UPDATE: POZIŢIA HARINVEST Păgubiţii de la Harinvest: "BVB - piaţă de hoţi"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 decembrie 2013

Păgubiţii de la Harinvest: "BVB - piaţă de hoţi"
  • document ataşat Pozitii Harinvest si SSIF Broker
    apasă aici pentru a descărca.

    Update 18:48 Poziţia SSIF Broker

    În privinţa produselor structurate tranzacţionate de Harinvest, care au făcut obiectul unor operaţiuni de sell out, SSIF Broker (BRK) a fost "un cumpărător de bună credinţă, care a răspuns unei solicitări iniţiate de Harinvest", se arată într-un comunicat de presă al BRK remis Bursei de Valori Bucureşti.

    "Operaţiunile de sell-out, au fost efectuate conform prevederilor reglementarilor în vigoare, transmiţându-se către Bursa de Valori Bucureşti, formularul special prevăzut de art. 179 al. 3 din codul Bursei de Valori Bucureşti. Conform acestui formular, operaţiunile sunt aprobate, de către Bursa de Valori Bucureşti pe baza confirmării primite de la Depozitarul Central, prin semnăturile olografe ale reprezentanţilor autorizaţi a celor două instituţii, precum şi a reprezentanţilor autorizaţi ai participanţilor la sistemul bursier, care iniţiază acest tip de operaţiune", potrivit sursei citate.

    SSIF Broker consideră că reprezentanţii legali ai unui intermediar autorizat nu se pot deroba de răspunderea privind prejudiciile produse propriilor clienţi.

    "Situaţia creată în jurul Harinvest este regretabilă şi cu impact negativ asupra pieţei de produse structurate, dar avem încredere că autorităţile abilitate vor face toate demersurile necesare soluţionării cu promptitudine a acestei situaţii şi, îndeosebi în vederea reparării prejudiciilor cauzate clienţilor de bună-credinţă ai Harinvest", mai spune comunicatul.

    Întregul comunicat al SSIF Broker poate fi citit în ataşament.

    ---

    Update 14:35 Vezi documentul ataşat cu poziţia Harinvest.

    ---

    28 de investitori reclamă că au rămas fără bani şi acţiuni la "Harinvest"

    Investitorii păgubiţi la "Harinvest" sunt foc şi pară pe instituţiile pieţei de capital - Autoritatea de Supraveghere Financiară, Bursa de Valori Bucureşti şi Depozitarul Central, şi nu vor să mai audă în viaţa lor de piaţa de capital, pe care o numesc una "a hoţilor".

    Peste 25 dintre clienţii SSIF-ului din Râmnicu Vâlcea reclamă că au rămas fără bani şi fără acţiuni în conturi, după ce brokerul a fost suspendat trei luni pentru că nu a avut banii la decontarea unor tranzacţii. După primele calcule, cu documente, prejudiciul total al acestora ar fi de 1,1 milioane de euro, spune un investitor, însă estimările celor păgubiţi merg până la 2 milioane de euro.

    Trei dintre clienţii "Harinvest" au fost de acord să îşi relateze cazurile. Situaţiile celor trei sunt diferite, însă ei au în comun "ura" cu care vorbesc despre piaţa bursieră şi despre instituţiile care ar trebui să o supravegheze.

    Adrian Lungu: "Voi acţiona pe toate căile posibile pentru găsirea vinovaţilor şi recuperarea prejudiciului"

    Adrian Lungu este un investitor care avea 600.000 de acţiuni Fondul Proprietatea, primite ca despăgubire, la valoarea nominală de 1 leu. Domnia sa nu mai luase contact cu piaţa de capital până acum, iar paguba îl va ţine departe de Bursă şi de acum înainte.

    Domnia sa ne-a relatat: "Am primit acţiuni 600.000 Fondul Proprietatea drept despăgubire, la valoarea nominală de 1 leu. Nu le-am mişcat niciodată. Când am văzut că Fondul face ofertă de cumpărare la 1 leu, am transferat acţiunile din secţiunea I a Depozitarului Central, în secţiunea a II-a, la Harinvest.

    Am aşteptat să se închidă perioada de subscriere. Am înţeles că durează 7 zile până la încasarea banilor. Apoi, am dat telefon la Harinvest pentru că voiam ca, de banii luaţi din ofertă, să mai cumpăr acţiuni mai ieftine din piaţă.

    Brokerul Maria Voinea mi-a spus că nu poate vorbi pentru moment, iar această situaţie s-a repetat şi după o săptămână. Pe 2 decembrie, am mers la sediul Harinvest, unde am găsit mai mulţi clienţi în conflict cu Boghiţoi Florica Maria, conducător al societăţii. Nu am înţeles despre ce era vorba şi nici nu m-am băgat în seamă. Am făcut o cerere să mi se dea banii şi acţiunile . În două zile am revenit, iar investitorii supăraţi erau tot acolo. Am înţeles ce se întâmpla. Firma era falită.

    Reprezentanţii Harinvest mi-au spus că deţin 600.000 de acţiuni FP, dar că nu dispun de lichidităţi şi nici de acţiuni ca să mi le restituie.

    Dar eu, după oferta publică, trebuia să mai am 565.800 de acţiuni şi banii pentru titlurile vândute.

    Indignat, am apelat la Depozitarul Central, la BVB şi la ASF - această caracatiţă cu braţe în teritoriu - SSIF-urile- inventată ca să meargă Bursa.

    Fiecare dintre aceste instituţii iau comisioane pe spatele nostru, al investitorilor. Controlul făcut de ASF în 2012 a scos la iveală fraude la Harinvest. De ce nu a fost închisă şi a primit doar un avertisment?

    Dacă erau închişi, eu nu mai mergeam la ei. Cum li s-a permis acestor brokeri să facă vânzări forţate, când ei nu au portofoliu, nu au cont house. Ce vindeau ei forţat? De ce aceste instituţii ale pieţei nu şi-au pus nici o întrebare?

    Găsesc că este de vină golul legislativ acceptat de BVB şi ASF, nu hoţul mărunt de la butoane.

    Suntem mai mulţi investitori păgubiţi, iar prejudiciul total este de 1,1 milioane de euro, însă bănuim că mai sunt şi alţii.

    Voi acţiona pe toate căile posibile pentru găsirea vinovaţilor şi recuperarea prejudiciului, cu orice preţ.

    Piaţa este lăsată pe mâna unor nemernici, nu se aplică normele doar pentru ca Bursa să existe.

    Faptul că numai printr-un SSIF ai dreptul să mergi la cazinoul numit Bursă lasă investitorii la mâna hoţilor".

    Tiberiu Georgescu: "Conducătoarea societăţii a început să plângă - că nu mai sunt acţiunile, că nu mai are nimeni nimic"

    Tiberiu Georgescu spune că este primul care a constatat că ceva este în neregulă la "Harinvest".

    Domnia sa ne-a spus: " Am citit ziarul "BURSA" (n.r. am relatat că brokerul vâlcean a fost forţat să vândă, în premieră, în luna noiembrie). De aici a pornit totul. Am vrut să verific despre ce era vorba. Brokerul Maria Voinea mi-a explicat că a fost un incident în piaţă şi că nu sunt probleme. M-a minţit trei-patru zile. Apoi, am aflat că ASF făcea un control acolo. Am căutat pe Internet şi am apelat la ASF, la doamna Cătălina Sava, şefa supravegherii.Am vrut să verific dacă mai am acţiunile Petrom cumpărate în luna mai. Am primit un răspuns pozitiv aşa că m-am mai liniştit, însă tot aveam un sentiment de teamă.

    Am făcut o cerere la Harinvest să îmi mute acţiunile din secţiunea 2 în 1 (la Depozitar), însă doamna Boghiţoi Florica a vrut să mă păcălească şi să mă tot amâne - cu zece zile, apoi cu trei zile. Apoi am aflat că nu mai aveam acţiunile, iar conducătoarea societăţii a început să plângă - că nu mai sunt acţiunile, că nu mai are nimeni nimic. Aşa au aflat clienţii unul la altul, şi fiecare a început să îşi verifice conturile.

    Eu aveam acţiuni Petrom de 290.000 lei şi 5.600 de lei cash. Personalul Harinvest m-a dezinformat.

    ASF i-a prins cu mâţa în sac, dar nu au făcut nimic. ASF nu şi-a făcut datoria să îi închidă. Cum este posibil să lase la îndemâna unui SSIF toate deţinerile clienţilor? Dacă un nebun se trezeşte de dimineţă şi vinde tot?

    Am fost şi la BVB. Am fost primit de Anca Dumitru, directorul adjunct, deşi făcusem cerere să mă întâlnesc cu Ludwik Sobolewski. Nimic concret. Mi-a spus că nu îi vine să creadă. Dar BVB nu s-a întrebat de unde are Harinvest bani să facă asemenea rulaje pe produse structurate (n.r. Harinvest avea o cotă de piaţă de 26% pe structurate)?

    La Depozitarul Central, la fel. Mi-au spus că nu ei sunt răspunzători.

    Piaţa de capital este piaţa de hoţi a României. Nimeni nu îşi face treaba. Cred că doar un nebun mai bagă bani în acţiuni. Să vedeţi de nu o fi şi la alte SSIF-uri la fel".

    Un alt client spune că se află într-o situaţie diferită, pentru că era investitor de ani de zile pe piaţa de capital şi a supravegheat sistematic situaţia portofoliului său. Potrivit domniei sale, lucrurile au mers bine până în septembrie. Ulterior, a dorit să se mute la o altă casă de brokeraj, în urma unor temeri după ce a început să audă zvonuri în piaţă. Domnia sa spune că şi-a dat seama că "Harinvest" i-a vândut fără autorizaţie acţiunile cumpărate în oferta Romgaz.

    Investitorul mai povesteşte că la sediul "Harinvest" a observat reprezentanţii ASF care erau în control, însă brokerii i-au explicat că sunt făcute verificări pentru oferta Romgaz: "Am făcut şi o solicitare de mutare de la Harinvest. A fost pentru prima dată când brokerii mi-au făcut tranzacţii fără ştirea mea. La sediul societăţii m-am întâlnit şi cu alţi clienţi păgubiţi şi ne-am împărtăşit întâmplările. Am cerut să discut cu un responsabil al societăţii. Atunci a fost sunat preşedintele Veronel Lungu, însă nu a dorit să discute cu mine. Am făcut solicitări la ASF, la BVB. Am fost primit de Anca Dumitru şi mi s-a spus că Ludwik Sobolewski nu este în ţară. Nu-ţi vine să crezi aşa ceva. De ce există posibilitatea ca un broker să dispună de cash-ul şi de acţiunile clienţilor? Mie mi-au vândut acţiunile lichide - FP, SIF-urile. Am rămas cu Oltchim".

    Ce se întâmplă cu impozitul datorat de investitori pentru vânzările neautorizate făcute de brokeri?

    Clientul "Harinvest" spune că acum datorează statului impozitul pe profit, pentru vânzările executate de broker: "În condiţiile acestea, cine mai vine cu bani la bursă? Am fost furat şi tot eu sunt dator! Toate instituţiile primesc comisioane şi nimeni nu are nici o responsabilitate. Este un precedent grav. La Fondul de Compensare nu avem acces pentru că a fost vorba de fraudă. La bancă, te fură din casetele de valori. Ce să faci? Treci graniţa şi tranzacţionezi la Viena".

    SSIF "Harinvest" a iniţiat vânzări forţate ("sell-out") din portofoliu, după ce nu a avut bani pentru decontarea unor produse structurate emise de Erste Group.

    Reprezentanţii ASF ne-au transmis marţi că au sesizat organele competente după controlul din noiembrie de la "Harinvest", deşi, în 2012, brokerul mai fusese sancţionat pentru că folosise banii unor clienţi pentru acoperirea altora.

    Opinia Cititorului ( 56 )

    1. ce mizerie.

      1. hai cu fuziunea BRK-BT Securities, ca BRKul e iar pe val cu Grigore CHIS la pupitru, acest om de piata de capital romaneasca, manager responsabil, cu experienta si viziune, un adevarat profesionist ce stie cum se face banul.

      Ce trebuie sa se intample pentru ca cnvm,bvb, AB si FCI sa aiba o reactie comuna eventual si sa protejeze investitorii.

      Acestea sunt binefacerile conturilor globale ? 

      Totul sa intamplat sub nasul, ochii si urechile acestor institutii ! 

      Din declaratiile pagubitilor este posibil ca portofoliul vandut fortat de BVB sa fi apartinut investitorilor. Daca este asa si BVB nu a verificat detinerile SSIF-ului atunci BVB a devenit partasa la furt. Va trebui sa cumpere actiunile din piata sa le puna inapoi in conturile investitorilor si sa apeleze la FCI pentru acoperirea fraudei. Intre timp pe principiul promovat de parlamentul Romaniei : furi 100.000 de euro primesti avertisment, furi 500.000 de euro primesti o amenda de 0.1 din cifra de afaceri. furi peste 500.000 de euro ai destui bani sa dispari in liniste ca institutiile astea alea statului sunt degeaba - iau si ei un salar nesimtit de la stat. 

      Daca politia are suspiciuni de ilegalitati intr-o anumita locatie descinde imediat acolo in baza unui mandat si verifica amanuntit ce se intampla acolo . 

      Cnvm ce asteapta, sa se intample ca la FNI sa nu mai ramana nici un document si computer la sediu ? 

      Societatea asta transmitea raportari lunare care  

      S-a tras stecherul din priza ca la Petromidia si se refac tranzactiile ? 

      CNVM, BVB si FCI, Chiar nu s-a uitat nimeni responsabil cu integritatea si supravegherea pe acele raportari. 

      Harinvest are drept de vot azi la alegerile de la Asociatia Brokerilor ? 

      O armata de investitori anunta pe acest site devenit un zid al plangerii, o multime de ilegalitati care se intampla pe piata de capital vizand fraude ca la Harinvest, suveici ca la sifuri, rapoarte frauduloase ca la delistari, abuzuri ale institutiilor etc si nu se intampla nimic.  

      CNVM, BVB modificati la urgenta legea si trimiteti de urgenta un controlor, inspector, administrator delegat la Harinvest sa supravegheze ce se intampla acolo, cereti registrul reclamatiilor , cereti situatia zilnica a portofoliilor si operatiunile pe ultimele trei luni si faceti ordine acolo si nu va faceti ca dormiti in post ca un paznic cumparat.  

      Asociatia Brokerilor puneti pe ordinea de zi si situatia de la Harinvest ca este membru al asociatiei si toti investitorii ne vor considera pe toti brokerii in aceeasi barca cu Harinvest !  

      BVB si FCI verificati situatia operatiunilor harinvest pe ultimele trei luni si faceti lumina si dreptate nu mai asteptati ca se duce la vale imaginea BVB si a pietei de capital.

      Un client a ramas cu actiunile Oltchim ! De ce oare ? 

      1. oare nu sunt pedepse prea mici pentru asemenea fapte ? ASF va face probabil ordine, poate ca nu s-au asteptat nici ei, dar cred ca firmele de brokeraj ar trebui sa aibe o rezerva la fel ca bancile, de unde sa plateasca daunele

        am vrut acum 10 ani sa cumpar actiuni prin harinvest . ce bine ca doar am vrut.cine credeti ca ar trbui sa protejeze investitori? c n v m ...se pare ca si la min . culturii vor ajunge oameni care de fapt fac parte din incultura pura a romanilor.(vezi posibili candidati)

      Firma este controlata de presedintele CA - Veronel Lungu (30,86%), un membru CA Ion Antonescu (23,05%) si alte doua persoane fizice, Valentin Cismaru (23,05%) si Dumitru Craciunescu (23,04%)

      cred ca a vinde actiunile unui client fata voia lui este cea mai grava fapta pe care o poate face o firma de brokeraj, este ca un furt, si vad ca e doar contraventie

      nu trebuie schimbata legislatia rapid si controalele sa fie mult mai riguroase ? 

      Harinvest a mai fost sanctionata in urma cu doi ani de fosta Comisie Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), inclusiv pentru ca a utilizat o parte din banii clientilor pentru acoperirea platilor care trebuia realizate pentru alti clienti, ceea ce reprezinta contraventie potrivit legislatiei pietei de capital. 

      1. Auziti Dl. clienti, dar o plangere PENALA cand faceti. Ce mai asteptati sa va ia casa, masina femeia!

        E facuta de 2-3 saptamani dar problema ca se misca incet autoritatile dar problema este ca sunt putini specialisti in piata de capital in randul organelor de cercetare...

        Plângerea penala a fost făcută in 2 decembrie!!!!!!

        Când un grup infracțional trage în tine din toate pozițiile ce îți rămâne de făcut???? 

        ar fi interesant de stiut pentru opinia publica care sunt instrumentele pentru care nu a putut fi realizata plata sa citim si noi prospectul de emisiune...datorita backgroundului cultural putem sa ne imbogatim cultura generala...

        Nimeni nu vrea sa spuna adevarul despre ce s-a intamplat acolo, toata lumea fuge de acest subiect inclusiv mari avocati specializati in piata de capital care refuza sa fie angajati de catre investitorii pagubiti spunand ca acolo a fost un mic FNI si ca au fost multe interese la mijloc...

        Din cultura mea de păcălit pe această piață reglementată cica .... stiu ca Harinvest opera pe structurate emise de BRK si de ERSTE - BCR.

        Dar si-a rupt gatul in relatia cu BCR !!! 

        Unde am mai auzit de victime de ale BCR-ului ??? 

        Unde sunteti cei de la Imobiliare Muntenia ???

        Si poate și ceilati îngenunchiați? 

        Ce glumet sunteti ! Chiar credeti ca reprezentantii Harinvest isi vor face aparitia la adunarea generala a Asociatiei de astazi? :))) dupa denturile si plangerile penale depuse impotriva lor?

        BVB ar trebui sa analizeze tranzactiile facute de harinvest pe structurate pentru ca atat cat am observat pe tranzactiile cu structurate raportate pe site bvb in septembrie erau zile ciudate de lichiditate si probabil mai este un ssif sau broker implicat daca prejudiciul este de 2 milioane de euro. Sa spunem ca avem 2 SSIF harinvest si ssif 1.

        SSIF1 cumpara structuratele . Imediat le vindea catre Harinvest care prelua riscul . Daca piata crestea harinvest facea profit si il transfera pe anumiti clienti. Daca piata scadea harinvest incasa pierdere si o transfera probabil catre clientii pagubiti. 

        Suveica ar trebui verificata ! 

        De fapt daca BVB ar publica lista tranzactiilor facute de Harinvest care va fi notat cu X si contrapartile notate cu cifre aleatorii y.z.$ rii pentru a nu incalca secretul nominal al tranzactiilor sunt sigur ca cititorii Bursa al deslusi secretul si logica hotiei. 

        Pacat ca dupa ce episodul SIMA, Daianu etc se mai stinsese acum a aparut un alt caz la fel si ancorat bine de tot in ograda cnvm .

        Pardon, dupa cum zicea in articol, se pare ca in acest caz se stimuleaza doar "ura" investitorilor, nu se si cauta rezolvarea! Care avocat fuge de acest subiect? Stiu eu avocat experimentat in piata de capital si care nu fuge de asa ceva. Dati-mi de veste si va pun in legatura. Si mai lasati prostiile. Exista si legi, si regulamente si modalitati de rezolvare. Ca si la furturile din casetele de valori, nu? Acolo au fost bancile comerciale implicate, si poate mai sunt si alte cazuri, dar acolo nu este ura... Curios mod de abordare a subiectului, care are ca rezultat doar crearea unei neincrederi in niste institutii care-si cred ca-si fac treaba in limita mandatului legal. Politia si procuratura nu cred ca si-o fac cum trebuie, pentru ca nu au specialisti. Sa si-i caute si sa si-i angajeze. Sau sa se extinda mandatul ASF, nu? Oricum, si clientii ar fi trebuit sa aibe grija, sa verifice putin activitatea Harinvest. In general, piata toata cunostea ca societatea era cam necurata... Daca ASF ar fi mers peste limitele legale, ar fi fost data in judecata si ar fi pierdut procesele, pentru ca n-avea alte parghii legale. Va spun din proprie experienta, am trecut prin asta si am rezolvat-o, cu ajutorul unui avocat experimentat si echilibrat. Si nici n-a cerut multi bani.

        Tarane, una e sa-ti ia casa (=furt) si alta e sa-ti ia nevasta (="decat" te incornoreaza). Casa e proprietatea ta, nevasta _nu_.

      - (1) Fondul va compensa investitorii, în oricare din următoarele situaţii:

      a) C.N.V.M. a constatat că, pentru moment, din punctul ei de vedere, un intermediar sau o societate de administrare a investiţiilor care administrează portofolii individuale de investiţii, din motive ce sunt legate direct de situaţia financiară, nu este în măsură să-şi îndeplinească obligaţiile rezultate din creanţele investitorilor şi nici nu există perspectiva de a-şi onora aceste obligaţii în cel mai scurt timp; 

      b) autoritatea judiciară competentă, pentru motive legate direct sau indirect de situaţia financiară a unui membru al Fondului, a emis o hotărâre definitivă, având ca efect suspendarea posibilităţii investitorilor de a-şi exercita drepturile cu privire la valorificarea creanţelor asupra respectivei societăţi. 

      (2) Compensaţia va fi asigurată pentru drepturile decurgând din incapacitatea unui membru al Fondului de a: 

      a) returna fondurile băneşti aparţinând investitorilor şi deţinute în numele acestora, în legătură cu activităţile lor de investiţii; 

      b) returna investitorilor orice instrument financiar ce le aparţine şi este deţinut şi administrat în numele lor, în legătură cu activitatea lor de investiţii. 

      ASF-BVB-DEPOZITARUL CENTRAL =MAFIAAAAAAAAAAAAAA!!!ATENTIE SI LA CELELALTE SSIF-URI DIN TARA SA NU CUMVA SA AIBA SOARTA HARINVEST DUPA CUM SI AU FACUT VDATORIA CEI DE LA ASF E POSIBIL SA FIE JALE LA TOATE SSIF-URILE DIN ROMANIA!!!ATENTIE LA NEATENTIE INVESTITORI!!!

      In primul rand ca nimeni nu poate sa fie nici actionar , nici membru in CA si nici functionar intr-un SSIF fara avizul CNVM ca atare in aceasta situatie vinovati sunt TOTI : actionari , membrii CA si functionari inclusiv CNVM . Culmea este ca Depozitarul a obligat Harinvest sa vanda actiunlle pe care le detinea la BVB pentru a-si recupera cei 500000 euro dupa care a suspendat activitatea Harinvest fara sa se gandeasca la pagubitii Harinvest si fara sa anunte pe nimeni .CNVM la randul sau a facut control la Harinvest si a luat cea mai proasta decizie : suspendarea activitatii pe 90 zile astfel incat pagubitii sa nu mai gaseasca pe nimeni la sediu . Plangerile penale pe care le fac pagubitii trebuiau facute de CNVM care a constatat neregulile in numele celor 80- 120 -152 de pagubiti si pentru suma de 1,5-2,5 mil euro pentru ca altfel daca fiecare face plangere pentru 100000 - 300000 ron se schimba atat incadrarea cat si competenta ceea ce ii avantajeaza pe vinovati . In acest caz CNVM este de fapt complice cu vinovatii si nu este institutia care apara investitorii mai ales ca nici o alta institutie nu are competente sa constate infractiunile de la Harinvest . Propun pagubitilor sa nu mai faca plangeri separate ci sa faca intalniri unde sa se stabileasca fie conexarea plangerilor penale la cele existente fie o noua actiune comuna atat impotriva reprezentantilor Harinvest cat si impotriva CNVM si Depozitarului Central . Interesant este si un alt aspect : cazul seamana foarte bine cu cazul Bernard Madoff in sensul ca in ambele cazuri clientilor li se puneau la dispozitie extrase din care sa rezulte o situatie roza in timp ce ei nu mai aveau nici un ban prin conturi . Ei bine : in America scandalui s-a finalizat cu condamnarea lui Madoff la 150 ani de inchisoare si confiscarea averii de cateva miliarde dolari in baza demersurilor facute de institutia similara CNVM din America , la noi CNVM se face ca nu stie de banii lipsa din conturile clientilor ( desi a incheiat un control in 27.11.2013 ) , ba maimult unul dintre actionari ( Dumitru Craciunescu ) este propus de CL RM . Valcea sa devina Cetatean de Onoare . Deci insist pe intalnirea tuturor pagubitilor si promovarea unor actiuni comune impotriva reprezentantilor Harinvest si a ASF in cazul in care se va constata ca CNVM nu este de partea pagubitilor .

      1. Revin, nu mai confundati lucrurile. Da, ASF a facut controale, au dat amenzi, avertismente. La vremea respectiva, atat au descoperit. A fost control de fond. Nimeni n-a facut nici o plangere penala sau la ASF, dar toata piata de capital stia ca Harinvest este o societate detinuta de anumite persoane politice provenind din mediul infractional. Clientii trebuie sa se intereseze mai intai cu cine au de-a face, nu? Concluzia ca ASF a fost complice este iresponsabila si nu face decat sa descurajeze pe cei care au fost pagubiti de a-si recupera banii. La fel si afirmatiile ca nici un avocat nu vrea sa preia cazurile. Eu stiu un avocat care mi-a rezolvat o asemenea situatie, cu echilibru, experienta si inteligenta. Nu uitati ca fiecare institutie are un statut si un obiect de activitate. Trebuie ca cineva sa le puna cap la cap si sa actioneze in justitie. Si nu uitati ca la Harinvest exista niste persoane care raspund si in fata ASF dar si in fata legii penale. Si mai raspund si altfel... Nu mai comparati Romania cu alte tari. Avem legislatia noastra si modul nostru de rezolvare a acestor cazuri. Nu mai trageti concluzii iresponsabile privind bursele de valori, depozitarul central si alte institutii care-si fac treaba foarte bine, la fel ca in toata lumea. Chiar nu vedeti ca se duce o lupta imensa impotriva pietei de capital, ca ea sa nu devina alternativa finantarii prin sistemul bancar comercial? Furturile penale sunt furturi penale, ca si cele de la bancomate, ca si cele de la banci, ca si cele folosind internetul. Politia si procuratura au de-a face cu aceste lucruri, nu ASF, Depozitarul Central sau alte institutii. FCI lucreaza ca fond de garantare, la fel ca si cel bancar. Deci ce tot se spune in articolele acestea jurnalistice? Oare ziarul Bursa lucreaza impotriva pietei de capital? Chiar nu mai inteleg. Si eu am fost pagubit, nu m-am lasat, mi-am recuperat banii in 2 ani si penalitatile pierdute si nu renunt la piata de capital, pentru ca mi-a adus o rentabilitate mai mare decat dobanda bancara. Dar am apelat la broker bun, cinstit, la un avocat inteligent si experimentat, lucrez printr-o ssif serioasa, care chiar daca a avut si ea probleme le-a rezolvat, pentru ca se ocupa cu acest lucru. Deci, atentie la neatentie! Masurati mai bine, de mai multe ori, si taiati o data! Si pe urma asumati-va responsabilitatea sociala. Zic si eu ca prostu'...

        posteaza te rog daca ai posibilitatea numele si numarul de telefon al avocatului, sunt sigur ca se va bucura de clienti

        Chiar crezi ce spui ? Deci : " Nu mai comparati Romania cu alte tari. Avem legislatia noastra si modul nostru de rezolvare a acestor cazuri" Pai tocmai asta este necazul ca noi rezolvam situatia in stilul nostru romanesc ". Auzi la ei : CNVM a terminat controlul la 27.11.2013 si nu cunosteau faptul ca in conturile clientilor nu mai erau nici actiuni nici bani . I-auzi ce spune pagubitul : " Am căutat pe Internet şi am apelat la ASF, la doamna Cătălina Sava, şefa supravegherii.Am vrut să verific dacă mai am acţiunile Petrom cumpărate în luna mai. Am primit un răspuns pozitiv aşa că m-am mai liniştit, însă tot aveam un sentiment de teamă." Deci i s-a spus de CNVM ca are actiunile in cont ( ATENTIE : in conditiile in care o echipa de control se afla la sediul Harinvest !!! ) si tu vii si spui ca ASF , Depozitarul , CNVM nu au nici o vina !!! .Dar de ce ASF nu a dat nici un anunt cu privire la situatia de la HArinvest , de ceASF nu a facut cunoscut clientilor Harinvest ca daca au fost prejudiciati sa faca "urmatoarele demersuri " , de ce aflam din presa ca CNVM a " sesizat organele abilitate " si nu avem un comunicat al ASF .De ce ? Pentru ca se incearca metoda " batista pe tambal " in loc de niste masuri dure care sa-i convinga pe investitori ca nimeni nu poate sa-si permita sa ii prejudicieze fara ca CNVM sa intervina si sa-i protejeze !!! Si atunci vii si dai vina pe pagubiti ca nu inteleg ei ce protejata este bursa romaneasca nu ? Pai prima si cea mai importanta caracteristica a bursei ar trebui sa fie TRANSPARENTA ori aici nu prea avem de-a face cu asa ceva si de aia invinuim poate pe toata lumea ( pe actionari , pe membrii CA , pe functionari ...) Ori nu pagubitii sunt vinovati ci cei de la CNVM ca singura institutie abilitata sa protejeze investitorii !

        ssif Broker cluj?

        Doamna sava are ca prioritati pe miclaus si mai nou pe ursache

        In nici un caz protejarea investitorilor. Asf e un loc unde dormi si iei salariu, eventual faci ceva contra pietei, niciodata pentru 

        UN LUCRU ASEMANATOR S-Q INTAMPLAT ACUM VREO 10 ANI, CAND IN BROKER DE LA SSIF BROKER CLUJ NAPOCA A VANDUT ACTIUNILE PE CARE LE AVEAU MAI MULTE PERSOANE LA SC REPCON SA ORADEA FARA CONSIMTAMANTUL ACESTORA.

        S-AU FACUT MAI MULTE PLANGERI PENALE SI IN ACEST CAZ. NICI PANA AZTAZI NICI UNUL DINTRE CEI PAGUBITI NU SI-A RECUPERAT NIMIC DIN PREJUDICIUL PRODUS SI CRED CA NICI ACTUALII PAGUBITI NU O VOR FACE...

        DE CE? PENTRU CA TOTI, ASF (CNVM), POLITIA, PARCHETUL SI JUSTITIA SUNT O APA SI UN PAMANT !, EI APARA DOAR INTERESELE CELOR CARE FURA IN ROMANIA !!! 

        Daca ne-am vedea fiecare din tara asta de treburile noastre si nu am mai face tot felul de presupuneri legate de viata personala, a unor oameni pe care nu ii cunoastem, cred ca am fi departe.

        ca bine zici "ca prostu"

      Daca ASF au sesizat organele competente, atunci nu mai loviti in ei! Atentie, nu mai trageti concluzii pripite si vadit intentionate, impotriva pietei de capital si institutiilor sale neutre! Mai degraba trageti concluzia ca politia si procuratura nu-si fac treaba, nu au angajati competenti, dar au si ministru! In strainatate, ar fi descins si arestat pe cei impotriva ASF a facut sesizare, iar daca clientii au facut si plangere penala atunci este cu atat mai clar. Daca nu, sa nu se mai planga nimeni ca a fost furat la fel cum se fura din bancomate, din banci, de pe internet, la colt de strada sau de catre administratorii de bloc. Si exista avocati care stiu sa recupereze debitele si penalitatile, cu costuri decente, care acopera neglijenta clientilor care au lucrat prin si cu societati fara a le verifica inainte.

      1. Incepand cu articolul aparut in ziarul Bursa in data de 21 noiembrie, in plus fata de controlul ASF, s-au inceput investigatii interne, desfasurate de administratori si actionari, pentru a descoperi modul prin care s-au produs pagubele in cadrul SSIF HARINVEST SA. Din dorinta de a nu face dezvaluiri eronate, s-a intarzaiat trimiterea acestui comunicat pana cand s-a reusit analiza mecanismele prin care s-a produs prejudiciul.

        ACTUL I 

        BCR SA (parte a grupului ERSTE BANK) si SSIF BROKER CLUJ SA impreuna cu agentul de bursa angajat al HARINVEST - Voinea Maria, creioneaza un sistem de rostogolire a obligatiilor de decontare. Sistemul are la baza suprautilizarea tranzactiilor de tip SELL-OUT, tranzactii de tip exceptional, care implica decontari intr-un tip mai scurt decat standardul T+3 (ex: T, T+1). Desi sunt tranzactii exceptionale, volumul acestora din totalul tranzactiilor desfasurate de HARINVEST sare de pragul de 29% inca din Septembrie 2012 si ajunge in urma majorarilor lunare la peste 70% in ultimile 4 luni, cu un varf de 85% din volumul total de produse structurate tranzactionat de societate in August 2013. Alaturat tabelul tranzactiilor de tip SELL-OUT desfasurate de HARINVEST incepand cu Ianuarie 2012: 

         

        SELL OUT 

        VOLUM TOTAL 

         

        NET RGSP 

        P & L 

        nov.13 

        13.378.185  

        17.753.542  

        75% 

        15.614.644  

        - 2.236.459  

        oct.13 

        24.412.667  

        32.234.399  

        76% 

        25.473.662  

        - 1.060.995  

        sep.13 

        19.175.055  

        27.368.469  

        70% 

        20.596.287  

        - 1.421.232  

        aug.13 

        17.986.380  

        21.172.719  

        85% 

        18.220.561  

        - 234.181  

        iul.13 

        13.155.807  

        30.940.080  

        43% 

        13.421.508  

        - 265.701  

        iun.13 

        14.659.787  

        27.851.276  

        53% 

        14.219.721  

        440.066  

        mai.13 

        12.667.528  

        26.371.265  

        48% 

        14.988.243  

        - 2.320.715  

        apr.13 

        17.432.644  

        41.572.329  

        42% 

        17.994.535  

        - 561.891  

        mar.13 

        12.301.559  

        20.368.300  

        60% 

        12.117.848  

        183.711  

        feb.13 

        5.434.644  

        18.280.336  

        30% 

        5.245.682  

        188.962  

        ian.13 

        6.854.679  

        13.430.785  

        51% 

        7.188.247  

        - 333.568  

        dec.12 

        3.803.388  

        7.378.672  

        52% 

        4.436.771  

        - 633.383  

        nov.12 

        1.928.726  

        15.843.299  

        12% 

        2.247.020  

        - 318.294  

        oct.12 

        5.372.728  

        27.102.226  

        20% 

        5.828.247  

        - 455.519  

        sep.12 

        4.099.799  

        14.110.065  

        29% 

        3.874.908  

        224.891  

        aug.12 

        920.000  

        27.062.618  

        3% 

        1.835.577  

        - 915.577  

        iul.12 

        956.000  

        16.144.549  

        6% 

        346.649  

        609.351  

        iun.12 

        -  

        22.394.645  

        0% 

        465.046  

        - 465.046  

        mai.12 

        525.000  

        16.854.664  

        3% 

        819.770  

        - 294.770  

        apr.12 

        -  

        16.069.310  

        0% 

        - 93.701  

        93.701  

        mar.12 

        -  

        15.540.830  

        0% 

        710.442  

        - 710.442  

        feb.12 

        -  

        9.878.968  

        0% 

        336.695  

        - 336.695  

        ian.12 

        -  

        8.915.215  

        0% 

        - 438.342  

        438.342  

         

        ASF-ul nu dispune nici o masura in tot acest interval, desi prima depasire a unui prag de 5% ar fi trebuit sa ridice multe semne de intrebare. Administratorii HARINVEST nu au acces la volumul tranzactionat pe piata SELL-OUT, acesta nefiind public pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti si situatiile financiare prezentate si auditate nu releva nici o problema. Mai mult decat atat, in vederea tainuirii acestei rostogoliri extrem de profitabila pentru BCR si SSIF BROKER CLUJ, angajata HARINVEST, Maria Voinea, ascunde in cadrul raportarilor o serie de cateva conturi fantoma prin intermediul carora desfasura tranzactiile. 

        Operatiunile de tip-ul transfer-in/transfer-out nu erau inregistrate si ca atare, frauda putea fi detectata doar de catre cineva din cadrul ASF – department supraveghere. Sistemul de rostogolire functiona atat timp cat existau suficiente sume de bani astfel incat, in ciuda pierderilor imense inregistrate zilnic, sa se poate respecta angajamentele de vanzare la preturi in scadere din partea HARINVEST si reachizionare la preturi mai mari de la cele 2 contraparti numite, BCR si SSIF BROKER CLUJ. Alaturat volumele tranzactionate pe piata SELL-OUT avand ca si contraparte cele doua entitati si pierderile generate: 

        PIERDERE 

        VOLUM 

         

        - 2.803.634  

        94.139.696  

        SSIF BROKER CLUJ 

        - 11.374.496  

        80.925.041  

        BCR SA 

         

        ACTUL II 

        Din dorinta de a dispune de cat mai mult numerar pentru rostogolirea decontarilor, agentul HARINVEST, Voinea Maria, foloseste in scop nelegitim sold-urile disponibile in cadrul HARINVEST de catre clienti si le foloseste fara stirea/acceptul acestora. In momentul in care nu mai are lichiditati, sistemul trece la a doua faza: vanzarea de actiuni din conturile clientilor fara acceptul acestora si folosirea acelorasi conturi fantoma, fara reflectarea transfer-in/transfer-out de instrumente financiare precum si rascumpararea lor la preturi mai mari, contraparte si de aceasta data fiind BCR pana in data de 13 noiembrie 2013 si ulterior SSIF BROKER CLUJ. O buna parte din actiunile instrainate nu mai sunt insa rascumparate in ultimile zile. 

        Nici de aceasta data ASF nu sesizeaza nimic, desi pachetele de actiuni erau tranzactionate cu o frecventa zilnica, scopul vadit fiind acela de a crea impresia unei dispuneri de lichiditati in vederea respectarii decontarilor de HARINVEST. Din constatarile preliminare a rezultat ca pachete de actiuni ale emitentilor FP Fondul Proprietate, SNP Petrom, ATB Antibiotice Iasi, SPCU Spicul Buzau, TMK Artrom, UPET SA Ploiesti si respectiv Univers SA Rm-Valcea au fost folosite in mod abuziv in cadrul tranzactiilor zilnice succesive intre cei trei operatori. 

         

        ACTUL III 

        Se dispune vanzarea pachetului de 113,000 actiuni detinut de HARINVEST la Bursa de Valori Bucuresti, in valoare de aprox. 3 milioane de lei, prin intermediul SSIF BROKER CLUJ, fara contract de intermediere incheiat cu o persoana abilitata din cadrul HARINVEST si fara ordin de vanzare. Scopul este acoperirea achizitiilor de produse structurate emise de SSIF BROKER CLUJ si BCR, acoperite temporar de Fondul de Compensare in urma primei tranzactii nedecontate. Mai mult decat atat, capitalul social si rezervele HARINVEST sunt injust transferate in contul de solduri clienti pentru a face fata si ultimilor decontari. Fondul de Compensare isi reface de fapt soldurile prin sacrificarea clientilor HARINVEST. 

        CONCLUZII

        S-au formulat plangeri penale impotriva angajatei HARINVEST insa scopul principal nu este incarcerarea ei, ci recuperarea prejudiciului. Frauda nu se putea face fara largul concurs al BCR si BROKER CLUJ care au actionat ca si contraparte. Se vor redacta actiuni prin care sa se incerce recuperarea unor sume de bani corespunzatoare implicarii fiecareia dintre cele doua entitati la devalizarea HARINVEST. S-a introdus o cerere de ordonanta presedintiala pentru blocarea actiunilor BVB detinute de HARINVEST instrainate abuziv (fara contract, fara ordin) si sansele de recuperare fie a lor, fie a contravalorii, sunt destul de ridicate. Speram ca ASF-ul sa analizeze situatia obiectiv si sa surprinda increngatura de tranzactii BCR-HARINVEST-BROKER CLUJ astfel incat sansele de recuperare a prejudiciului sa creasca. Identificarea angajatei HARINVEST ca “tap ispasitor” este cea mai facila abordare insa o frauda de un nivel atat de ridicat, in forma continuata, nu se putea face fara contraparte si fara o neglijenta a Departamentului de SUpraveghere din cadrul ASF si BVB. Conform ultimilor estimari prejudiciul se ridica la approx 15 milioane de lei. 

        Deci pana la urma era o suveica cu trei brokeri BCR-HARINVEST-BROKER !

        15.000.000 ? 

        Cred ca si Sobolweski a gresit sau a fost fortat de subalterni sa greseasca .

        E sedinta la cnvm cu usile inchise ! 

        Uite ce spun cei de la Harinvest : ca s-a creat o suveica din anul 2012 !!! Pe unde erati voi BVB , Depozitarul Central si CNVM cand astia lucrau la pagubirea clientilor de mai bine de un an si va trimiteau " raportari lunare " ? Deci acum inteleg de ce atata tacere din partea CNVM : ca sa scoata din porcarie BCR -ul si BRK-ul si toti sa arunce vina doar pe Harinvest si daca se poate pe broker . Acum ,in urma anuntului facut de Harinvest , DNA-ul nu are decat sa se autosesizeze pentru ca atat numarul pagubitilor ( unii spun ca sunt peste 120 ) cat si valoarea peste 2 mil euro ii indreptateste sa intervina . Asteptam un comunicat al DNA -ului de aceasta data .

        Am impresia ca Toma Necredinciosu este angajat ASF

        Frumos, multumesc. Din cate am citit, totusi sunt anumite aspecte:

        1. Sell-out este o operatiune legala, care poate fi desfasurata in mai multe scopuri. Este oare interzis sa faci mai multe? Banuiesc ca au avut nevoie de lichiditate momentana, insa cred ca scopul acestor operatiuni a fost ilegal, nu desfasurarea lor! Adica scopul ilegal de a acoperi furtul de lichiditati si actiuni, eventual!  

        2. Maria Voinea ascunde conturi fantoma? Asta este ilegal! Cum s-a aflat ca sunt conturi fantoma? Cine a aflat? D-na Maria Voinea nu era cunoscuta de actionari? De conducatorii societatii? A facut totul singura sau cu avizarea lor? Astea sunt aspecte penale deja. ASF ar fi putut eventual sa vada o manipulare de piata, daca a fost facuta... Ciudat oricum, ca s-au stiut aceste lucruri atunci. 

        3. Folosirea soldurilor nelegitim=aspect penal. ASF a cunoscut atunci ca Harinvest a folosit "nelegitim" soldurile clientilor? Scria altfel in contractele lor? Sau clientii au semnat ca ssif se poate folosi de soldurile lor de disponibil si actiuni pentru imprumuturi catre alti clienti? 

        4. S-a vandut un pachet de actiuni prin alt ssif? De catre un ssif? Fara contract de intemediere? Fara ordine? Prin Broker Cluj? Cand asta? Ca si Broker Cluj a avut o problema penala cu directoarea unei sucursale, dar stiu ca s-a mediat si compensat problema cu clientii, iar la Broker e un control continuu de catre ASF, de-atunci, cel putin asa scriu ei oficial. Exista si implicarea dept.Erste in asta? Incredibil, zau... Mai ales ca Erste este departament al bancii, cu control bancar. Ar merita niste detalii si o analiza care sa fie facuta de un jurnalist experimentat, zau, pe baza acestor detalii. Nu prostia din articolul de mai sus. 

        6. Nu mai amestecati FCI si recuperarea cu vreo vina. Ei n-aveau de unde sa stie de unde provin banii. Nici depozitarul central nu ar fi putut sti acest lucru, in mare. Iar daca ASF a sesizat organele de politie, atunci acestea ar fi trebuit sa procedeze la arestari pentru furt, nu? Sau procurorii habar n-au despre aceste lucruri? 

        7. Broker Cluj si Erste au participat la prejudiciu? Pai si atunci de ce nu se stie nimic despre asta? Ei n-au nici o treaba cu aceste lucruri, din cate se vede in mediul pietei de capital. Nici o discutie nu se vede la nivel de BVB, in consiliul lor de administratie? 

        8. Nu cred ca increngatura tranzactiilor sell-out are legatura cu ilegalitatea fraudarii clientilor! Sunt lucruri separate, totusi. Daca s-au facut pe baza de furt din conturile clientilor, fara contracte, fara ordine, este furt si basta. Operatiunile au fost facute pentru ca de aceea s-au inventat. Daca s-au facut prin fraudare, e alta mancare de peste. Cred ca nu ar trebui amestecate lucrurile. 

        9. D-na Sava este veche, dar nu numai ea lucreaza la supraveghere in ASF. Nu cred ca ASF a complotat pentru asta. Riscul ar fi fost prea mare pentru angajatii de acolo. Nu cred ca frecventa tranzactiilor si operatiunilor a fost identificata in timp util, ci poate au fost facute dupa controlul ASF. Nu uitati ca unii au facut inchisoare pentru asa ceva, in trecut. Cine a introdus ordonanta presedintiala pt.blocarea actiunilor? 

        Repet, cineva zicea ca avocatii nu se baga in asta. Cred ca este fals si ca totul are o rezolvare legala. Faceti va rog un tabel cu operatiunile si cu legalitatea sau ilegalitatea lor, apoi se verifica codul penal si apoi se intra in justitie, nu? 

        La intrebarea nr.3 ) " ASF a cunoscut atunci ca Harinvest a folosit "nelegitim" soldurile clientilor? Scria altfel in contractele lor? Sau clientii au semnat ca ssif se poate folosi de soldurile lor de disponibil si actiuni pentru imprumuturi catre alti clienti?" . Raspunsul este urmatorul :l nici nu conteaza ce prevedea contractul dintre client si Harinvest pentru ca" banii clientilor nu au fost pierduti " Practic fiecare client a primit un portofoliu din care rezulta ca are in cont atat banii cat si actiunile . Deci nu conteaza clauzele contractuale .acestea puteau fi invocate doar daca clientul primea o situatie a portoifoliului din care ii lipseau banii sau actiunile . De asta am si spus ca singurii si cei mai mari vinovati sunt cei care au functii de control : CNVM si Depozitarul care primeau raportari lunare.

        Intrebarea nr.4 ) Raspunsul este : da sau vandut detinerile Harinvest la BVB care asa cum spune comunicatul valorau aprox. 3 mil ron.Si aici vinovati sunt Depozitarul si CNVM ( pe langa BCR si BRK ) pentru ca daca in cazul celorlalte actiuni nu puteau sa stie cui apartin in cazul acestui pachet era sigur ca nimeni in afara actionarilor Harinvest nu detine un astfel de pachet . Deci nu a fost vorba de prostie ci de complicitate, pentru ca dupa trasferul pachetului banii au fost luati de Depozitar care practic i-a lasat pepagubiti si fara posibilitatea sa se indrepte impotriva Harinvest si sa recupereze ceva din acea detinere.  

        Din contra, chiar am procese cu ei... Dar, un echilibru se impune, mai ales la lucruri serioase. Si mai cunosc si despre alte intentii... Afirmatiile gratuite sunt iresponsabile! Mai ales cand sunt date in presa. Asa se strica lucrurile, nu se construiesc. Cine vrea sa strice piata de capital? Este buna si aduce si rentabilitati mai mari decat cele bancare, cu riscul de rigoare, bineinteles. Si sunt foarte interesat de problematica pentru ca vreau sa nu mai fac greselile din trecut, atat. Si vreau sa fiu constient de ce fac brokerii pe piata cu banii nostri. Si vreau ca si ceilalti sa-mi cunoasca experienta, nu "ura". E o prostie, asta cu "ura". Cine a fraudat trebuie sa raspunda penal, nu civil. Si cine trebuie sa acuze penal trebuie sa acuze penal, arestand. Sincer, nu ma multumesc sa barfesc in ziare sau in articole, ci sa caut detaliile si sa le folosesc. Cine e adevaratul vinovat conform legii? Acela trebuie sa plateasca, sa-si dea demisia, sa se restructureze. Dupa mine e vorba de politie, parchet si procuratura. Ulterior, e vorba de justitie, care este cum este, cum stim toti. Restul, cu ASF-ul, Depozitarul, FCI-ul, Asociatiile, BVB, frectie la picior de lemn.

        Deci, statutul ASF, al Depozitarului Central, al FCI, obiectul lor de activitate, ce trebuie si nu trebuie sa faca, sunt prevazute in legislatie. Un proces cu ei, facut public, este binevenit. Implicarea jurnalistilor este binevenita. Dar sa fie facuta pe baza unor detalii reale. Pagubitii trebuie sa se asocieze, sa angajeze un avocat cu experienta si sa deschida procesele. Nu uitati ca legislatia romaneasca este sincrona cu cea europeana, parca ii spune MiFID. Deci, se pot castiga banii inapoi si eventual actiunile, dar si penalitati pentru pierderea oportunitatilor de pe piata intre timp. Succes, la mine a mers.

        recomanda avocatul cu care ai colaborat. multumesc!

        Daca aceasta este pozitia Harinvest, va rugam sa ne-o transmiteti si printr-un email oficial, pe marketing@bursa.ro. Multumesc!

        Deci, statutul ASF, al Depozitarului Central, al FCI, obiectul lor de activitate, ce trebuie si nu trebuie sa faca, sunt prevazute in legislatie. Un proces cu ei, facut public, este binevenit. Implicarea jurnalistilor este binevenita. Dar sa fie facuta pe baza unor detalii reale. Pagubitii trebuie sa se asocieze, sa angajeze un avocat cu experienta si sa deschida procesele. Nu uitati ca legislatia romaneasca este sincrona cu cea europeana, parca ii spune MiFID. Deci, se pot castiga banii inapoi si eventual actiunile, dar si penalitati pentru pierderea oportunitatilor de pe piata intre timp. Succes, la mine a mers.

        " Pagubitii trebuie sa se asocieze, sa angajeze un avocat cu experienta si sa deschida procesele." Eram de acord cu aceasta propunere pana la aparitia Comunicatului Harinvest . Acum eu cred ca nu mai este cazul pentru ca din comunicat rezulta si infractiunile si faptuitorii si valoarea infractiunii ( iar acolo unde nu rezulta se subintelege - cum ar fi cazul celor care nu si-au facut datoria ) . Acum suntem in faza in care DNA-ul se poate autosesiza pentru ca asa cum am spus atat nr. pagubitilor ( peste 100 dupa unii ) cat si valoarea cat si persoanele vinovate rezultate din comunicat ( ASF , CNVM , Depozitar , BCR , BRK ) atrag competenta DNA .

        Mul;tumim ziarului Bursa ca a generat aceasta ancheta altfel cred ca nimeni n-ar fi auzit de cat de mare este gravitatea situatiei pe o piata romaneasca si asa anemica . Va rugam sa nu va opriti din prezentarea zilnica a situatiei chiar daca piata romaneasca va fi zguduita de acest scandal . Finalul, chiar daca se va lasa cu arestari si confiscari de averi ( lucru de care ma indoiesc ) , va aduce limpezirea situatiei si intarirea increderii investitorilor . Mare ar fi surpriza daca la final se va constata ca Harinvest devenise incomoda pentru celelalte SSIF-uri ( in conditiile in care ajunsese pe locul doi ) si acestea prin intermediul BCR si BRK ( asa cum rezulta din comunicat ) si-au propus sa o scoata din piata . Dar tot adevarul va iesi la suprafata doar cu sprijinul ziaristilor competenti de la Bursa si de la alte publicatii de specialitate.

        Sincer va spun ca nici nu conteaza daca este pozitia oficiala a Harinvest. Cred ca este o miscare destul de surprinzatoare si inteligenta care ii obliga pe cei de la CNVM sa comunice daca este adevarat sau nu ceea ce se spune in Comunicat .Prin multitudinea de informatii si de dovezi aduse cred ca este un comunicat bazat pe argumente.Cei de la ASF au obligatia sa confirme sau sa infirme , cu documente , cele prezentate . Deci eu as cere pozitia ASF in legatura cu acest Comunicat al Harinvest .

        Comunicatul, prin felul cum a fost transmis, nu are valoare oficială !!

        E o fiţuică care circulă pe internet !!! 

        Din respect faţă de cei cărora le era adresat comunicatul trebuia semnat, ştampilat ! Oare cine e autorul ? 

        Cine duce povara celor semnalate?La sediu au rămas 2 angajate care se chinuie să răspundă la telefoanele şi la cererile clienţilor ! Momentan sunt puţini clienţi identificaţi ! Plevuşcă !! Rechinii şi balenele sunt doar bănuite !!!! 

        Dacă o dăm anonimă atunci semnez ! Cât de actual a rămas nea Iancu ! 

        Organele de anchetă ştiu din 2 dec. că plângerea penală au făcut-o păgubiţi şi nu ASF-ul i!!  

        Lucrurile rămâneau neclare publicului dacă ASF-ul nu primea un email în 4 dec în care se DEMONSTRA frauda în formă continuată, falsul, uzul de fals, blocarea cash-ului şi indisponibilizarea acţiunilor rămase nevândute !  

        ASF ştie că e complice la toată treaba pt că a încasat comisioane din tranzacţiile frauduloase care s-au petrecut după ce a emis ordonanţe de sancţionare în ianuarie 2012 personalului Harinvest. Motivele sancţiunilor ? Practici frauduloase, folosirea cash-urilor clienţilor fără ştirea lor, etc ! Singurul lucru învăţat de ASF e că-n cazul acesta, prin suspendarea Harinvest-ului nu a blocat cash-ul şi portofoliile nedevalizate ale clienţilor Harinvest !

        ASF-ului îi revine misiunea să refacă cash-urile şi portofoliile clienţilor păgubiţi ! Cu cât mai repede cu atât mai bine pt propria imagine cât şi pt piaţa de capital din România !!! 

      Cnvm sau Asf (ca tot un drac sunt) nu face nimic. La fel a fost si cu evaluatorii ce evaluau o companie la pret de nimic (evident,in cardasie cu majoritarul), in detrimentul actionarului minoritar. Sau cu celebrul Suinprod Bumbesti din Gorj, o companie mica ce dadea anunturi bombastice ca face emisiune de sute de milioane de euro! Evident ca acest cnvm corupt nu s-a autosesizat asa cum trebuia

      oare de ce ASF[CNVM] tine in brate BRK-ul?

      Asta apare in ultima vreme cam peste tot unde se fac excrokerii. 

      1. Si cine sunt comisarii care controleaza?

        Rubedii si rubedenii, multi putzoi 

        care nici macar Spiru haret nu au terminat 

        care nu stiu ce e aia o actiune, ca nu au vaut niciodata,

        si habar nu au de contabilitate si de miscare banilor intro societate. 

        BRK apare peste tot pe unde se fac excrokerii deoarece au director general pe Chis Grigore.

        Clar!Si metoeritul ala care se indreapta inspre Tera este condus tot de Chis! Fugi ma tare de aici!

      deci treaba era continua...tot asa era un mobinvest demult...lichidare controlata

      deci parte din profitul brk vine din operatiuni de likidare a altui ssif...iti bagi ceva in ea piata...asta e trendul sa ramana doar bancile...sigur e ceva manareala...harinvest era contrapartea ideala pt erste si brk...de ce se mira ca a crapat...pe structurate greu ii poti dovedi pe mkt-makeri

      1. Mareket Makerul cotatii de vanzare si cumparare in mod automat in functie de evolutia indecelui suport.In momentul in un investitor initiaza o tranzactie de cumparare sau vanzare avand contraparte MM acesta isi inchide pozitia pe piata internationala, avand o operatiune de vanzare in Romania si o operatiune de cumparare pe piata internationala cu un spread prestabilit.ala este profitul MM si este undeva la 0.1-0.2% din valoarea tranzactiei.Daca cel care a initiat tranzactia castiga MM pierde pe piata din romania si castiga pe piata internationala in asa fel incat in final MM ramane cu spreadul arbitrat iar speculatorul cu castig.

        Daca habar nu aveti de piata si de ce inseamna MM si care este rolul lui intr-o piata civilizata puneti mana si cititi inainte de-a posta aberatii.MM nu este contra speculatorului el are pozitie in permanenta inchisa, riscul si-l asuma speculatorul 

        Frumos prezentat. Singura observatie ar fi ca MMul BRK era in decontare cu fo 3.000.000 ron din edecutarea pozitiile clientilor Harinvest. Deci cum ar veni expunere de 3.000.000 cu un singur client. Si ce sa vezi, cind nu e platit ii fura la Harinvest actiunile BVB si le vinde. Pentru o cauza nobila, nu-i asa? Protectia actionarilor BRK acum. Pentru inceput cod penal e incadrarea pentru cei de la BRK.

        Exact cum spunea anonim la pct.2.1, inaninte de a posta opinii, documentati-va.

        Anonim de la 2.2, creak ca actinide BVB au fost tinute Harinvest  

        pe taraba sa posta fi furate?

      ASF+BVB+DEPOZITARUL CENTRAL=VARZA SI BRK+ERSTE = MAFIA!!! NU INVESTITI IN PIIATA DE CAPITAL DIN ROMANIA CA SE POATE SA RAMANETI IN C U C U GOL !!!ADIO BURSA INSTRUMENTUL DE FRAIERIT ROMANI !!!BURSA =HOTIE CU IMPLICAREA INSTITUTIILOR STATULUI ROMAN !!!

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    fngcimm.ro
    danescu.ro
    raobooks.com
    boromir.ro
    Mozart
    Schlumberger
    chocoland.ro
    arsc.ro
    domeniileostrov.ro
    leonidas-universitate.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    20 Dec. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9764
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
    Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    erfi.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    petreceriperfecte.ro
    novaplus.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb