UNJR dezavuează modul în care DNA a comunicat public în cazul Oprea

Mina Irina
Anticorupţie / 21 septembrie 2016

UNJR dezavuează modul în care DNA a comunicat public în cazul Oprea

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) condamnă modul în care Senatul şi Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) au ales să acţioneze şi să comunice în cazul cererii de începere a urmării penale faţă de senatorul Gabriel Oprea pentru uciderea din culpă a poliţistului Bogdan Gigina, potrivit unui comunicat de presă postat pe site-ul instituţiei.

UNJR consideră că acest mod de comunicare conduce la impresia că justiţia se înfăptuieşte fie de parlamentari, fie de procurori, şi nu de către judecători.

Astfel, Senatul României a ales să justifice votul prin care a respins cererea de urmărire penală faţă de senatorului Gabriel Oprea pe motiv că "dosarul este subţire".

UNJR reaminteşte Senatului României că votul dat asupra cererii de urmărire penală nu echivalează cu o sentinţă, parlamentarii neputându-se substitui judecătorilor. Parlamentul României, ca putere legiuitoare, nu poate acţiona ca un organism judiciar care, făcând o analiză prealabilă a probelor administrate în cauză, să blocheze practic continuarea anchetei pe motiv că acestea sunt insuficiente.

Pe de altă parte, UNJR dezavuează modul în care DNA a comunicat public pe acest caz, vulnerabilizând ancheta penală, care ar trebui făcută cu foarte mare profesionalism respectând cu stricteţe prevederile din Cod, cu atât mai mult cu cât e vorba de acuzaţii privind uciderea din culpă a unei persoane.

Prin comunicatul de ieri DNA a amplificat emoţia generală după votul din Senat, afirmând că acel vot "îi plasează pe procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în imposibilitatea stabilirii răspunderii penale a fostului ministru de interne pentru moartea poliţistului Bogdan Gigina".

"Este absolut inadmisibil ca o anchetă penală soldată cu moartea unei persoane să fie tratată cu superficialitate şi lipsă de profesionalism de instituţii fundamentale ale statului, în timp ce familia poliţistului Bogdan Gigina şi cetăţenii solicită disperat şi public să se facă dreptate", se arată în sursa citată.

DNA a transmis ierim, într-un comunicat de presă, că votul senatorilor prin care a fost respinsă cererea procurorilor de începere a urmăririi penale a lui Gabriel Oprea pentru ucidere din culpă "înseamnă că actul de justiţie nu mai poate fi înfăptuit".

DNA precizează: "Respingerea cererii procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie de începere a urmăririi penale, de către majoritatea membrilor Senatului României, are drept consecinţă blocarea anchetei penale faţă de Gabriel Oprea cu privirea la infracţiunea de ucidere din culpă şi îi plasează pe procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în imposibilitatea stabilirii răspunderii penale a fostului ministru de interne pentru moartea poliţistului Bogdan Gigină".

În acelaşi comunicat, DNA subliniază: "Cu alte cuvinte, voinţa exprimată de majoritatea senatorilor faţă de cererea formulată de procurori înseamnă că actul de justiţie nu mai poate fi înfăptuit".

La 1 septembrie a fost formulată cererea de efectuare a urmăririi penale faţă de Gabriel Oprea, senator în Parlamentul României, fost viceprim-ministru pentru Securitate Naţională şi ministru al Afacerilor Interne, în legătură cu săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, în perioada în care a deţinut funcţia ministerială.

Solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie a fost supusă, luni, la vot de către plenul Senatului României.

Senatorii au respins cererea DNA.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Principalii vinovati de moartea lui GIGINA SUNT CEI CARE AU SAPAT GROAPA SI N-AU INGRADIT CORESPUNZATOR LOCUL!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb