UPDATE Controverse în jurul furturilor casetelor de valori

VERONICA PLĂCINTESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 29 octombrie 2013

Controverse în jurul furturilor casetelor de valori

Update: 13:23 Surse: Opt persoane care susţin că le-au fost furaţi bani din cutiile de valori

Potrivit surselor de presă, încă trei persoane ar fi reclamat că le-au dispărut bani din cutiile de valori, numărul persoanelor reclamante urcând, astfel, de la cinci la opt persoane.

La sediul băncii se află, la această oră, peste 10 persoane care au venit să-şi verifice casetele de valori, mai arată sursele. Poliţiştii se aşteaptă să crească numărul persoanelor păgubite.

Update: 13:17 Hoţii de la bancă, filmaţi cu geanta cu bani

Persoanele suspectate de furtul banilor din cutiile de valori au fost filmate în timp ce ţineau în mână geanta cu bani, arată sursele de presă. Potrivit acestora, suspecţii ar fi doi bărbaţi, clienţi ai băncii, care timp de patru luni intrau zilnic în bancă.

---

Update: 10:30 Numărul jafurilor a urcat la cinci

Numărul jafurilor înregistrate la casetele de valori, la BCR Piteşti, se ridică, în urma ultimelor constatări, la cinci. Valoarea totală a pagubelor este încă necunoscută.

---

BCR este a treia bancă la care, în ultimul an, au fost reclamate furturi din casete de valori

BCR: "Casetele de valori pot fi deschise numai cu cheile unice de acces aflate în posesia clienţilor, după acţionarea, în prealabil, a unei alte chei unice aflate în posesia băncii"

Ar fi foarte frumos că banca nu te întreabă ce valoare ai închis în caseta de valori, dacă valorile nu ar fi furate.

Ieri, trei reclamaţii că a dispărut conţinutul casetelor de valori au apărut după ce, de curând, se mai plânsese un client.

Cu două-trei luni în urmă, se mai plânseseră câţiva.

Cu un an în urmă, altul.

În numele confidenţialităţii conţinutul casetelor de valori rămâne necunoscut băncii.

Asta ar fi frumos, ca principiu, dacă nu s-ar fura din casetele de valori.

Faptul că nu cere o declaraţie asupra valorii conţinutului îi dă băncii motivul să conteste valorile dispărute, ajungând în situaţia caraghioasă, cel puţin într-un caz, să susţină că nu putea să deţină clientul valoarea reclamată, deorece nu are afaceri care să-i genereze banii evaporaţi din caseta de valori.

Ulterior, s-a dovedit contrariul.

Sunt reclamanţii escroci?

Sau sunt funcţionarii băncii hoţi?

Nu ştiu.

Nu excludem nici o a treia variantă, cu funcţionari hoţi, complici ai clienţilor escroci.

Dar, până una alta, serviciile casetelor de valori din bănci par compromise.

Patru furturi din casete de valori, la sediul central al BCR Piteşti

Trei furturi din casete de valori au fost denunţate în ultimele zile la sediul central al BCR din Piteşti. Vineri, Eugen Florea, un om de afaceri piteştean, a reclamat că, din caseta de valori, i-au dispărut bani şi bijuterii în valoare de circa 500.000 lei, în cursul zilei de ieri fiind înregistrate încă două reclamaţii similare, potrivit presei locale.

Potrivit lui Dinu Dănuţ, comisar şef în cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) Argeş, autorităţile cred că numărul păgubiţilor este mai mare. "Lumea abia a început să vină la bancă pentru ca să îşi verifice casetele de valori. Credem că sunt mai mulţi păgubiţi, dar detalii amănunţite vom şti după ce vom face mai multe verificări", ne-a precizat domnia sa.

Potrivit reprezentanţilor BCR, instituţia de credit nu este responsabilă de aceste incidente, dar susţine că va colabora cu Poliţia în vederea stabilirii adevărului. Domniile lor ne-au transmis: "Banca Comercială Română oferă serviciul de închiriere a casetelor de valori fără a solicita clienţilor declararea conţinutului acestora; clienţii sunt singurii care cunosc ce conţin şi cât valorează bunurile din casetele de valori proprii. Configuraţia sistemului de securitate face imposibil accesul neautorizat şi neînregistrat în camera de tezaur a casetelor de valori. Conform procedurii, casetele de valori pot fi deschise numai cu cheile unice de acces aflate în posesia clienţilor, după acţionarea, în prealabil, a unei alte chei unice aflate în posesia băncii. Conform aceleiaşi proceduri, clienţii nu sunt însoţiţi de personalul băncii în momentul deschiderii efective a casetelor de valori, astfel încât funcţionarii băncii nu pot observa în niciun fel conţinutul casetelor de valori ale clienţilor. BCR colaborează cu Poliţia şi a pus la dispoziţia anchetatorilor toate probele materiale şi înregistrările electronice pentru stabilirea adevărului. Siguranţa serviciilor BCR pentru clienţi este pe primul loc, iar toleranţa faţă de astfel de incidente este zero. Aşteptăm finalizarea anchetei, fără a exclude în acest moment nicio ipoteza în ceea ce priveşte veridicitatea faptelor reclamate".

Două incidente similare au avut loc la o agenţie Raiffeisen Bank în Ploieşti, în urmă cu aproximativ trei luni. La momentul respectiv, au fost făcute reclamaţii cu privire la activitatea angajaţilor băncii. Prima dintre acestea a venit din partea unui om de afaceri care a anunţat Poliţia că i-au dispărut mai multe bunuri şi o sumă de bani din cutia de valori, evaluându-şi paguba la 200.000 de euro. O a doua reclamaţie a venit din partea primarului din comuna Plopu, Adrian Bălănescu, care a reclamat că, din cutia de valori de la aceeaşi agenţie ploieşteană, i-au dispărut bani şi bunuri în valoare de aproximativ un milion de euro.

Asemeni reprezentanţilor BCR, cei ai Raiffeisen Bank ne-au declarat, la acel moment, că au pus la dispoziţia Poliţiei toate probele necesare şi că acordă tot sprijinul anchetei în derulare. "Este şi în interesul nostru, al băncii, să clarificăm această situaţie şi avem încredere că vom avea un răspuns în cel mai scurt timp".

În urmă cu aproximativ un an de zile, un avocat din Capitală a reclamat ca i-au fost furate, din caseta de valori deschisă la Romanian International Bank (RIB), patru lingouri de aur şi 20.000 de euro. Contactat de ziarul BURSA, domnia sa ne-a precizat că, în acest răstimp, problema pe care a reclamat-o nu a fost defel rezolvată, cu toate că, în cazul său, ar fi existat indicii care să incrimineze angajaţii băncii. Furturile din casetele de valori par să fie crimele perfecte, fiind greu de controlat, pentru că băncile se dezic de la responsabilitatea casetelor de valori, ne-a spus avocatul. Domnia sa ne-a mai transmis că, pe lângă faptul că a fost păgubit şi că nicio soluţie nu a fost găsită în cazul său, a trebuit să treacă testul poligraf pentru a dovedi că nu a fraudat sau ascuns adevărul cu privire la conţinutul casetei de valori.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb