Actualizare 18:19
Licenţa de turism a Omnia Turism a fost retrasă de către direcţia de specialitate din cadrul Ministerului Turismului, a anunţat sâmbătă ministerul, care subliniază că verifică, alături de ANAF, toate contractele încheiate de touroperator, potrivit unui comunicat de presă remis Redacţiei.
"Ministerul Turismului, prin Direcţia de Control, a intensificat procesul de monitorizare a pieţei de turism şi va efectua verificările necesare pentru a identifica toate agenţiile de turism şi toate tipurile de contracte aflate în derulare cu compania Omnia Turism, tocmai pentru a avea o imagine detaliată asupra acestui caz atipic", arată ministerul, într-un comunicat.
Potrivit sursei citate, Ministerul Turismului analizează modalitatea prin care au acţionat agenţiile de turism în relaţiile contractuale cu touroperatorul Omnia Turism, urmând a se stablili dacă acestea au acţionat în nume propriu în relaţia cu clientul sau în baza unui contract de mandat, caz în care responsabilitatea aparţine Omnia Turism, spun oficialii instituţiei.
Totodată, Agenţia Naţională de Admnistrare Fiscală întreprinde acţiuni de verificare a datelor financiare furnizate de departamentul de vânzări al agenţiei Omnia Turism, pentru identificarea cuantumului sumelor achitate de fiecare client în parte şi pentru stabilirea prejudiciului cauzat agenţiilor de turism partenere. Concomitent, în acest caz, organele competente ale statului român verifică potenţialele elemente ale constituirii unei infracţiuni economice. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor derulează acţiuni de stabilire a respectării prevederilor legale privind protecţia consumatorilor.
Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism întreprinde măsurile necesare constituirii unui fond de solidaritate prin care se urmăreşte despăgubirea persoanelor fizice prejudiciate de Omnia Turism cu o sumă mai mare de 1.000 de euro.
(A.C.)
----
Actualizare 15:11 Burcea, ANAT: "Vom lansa un fond de sprijin pentru turiştii afectaţi în cazul Omnia Turism"
Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) va lansa un fond de sprijin pentru turiştii care au fost păgubiţi cu peste 1.000 de euro în cazul Omnia Turism, a anunţat sâmbătă preşedintele ANAT, Alin Burcea, potrivit unei surse din presă.
Burcea a anunţat măsura de a înfiinţa un fond de sprijin după ce a avut astăzi o întâlnire cu ministrul Turismului pentru a discuta despre măsurile care pot fi luate în acest caz, informează News.ro.
Burcea a afirmat: "Să vedem câte agenţii au resurse, după această problemă foarte mulţi s-au decapitalizat. Vrem să strângem bani atât de mai membri ANAT care nu au probleme financiare, cât şi de la cei care doresc să contribuie, pentru a participa la un sprijin pentru turiştii ai agenţiilor membre ANAT care au fost păgubiţi cu peste 1.000 de euro".
Conform sursei, Burcea estimează că întreaga operaţiune va fi finalizată în termen de câteva luni, după ce vor fi lămurite problemele de ordin legal în acest caz. El a atras atenţia că unul din obiectivele asociaţiei este păstrarea încrederii clienţilor în agenţiile de turism, cazul Omnia Turism afectând întreaga industrie atât din punct de vedere financiar, cât şi la nivel de imagine.
Totodată, Burcea a lansat un apel către toate agenţiile care au avut contracte cu Omnia Turism şi au suferit pierderi să informeze asociaţia. Preşedintele ANAT a declarat că asociaţia a plătit bilete pe ruta Phuket-Singapore pentru turiştii din Thailanda ai Omnia Turism, aceştia având biletele din Singapore spre România plătite. Burcea estimează că aceştia se vor întoarce acasă în jurul datei de 25 octombrie, se mia arată în sursă.
(A.C.)
-----
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va începe în scurt timp un control pentru a identifica toate companiile care au avut contract cu Omnia Turism, control care ar putea să fie finalizat în maximum două luni, potrivit declaraţiilor ministrului Turismului, Mircea Titus Dobre.
Dobre a transmis: "Vreau să mulţumesc pentru implicare şi ANAF pentru că, la un moment dat, într-un termen foarte scurt, va începe un control în aşa fel încât să scoatem la iveală toate companiile ce au avut contract cu Omnia Turism şi au fost de bună credinţă. Toate acestea trebuie apărate şi chiar în instanţă trebuie stipulat acest lucru, pentru că orice agenţie, orice companie de genul acesta, are salariaţi şi nu trebuie să intre în insolvenţă sau în faliment".
Acesta a precizat că este vorba despre un control la nivel naţional şi că speră să fie finalizat într-o lună, maximum două.
Ministrul Turismului a explicat: "Noi sperăm ca într-o lună, două luni maxim, să se finalizeze. Este un control la nivel naţional, pentru că această companie avea contracte cam pe tot teritoriul României şi asta înseamnă că toţi colegii din ANAF trebuie să se ducă...Mai sunt şi alte planuri de control ale instituţiei. Este un lucru care a dat peste cap, exact cum ne-a dat şi pe noi peste cap, pentru că şi noi aveam un plan la rândul nostru. Bineînţeles că vom face tot ce ne stă în putinţă, pentru că suma este destul de mare, este chiar foarte mare, cea mai mare probabil de la 1990 încoace. Să vedem ce soluţii vom găsi în aşa fel încât, şi cu sprijinul ANAT (Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism n.r.) să despăgubim, şi cât pot despăgubi dânşii de la ANAT, şi restul, dacă se pot recupera sume din ce a făcut fostul acţionar cu banii...".
El a subliniat că a discutat şi cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, care este centrată pe partea de protecţie a persoanelor fizice, în general, pentru a vedea "ce paşi trebuie să facem", urmând ca întâlniri în acest sens să aibă loc şi săptămâna viitoare.
Ministerul Turismului a organizat asatăzi o şedinţă operativă în vederea identificării soluţiilor pentru prevenirea şi evitarea situaţiilor similare cu cea generată de agenţia Omnia Turism. La şedinţa condusă de ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, au fost invitaţi să participe, conform unui comunicat al MT, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) şi preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).
Ministrul Turismului a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă referitoare la situaţia Omnia Turism în urma decesului patronului, George Negru, că un număr de 244 de turişti sunt plecaţi în străinătate cu această agenţie, iar o parte dintre ei au decis să îşi plătească singuri cazarea.
Totodată, ministrul Turismului i-a sfătuit pe toţi cetăţenii care au cumpărat pachete turistice prin Omnia Turism să nu mai plece în acele călătorii, deoarece conturile agenţiei au fost blocate de bănci şi nu se mai pot fi efectua plăţi. În urma controlului efectuat marţi la sediul agenţiei s-a descoperit că Omnia avea o poliţă de despăgubire de numai 50.000 dolari şi doar 30.000 de euro în conturi.
Potrivit ministrului de resort, paguba produsă de Omnia Turism este cea mai mare de după revoluţie, în condiţiile în care agenţia a vândut pachete de aproximativ 7,5 milioane de euro pentru anul 2018 unui număr de 8.500 de clienţi, iar pentru perioada 17 octombrie - 31 decembrie 2017 au mai fost încasaţi 433.000 de euro de la 202 turişti.