UPDATE/ PENTAGONUL, PREGĂTIT DE ATAC Iranul avertizează SUA să nu pornească ofensiva militară împotriva Siriei

A. Z.
Ziarul BURSA #Internaţional / 26 august 2013

Iranul avertizează SUA să nu pornească ofensiva militară împotriva Siriei

Update 16:01

Regimul sirian s-a declarat pregătit să facă faţă "oricărui scenariu", în situaţia în care puterile occidentale analizează opţiunile militare în urma unui presupus atac chimic în apropiere de Damasc, a declarat luni un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor de securitate, arată AFP.

"Ameninţările (puterilor) occidentale de a lovi Siria reprezină o presiune politică şi psihologică, dar în orice caz noi suntem pregătiţi să facem faţă oricărui scenariu", a afirmat el.

----

Update 14:13 Experţii ONU au fost atacaţi de lunetişti în Damasc

Convoiul experţilor ONU care investiga, la Damasc, presupusul atac cu arme chimice, a fost atacat de lunetişti, conform AFP.

Inspectorii ONU se îndreptau luni spre locul presupusului atac chimic de la 21 august imputat regimului sirian, în apropiere de Damasc, unde urmează să îşi înceapă ancheta.

Fotograful i-a văzut pe inspectori plecând într-un convoi de cinci maşini, escotat de serviciile de securitate siriene. Ei urmează să meargă în regiunea Ghouta, unde opoziţia şi ţări occidentale acuză armata că a ucis săptămâna trecută sute de civili cu arma chimică.

-----

Update 13:11

Şeful diplomaţiei britanice William Hague a declarat astăzi că este "posibil" să se răspundă la utilizarea de arme chimice în Siria "fără o unitate completă în Consiliul de Securitate al ONU", dar a refuzat să "detalieze opţiunile militare" avute în vedere, relatează AFP.

"Este posibil să se răspundă la utilizarea de arme chimice fără un consens complet în Consiliul de Securitate? Aş spune că da", a menţionat William Hague, pentru BBC.

-----

Update 13:00

Şefii Statelor Majore din mai multe ţări occidentale şi musulmane vor participa începând de luni la Amman la o reuniune de două zile pentru a discuta despre impactul conflictului din Siria, a declarat un oficial iordanian sub rezerva anonimatului, transmite AFP.

Vineri, un oficial iordanian a anunţat organizarea în următoarele zile a unei reuniuni la Amman la invitaţia şefului Statului Major iordanian, Mechaal Mohamed el-Zeben, şi a şefului Centcom, comandamentul american care se ocupă de 20 de ţări din Orientul Mijlociu şi Asia Centrală, generalul Lloyd Austin.

Citat de agenţia de ştiri oficială Petra, responsabilul din cadrul comandamentului forţelor armate iordaniene s-a referit la participarea generalului Martin Dempsey, şeful Statului Major Interarme american, precum şi şefii Statelor Majore din Arabia Saudită, Qatar, Turcia, Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia şi Canada.

----

Update 10:27 Turcia, pregătită să se alăture unei coaliţii internaţionale împotriva Siriei

Turcia este pregătită să se alăture unei coaliţii internaţionale împotriva Siriei, ca reacţie faţă de atacul chimic de la 21 august, chiar şi în absenţa consensului ONU, a declarat luni ministrul turc de Externe Ahmet Davutoglu, relatează AFP.

"Dacă este formată o coaliţie împotriva Siriei în cadrul acestui proces, Turcia va face parte din ea", a declarat Davutoglu pentru ediţia de luni a cotidianului Milliyet.

----

Update 09:30

Rusia a avertizat astăzi Statele Unite cu privire la consecinţe "extrem de grave" ale unei posibile intervenţii militare în Siria, într-o convorbire telefonică purtată de şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov cu secretarul de Stat american John Kerry, potrivit surselor de presă.

"Domnul Lavrov a atras atenţia interlocutorului său asupra consecinţelor exterm de grave ale unei posibile intervenţii militare, pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, unde ţări ca Irakul sau Libia sunt în continuare destabilizate", se arată într-un comunicat al Ministerului rus de Externe.

----

Update 08:48 Bashar al-Assad: "Declaraţiile unor politicieni din SUA şi Occident, o insultă la adresa bunului simţ"

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a calificat drept "nebuneşti" acuzaţiile occidentalilor privind atacul chimic comis de regimul său şi a avertizat Statele Unite că planurile lor de intervenţie militară în Siria sunt sortite "eşecului", conform presei internaţionale.

"Declaraţiile unor politicieni din Statele Unite şi Occident sunt o insultă la adresa bunului simţ", a declarat el. "Statele Unite vor avea parte de un eşec ca în toate războaiele anterioare pe care le-au lansat, începând cu cel din Vietnam", dacă decid să efectueze o operaţiune militară în Siria, a adăugat preşedintele sirian.

----

Un lider militar din Iran a avertizat, ieri, SUA să nu pornească ofensiva militară împotriva Siriei, relatează presa internaţionă. Generalul Masoud Jazayeri a avertizat că SUA se va confrunta cu consecinţe grave dacă va ataca Siria, susţinând că războiul din Siria a fost creat de SUA, Arabia Saudită şi Quatar.

Secretarul Apărării din SUA, Chuck Hagel, a declarat, sâmbătă, că forţele americane, inclusiv navele militare, sunt poziţionate în Marea Mediterană şi sunt pregătite să acţioneze în cazul în care preşedintele Barack Obama va solicita Pentagonului să atace Siria, potrivit Bloomberg. Preşedintele Obama este constrâns să intervină în Siria, pe fondul acuzaţiilor că guvernul preşedintelui sirian Bashar al-Assad a folosit arme chimice într-un atac, pe data de 21 august, într-o suburbie din Damasc, soldat cu 1.300 de oameni, potrivit insurgenţilor. El urmează să aibă o întrevedere cu echipa sa de securitate naţională de la Washington pentru a discuta rapoartele, a declarat un oficial al Casei Albe.

Tot ieri, presa internaţională a mai relatat că guvernul sirian a acuzat rebelii de folosirea armelor chimice şi a avertizat SUA să nu lanseze ofensiva militară împotriva Siriei întrucât acest lucru ar inflama Orientul Mijlociu. Regimul pre­şedintelui sirian Bashar Assad a negat că a folosit arme chimice împotriva rebelilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb