Primele cinci riscuri în funcţie de daunele achitate de asigurătorii Membri UNSAR, pe poliţele de tip property, au cumulat valori de peste 140 milioane lei în 2020. Dintre acestea, incendiul a cauzat cele mai mari pagube, asigurătorii plătind peste 90 de milioane lei către companiile afectate, conform unui comunicat remis redacţiei.
Pe locul secund au fost exploziile, cu daune achitate de aproximativ 34 de milioane de lei. Topul riscurilor care au generat cele mai mari daune este completat, în ordine, de riscurile legate de inundaţii, care au generat daune de 7,8 milioane lei, urmate de cele referitoare la furtună (daune de 4,4 milioane lei) şi de avariile accidentale (3,8 milioane lei).
În altă ordine de idei, cea mai mare daună achitată anul trecut pe o poliţă de tip property ca urmare a producerii riscului de incendiu a fost de aproximativ 22 milioane lei.
Aşadar, în contextul în care pe fondul pandemiei 61% dintre companiile private mici şi mijlocii şi-au redus activitatea faţă de 2019, accesarea unui plan de asigurări a devenit esenţială pentru orice afacere.
"Existenţa unui plan de asigurări potrivit specificului fiecărui business poate face diferenţa între continuarea activităţii şi faliment - în momentul producerii unui risc asigurat", a declarat Adrian MARIN, Preşedintele UNSAR.
Astfel, industria de asigurări vine în sprijinul antreprenorilor şi al mediului de afaceri cu o nouă iniţiativă menită să crească nivelul de informare cu privire la asigurările pentru companii: #BusinessSOS.
Prin lansarea unui ghid şi a altor materiale dedicate mediului de afaceri, UNSAR evidenţiază importanţa asigurărilor pentru bunuri, răspunderi civile, inclusiv faţă de proprii angajaţi, a asigurărilor pentru riscuri financiare şi, nu în ultimul rând, a asigurărilor împotriva riscurilor cibernetice.
"Un mediu antreprenorial mai bine informat este cu siguranţă şi unul mai puternic şi mai rezilient în faţa riscurilor. Prin #BusinessSOS ne dorim să fim alături de antreprenori şi să le oferim informaţii esenţiale care să îi ajute în desfăşurarea activităţii", a precizat Alexandru CIUNCAN, Director General al UNSAR.
Demersul UNSAR este realizat cu susţinerea ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiară şi sprijinit de următoarele organizaţii şi instituţii: AAFBR - Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari din România, APAPR - Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România, APPA - Asociaţia Pentru Promovarea Asigurărilor, ARIR - Asociaţia pentru Relaţii cu Investitorii la Bursă din România, Asociaţia Brokerilor - Piaţa de capital, BVB - Bursa de Valori Bucureşti, CCIFER - Camera Franceză de Comerţ şi Industrie în România, CCIpR - Camera de Comerţ Italiană pentru România, FGA - Fondul de Garantare a Asiguraţilor, FSAB - Federaţia Sindicatelor din Asigurări şi Bănci, ISF - Institutul de Studii Financiare, PIAR - Patronatul Industriei Asigurărilor din România, PRBAR - Patronatul Român al Brokerilor de Asigurare-Reasigurare şi UNSICAR - Uniunea Naţională a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări.