UPDATE: CASA ALBĂ ASIGURĂ: "Telefonul premierului britanic nu a fost spionat"

Internaţional / 27 octombrie 2013

Premierul britanic, David Cameron

Premierul britanic, David Cameron

Înalţi responsabili ai serviciilor secrete germane vor merge în SUA săptămâna viitoare

Germania şi Brazilia pregătesc o rezoluţie la ONU îndreptată împotriva spionajului pe internet

Update 11:00 Apelurile telefonice ale lui Merkel, interceptate timp de 11 ani

Cotidianul Der Spiegel informează că numărul de telefon al cancelarului german, Angela Merkel, apare pe o listă a Agenţiei americane pentru Securitatea Naţională (NSA) ce datează din anul 2002, înainte ca Merkel să preia funcţia de cancelar, informează sursele de presă.

Potrivit acestora, cancelarul apare şi în cadrul unei liste similare, redactate anul acesta.

Autorităţile de la Washington au negat în repetate rânduri informaţia potrivit căreia NSA ar fi spionat-o pe Merkel, cât şi pe alţi 34 de lideri politici din întreaga lume.

---

Casa Albă a dat asigurări că apelurile telefonice ale premierului britanic, David Cameron, nu au fost spionate de către Statele Unite ale Americii (SUA), a anunţat Caitlin Hayden, purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională, conform agenţiei spaniole de ştiri EFE.

Întrebată dacă telefonul primului ministru a fost supravegheat, Hayden a menţionat: "Pot asigura, comunicaţiile sale nu au fost şi nici nu vor fi supravegheate de către SUA".

Săptămâna aceasta, cancelarul german, Angela Merkel, i-ar fi cerut explicaţii preşedintelui american, Barack Obama, în legătură cu eventuala monitorizare a telefonului domniei sale.

Guvernul lui Barack Obama nu a spus clar dacă a spionat-o sau nu în trecut pe Angela Merkel, însă a subliniat că, în prezent, nu sunt interceptate comunicaţiile sale. La rândul său, cancelarul a spus că este "absolut inacceptabil spionajul între prieteni şi aliaţi".

De asemenea, şi în luna august sursele de presă dezvăluiau activităţi de spionaj ale serviciilor secrete americane care vizau oficiali UE şi din ţări europene, inclusiv germani.

David Cameron, unul dintre cei mai fermi aliaţi ai SUA, a refuzat să comenteze în legătură cu scandalul privind spionajul american în Europa, însă a luat apărarea activităţii desfăşurate de serviciile de informaţii în lupta împotriva terorismului. Cameron a criticat gestul lui Edward Snowden de a face dezvăluiri asupra activităţilor de spionaj. Aceste dezvăluiri, a spus el, "fac mult mai dificilă protecţia" ţărilor şi a populaţiei.

Oficiali germani merg în SUA să primească răspunsuri din partea autorităţilor americane, în urma scandalului Snowden

Înalţi responsabili ai serviciilor secrete urmează să facă parte din delegaţia pe care Germania intenţionează să o trimită în Statele Unite ale Americii, săptămâna viitoare, în urma suspiciunilor privind supravegherea telefonului mobil al cancelarului Angela Merkel, semnalează sămbătă AFP.

Trimiterea acestei delegaţii a fost anunţată de joi, după o întrevedere a ministrului german al afacerilor externe, Guido Westerwelle, cu ambasadorul SUA la Berlin, convocat în urma relatărilor despre interceptarea telefonului cancelarului Angela Merkel, în contextul revelaţiilor despre acţiunile de spionaj desfăşurate de Statele Unite în Europa.

Delegaţia respectivă are misiunea de a obţine răspunsuri din partea autorităţilor americane cu privire la întrebări pe care guvernul german şi în special Ministerele Justiţiei şi de Interne le-au adresat în cursul verii, în urma primelor dezvăluiri în cazul Snowden.

Rezoluţie pentru protecţia drepturilor individuale

Germania şi Brazilia lucrează la pregătirea unei rezoluţii a ONU privind protejarea libertăţilor individuale în contextul recentelor dezvăluiri referitoare la programul de spionaj internaţional al Statelor Unite ale Americii, au anunţat vineri diplomaţi de la ONU, citaţi de AFP.

Rezoluţia, ce ar urma să fie prezentată Consiliului pentru Drepturile Omului al Adunării Generale a Naţiunilor Unite, nu va menţiona însă în mod explicit SUA. Documentul va urmări să obţină includerea activităţilor pe internet în Pactul internaţional asupra drepturilor civile şi politice votat în 1966 de Naţiunile Unite şi intrat în vigoare în 1976 pentru a proteja drepturile individuale.

Brazilia şi Germania doresc ca internetul să fie menţionat în articolul 17 al Pactului potrivit căruia "nimeni nu va face obiectul unor imixtiuni arbitrare sau ilegale în viaţa sa privată, a familiei sale, a domiciliului sau corespondenţei sale, nici al unor atingeri ilegale aduse onoarei şi reputaţiei sale".

Germania şi Brazilia nu şi-au ascuns iritarea după ultimele dezvăluiri cu privire la practicile de spionaj ale americanilor ce le-ar fi vizat pe cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele brazilian Dilma Rousseff, notează AFP.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb