UPDATE: ÎN CEA DE-A PATRA ZI A OPERAŢIUNII "PILONUL APĂRĂRII" Israel continuă raidurile aeriene în Fâşia Gaza

L.M.
Internaţional / 18 noiembrie 2012

Israel continuă raidurile aeriene în Fâşia Gaza

UPDATE 17:54

Un oficial israelian a sosit la Cairo, unde se negociază un armistiţiu în conflictul dintre Israel şi Fâşia Gaza, conform Antena3.ro.

UPDATE 17:41

Înalţi responsabili ai Hamas au calificat drept "pozitive" negocierile cu Israelul, conduse de Egipt, precizând că acestea se concentrează pe garanţiile de încetare a focului, arată sursele de presă.

Hamasul doreşte să aibă garanţia că "agresiunea şi asasinatele" se vor opri.

O soluţie acceptabilă pentru Hamas ar fi să vadă Statele Unite ale Americii, principalul aliat al Israelului, că devine un "garant" al respectării acordului de încetare a focului.

UPDATE 16:58

Preşedintele Parlamentului iranian, Ali Larijani, a declarat că ţările din regiune trebuie să trimită armament palestinienilor pentru a lupta împotriva Israelului, conform Antena3.ro.

UPDATE 16:38

Preşedintele israelian, Shimon Peres, salută "eforturile" preşedintelui egiptean, Mohamed Morsi, "în vederea introducerii unui armistiţiu", dar a acuzat mişcarea islamistă palestiniană Hamas că i-a "respins" propunerea, până în prezent, conform Antena3.ro.

UPDATE 15:52

Postul public "Russia Today" a anunţat că biroul său, din oraşul Gaza, al filialei în limba arabă, a fost distrus, noaptea trecută, într-un bombardament israelian împotriva unui centru de presă.

UPDATE 14:28

Ministrul britanic de Externe, William Hague, avertizează asupra faptului că o operaţiune terestră israeliană, în Fâşia Gaza, ar putea să "coste" Israelul "o mare parte" a susţinerii internaţionale de care se bucură şi că aceasta "riscă o prelungire a conflictului", arată Antena3.ro.

UPDATE 12:54

Armata israeliană este pregătită să "intensifice în mod semnificativ" operaţiunea sa militară "Pilon de Apărare", împotriva unor grupări palestiniene armate în Fâşia Gaza, a declarat astăzi premierul Benjamin Netanyahu.

"Armata este pregătită să intensifice în mod semnificativ operaţiunea. Militarii sunt pregătiţi pentru orice eventualitate", a declarat Netanyahu, în deschiderea unei şedinţe săptămânale a Consiliului de Miniştri, conform surselor de presă.

UPDATE 12:43

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a lansat un apel urgent pentru colectarea a 7,8 milioane de euro, în scopul de a asigura furnizarea, în următoarele trei luni, de medicamente şi material medical în Fâşia Gaza, informează AFP.

OMS este îngrijorată faţă de o criză a medicamentelor, pentru că cea mai mare parte a stocurilor a fost deja epuizată.

UPDATE 12:14

Trei copii au fost ucişi, în timpul unor noi raiduri aeriene asupra Fâşiei Gaza, iar eforturile pentru încheierea unui armistiţiu s-au intensificat, arată HotNews.ro.

UPDATE 11:14

Ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, urmează să efectueze astăzi o vizită la Ierusalim, Ramallah şi Tel Aviv, în cadrul căreia se va întâlni cu lideri israelieni şi palestinieni, potrivit surselor de presă.

UPDATE 10:51

Preşedintele egiptean, Mohamed Morsi, a declarat ieri, că guvernul său este în contact cu Israelul şi cu palestinienii şi că un armistiţiu ar putea fi încheiat rapid în conflictul din Gaza, informează Antena3.ro.

"Există câteva indicii cu privire la posibilitatea unei încetări a focului", a declarat preşedintele egiptean în cadrul unei conferinţe de presă cu premierul turc, Recep Tayyip Erdogan.

UPDATE 10:39

Artileria israeliană a executat tiruri în direcţia teritoriului sirian, ripostând unor tiruri care au atins un vehicul militar israelian, fără să rănească pe cineva, în partea Platoului Golan ocupată de Israel, conform Antena.ro.

UPDATE 10:24

Cancelarul Angela Merkel şi premierul israelian, Benjamin Natanyahu, au convenit ieri că este necesar "un armistiţiu total cât mai rapid posibil", în urma raidurilor israeliene asupra Fâşiei Gaza, a anunţat un purtător de cuvânt al Guvernului german.

UPDATE 10:13

Miniştrii din Liga Arabă şi-au exprimat susţinerea pentru Egipt, care întreprinde eforturi pentru a obţine un acord de încetare a ofensivei israeliene în Gaza.

Miniştrii de externe ale ţărilor arabe vor forma o delegaţie care se va deplasa în enclava palestiniană.

Liderul Ligii Arabe, Nabil Elaraby, a declarat că va conduce delegaţia.

UPDATE 10:10

Hackeri din cadrul grupării "Anonymous" au anunţat ieri că au blocat site-uri aparţinând câtorva zeci de organizaţii israeliene şi al unei bănci importante, în semn de protest faţă de ofensiva israeliană asupra Fâşiei Gaza.

UPDATE 10:06

Preşedintele Comisiei de Afaceri Externe din cadrul Parlamentului iranian a dezminţit faptul că Iranul ar fi livrat rachete de tip Fajr-5 unor grupări armate palestiniene din Fâşia Gaza, a anunţat ieri canalul de televiziune "Al-Alam", conform surselor de presă.

...

Israelul a continuat, ieri, raidurile aeriene în Fâşia Gaza, cu peste 200 de rachete, în cea de-a patra zi a operaţiunii "Pilonul Apărării", iar tirurile de rachete dinspre teritoriul palestinian s-au diminuat.

Bombardamentele israeliene au ucis opt persoane şi au distrus sediul central al guvernului Hamas, în timp ce 20.000 de rezervişti ai armatei israeliene, rechemaţi de urgenţă, s-au alăturat unităţilor lor.

"Cartierul general a fost distrus complet, iar case din vecinătate au fost avariate în urma bombardamentului barbar al Israelului", a precizat un oficial din cadrul mişcării islamiste palestinene.

Militanţii palestinieni au lansat o rachetă înspre Tel Aviv ieri, însă aceasta a fost interceptată în zbor de o baterie anti-rachetă israeliană.

Guvernul israelian a autorizat, vineri seară, mobilizarea a 75.000 de rezervişti, în cadrul operaţiunii "Pilon al Apărării", operaţiune aflată în etapa de uzură reciprocă.

Egipt, interesată să limiteze mişcarea refugiaţilor

Egipt este interesată să evite un val de refugiaţi între Egipt şi Fâşia Gaza, potrivit agenţiei americane Stratfor.

Numărul de trupe pe care Egiptul le are în Sinai, în momentul actual, nu reprezintă o ameninţare directă la adresa Israelului. Dacă Israel ar vedea în prezenţa armatei egiptene o ameninţare, aceasta ar cere Egiptului să retragă prezenţa trupelor.

Orice neconformare a egiptenilor la o solicitare israeliană de a retrage trupele ar duce la o ruptură între cele două puteri regionale, deoarece Peninsula Sinai este considerată o "zonă-tampon" între Israel şi Egipt.

Stratfor: "Iranienii, destul de mulţumiţi de situaţia din Fâşia Gaza"

Oficialii iranieni sunt probabil destul de mulţumiţi cu evoluţia evenimentelor în conflictul din Fâşia Gaza, transmite Stratfor.

O ofensivă militară a Israelului în Gaza ar submina autoritatea în acest teritoriu a miliţiilor palestiniene Hamas, cărora Iranul este suspectat că le-a furnizat armament.

"Iran avea nevoie să-şi revizuiască relaţiile cu Hamas şi să demonstreze că îşi menţine influenţa prin intermediul grupurilor militante din teritoriile palestiniene, ca parte a strategiei sale de descurajare a unui potenţial atac asupra programului său nuclear", scrie agenţia americană.

Stratfor precizează că pentru înţelegerea conflictului din Gaza, trebuie să fie analizată noaptea de 23 octombrie, în Khartoum, capitala Sudanului, când uzina de arme "Yarmouk" a fost bombardată. Au existat indicii că Iranul folosea această uzină pentru a depozita şi posibil pentru a asambla armament, inclusiv rachete antiaeriene, rachetele antitanc dirijate şi rachete cu raza lungă de acţiune Fajr-5, capabile să ţintească din Gaza înspre Tel Aviv şi Ierusalim.

În analiza Stratfor se arată că bombardarea uzinei nu este singură dată în care Israelul ar fi atacat depozite secrete de arme de pe teritoriul sudanez.

"În ianuarie 2009, Israelul ar fi întreprins un atac aerian, la nord-vest de Port Sudan, împotriva unui convoi cu arme ce se îndrepta spre Gaza. Convoiul transporta inclusiv rachete Fajr-3 şi era deosebit de voluminos, cu peste 20 de camioane ce se deplasau spre nord, către Gaza. Transportul în grabă ar fi fost aranjat de către Iran, pentru a întări Hamas în timpul Operaţiunii < < Plumb Topit > >. Iranul a fost demascat, încercând să introducă pe ascuns arme, în Gaza, prin Marea Roşie", se mai arată în analiză.

Turcia: "Israelul este cel care a încălcat armistiţiul cu mişcarea islamistă palestiniană Hamas"

Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, a acuzat ieri Israelul că a încălcat un armistiţiu cu mişcarea islamistă palestiniană Hamas, bombardând intensiv Gaza.

"Israelul face un adevărat tapaj internaţional cu cei morţi ai săi. De fapt, Israelul este cel care a încălcat armistiţiul", a declarat acesta, adăugând că speră la o încetare a ostilităţilor în curând.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb