UNIVERSITATEA ROMÂNO-AMERICANĂ: Proporţia posesorilor de cont bancar a crescut în România cu 15% în ultimii ani

Jose Fierro
Macroeconomie / 20 decembrie 2016

Proporţia posesorilor de cont bancar a crescut în România cu 15% în ultimii ani

Proporţia posesorilor de cont bancar a crescut în România cu 15% în ultimii ani, iar numărul celor cu vârsta peste 15 ani, care deţin un cont în bancă, a crescut de la 45%, cât era în 2011, la 60%, în 2014, după cum arată raportul OECD/INFE.

Conform unui comunicat al Universităţii Româno-Americane, proporţia celor care beneficiază de o educaţie în domeniul financiar la un nivel superior este de doar 30%, potrivit raportului independent Graduate Barometer 2016 lansat de "Trendence Institut", ceea ce demonstrează că educaţia financiară nu mai poate fi văzută drept opţională, deoarece joacă un rol esenţial în buna funcţionare a unei societăţi.

Comunicatul precizează că studiile efectuate în ultimii ani au arătat o instruire financiară redusă a europenilor, în termeni de cunoştinţe financiare, atitudini şi comportament.

Prezentat în raportul emis de OECD/INFE despre literaţia financiară în Europa, un studiu realizat în Marea Britanie a urmărit legătura existentă între cunoştinţele financiare şi obiceiul de consum al utilizatorilor de credite. Rezultatele arată că britanicii care recurg la un astfel de servicu bancar au mai puţine cunoştinţe financiare decât cei care nu folosesc. În plus, cei care deţin mai puţine cunoştinţe în acest domeniu sunt cei care au credite de o valoare mai mare decât cei literaţi în domeniul financiar.

Un alt studiu prezentat de OECD/INFE, cu privire la cunoştinţele europenilor în materie de termeni financiari, arată că europenii au nevoie de ajutor pentru a înţelege şi a utiliza în mod eficient anumite produse financiare, pentru că nu înţeleg termenii. Lipsa familiarităţii cu aceşti termeni poate duce la supraîndatorare sau la o utilizare iresponsabilă a creditului, precum şi la a face dificilă economisirea sau investiţiile.

În unele ţări, numărul ridicat al datoriilor a fost considerat drept o urmare a carenţelor existente în literatia financiară, aşa că guvernele au recurs la educaţie financiară şi recomandări pentru a preveni supra-îndatorarea şi diminuarea consecinţelor de ordin financiar.

Ovidiu Folcuţ, Rectorul Universităţii Româno - Americane, a declarat: "Educaţia financiară este o componenţă a educaţiei la modul general, iar societatea în care trăim ne obligă să avem un nivel cel puţin minimal de cunoaştere în acest domeniu, pentru că evoluţiile prezente şi viitoare impun un astfel de demers. România s-a confruntat, din păcate, cu multe situaţii în care lipsa educaţiei financiare a condus la contexte controversate, uneori dramatice, cu un impact major asupra unei părţi importante a populaţiei. Este aşadar bine să ai răspunsurile, să îţi pui întrebări obiective înainte să optezi pentru un anumit serviciu bancar sau nebancar şi astfel, fără îndoială, cazuri precum creditele «cu buletinul», sau cele imobiliare, în diverse valute, cu evoluţii surprinzătoare în ultimii ani, ar fi putut să fie evitate, pentru că mulţi dintre cei care au acceptat să semneze astfel de contracte ar fi căutat o serie de răspunsuri, înainte de a da curs unui astfel de demers. Aşa că, dacă reuşim să înlăturăm, într-o oarecare măsură, ignoranţa sau lipsa de cultură economico-financiară din multe contexte ale societăţii, asta ne va ajuta".

Ponderea tinerilor români care şi-ar dori să îşi deschidă o afacere proprie o depăşeşte pe cea a europenilor, fiind de 37,6%, menţionează documentul trimis redacţiei

Cunoştinţele în domeniul financiar contribuie puternic la o mai bună administrare a resurselor, oferind în acelaşi timp şi o deschidere mai pronunţată către zona antreprenorială. Proporţia tinerilor români care şi-ar dori să îşi deschidă o afacere proprie o depăşeşte pe cea a europenilor, procentul fiind de 37,6% în România, faţă de 24,1% în Europa.

Universitatea Româno-Americană oferă o serie de programe de studiu în domeniul ştiinţelor economice. Astfel, proporţia studenţilor care aleg o specializare din zona business în cadrul Universităţii Româno-Americane este de 49%. Totodată, numărul studenţilor din cadrul Universităţii Româno-Americane care au de gând să aleagă calea antreprenoriatului este mult mai mare decât media la nivelul României sau cea din Europa, ajungând la o proporţie de 43,9%.

Comunicatul precizează: "Un sistem financiar sănătos se bazează pe doi piloni: instituţii care funcţionează bine şi consumatori competenţi"

Este responsabilitatea fiecăruia să îşi administreze corect finanţele, însă şi a guvernului, a sectorului economic şi a instituţiilor de a educa publicul, în general, întrucât competenţa financiară este o condiţie importantă pentru o societate economică sănătoasă.

Ovidiu Folcuţ a adăugat: "Creşterea nivelului de educaţie financiară poate fi posibilă cu o implicare mult mai mare a celor care au un cuvânt de spus în această privinţă, fie că vorbim de instituţii de învăţământ sau instituţii din domeniul respectiv. Printr-o implicare mai vizibilă a acestora în societate, cred că se poate obţine un rezultat satisfăcător, în care populaţia să aibă un nivel de conştientizare şi cunoaştere bine puse la punct. Trebuie să ştii câte ceva despre acest domeniu fără să fii de profesie finanţist sau economist, o minimă cultură financiară trebuie să aibă întrega societate, pentru că mai toată lumea plăteşte acum cu un card, sau foloseşte plăţile online sau o parte importantă a populaţiei este pusă în situaţia de a se întreba dacă îşi ia un credit sau nu. Într-un sistem informaţional mai bine pus la punct, ei ajung să înţeleagă apriori ce anume se poate întâmpla şi sunt mai greu de indus în eroare".

Rectorul Universităţii Româno-Americane a mai declarat: "Ar trebui să fie la îndemâna oricui să ştie să îşi calculeze dobânda pentru o sumă pe care o depune în bancă, să înţeleagă că este necesar să economiseşti, în special, în perioadele în care veniturile sunt mai mari, ca să ai pe urmă cum să faci faţă cheltuielilor şi în perioadele de declin, când veniturile ţi-au scăzut, dintr-un motiv sau altul. Sunt lucruri pe care, cu cât le cunoşti mai îndeaproape, cu atât te ajută mai mult să înţelegi şi să nu poţi să fii indus în eroare într-un anume context. Avem multe exemple în care societatea noastră a putut fi manipulată tocmai din cauza acestor carenţe de informare şi de cultură financiară".

Documentul trimis Redcaţiei notează: "Educaţia financiară contribuie masiv la un comportament financiar responsabil al oamenilor. Un nivel scăzut al competenţelor financiare consumatorilor are consecinţe atât la nivel micro, cât şi macro. În lipsa unei baze a cunoştinţelor de ordin financiar, oamenii nu au control asupra cheltuielilor lor, nu sunt conştienţi de riscurile financiare şi nu ştiu cum să procedeze în cazul unor situaţii deosebite (pierderea locului de muncă, apariţia unor probleme de sănătate) pentru a-şi controla finanţele".

În acest context, comunicatul afirmă că supra-îndatorarea devine o ameninţare reală şi frecvenţa unor astfel de cazuri este tot mai mare. Cei cu o cultură financiară solidă în domeniul financiar au control asupra finanţelor lor şi fac alegeri responsabile atunci când vine vorba de cheltuielile de nevoi personale şi nu numai.

Educaţia financiară a reprezentat subiectul dezbaterii publice care s-a desfăşurat în luna noiembrie, în cadrul Universităţii Româno-Americane. Organizată, în parteneriat, de Universitatea Româno-Americană, Autoritatea de Supraveghere Financiară, Institutul de Economie Mondială, Institutul de Studii Financiare, sub egida "Dezbaterii Naţionale pentru Educaţie şi Cercetare - România educată", un proiect iniţiat de Preşedinţia României, acţiunea a avut drept temă "Educaţie financiară: Să vorbim despre viitor!", evenimentul şi-a propus să aşeze la aceeaşi masă multe dintre instituţiile interesate de îmbunătăţirea nivelului de alfabetizarea financiară în ţara noastră.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb