UNIVERSAL ROBOTS: Cum pot roboţii salva angajaţii

S.B.
Companii / 17 ianuarie 2022

Cum pot roboţii salva angajaţii

Roboţii colaborativi (sau coboţii) sunt uşor de implementat, compacţi şi nu necesită construcţia de cuşti de siguranţă în jur. Sunt uşor de programat, pot efectua o gamă largă de sarcini şi operaţiuni şi pot lucra non-stop, menţinând în acelaşi timp un nivel ridicat de repetabilitate, cu o precizie de zecimi şi sutimi de milimetru. Roboţii colaborativi oferă producţiei flexibilitatea necesară. În numai o zi, pot fi mutaţi şi reprogramaţi pentru a efectua o nouă sarcină. Deoarece timpul de nefuncţionare va fi minim, pierderile financiare vor scădea şi ele. Roboţii colaborativi oferă o rentabilitate ridicată a investiţiei - perioada medie de rambursare este de doar 1-2 ani, în acelaşi timp, făcând automatizarea mai accesibilă întreprinderilor mici şi mijlocii. Dar cel mai important avantaj al coboţilor este că ajută la protejarea sănătăţii angajaţilor.

Potrivit Organizaţiei Internaţionale a Muncii (ILO), aproximativ 340 de milioane de accidente industriale au loc în întreaga lume în fiecare an, iar 160 de milioane de persoane devin victime ale bolilor profesionale. Dinamica generală indică faptul că aceste cifre cresc în fiecare an. În viitor, roboţii colaborativi pot schimba aceste statistici în bine.

În primul rând, caracteristica cheie a coboţilor este că pot lucra umăr la umăr cu oamenii fără a-i pune în pericol. Asta datorită senzorilor multipli din dotare şi unui sistem de securitate sofisticat. Roboţii colaborativi pot încetini activitatea sau se pot opri complet atunci când o persoană este periculos de aproape de ei, pentru a elimina orice posibilitate de coliziune. Cu alte cuvinte, aşa cum spunea prima lege a roboticii, un robot nu poate face rău unei persoane.

Dezvoltarea inteligenţei semantice va face roboţii colaborativi şi mai siguri, deoarece le va permite să evalueze mai bine şi să răspundă mai adecvat la mediu, precum şi să recunoască mai bine vorbirea şi gesturile oamenilor din jurul lor. De exemplu, robotul nu numai că va recunoaşte că obiectul din faţă este o persoană, nu o maşinărie, dar va putea şi să prezică acţiunile sale ulterioare. Dacă un angajat se îndreaptă spre uşă şi traiectoria mişcării sale intersectează traiectoria robotului, robotul îşi va ajusta direcţia în mod corespunzător în timp real şi va continua să se mişte în loc să se oprească.

De asemenea, сoboţii pot salva angajaţii de sarcini monotone şi obositoare care provoacă RSI (Repetitive Strain Injuries) - leziuni din cauza deformărilor repetate, precum şi din cauza sindromului de suprasolicitare ocupaţională (OOS). Acestea sunt disconfort, durere în muşchi şi articulaţii, boli ale sistemului musculo-scheletic cauzate de repetarea frecventă a mişcărilor monotone pentru o lungă perioadă de timp. Sunt leziuni obişnuite pentru lucrătorii care efectuează operaţiuni de încărcare şi descărcare, precum şi pentru cei angajaţi pe banda transportoare.

Nu în ultimul rând, coboţii îşi pot asuma cu uşurinţă sarcini potenţial periculoase, fie că lucrează cu piese şi substanţe periculoase sau în condiţii de risc. Conform statisticilor Organizaţiei Internaţionale a Muncii, numai munca legată de expunerea la substanţe periculoase provoacă peste 650 de mii de decese pe an, astfel că utilizarea coboţilor pentru aceste operaţiuni este foarte importantă.

Compania JVC Electronics Indonesia (JEIN), care produce dispozitive audiovizuale şi de navigaţie pentru maşini, a folosit coboţi pentru astfel de operaţiuni. La uzina JEIN, au fost implementaţi şapte roboţi

colaborativi UR3 care îndeplinesc diverse sarcini, de exemplu, instalarea pieselor pe plăci, înşurubarea, lipirea. La lipirea şi separarea pieselor PCB tăiate, se eliberează vapori nocivi şi particule de praf, iar transferul acestor operaţiuni către coboţi a ajutat la protejarea angajaţilor companiei de sarcini potenţial periculoase şi la asigurarea unor condiţii de lucru mai bune pentru aceştia. În plus, odată cu implementarea coboţilor, compania a reuşit să reducă costurile anuale de operare cu peste 80.000 de dolari.

Angajaţii companiei canadiane Etalex erau foarte îngrijoraţi pentru siguranţa lor atunci când efectuau descărcarea manuală a pieselor finite din presa de frână timp de 8 ore pe zi. Este o sarcină monotonă şi epuizantă din punct de vedere fizic, astfel că până la sfârşitul zilei, concentrarea angajaţilor poate să nu mai fie la fel de mare ca la începutul schimbului. Deci, probabilitatea unui accident creşte. Conducerea companiei a decis să îndepărteze complet oamenii dintr-un loc de producţie potenţial periculos şi să folosească cobotul UR10 în locul acestora, eliminând astfel cea mai mică şansă de rănire atunci când se lucrează cu presa. Este important de menţionat că în atelierul Etalex există foarte puţin spaţiu liber, ceea ce nu a permis introducerea unui robot industrial tradiţional în lanţul de producţie, care ar fi necesitat construirea unor cuşti de siguranţă. În aceste condiţii, compactul UR10 se potriveşte perfect în spaţiul limitat.

Dar coboţii pot ajuta la îmbunătăţirea siguranţei lucrătorilor şi în afara proceselor de producţie. Dezvoltatorul roboticii de bucătărie Miso Robotics a creat un asistent, Flippy, bazat pe un cobot de la Universal Robots, care poate întoarce şi prăji burgeri pe aragaz. Avantajele unei astfel de soluţii sunt evidente, deoarece contactul uman cu o sobă sau ulei fierbinte este exclus în acest caz, ceea ce înseamnă că posibilitatea de rănire în bucătărie este redusă la minimum. În acelaşi timp, productivitatea creşte semnificativ, resursele de lucru sunt eliberate şi cantitatea de deşeuri este redusă, deoarece vederea cu infraroşu şi inteligenţa artificială îi permit lui Flippy să determine cu exactitate gradul de pregătire al unui fel de mâncare.

În concluzie, coboţii pot lucra în condiţii periculoase, nu se tem de gaze nocive şi de praf, iar echipamentele adecvate îi pot face rezistenţi la temperaturi ridicate şi acizi. Implementarea cât mai rapidă a coboţilor reprezintă primul pas către un mediu de lucru sigur. Astfel, poate fi protejată sănătatea angajaţilor şi uneori chiar viaţa lor.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. de fapt este: cum pot robotii sa inlocuiasca angajatii

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb