UPDATE Guvernul a aprobat ordonanţa prin care pensiile de serviciu nu vor mai putea depăşi salariile nete

ANDREI STAN
Macroeconomie / 4 august 2017

Guvernul a aprobat ordonanţa prin care pensiile de serviciu nu vor mai putea depăşi salariile nete

Actualizare 16:10

Guvernul României a adoptat, astăzi, o ordonanţă de urgenţă care stabileşte că pensiile de serviciu nu se vor mai majora, anual, prin raportare la creşterile salariale, ci doar în funcţie de coeficientul de inflaţie, aşa cum se procedează, în prezent, în cazul pensiilor reglementate de Legea 263/2010.

Actul normativ prevede, de asemenea, că valoarea netă a pensiei de serviciu nu va mai putea depăşi media soldelor/salariilor nete cuprinse în baza de calcul a pensiei, informează un comunicat oficial.

Executivul precizează că niciuna dintre pensiile de serviciu aflate în plată nu va fi micşorată ca urmare a adoptării prezentei ordonanţe de urgenţă. Totodată, nu suferă modificări nici baza de calcul şi nu intervin schimbări nici în ceea ce priveşte vârsta şi vechimea avute în vedere la data depunerii cererii de pensionare.

Guvernul arată: "Măsurile au fost adoptate în vederea eliminării inechităţilor dintre categoriile de pensionari, dar şi în contextul în care există pensii de serviciu care au crescut şi cu 300% în ultimii ani, ca urmare a creşterilor salariale semnificative din respectivele domenii de activitate. Spre exemplu, o pensie de serviciu stabilită la aproximativ 7.000 de lei în anul 2010 a ajuns la valoarea de 22.000 de lei în anul 2017, ca urmare a corelărilor cu creşterile salariale, efectuate ulterior pensionării.

Adoptarea acestor măsuri era necesară în contextul în care Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice prevede creşteri anuale semnificative ale salariilor în următorii ani, ceea ce ar fi generat, implicit, actualizarea pensiilor de serviciu cu sume ce ar fi putut produce efecte negative considerabile asupra bugetului de stat, din care sunt suportate".

Actul normativ reglementează pensiile personalului Ministerul Afacerilor Interne (MAI), al Ministerului Apărării Naţionale (MApN), al serviciilor de informaţii, cel aeronautic civil navigant profesionist, al Corpului Diplomatic şi Consular, al Curţii de Conturi, cel auxiliar din instanţe şi parchete, al funcţionarilor parlamentari, dar şi al membrilor Senatului României şi Camerei Deputaţilor. Executivul menţionează că pensiile magistraţilor nu sunt incluse în categoriile enumerate mai sus pe motiv că acestea au făcut obiectul a două decizii ale Curţii Constituţionale a României.

Sursa citată adaugă: "Totodată, pentru a elimina orice posibilă interpretare sau speculaţie conform căreia doar persoane din structuri de conducere, care ar fi putut afla despre intenţia Guvernului de introducere a acestui act normativ, ar fi avut posibilitatea de a depune cereri de pensionare, până la data adoptării prezentei ordonanţe de urgenţă, actul normativ prevede că orice persoană din categoriile enumerate mai sus poate alege să se pensioneze în baza actualelor prevederi legale, până la data de 15 septembrie. Recomandarea este, totuşi, aceea ca personalul din categoriile amintite să rămână în activitate, în condiţiile în care Legea 153/2017 prevederi creşteri salariale considerabile pentru următorii ani, care vor genera, implicit, pensii mai mari".

(S.A.)

------------

Deficitul la Fondul de pensii este de 14,1 miliarde în acest an şi riscă să ajungă la 17,2 miliarde lei, anul viitor, dacă nu se indexează pensiile cu inflaţia, a declarat aseară Ionuţ Mişa, ministrul Finanţelor Publice, referindu-se la pensiile speciale, potrivit Agerpres.

Într-o emisiune la Digi24, Mişa a afirmat: "În 2016 deficitul pe fondul de pensii a fost de 15,6 miliarde lei. În afara banilor care se cotizau la Fondul de pensii, mai veneau de la buget, în plus, 15,6 miliarde lei. În 2017, suma este de 14,1 miliarde lei. În 2018 ca estimare se ajungea la 17,2 miliarde, din cauza majorărilor salariale, care determinau automat şi o creştere a pensiei. Nemaifiind contributivitate, trebuiau să vină bani de la buget pe fondul de echilibrare. Practic, în permamenţă, ceilalţi români prin impozite şi taxe trebuiau să contribuie la aceste pensii".

El a precizat că personalul aeronautic ajunge la o pensie medie de peste 10.800 lei: "Am făcut o analiză legată de pensia medie la finele lunii mai 2017. La nivelul personalului aeronautic la o pensie medie de 10.849 lei, contributivitatea era de 2.751 lei. Diferenţa de 8.114 lei veneau de la buget. Vă daţi seama cât de mare este decalajul. Există şi alte situaţii în care există astfel de decalaje". Ministrul Finanţelor a subliniat şi faptul că pensia medie în restul sistemului este de 970 lei şi va ajunge la 1.070 lei în 2018.

De asemenea, el a spus că există un termen - 15 septembrie - pentru a-şi depune dosarul cei care doresc să iasă la pensie şi să beneficieze de actualele prevederi legislative. Potrivit ministrului, se va rupe corelaţia între creşterea salariului şi creşterea pensiei, iar indexările următoare vor fi făcute doar în raport cu inflaţia.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Unde s-a mai pomenit sa se ia masuri la mijlocul unei luni calendaristice? Solicitam predictibilitate. Masura sa fie luata de la 01.01.2018 sau de la 01.10.2017. Daca tot a "dormit" Guvernul atat de mult timp de ce trebuie sa se ia aceste masuri pompieristice? va rog sa va mai ganditi. O lege de o asemenea importanta nu se aplica intr-un interval atat de scurt de timp.

    Susțin că ar fi normal ca OUG sa intre in vigoare la 01.01.2018 astfel incat si cei născuți în partea a doua a anului sa aiba acelasi drept ca cei din lunile ianuarie-septembrie 2017

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb