Uniunea Europeană acuză Intel de concurenţă neloială faţă de AMD

R.P.
Ziarul BURSA #Companii #IT / 30 iulie 2007

Uniunea Europeană acuză Intel de concurenţă neloială faţă de AMD

Autoritatea de reglementare antitrust a Uniunii Europene a acuzat vineri compania americană "Intel" că a încercat să-şi utilizeze cota sa apreciabilă de pe piaţa europeană a procesoarelor pentru a influenţa negativ activitatea companiei rivale AMD (Advanced Micro Devices), a informat Reuters, citată de Rompres.

Intel şi AMD fabrică majoritatea procesoarelor folosite de cele peste un miliard de calculatoare personale şi servere aflate în uz la nivel mondial, compania Intel deţinând circa 80% din piaţă.

Comisia Europeană consideră cu Intel a încălcat reglementările UE "cu scopul de a exclude principalul concurent, AMD, de pe piaţa procesoarelor de tip x86". Compania Intel este vinovată, potrivit Comisiei Europene, de trei încălcări ale legislaţiei antitrust, care fac parte dintr-o singură strategie anti-concurenţială. Prima acuzaţie la adresa companiei "Intel" este că a oferit producătorilor de calculatoare reduceri de preţ, cu condiţia ca fabricanţii să achiziţioneze cea mai mare parte din procesoare de la "Intel". A doua acuzaţie este că "Intel" a oferit bani producătorilor de calculatoare pentru a amâna sau anula lansarea unor produse care folosesc cipuri AMD. A treia acuzaţie se referă la faptul că Intel a oferit clienţilor strategici cipuri de procesoare sub preţul pieţei, pentru a câştiga licitaţii la care participa şi AMD.

Comisia Europeană investighează activitatea "Intel" de câţiva ani, pentru a determina dacă firma îşi menţine dominanţa faţă de AMD folosind metode care încalcă legile concurenţei.

Oficialii "Intel" au respins acuzaţiile şi au spus că dosarul făcut de autoritatea de reglementare antitrust conţine erori.

Reprezentanţii AMD au declarat vineri că acuzaţiile aduse "Intel" sunt benefice atât pentru consumatori, cât şi pentru producătorii de PC-uri.

AMD a câştigat cotă de piaţă în 2005 şi în cea mai mare parte din 2006, dar a suferit o scădere când "Intel" a lansat noi modele de procesoare şi a redus preţurile modelelor existente. Cota de piaţă a AMD la sfârşitul anului 2006 era de 25% la procesoarele de tip x86, dar a scăzut la 19% până în martie 2007, potrivit companiei de cercetare de piaţă Mercury Research.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb