UPDATE CE recomandă cultivarea celui de-al doilea soi de porumb modificat genetic

F.A.
Companii / 6 noiembrie 2013

Update 16:14 CE trimite Consiliului de Miniştri cererea referitoare la cultivarea OMG-urilor

CE a trimis Consiliului de Miniştri cererea referitoare la cultivarea organismelor modificate genetic (OMG-uri), conform unui comunicat emis de CE.

Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară a emis deja avize cu privire la această cerere în anii 2005, 2006, 2008, 2011 şi 2012, toate cele şase avize fiind pozitive.

Cererea din 2001 intră sub incidenţa "vechii" proceduri pre-Lisabona a comitetelor, ceea ce înseamnă că, în cazul în care Consiliul nu poate să întrunească o majoritate calificată, nici în favoarea, nici împotriva autorizaţiei, Comisia este obligată prin lege să acorde autorizaţia, mai arată sursa citată.

În paralel, Comisia a solicitat o nouă dezbatere în cadrul Consiliului de Miniştri asupra "propunerii referitoare la cultivare", cu privire la care Parlamentul European a adoptat deja un aviz, care ar permite statelor membre să restricţioneze sau să interzică cultivarea OMG-urilor pe teritoriul lor din alte motive decât riscurile pentru sănătate şi pentru mediu, potrivit documentului citat.

---

Comisia Europeană (CE) va recomanda azi statelor membre ale Uniunii Europene (UE) să autorizeze cultivarea soiului de porumb modificat genetic TC1507, produs de Pioneer, aparţinând concernului american DuPont, arată agenţia de ştiri AFP.

Potrivit sursei citate, calendarul procedurii de autorizare s-a precipitat după decizia Curţii de Justiţie a UE conform căreia Comisia Europeană a tergiversat în mod nejustificat formularea unei concluzii în acest dosar.

Producătorul, care a solicitat această autorizaţie în urmă cu zece ani, a precizat că soiul de porumb TC1507 prezintă, printre alte avantaje, o rezistenţă crescută la erbicidele a căror substanţă activă este glufosinatul de amoniu, mai transmite sursa de presă.

Pe de altă parte, potrivit AFP, organizaţiile ecologiste atrag atenţia că această substanţă este deosebit de nocivă pentru mediu şi prin urmare porumbul TC1507 nu ar trebui autorizat. "Comisia Europeană poate să-şi reconsidere poziţia şi să decidă să nu recomande autorizarea culturii ţinând cont de studiile care demonstrează riscurile asociate cu utilizarea glufosinatului de amoniu", au declarat şi reprezentanţii Greenpeace, conform AFP.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb