UPDATE Chevron joacă la cacealma în Pungeşti

ALEXANDRA CRĂCIUN
Ziarul BURSA #Companii / 9 decembrie 2013

Chevron joacă la cacealma în Pungeşti

Update 15.27 Partidul Verde cere demisia Ministrului de Interne

Partidul Verde cere demisia Ministrului de Interne, deoarece consideră "inacceptabilă" poziţia sa referitoare la evenimentele "violente" din ultimele zile din Pungeşti şi din Piaţa Universităţii din Bucureşti, conform unui comunicat de presă.

"Evenimentele violente din ultimele zile din Pungeşti şi din Piaţa Universităţii din Bucureşti au demascat un regim şi un comportament politic pe care noi, românii, l-am crezut eradicat în decembrie 1989: astăzi, în decembrie 2013, trăim într-un regim semi-totalitar în care puterea coruptă de marile corporaţii se impune cu bâta şi cu ameninţarea cu forţa", potrivit sursei citate.

"Represiunea forţelor de ordine asupra cetăţenilor şi anularea dialogului cu oamenii simpli continuă să fie instrumente favorit ale puterii actuale. Utilizarea forţelor de ordine (în cazul de faţă Jandarmeria - în trecut Securitatea, Miliţia şi Armata) ca instrument de intimidare a populaţiei plasează istoric faptele petrecute la Pungeşti şi Piaţa Universităţii lângă episoade de tristă amintire ca încarcerarea liderilor politici necomunişti de la sfârşitul anilor '40, deportările din Bărăgan sau de la Canal, înăbuşirea grevei de la Târgu Jiu din august 1977, reprimarea revoltei de la Braşov din noiembrie 1987 şi mineriadele din 1990, 1991 şi 1999", se mai arată în comunicat.

Partidul Verde consideră inacceptabilă poziţia primarului din Pungeşti - Mircea Vlase, a preşedintelui CJ Vaslui - Dumitru Buzatu, a inspectorului şef al IPJ Vaslui - Mihai Carp, a şefului Inspectoratului Judeţean de Jandarmerie Vaslui - Paul Smîntînă, a şefului Inspectoratului General al Jandarmeriei - Mircea Olaru şi a ministrului de Interne - Radu Stroe, cărora le cere fără echivoc demisia.

"Deciziile şi comenzile date de cei mai-sus menţionaţi au transformat satul Pungeşti şi Piaţa Universităţii în zone unde statul de drept a fost suspendat şi înlocuit de bastoanele jandarmilor", precizează partidul.

---

Update 14:48

Referitor la incidentele care au avut loc sâmbătă, în localitatea Pungeşti şi, respectiv, duminică în Bucureşti, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) precizează că structurile de ordine publică ale statului au fost obligate să intervină pentru restabilirea ordinii publice şi apărarea proprietăţii publice şi private, luând toate măsurile prevăzute de lege în astfel de cazuri atât la Pungeşti, cât şi la Bucureşti.

"În ciuda faptului că, în ultima perioadă de timp Guvernul României şi instituţiile statului au manifestat înţelegere faţă de demonstraţiile desfăşurate în aceste localităţi, acţiunile de sâmbătă din Pungeşti au degenerat, ajungând la violenţe şi distrugeri, periclitând liniştea şi ordinea publică, siguranţa cetăţeanului şi perturbând dreptul la proprietate. În acest context, structurile de ordine publică ale statului au fost obligate să intervină pentru restabilirea ordinii publice şi apărarea proprietăţii publice şi private, luând toate măsurile prevăzute de lege în astfel de cazuri atât la Pungeşti, cât şi la Bucureşti", se arată într-un comunicat de presă remis redacţiei.

Ministerul Afacerilor Interne recunoaşte dreptul fundamental al cetăţenilor de a demonstra în mod paşnic, cu respectarea reglementărilor legale privind manifestaţiile publice aprobate, cât şi cu privire la deplasarea demonstranţilor pe traseele avizate de către organele abilitate. Aceste manifestări trebuie însă să respecte principiul constituţional al neîncălcării drepturilor şi libertăţilor celorlalţi cetăţeni, notează MAI.

"Dacă aceste reglementări legale vor fi respectate, demonstranţii nu vor avea niciun fel de probleme din partea structurilor Ministerului Afacerilor Interne", se mai arată în comunicat.

"În condiţiile în care demonstranţii vor continua să participe la acţiuni publice neaprobate, dacă vor brusca organele de aplicare a legii sau, după caz, vor recurge la acţiuni violente, o vor face pe proprie răspundere, asumându-şi toate consecinţele legale ale unui astfel de comportament. Pe această cale, informăm opinia publică din ţară că structurile specializate ale Ministerului Afacerilor Interne - Poliţia şi Jandarmeria Română - sunt pregătite să acţioneze cu fermitate pentru aplicarea principiilor Constituţiei şi a legilor ţării, în respectul statului de drept", potrivit sursei citate.

---

Update 13:53 50 de activişti Greenpeace din 10 ţări au protestat în faţa Palatului Parlamentului

Un număr 50 de activişti Greenpeace din 10 ţări au protestat în faţa Palatului Parlamentului în cadrul unei manifestaţii împotriva proiectului minier de la Roşia Montană.

Activiştii au pătruns în curtea clădirii Parlamentului şi au început să sape după aur, afişând bannere cu mesajul "Exploatare minieră auriferă" şi "Gold mining area".

Potrivit unui comunciat al organizaţiei, toţi activiştii au fost arestaţi şi duşi la secţiile de poliţie, inclusiv un jurnalist.

---

Update 07:29

Aproximativ o sută de persoane au protestat, ieri, în zona fântânii de la Universitate, pentru a cere oprirea explorării gazelor de şist şi pentru a-i susţine pe protestatarii de la Pungeşti. În timpul manifestaţiei, trei dintre protestatari au încercat să forţeze cordonul de jandarmi, fiind scoşi din grup şi duşi la Poliţie pentru identificare.

Alte două persoane au fost transportate la spital pentru investigaţii medicale, după ce au spus că au dureri la picioare.

---

Noi acţiuni de protest au avut loc, zilele trecute, în localitatea vasluiană Pungeşti, unde sute de jandarmi s-au încăierat cu oamenii care protestau împotriva explorării gazelor de şist, tabăra demonstranţilor fiind demolată. În urma mişcărilor, o parte dintre cei prezenţi la protest s-au ales cu dosare penale, din cauza incidentelor pe care le-au avut cu reprezentanţii Jandarmeriei.

Acelaşi scenariu s-a derulat şi la protestul de solidaritate din Bucureşti unde, sâmbătă seara, circa 300 de persoane au demonstrat împotriva explorării gazelor de şist de la Pungeşti. Locotenentul Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, ne-a declarat că peste 100 de demonstranţi au încercat să mărşăluiască spre Palatul Victoria fără să aibă autorizaţie, motiv pentru care reprezentanţii legii s-au împotrivit, blocându-le drumul.

Potrivit lui Georgian Enache, nu au avut loc incidente semnificative, ci doar "câteva îmbrânceli". Protestarii aflaţi în Piaţa Universităţii ne-au spus, însă, că jandarmii au făcut uz de forţă, agresându-i fizic.

În acest timp, la Pungeşti, după ce tabăra demonstanţilor a fost demolată de reprezentanţii legii, pe motiv că ar fi insalubră, mulţi dintre protestatari, printre care şi Claudiu Crăciun, unul dintre liderii informali ai mişcării "#uniţisalvăm", au fost duşi la audieri la Inspectoratul de Poliţie din Vaslui. Ulterior, aceştia au fost puşi în libertate, după cum ne-au declarat surse care au participat la protestul din comuna vasluiană.

La Pungeşti, numărul protestatarilor a fost depăşit de numărul de jandarmi şi de poliţişti relocaţi în regiune, astfel încât, la sfârşit de săptămâ­nă, în comuna vasluiană se aflau zeci de maşini de intervenţie, echipajele de luptători aduşi din Bacău şi din alte judeţe şi circa 100 de scutieri şi jandarmi din cadrul Brigăzii Mobile, conform presei locale.

Prezenţa organelor de forţă,într-un număr atât de mare, a produs panică în rândul cetăţenilor din Pungeşti, care se tem că vor fi duşi la audieri sau că li se vor întocmi dosare penale dacă li se vor alătura protestatarilor.

"Oamenii stau în case, sting lumina. Sunt discuţii că Jandarmeria ar fi intrat în gospodăriile lor. Oamenii sunt supăraţi de intervenţia lor, de faptul că Chevron încearcă, în continuare, să treacă peste voinţa majorităţii de aici, peste hotărârea Consiliului", a declarat Virgil Iordache, unul dintre protestatarii aflaţi în Pungeşti.

Între timp, compania americană Chevron joacă alba-neagra cu locatarii comunei din Vaslui. După ce, sâmbătă seara, a anunţat că va întrerupe activitatea, ieri de dimineaţă s-a răzgândit şi a transmis că va relua operaţiunile de explorare a zăcămintelor de la Pungeşti. Compania susţine că ar intenţiona să folosească tehnologii convenţionale.

Într-un comunicat remis, ieri, presei, americanii de la Chevron subliniază: "Prioritatea noastră este să des­făşurăm aceste activităţi într-un mod sigur şi responsabil faţă de mediul înconjurător, în conformitate cu acordurile de mediu pe baza cărora operăm. Respectăm dreptul persoanelor de a-şi exprima opiniile, însă credem că acesta trebuie exercitat în limitele legii".

Dacă evenimentele din Pungeşti au stârnit un puternic ecou la nivel internaţional (Partidul European Verde a solicitat, la final de săptămână, ca violenţele din comuna vasluiană să înceteze, afirmându-şi sprijinul faţă de protestarii împotriva gazelor de şist), în plan intern acestea par să fie "trecute cu vederea" de către oamenii din stat. În weekend, premierul Victor Ponta a deplâns moartea lui Nelson Mandela, în timp ce preşedintele Traian Băsescu a constatat că, în ciuda scăderii TVA, preţul pânii nu s-a micşorat.

Niciunul dintre cei mai puternici oameni din stat nu a scos vreun cuvânt despre situaţia de la Pungeşti, deşi intervenţa organelor de forţă ar fi fost, după cum ne-au declarat protestatarii, una dintre cele mai violente de la mineriada din 1990.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Chevron amenda pt poluarea masiva din Ecuador de 18 miliarde de euro.

    Sigur vor respecta conditiile de mediu de la noi.....pt ei suntem o colonie de jefuit. Americanii sunt de expulzat din Romania.

    Cat de repede.... 

    Dafora e firma care foreaza pt Chevron.

    Hai sa cumparam cateva actiuni la Dafora si sa cerem din calitatea de actionari minoritari informatii legate de contractul cu Chevron. 

    Si sa ii atacam pe ei.

    Au camioane, angajati,sedii, hai pe ei.vor ceda .... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb