UPDATE/ CDR AVERTIZEAZĂ: Introducerea sistemului privind plata defalcată a TVA va genera dificultăţi de cash-flow majore pentru contribuabilii oneşti

ANDREI STAN
Macroeconomie / 7 august 2017

Introducerea sistemului privind plata defalcată a TVA va genera dificultăţi de cash-flow majore pentru contribuabilii oneşti

Actualizare 16:06 USR: "Guvernul Tudose va bloca economia României prin introducerea obligaţiei de a avea un cont separat pentru TVA"

Partidul Uniunea Salvaţi România (USR) avertizează că prevederile Ordonanţei Guvernului prin care se introduce obligaţia de plată defalcată a TVA vor duce la un blocaj total în economie.

Într-un comunicat de presă, formaţiunea susţine: "Coaliţia de guvernare PSD - ALDE continuă războiul injust cu firmele şi contribuabilii oneşti din România. Prin introducerea obligaţiei de a plăti şi încasa taxa pe valoare adăugată într-un cont separat, activitatea a peste 300.000 de firme plătitoare de TVA va fi bulversată şi blocată".

Potrivit USR, banii contribuabililor din TVA vor fi blocaţi într-un cont separat care nu vor putea fi folosiţi decât cu aprobarea Agenţiei Naţionale pentru Administrare Fiscală (ANAF). "Astfel, există riscul apariţiei unor situaţii de abuz în care funcţionarii fiscului, intenţionat sau nu, vor întârzia să aprobe folosirea unor sume care de fapt şi de drept sunt ale agenţilor economici", apreciază partidul. Totodată, sancţiunea pentru plata greşită a TVA, de 50% din sumă, este disproporţionată, în opinia USR, în raport cu abaterea făcută de comerciant.

Deputatul USR Claudiu Năsui, membru în Comisia de buget - finanţe din Camera Deputaţilor, declară: "Contul de TVA va fi o birocraţie în plus care va îngreuna şi mai tare mediul de afaceri din România, şi asta pentru că la noi evaziunea fiscală se combate prin a-i trata pe toţi ca pe nişte infractori şi, mai ales, începând cu cei mici".

Deputatul mai afirmă că în prezent un astfel de sistem de plată a TVA într-un cont separat, obligatoriu pentru toate societăţile comerciale, nu mai funcţionează în nicio altă ţară din Europa şi că doar în Italia a fost experimentată o astfel de soluţie, obligatorie însă numai în cazul entităţilor publice.

"În Italia experimentul a arătat că gestiunea fluxurilor de cash s-a înrăutăţit pentru aceste companii, iar costurile comisioanelor cu tranzacţiile bancare au crescut, ceea ce era de aşteptat, pentru că se dublează numărul de tranzacţii", susţine Năsui.

Potrivit acestuia, în Polonia implementarea unui mecanism opţional de plată diferenţiată pentru TVA este în pregătire de trei ani de zile şi urmează să intre în vigoare de la începutul anului viitor.

Spre deosebire, în România, ministerul Finanţelor doreşte să introducă mecanismul de plată diferenţiată a TVA în cel mult o lună, opţional de la 1 septembrie şi obligatoriu de la 1 octombrie, fără evaluări de impact şi fără o dezbatere publică cu mediul de afaceri, afirmă reprezentanţii USR.

"USR atrage atenţia încă o dată că guvernarea PSD - ALDE, din disperarea de a creşte veniturile statului pentru a putea pune în practică promisiunile electorale populiste, aruncă toată această responsabilitate în sarcina mediului de afaceri şi a contribuabililor oneşti care sunt trataţi ca potenţiali infractori", se mai arată în comunicat.

-------------

Propunerea legislativă de introducere a sistemului privind plata defalcată a TVA va genera dificultăţi de cash-flow majore pentru contribuabilii oneşti şi blocaje operaţionale semnificative pentru toate părţile implicate: Trezorerie, instituţii de credit şi Agenţia Naţională pentru Administrare Fiscală (ANAF), atrage atenţia Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR), într-un comunicat de presă trimis Redacţiei.

CDR a reluat săptămâna trecută dialogul lunar cu Executivul, iar coordonatorii grupurilor de lucru ai Coaliţiei au prezentat priorităţile pe treisprezece domenii de activitate - Agricultură, Antreprenoriat, Educaţie, Energie, Fiscalitate, Fonduri Europene, Infrastructură, IT&C, Mediu, Muncă, Sănătate, Servicii Financiare şi Turism - şi s-au concentrat în mod deosebit pe dezvoltarea infrastructurii, predictibilitatea fiscală şi problematica deficitului de forţă de muncă, potrivit comunicatului.

Organizaţia subliniază: "În domeniul fiscalităţii, CDR susţine cota unică de 16%, un sistem fiscal stabil şi predictibil, cumulat cu un rol activ al statului pentru funcţia de prevenire şi control şi modernizarea infrastructurii pentru a creşte gradul de conformare voluntară.

CDR a solicitat Guvernului explicaţii tehnice despre cum va proceda cu transferul plăţii contribuţiilor sociale de la angajator la angajat şi a reiterat că susţine reducerea costului muncii cu 4,25 procente, aşa cum este prevăzut în programul de guvernare.

CDR a mai sesizat Guvernului că propunerea legislativă de introducere a sistemului privind plata defalcată a TVA va genera dificultăţi de cash-flow majore pentru contribuabilii oneşti şi blocaje operaţionale semnificative pentru toate părţile implicate - trezorerie, instituţii de credit şi ANAF - şi a solicitat consultarea prealabilă a Comisiei Europene şi efectuarea unui studiu de impact profund cu privire la costurile şi beneficiile aferente tuturor părţilor implicate. CDR susţine fără echivoc lupta împotriva evaziunii fiscale, dar în masură proporţională şi fără a genera povară administrativă suplimentară".

Coaliţia a cerut Executivului să ia măsuri pentru consolidarea fiscală a impozitului pe profit şi TVA şi să reintroducă plafonarea pentru CAS şi CASS pentru a asigura echitate fiscală persoanelor fizice autorizate şi pentru a creşte salariile nete, cu efect multiplicator în economii şi consum, şi implicit în creşterea PIB.

De asemenea, în infrastructură, CDR susţine prioritar finalizarea în termen a construcţiilor de autostrăzi în execuţie sau contractare, penalizarea constructorilor care nu respectă termenele de execuţie, mergând până la reziliere, implementarea sistemului inteligent de urmărire şi dirijare a traficului, prioritizarea lucrărilor în triunghiul Craiova - Piteşti - Râmnicu Vâlcea, pentru a asigura un trafic comercial rapid şi în siguranţă, şi promovarea contractului de tip FIDIC pentru toate lucrările de infrastructură, indiferent de finanţare, pentru a debloca execuţia lucrărilor şi pentru a atrage constructori puternici în ţara noastră.

Pentru mediul antreprenorial, principala barieră în dezvoltarea afacerilor este, în opinia reprezentanţilor Coaliţiei, deficitul de forţă de muncă. CDR susţine deschiderea pieţei muncii extra-comunitare, dar şi programele de repatriere a românilor din diaspora.

"CDR şi Guvernul României vor continua dialogul în grupuri de lucru sectoriale pentru fiecare dintre cele treisprezece domenii de activitate şi vor analiza progresul lunar, iar următoarea întâlnire va avea loc în 7 septembrie 2017", se mai arată în comunicat.

Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) este o iniţiativă privată, apolitică, formată din reprezentanţi ai investitorilor români şi străini în România, fiind condusă de un Consiliu Director format din preşedinţii şi vicepreşedinţii a şase asociaţii de business: Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Camera de Comerţ Americană în România (AmCham), Camera de Comerţ Franceză în România (CCIFER), Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK), Consiliul Investitorilor Străini (FIC) şi Romanian Business Leaders (RBL).

Autorităţile vor să introducă mecanismul plăţilor defalcate de TVA de la 1 septembrie, urmărindu-se creşterea nivelului de conformare voluntară a persoanelor impozabile, se arată într-un proiect de Hotărâre publicat de Ministerul Finanţelor Publice (MFP) săptămâna trecută.

În Nota de fundamentare a proiectului se arată, potrivit Agerpres: "În Programul de Guvernare 2017 - 2020, aprobat prin Hotărârea Parlamentului României nr. 53/2017 pentru acordarea încrederii Guvernului, se prevede introducerea unui mecanism îmbunătăţit de colectare a TVA (split payment) de la 1 septembrie 2017. Prin acest mecanism se urmăreşte creşterea nivelului de conformare a persoanelor impozabile, prin asigurarea resurselor financiare ale acestora pentru plata TVA datorate bugetului de stat, având în vedere că taxa încasată de la clienţi nu mai poate fi direcţionată pentru alte plăţi, ci doar pentru taxa datorată furnizorilor sau bugetului de stat".

În nota de fundamentare se precizează că, prin aplicarea mecanismului plăţilor defalcate de TVA, vor fi stopate fraudele pe care astăzi unii agenţi economici le realizează prin utilizarea TVA în alte scopuri decât cele prevăzute de lege, având în vedere că TVA nu reprezintă un venit al persoanei impozabile şi ar trebui să aibă doar destinaţia de a acoperi TVA datorată furnizorilor/prestatorilor şi TVA de plată către bugetul de stat.

Conform MFP, contribuabilii corecţi care şi în prezent îşi achită sumele datorate cu titlu de TVA către bugetul de stat vor fi avantajaţi prin eliminarea sau reducerea semnificativă a concurenţei neloiale din partea acelor contribuabili care nu îşi plătesc datoriile către stat şi utilizează resursele financiare din TVA pentru alte scopuri.

În documentul ministerului se mai arată: "De asemenea, sumele reprezentând TVA aferentă operaţiunilor efectuate de persoanele aflate în procesul de insolvenţă vor fi recuperate, având în vedere că TVA se securizează în contul de TVA al acestor persoane aflate în insolvenţă. Mecanismul privind plata defalcată a TVA presupune în principal deschiderea unui cont de TVA de către persoanele impozabile, inclusiv instituţiile publice, înregistrate în scopuri de TVA, plata de către beneficiari - instituţii publice, persoane impozabile, cu excepţia persoanelor fizice neînregistrate şi care nu au obligaţia de a se înregistra în scopuri de TVA, a TVA aferente operaţiunilor taxabile în contul distinct de TVA al furnizorului/prestatorului".

De asemenea, mecanismul mai presupune virarea/depunerea TVA aferente încasărilor în numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar de către furnizor/prestator în contul său de TVA în termen de 3 zile de la încasare, utilizarea sumelor din acest cont distinct de TVA pentru achitarea de către furnizor/prestator a taxei aferente achiziţiilor sale furnizorilor/prestatorilor săi, precum şi a taxei datorate bugetului de stat, posibilitatea transferului de sume din conturile de TVA în alt cont de către titular doar cu aprobarea ANAF şi interzicerea retragerii în numerar a unor sume din contul de TVA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb