• Update 11:58
Referitor la declaraţiile miniştrilor francezi cu privire la intrarea ţării noastre în spaţiul Schengen, Traian Băsescu a afirmat: "Categoric, problema Schengen e corelată cu unele ieşiri ale politicienilor în dorinţa de a aduna voturi, în Franţa e o oarecare campanie mediatică împotriva romilor. Politicienii folosesc această pârghie de a spune < Nu > în Schengen din cauza romilor. În Schengen sau nu, cetăţenii României pot circula liber. Pe de altă parte însă avem bube acasă".
"Politicienii le ştiu, şi cu parte din cele invocate de politicienii străini, inclusiv de premierul francez, pot fi de acord, cu altele nu. Sunt de acord că avem probleme pe Justiţie şi le-am demonstrat: refuzul avizului pentru Dobre, Borbely, Vosganian, sunt probe. Tentaţia clasei politice de a controla justiţia şi de a se proteja de ea. Nu pot fi de acord cu premierul guvernului Franţei: securitatea frontierelor. Domnule premier, fii te rog draguţ şi spune dacă sunt proaste echipamentele pe care ni le-aţi furnizat. Dacă de la EADS am primit echipamente proaste, atunci suntem în faţa unei înşelătorii, dar poate nu e asta. Poate se referă că e vulnerabilă frontiera României din pricina factorului uman", a adăugat Băsescu.
----
• Update 11:24 Băsescu: "Mă gândesc să denunţ pactul de coabitare"
Şeful statului a declarat, astăzi, că ar putea denunţa pactul de coabitare cu premierul Victor Ponta, având în vedere că "cel mai important punct, independenţa justiţiei, s-a prăbuşit, cu binecuvântarea domnului Ponta".
"O să fac o analiză (a Pactului de coabitare ) şi în după amiaza asta mă voi pronunţa. Categoric, cel mai important punct, independenţa justiţiei, s-a prăbuşit, cu binecuvântarea domnului Ponta. Acest lucru mă face să mă îndrept spre denunţarea pactului şi să informez partenerii. Pactul nu ni l-a dat nimeni, era de mult conceput, de la prima instalare a guvernului Ponta, l-am trimis atunci, nu a vrut să-l semneze, după alegeri a fost de acord", a precizat Băsescu.
Preşedintele a menţionat: "Eu trebuie să fac o analiză, ce a respectat şi ce nu, şi să văd dacă are rost să-l mai menţinem. Pentru că el nu e în afara legii, legile ar trebui să substituie acest pact, problema e că el fiind semnat cu preşedintele Romaniei, care are o credibilitate construită legată de statul de drept, de respectarea unor politici externe, i-am transferat practic o parte din credibilitatea mea".
Traian Bpsescu consideră că premierul a încălcat grav pactul pentru că "s-a băgat cu bocancii în justiţie"
"Acum va trebui să analizez, altfel se poate face confuzia că eu îl girez pe Ponta în ce face cu procurorul general. Cred că nici măcar nu au rost declaraţiile, dar mesajul pe care îl dau e că nu îl mai girez pe Ponta pentru că a încălcat grav pactul şi în mod deosebit s-a băgat cu bocancii în justiţie. Multe i-am tolerat, şi pe politica externă, şi cu nerespectarea angajamentelor pe legea săătăţii, Constituţia. Dar faptul că s-a băgat cu bocancii în justiţie de dragul lui Dragnea... dacă nu are nici o problemă du-te domne în faţa justiţiei. Eu înainte să dau drumul pentru avizul pe Videanu i-am spus dragă Videanu, principiul meu e să nu mă substitui justiţiei. Mi-a spus: < E o ocazie să clarific lucrurile în faţa judecătorului, vă mulţumesc >", a mai spus şeful statului.
----
• Băsescu: "Este o imixtiune a politicului, care a dat ordin procurorului general"
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, astăzi, referitor la recentele schimbări la nivelul DNA, că "este o imixtiune a politicului, care pur şi simplu a dat ordin procurorului general să facă ceva".
"E o imixtiune a politcului care pur şi simplu a dat ordin procurorului general să facă ceva, după două şocuri: anunţul începerii urmăririi penale pentru şantaj al lui Voiculescu, condamnarea lui Voiculescu şi finalizarea dosarului lui Dragnea. Acest trei lucruri i-au făcut să nu mai respecte obiective cu care s-au angajat şi în UE, şi în relaţia cu SUA, şi în acel protocol de colaborare instituţională. Ieri ne-a dovedit premierul că nu dă doi bani", a afirmat Băsescu într-o emisiune televizată.
Şeful statului a adăugat: "Alaltăieri, după CSAT, am vorbit cu ministrul Justiţiei, spunându-i < Atenţie la nominalizările pentru DNA, pentru că până acum am avut o regulă - şefii DNA propun numirile >. E foarte important ca şeful DNA şi sefii DIICOT (care nu sunt structuri în subordinea Parchetului General) să poată să-şi propună echipa. Sigur, dacă un ministru al Justiţiei sau CSM au argumente profesionale că nu trebuie numit, nu va fi numit. Dar principiul e ca şeful DNA sau şeful DIICOT să propună şefii de secţii".
"Ce este în neregulă aici în ce priveşte numirile de la secţia I a DNA e că acum 7 zile pentru Procurorul General oamenii aceştia au fost buni şi i-a delegat pentru 3 luni. Care e motivarea? Asta e proba cea mai puternică a intervenţiei politicului. Cineva s-a urcat cu picioruşele pe Niţu, ca şi pe Cazanciuc", a mai spus Traina Băsescu.
Lucian Papici, procurorul de caz al ministrului dezvoltării regionale şi administraţiei publice, Liviu Dragnea, a fost demis de către procurorul general Tiberiu Niţu din funcţia de şef al secţiei I din Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). Papici a instrumentat dosarul în care Dragnea este acuzat de fraude la referendumul din luna iulie a anului trecut.