Unul mirolăie, altul mârâie

SORIN ROŞCA STĂNESCU
Internaţional / 22 februarie 2023

SORIN ROŞCA STĂNESCU

La o distanţă de 1.000 de kilometri unul de altul şi în timp de doar câteva ore, liderul Rusiei şi, respectiv, preşedintele Statelor Unite au rostit câte un discurs destinat, primul, cetăţenilor Federaţiei Ruse, iar cel de-al doilea, lumii întregi. Mesajul lui Putin a fost mai degrabă destinat menţinerii unui grad de acceptabilitate în rândul ruşilor, iar discursul lui Biden a avut în primul rând rolul de a-i lansa acestuia campania electorală pentru un nou mandat la Casa Albă. În esenţă, primul a miorlăit, iar cel de-al doilea a mârâit.

Un discurs fluviu, de aproape două ore, în Sala Congreselor din Piaţa Roşie, în care miile de participanţi au fost aleşi şi puşi cu penseta. Şi de unde au lipsit pentru prima dată în istoria Rusiei delegaţi de peste hotare. Probabil pentru a nu se observa un adevăr jenant: sunt prea puţine state care îl încurajează şi îl susţin pe Putin în acest război. Dincolo, în centrul Varşoviei, într-o piaţa arhiplină, o lume cât se poate de diversă, pestriţă chiar, care a creat cumva imaginea că s-a grupat spontan pentru a auzi ce are de spus octogenarul preşedinte al Statelor Unite.

Vladimir Putin a citit un text, compus probabil de birocraţii de la Kremlin, dând asigurări, cu o voce egală, lipsită de stridenţe, rând pe rând, tuturor categoriilor socio-profesionale, că în Federaţia Rusă lucrurile merg bine, că totul este sub control, că sancţiunile aplicate Rusiei nu au prăbuşit economia ci, dimpotrivă, au întărit-o, că "operaţiunea militară specială" merge ca la carte şi că Rusia va câştiga în cele din urmă un război transformat prin retorica de la Kremlin într-o cruciadă a ortodoxiei împotriva decandenţei lumii occidentale. Am perceput acest discurs ca unul de tip lacrimogen, prin care liderul de la Kremlin s-a autocompătimit şi s-a autovictimizat. Două accente, doar două, au stârnit în realitate reacţii în plan internaţional. Primul, perceput ca o ameninţare, a fost că cu cât Federaţia Rusă este mai îngrădită de baze militare NATO, cu atât Rusia va "înainta în graniţele lor". Cea de-a doua s-a vrut o adevărată bombă politică, dar s-a fâsâit aproape instantaneu. Vladimir Putin a declarat că Rusia se retrage din acordul nuclear. Numai că respectivul acord nuclear nu mai avea drept semnatari decât Statele Unite şi devenise în esenţa lui lipsit de obiect. Dacă Putin a încercat să-şi creeze imaginea unui lider puternic, al unui stat aflat în plină forţă, ei bine atunci discursul său, departe de a fi fost inspirat, aduce mai degrabă cu un ultim cântec de lebădă.

Dincolo, Joe Biden, într-un discurs aparent liber - în realitate a citit de pe cele două promtere plasate în stânga şi în dreapta lui - a asigurat planeta că se află în fruntea celei mai mari coaliţii din istorie care, conform socotelilor sale, numără în prezent peste 50 de state. Conform lui Biden, Ucraina este invincibilă, deşi Kievul nu a primit nici cele mai mici asigurări că, într-un termen relativ scurt, ar putea beneficia de armamentul necesar pentru a rezista unui eventual atac dezlănţuit al armatei Federaţiei Ruse. În timp ce Vladimir Putin este ferm în a afirma că poate transforma oricând într-o ţintă rezonabilă orice spaţiu aparţinând NATO, de unde Ucraina este aprovizionată cu armament sau unde sunt instruiţi militari ai Kievului, Statele Unite nu vor cu niciun chip să treacă peste o aşa-numită linie roşie, trasată tot de Moscova. Ucraina, pentru a se putea apăra eficient, are nevoie de o aviaţie performantă şi de rachete cu rază lungă de acţiune, pentru că şi pentru Ucraina bazele militare precum şi vasele de război de unde sunt declanşate atacuri ar trebui să constituie tot ţinte rezonabile. Până când acest lucru nu va fi înţeles, ucrainenii rămân carne de tun. Iar Federaţia Rusă îşi dezvoltă şi îşi modernizează într-o veselie, aşa cum Putin a anunţat, uriaşul complex militar de care dispune.

Ce Dumnezeu poate să iasă, atunci când ni se servesc două personalităţi politice de primă mărime şi două discursuri care ar trebui să fie istorice, în condiţiile în care ei ne provoacă practic la un dialog al surzilor, în care unul mirolăie, iar altul mârâie?

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Aoleu. Păi în alte părți am citit că discursul lui Putin a fost unul echilibrat și că ieșirea din acordul nuclear e o chestie destul de serioasă.

    Nici nu știi ce să mai crezi în ziua de azi. Ce se mai înțeleagă cetățeanul cum să gândească din atâtea opinii contradictorii? 

    1. Depinde de angajatul carei puteri isi da cu parerea sau mai bine zis trascrie in nume propiu,biletelul remis.

    În esență, nu prea e clar deocamdată cine miorlaie și cine mârâie;)

    Noi suntem oricum pe postul găinii căreia i se spune: Curaj, găină că te tai. 

    Mirolaie - e cumva un regionalism?

    In limba romana avem miorlait si verbul a miorlai... 

    1. Si cum vroiai sa spuna: Unul a mirolăi, altul mârâie?

    Rar ti-e dat sa vezi mai clar de atat jocul lor infect, de-a "baietii buni" - americoizii versus "baietii rai" - rusii.

    Si cand te gandesti cate comisioane incaseaza toata massmedia din acest eveniment, in loc sa fie impartiali, profesionisti si sa declare despre ce este vorba de fapt, bleah e o scarba suprema.  

    Si sa mai declare sincer c-a pornit din cauza celor 5 eyes (adica 5 draci) din Anglia, ca doar nu e secret.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb