UPDATE / DIRECTORUL INTERIMAR AL SRI, FLORIAN COLDEA, AUDIAT ÎN PARLAMENT Coldea: "Resping categoric acuzaţiile la adresa SRI şi a mea"

A.C.
Politică / 9 februarie 2015

Coldea: "Resping categoric acuzaţiile la adresa SRI şi a mea"

Actualizare 17:20 Comisia parlamentară: "Nu există nici un indiciu privind relaţii între SRI şi oameni de afaceri sau foşti beneficiari ai informărilor furnizate de instituţie"

Comisia parlamentară a determinat faptul că nu există nici un indiciu privind relaţii sau interacţiuni nejustificabile legal sau imputabile profesional între reprezentanţi ai instituţiei şi oameni de afaceri sau foşti beneficiari ai informărilor furnizate de instituţie, arată comunicatul SRI remis în urma audierii conducerii instituţiei.

Redăm mai jos comunicatul integral:

"În conformitate cu prerogativele legale, Comisia parlamentară de control asupra SRI a convocat astăzi, 9 februarie, conducerea SRI la audieri pe următoarele subiecte:

- Evaluarea stării de securitate naţională a României la inceputul anului 2015

- Perspectiva SRI asupra dinamicii riscurilor la adresa securităţii naţionale

- Analiza situaţiei generate de demisia domnului George Maior

- Impactul modificărilor legislative din ultima perioadă asupra activităţii Serviciului

- Analiza situaţiei generate de alegaţiile la adresa SRI şi a conducerii interimare a instituţiei

Audierea conducerii SRI s-a desfăşurat cu maximă rigoare şi a avut o durată record în raport cu audierile anterioare. Toţi membrii comisiei, de la partidele puterii şi cele ale opoziţiei, au adresat întrebări, toate întrebările pe care le-au considerat personal, profesional sau legal necesare, au fost abordate in amănunt, cu fermitate şi minuţiozitate, absolut toate aspectele specifice ale activităţii SRI precum şi cele expuse recent în spaţiul public.

Actualul director al instituţiei a prezentat situaţia generală a stării de securitate, a riscurilor şi ameninţărilor la adresa României, a activităţii instituţiei în actualul context intern şi internaţional. Totodată a răspuns personal tuturor întrebărilor şi solicitărilor care il vizau. Ulterior, comisia a permis directorului instituţiei să se retragă şi a invitat la audiere reprezentantul SRI care a dispus declanşarea verificării interne şi care a coordonat-o. Acesta a prezentat aspecte care au reieşit în urma verificării interne SRI şi a răspuns la întrebările adresate de toţi membrii comisiei. Am solicitat câteva informaţii suplimentare care vor fi transmise ulterior membrilor comisiei, în legătură cu redactarea raportului final al audierilor.

In legătură cu starea de securitate naţională şi prespectiva SRI asupra evoluţiilor relevante pe dimensiunea internă a acesteia, prezentarea a subliniat faptul că în anul 2015 vor constitui o prioritate pentru SRI contracararea următoarelor ameninţări:

- acţiunile de influenţare a actului decizional la nivelul diverselor instituţii ale statului, cu afectarea gravă a interesului public

- disfuncţiile economico-sociale grave care afectează calitatea vieţii fiecăruia dintre noi

- fenomenul terorist

- criminalitatea organizată transfrontalieră

- agresiunile cibernetice, care reprezintă o prezenţă din ce în ce mai actuală într-o societate tot mai informatizată.

De asemenea, evaluarea realizată de SRI a evidenţiat impactul la adresa securităţii naţionale al stărilor conflictuale din proximitatea României, îndeosebi în zona estică (acţiunile Federaţiei Ruse, criza din Ucraina şi implicaţiile acesteia în plan regional, situaţia din Republica Moldova), precum şi din zone cu problematică teroristă sau instabilitate accentuată (Siria, Irak), de natura să potenţeze diverse riscuri şi ameninţări.

Avem încredere că toate aceste provocări vor fi gestionate, ca şi până acum, cu profesionalism şi eficienţă.

Situaţia generată de demisia domnului George Maior din funcţia de director al SRI

- în urma audierilor s-a constatat faptul că decizia unilaterală a directorului Maior a generat un element de surpriză în instituţie, dar activitatea a funcţionat în toată această perioadă la parametri optimi. Atribuţiile directorului au fost preluate de fostul prim-adjunct al instituţiei, este condusă în continuare de acesta şi echipa formată din membrii Biroului Executiv al SRI (care au fost prezenţi în sală) şi cei ai Consiliului Director. Activitatea instituţiei se desfaşoară în continuare în parametrii profesionali şi legali precum şi la standarde impuse de parteneriatele internaţionale ale României. Nu este o situaţie nouă pentru serviciile speciale din România, nici măcar pentru SRI, mecanismele şi instrumentele de păstrare strictă a legalităţii şi echidistanţei în toate acţiunile precum şi cele de control asupra acestor activităţi sunt aceleaşi. Comisia va solicita audierea actualei conduceri ori de câte ori se impune.

- impactul recentelor evoluţii legislative asupra activităţii SRI,

Conducera SRI a expus motivaţii pertinente legate de nevoia adoptării urgente a unui pachet legislativ în domeniul securităţii naţionale, inclusiv cel al securităţii cibernetice a României, astfel încât aceste legi să respecte întocmai prevederile constituţionale, drepturile fundamentale ale omului şi nevoia de instrumente legale pentru prezervarea stării de securitate a României.

Situaţia generată de acuzaţiile la adresa SRI şi a reprezentanţilor acestuia

Comisia parlamentară de control a activităţii SRI a luat act de faptul că la nivelul Serviciului a fost declanşată o verificare internă, sub autoritatea şi în directa coordonare a Directorului General pentru Securitate. Măsurile de verificare întreprinse au inclus:

- Verificări în bazele de date centralizate ale SRI

- Intrebări adresate domnului George Maior

- Audierea domnului general-locotenent Florian Coldea si a 15 cadre cu funcţii de conducere, de coordonare operaţională, avizare juridică şi coordonare a unor sisteme interne

- Analizarea şi verificarea procedurilor interne şi a politicilor de securitate privind accesul şi evidenţierea invitaţilor la nivelul conducerii SRI, precum şi a modului de aplicare a acestora.

Comisia parlamentară a solicitat verificări interne suplimentare pentru clarificarea aspectelor care au continuat să apară în spaţiul public.

In baza audierilor şi în baza analizei rezultatelor la zi ale verificării interne a SRI, Comisia parlamentară a constatat:

- "implicarea în activitatea politică şi în campania electorală"

Referitor la acuzele de nerespectare a echidistanţei şi neutralităţii politice, Comisia parlamentară a constatat că sub mandatul domnului George Cristian Maior au fost create şi dezvoltate politici şi mecanisme de securitate orientate prioritar către respectarea, de către toţi angajaţii SRI, a acestor cerinţe legale.

De asemenea, domnul Maior şi domnul general Coldea au atenţionat constant întregul personal cu privire la respectarea acestor exigenţe legale, concomitent fiind consolidată componenţa de securitate internă.

Reprezentanţii SRI audiati au prezentat Comisiei secvenţe video din cadrul a 23 de videoconferinţe cu toate efectivele de comandă ale SRI, pe durata anului 2014, în care domnul Maior şi domnul general Coldea atenţionau explicit, recurent, întregul personal cu privire la obligaţia legală şi profesională de a respecta cu stricteţe cerinţele de neutralitate, echidistanţa şi neimplicare în viaţa politică. A fost reiterată determinarea instituţiei de a manifesta toleranţă zero pentru astfel de abateri.

Comisia parlamentară a determinat faptul că nu au fost înregistrate abateri de la cadrul legal şi neutralitatea impusă prin lege instituţiei şi reprezentanţilor acesteia.

- imixtiune în justiţie, intervenţii în dosare ale magistraţilor

SRI a cooperat şi cooperează cu organele de aplicare a legii în conformitate cu legislaţia în vigoare, în baza şi in limitele legii, precum şi conform protocoalelor interinstituţionale. Comisia a constatat că în anul 2014 cooperarea SRI - DNA şi SRI - DIICOT s-a derulat, în ambele cazuri, în condiţii foarte bune, fiindu-ne prezentate date statistice care evidenţiază o creştere semnificativă a numărului de informări transmise de SRI către cele doua instituţii, atât la nivel central, cât şi teritorial.

Astfel, în raport cu acuzaţiile exprimate în spaţiul public, Comisia a constatat că numărul informărilor transmise de SRI la DIICOT, în 2013, a crescut cu 53% faţă de media anilor 2011 - 2012, iar în 2014, SRI a transmis DIICOT 818 informări (creştere cu 34% faţă de media 2011 - 2013).

Comisia parlamentară a determinat faptul că nu s-au înregistrat elemente de nelegalitate în modul de interacţiune între SRI sau reprezentanţii Serviciului şi magistraţi

- relaţii ale conducerii instituţiei cu o serie de persoane invocate public

Domnul George Maior a impus ca la nivelul SRI relaţionarea cu celelalte instituţii, beneficiari, demnitari, diplomaţi, oameni de afaceri sau societatea civilă, să fie realizate exclusiv de către domnia sa sau, în situaţii excepţionale, de cadre de conducere ale SRI, desemnate nominal de domnia sa.

La nivelul conducerii SRI au fost recepţionate solicitări exprese pentru astfel de întâlniri, exprimate de reprezentanţi ai categoriilor menţionate. Domnul director Maior a răspuns în cea mai mare parte favorabil, întâlnirile fiind organizate în sedii şi spaţii de protocol, iar în funcţie de problematica discutată, la parte din aceste întâlniri au fost invitaţi şi alţi membri ai conducerii instituţiei, potrivit competenţelor de coordonare ale acestora.

Comisia parlamentară a determinat faptul că nu există nici un indiciu privind relaţii sau interacţiuni nejustificabile legal sau imputabile profesional între reprezentanţi ai instituţiei şi oameni de afaceri sau foşti beneficiari ai informărilor furnizate de instituţie".

---

Actualizare 16:55 Georgian Pop, şeful Comisiei SRI: "Acuzaţiile Elenei Udrea la adresa lui Florian Coldea sunt defăimătoare şi nu reflectă realitatea"

Comisia de control a SRI a ajuns la concluzia că acuzaţiile aduse de Elena Udrea generalului Florian Coldea nu se adeveresc, în urma audierilor-maraton de astăzi, care s-au încheiat în urmă cu puţin timp. Georgian Pop, şeful Comisiei, a declarat că oficialii SRI au reuşit să contracareze cu documente declaraţiile Elenei Udrea.

Acesta a mai spus că toate întâlnirile care au existat între Elena Udrea şi conducerea SRI au fost făcute în baza unui protocol.

"Practic orice serviciu din lume are întâlniri cu înalţi demnitari. Toate întâlnirile se supun unor proceduri foarte stricte. Niciodată nu au fost discutate aspecte de securitate", a spus preşedintele Comisiei de Control SRI.

Pe de altă parte, acesta admite că Elena Udrea şi-a schimbat opinia şi declaraţiile despre SRI, după ce a fost audiată la DNA. "Lucrările Comisiei noastre reprezintă documente oficiale ale statului român şi orice magistrat le poate verifica", a mai spus Pop.

(A.T.)

--------

Actualizare 16:25 Membrii Comisiei de Control SRI au părăsit sala de audieri

Membrii Comisiei de Control SRI au părăsit sala de audieri în urma finalizării prezentării Raportului de activitate internă a Serviciului. Parlamentarii au rămas, în continuare, pentru concluzii.

--------

Actualizare 15:06

Conducerea Serviciului Român de Informaţii a acţionat, în contextul electoral al anului trecut, "în deplină neutralitate şi echidistanţă politică", "de bună-credinţă" şi "în interesul naţional" a declarat astăzi directorul interimar al instituţiei, Florian Coldea, după prima parte a audierilor în Comisia parlamentară, respingând acuzaţiile formulate în spaţiul public la adresa domniei sale şi a SRI.

"Resping categoric afirmaţiile exprimate public la adresa SRI şi a mea", a subliniat Coldea, calificând aceste afirmaţii drept "denigratoare" şi "lipsite de orice fundament real".

Domnia sa a precizat că a pus la dispoziţia Comisiei "toate informaţiile solicitate" şi a răspuns "la toate întrebările adresate".

Potrivit lui Florian Coldea, relaţia dintre SRI şi Ministerul Public "s-a desfăşurat strict în limitele legii şi a protocolului de colaborare".

Directorul interimar al Serviciului Român de Informaţii a explicat: "Am pus la dispoziţie membrilor Comisiei toate informaţiile solicitate şi am răspuns la întrebările adresate de parlamentari. În 2014, an marcat de retorică electorală, SRI a acţionat în condiţii de deplină neutralitate şi echidistanţă politică, iar colaborarea cu DNA şi DIICOT s-a desfăşurat strict în limitele legii şi a protocolului de colaborare. Am asigurat membrii Comisiei că SRI îşi va face datoria în continuare cu bună-credinţă, la aceleaşi standarde de calitate, în interesul apărării siguranţei naţionale şi a cetăţenilor".

Înainte de declaraţiile lui Coldea, preşedintele Comisiei, Georgian Pop, a afirmat că audierea directorului interimar al SRI, Florian Coldea, se finalizase, dar audierile din Comisie continuă cu prezentarea raportului rezultat din ancheta internă realizată de directorul general pentru securitate din Serviciul Român de Informaţii.

Deputatul PSD a detaliat: "Nu s-au finalizat în totalitate audierile de astăzi, am parcurs patru puncte importante de pe ordinea de zi, am avut o dezbatere şi conducerea SRI ne-a prezentat starea de securitate naţională la începutul anului 2015. Al doilea punct, o analiză în perspectiva anului 2015, a posibilei dinamici a principalelor riscuri şi ameninţări la adresa securităţii naţionale şi a manierei în care SRI este pregătit să contracareze aceste riscuri. La punctul trei am analizat implicaţiile la nivelul funcţionării SRI a demisiei domnului George Maior. La punctul patru am avut o dezbatere în care am solicitat punctul de vedere şi poziţia SRI privind implicaţiile pe care modificările legislative din ultima perioadă le-au avut asupra funcţionării SRI şi a capacităţii de a preveni riscurile la adresa securităţii naţionale".

Potrivit social-democratului, al cincilea punct de pe ordinea de zi se referă la "o autosesizare a Comisiei privind acuzaţiile şi afirmaţiile făcute în ultima perioadă în spaţiul public la adresa SRI şi la adresa domnului director interimar, Florian Coldea".

Referitor la acest lucru, Georgian Pop a relatat: "Vreau să vă reafirm faptul că, până în acest moment, la Comisia de control a activităţii SRI nu a venit nicio plângere scrisă, sau nici măcar un telefon prin care să ne sesizeze să facem o cercetare, deci practic noi ne-am autosesizat pe afirmaţiile sau acuzaţiile care au fost făcute în spaţiul public în ultima perioadă. La acest punct, fiecare coleg din Comisie, deputat sau senator indiferent din partidul din care face parte, au adresat personal domnului director interimar Florian Coldea toate acele întrebări necesare lămuririi afirmaţiilor şi acuzaţiilor făcute în spaţiul public. O să mai urmeze o parte în care directorul general pentru securitate din SRI (...) va prezenta Comisiei raportul la zi privind verificarea internă din SRI. La propunerea domnului general Coldea şi de comun acord am covenit ca această parte a prezentării să se desfăşoare fără prezenţa în sală a domnului Coldea. Şedinţa de audieri nu s-a terminat".

(Valentin Busuioc)

---

Actualizare 13:18 Daniel Savu: "Coldea va părăsi şedinţa când se va prezenta raportul activităţii sale"

Senatorul PSD Daniel Savu, membru al Comisiei de Control SRI a spus, în urmă cu puţin timp, că generalul Coldea va părăsi şedinţa în momentul în care se prezintă raportul asupra activităţii sale.

Senatorul UDMR Verestoy Attila, membru în aceeaşi Comisie, declarase că se mai aşteaptă şi "nişte documente" până la reluarea audierilor.

-----------

Directorul interimar al SRI Florian Coldea este audiat de la ora 10:00, de Comisia parlamentară de control al SRI, printre temele discuţiilor aflându-se acuzaţiile Elenei Udrea şi situaţia generată de demisia lui George Maior de la conducerea serviciului.

La intrarea în sală, directorul interimar al instituţiei, Florian Coldea, a spus că a venit pentru a lămuri punctele de pe ordinea de zi a agendei Comisiei, potrivit surselor din presă.

Georgian Pop, preşedintele Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii Serviciului Român de Informaţii (SRI), a declarat că este vorba de o autosesizare privind declaraţiile din presă ale Elenei Udrea.

Georgian Pop a afirmat, în faţa colegilor din Comisie şi a jurnaliştilor: "Ne aflăm în situaţia în care Comisia s-a autosesizat. Nu am primit nicio informare oficială să analizăm vreun aspect. Până la data începerii acestei şedinţe, deşi au fost formulate acuzaţii publice de peste o săptămână, nu am primit vreo solicitare să analizăm vreun aspect. Ceea ce ştim din mass media ştiţi şi dumneavoastră".

Florian Coldea a ajuns în Parlament pentru audiere, relatează sursele din presă.

Elena Udrea a lansat, începând de vineri, acuzaţii grave la adresa lui Coldea.

La audierea conducerii SRI sunt prezenţi cinci membri ai Comisiei de control SRI, respectiv preşedintele Comisiei Georgian Pop, liberalii Teodor Atanasiu, Cezar Preda şi Octavian Popa, senatorul Verestoy Attila, lipsind social-democraţii Sebastian Ghiţă, Daniel Savu şi Liviu Codîrlă.

"Audierea conducerii interimare a SRI va include următoarele tematici: evaluarea stării de securitate naţională a României la începutul anului 2015, analiza principalelor riscuri (riscuri geopolitice, asimetrice - terorism, trafic de armament - cibernetice, spionaj, criminalitate organizată transnaţională etc.), perspectivele de evoluţie ale principalelor riscuri şi ameninţări la adresa securităţii naţionale a României în anul 2015 şi pregătirea SRI pentru contracararea acestor riscuri, analiza situaţiei generate de demisia lui George Maior din funcţia de director al SRI, analiza situaţiei generate de afirmaţiile/acuzaţiile la adresa SRI şi a conducerii interimare a SRI, apărute în spaţiul public în ultimele zile, analiza impactului modificărilor legislative din ultima perioadă asupra activităţii SRI", arată un comunicat de presă al Camerei Deputaţilor.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Oficial nimic nu spune dar prin spate daca Ghita nu vine inseamna ca stie deja si poate nu e bine...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb