezent cu cel puţin o doză. Comparativ, procentul este de 35% în Marea Britanie şi 29% în SUA.

Campania de vaccinare în UE a debutat la finalul lui decembrie 2020. Până în prezent, trei vaccinuri - Pfizer/BioNTech, AstraZeneca/Oxford University şi Moderna - au fost aprobate de către Agenţia Europeană a Medicamentului.

La mijlocul lunii ianuarie, atât Pfizer cât şi AstraZeneca au anunţat reducerea livrărilor de vaccinuri anti-COVID. Pfizer a redus la jumătate volumul de vaccinuri livrate în unele ţări UE, inclusiv România.

În cele din urmă, Pfizer a anunţat că îşi va onora obligaţiile contractuale către UE şi va creşte producţia pentru a face faţă comenzilor. Un anunţ similar a fost făcut şi de către compania Moderna.

În schimb, AstraZeneca nu a livrat încă toate dozele promise Uniunii Europene. Compania a redus livrările promise de vaccin pentru primul trimestru de la 80 de milioane la 40 de milioane de doze, invocând dificultăţi de producţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb