UNSAR CONTRAZICE TESTUL DE STRES DERULAT DE ASF: "Industria asigurărilor poate rezista cu succes în cazul unui utremur major"

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 24 iulie 2015

"Industria asigurărilor poate rezista cu succes în cazul unui utremur major"

ASF susţine că o astfel de catastrofă va mătura sectorul

O analiză realizată de brokerul AON Benfield arată că 12 asigurători de la noi îşi vor putea respecta obligaţiile de plată după o catastrofă naturală, potrivit UNSAR

Industria asigurărilor din ţara noastră poate face faţă cu succes şi fără probleme obligaţiilor de plată în cazul unui eveniment catastrofal, consideră Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România. Reacţia UNSAR vine după ce testul de stres derulat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a arătat că o singură companie de asigurări din cele 13 supuse testelor (care reprezintă peste 80% din piaţă) ar îndeplini cerinţa de capital de solvabilitate (SCR) de peste 100% în cazul unei cutremur major, însă aceasta (n.r. ING Asigurări de Viaţă) nu are poliţe care să fie impactate. Totodată, în cazul unor inundaţii severe, doar trei companii de asigurări (Allianz, Generali şi ING) ar rezista, conform rezultatelor prezentate de Autoritate.

Preşedintele UNSAR şi CEO al Allianz-Ţiriac Asigurări, Remi Vrignaud, consideră că "testul stresat" derulat de ASF a fost util şi necesar, dar că trebuie să fie lămurite anumite informaţii şi reacţii apărute după rezultatele negative ale acestuia.

Remi Vrignaud a declarat că exerciţiul realizat de Autoritate este bazat pe un scenariu de o severitate dusă la extrem, deoarece combină riscul producerii unui cutremur major cu intrarea în incapacitate de plată a reasigurătorilor - fapt cel puţin improbabil. Estimarea UNSAR este că rezultatele aplicării aceluiaşi scenariu nu ar fi fost diferite nici în alte pieţe din Europa.

UNSAR: "12 asigurători, ce reprezintă peste 80% din piaţă, au o capacitate de despăgubire de 1,45 miliarde euro, în cazul unei catastrofe naturale"

Potrivit sursei citate, capacitatea de despăgubire a membrilor UNSAR, în cazul unor catastrofe naturale, se ridică la peste 1,45 miliarde de euro, cu aproape 60% peste simularea efectelor unui cutremur similar celui din 1977. Protecţiile în reasigurare disponibile membrilor UNSAR sunt, conform aceluiaşi studiu, securizate prin plasamente în proporţie de 99,9% la reasigurători cotaţi cu rating minim A, ţinând cont, în comparaţie cu alte ţări europene, de o severitate a unui eveniment catastrofal mult peste nivelul Poloniei, Cehiei, Ungariei şi al altor ţări din regiune.

Analiza AON Benfield arată că 12 asigurători de la noi îşi vor putea respecta obligaţiile de plată în cazul unui cutremur major, respectiv Allianz-Ţiriac , Asirom, Astra, Carpatica, Certasig, Euroins, Garanta, Generali, Gothaer, Groupama, Omniasig şi Uniqa.

În plus, reprezentanţii UNSAR au precizat: "Referindu-ne la nivelul de reasigurare pe segmentul NatCat (n.r. catastrofe naturale) al companiilor de asigurare membre UNSAR, potrivit unui studiu realizat de AON Benfield, asigurătorii români au cumpărat protecţie pentru riscul de cutremur de 1,45 miliarde euro (adecvată acoperirii pagubelor generate de un cutremur ce s-ar produce o dată la 361 de ani). Potrivit aceloraşi evaluări, un cutremur de magnitudinea celui din 1977 ar produce daune asigurate în portofoliul companiilor membre UNSAR de 909 milioane de euro. Chiar şi într-un scenariu de severitate dusă la extrem (ce combină apariţia unui cutremur major cu incapacitatea de plată a reasigurătorilor cei mai mulţi dintre asigurători vor fi în măsură să plătească daunele asumate, cu preţul diminuării ratei de solvabilitate".

Totodată, Uniunea consideră neconformă cu realitatea afirmaţia cum că "nici un asigurător (mai puţin o companie care practică exclusiv asigurări de viaţă) nu ar fi putut să plătească despăgubirile în caz de cutremur major.

Insert

Omniasig spune că are capacitatea financiară necesară pentru a-şi onora integral obligaţiile de plată a despăgubirilor

Omniasig Vienna Insurance Group îndeplineşte atât cerinţele de solvabilitate conform cadrului legislativ curent, cât şi al celui viitor - regimul Solvabilitate II - care va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2016, conform rezultatelor raportului exerciţiului Balance Sheet Review-BSR, publicat în cursul săptămânii trecute de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, arată un comunicat al asiguratorului.

"Omniasig VIG are capacitatea financiară necesară pentru a-şi onora integral obligaţiile de plată asumate prin contractele de asigurare încheiate, chiar şi în situaţii de producere a unor evenimente extreme (catastrofe naturale sau orice alte tipuri de evenimente majore)", a declarat Mihai Tecău, preşedinte Directorat OMNIASIG Vienna Insurance Group.

În ceea ce priveşte scenariile specifice de asigurare testate în cadrul acestui exerciţiu, precizăm că acestea nu evaluează efectele producerii catastrofelor naturale în mod individual - cutremur, respectiv inundaţii - , ci sunt scenarii combinate, care includ şi alte tipuri de ipoteze (de exemplu intrarea în incapacitate de plată a reasigurătorilor, creşterea diverselor costuri asociate daunelor), precizează comunicatul citat.

Asiguratorul consideră că scenariul de intrare în incapacitate de plată a reasigurătorilor - ca parte componentă a scenariilor specifice de asigurare testate - este unul extrem, cu probabilitate de realizare extrem de redusă, iar rezultatele testului de stres trebuie interpretate în aceşti parametri.

Recent, şi Allianz-Ţiriac a reacţionat la rezultatele testelor de stres publicate de ASF, potrivit cărora piaţa noastră de asigurări nu şi-ar putea îndeplini obligaţiile, pe standardele Solvency II (care vor intra în vigoare de anul viitor), în cazul unui cutremur sever.

Allianz-Ţiriac are capacitatea să acopere daune în valoare de peste şapte sute de milioane de euro, în caz de cutremur major, potrivit lui Remi Vrignaud, CEO al companiei.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb