Companiile membre ale Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România au deschis până în prezent 49 dosare de daună în baza poliţelor de asigurare dedicate locuinţelor, ca urmare a notificărilor primite din partea celor care au fost afectaţi de incendiul produs la Craiova în data de 7 septembrie 2023, informează UNSAR printr-un comunicat.
"În acest eveniment nefericit au fost afectate locuinţele din 3 blocuri, incendiul pornind de la apartamentele situate la mansarda acestora, extinzându-se apoi la alte câteva zeci de apartamente. Doar o parte dintre locuinţele afectate sunt, însă, protejate printr-o asigurare facultativă. Astfel, până în acest moment, au fost deschise 49 dosare de daună, dar numărul avizărilor către companiile de asigurări probabil va continua să crească şi în perioada următoare. Din totalul dosarelor de daună avizate, jumătate sunt deschise în baza unor poliţe de asigurare care acoperă atât daunele produse clădirii, bunurilor din locuinţă, cât şi eventualele prejudicii produse terţelor persoane (cum ar fi vecinilor). Iar cealaltă jumătate a numărului de poliţe sunt emise doar pentru a proteja construcţia propriu-zisă, fără bunuri sau alte clauze dedicate", se menţionează în comunicat.
Potrivit sursei citate, deşi doar 1 din 5 locuinţe din România este asigurată, anul trecut, asigurătorii membri ai UNSAR au plătit despăgubiri de peste 43,3 milioane lei în baza asigurărilor facultative doar pentru acoperirea prejudiciilor cauzate de incendii, cu peste 69% mai mult faţă de 2021, fără a lua în calcul şi despăgubirile acordate pentru pagubele cauzate de producerea altor riscuri.
"Incendiul continuă să fie principalul risc care produce cele mai mari pagube locuinţelor şi bunurilor noastre. Recomandăm fiecărui proprietar să se informeze despre beneficiile unei asigurări facultative pentru locuinţă şi să ia cea mai bună decizie pentru a fi #sigurACASA‚ alături de cei dragi", a declarat Alexandru Ciuncan, preşedinte & director general al UNSAR.
Asigurarea facultativă pentru locuinţă oferă un nivel suplimentar de protecţie faţă de cea obligatorie PAD, acoperind, în plus faţă de dezastrele naturale, şi alte riscuri, precum: incendiu, explozie, căderi de corpuri, inundaţii produse de avarii ale instalaţiilor de apă-canal, climatizare, termoficare, precum şi alte situaţii neprevăzute - inundaţii produse vecinilor, defecţiuni ale centralei termice, daune la bunurile electronice / electrocasnice etc. Asigurările facultative de locuinţe se pot încheia doar pentru locuinţele care sunt asigurate printr-o poliţă obligatorie (PAD).
Înfiinţată în 1994, Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România reprezintă 21 de companii de profil. Acestea deţin o pondere de aproximativ 90% din piaţa locală de asigurări. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apărarea şi reprezentarea intereselor asigurătorilor şi reasigurătorilor din România, participarea la îmbunătăţirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, promovarea activităţii de asigurări în România şi a dezvoltării durabile a industriei de profil pe plan intern şi internaţional. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federaţiei Asigurătorilor şi Reasigurătorilor Europeni - Insurance Europe.