UPDATE / PROCEDURA, ABIA PESTE DOUĂ LUNI Slabe şanse să încasăm banii de la Rompetrol în acest an

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 7 aprilie 2015

Slabe şanse să încasăm banii de la Rompetrol în acest an

Actualizare 12:15 Zhangulov: "Finalizăm negocierile cu autorităţile în trei luni, iar banii îi plătim anul viitor"

Oficialii KMG International au stabilit cu autorităţile noastre să finalizeze negocierile pentru preluarea pachetului minoritar de acţiuni deţinut de stat la Rompetrol Rafinare în aproximativ trei luni, respectiv la finalul lunii iulie, a declarat, în urmă cu puţin timp, Azamat Zhangulov, vicepreşedinte senior al KMG International. Procedurile de licitaţie pentru vânzarea acţiunilor deţinute de stat vor dura aproximativ 6-7 luni, a mai spus domnia sa, estimând că cele 200 de milioane de dolari pe care grupul kazah s-a angajat să le plătească pentru preluarea acestor acţiuni vor ajunge în conturile statului român anul viitor.

Oficialul KMG International a explicat că grupul trebuie să aştepte ca statul să finalizeze toate aceste proceduri ca să poată plăti aceşti bani şi a menţionat că, pentru o mai rapidă implementare, vor fi negociate, din acest an, şi condiţiile de înfiinţare a fondului de investiţii stipulat în memorandumul semnat cu Guvernul României în urmă cu doi ani.

Astfel, Azamat Zhangulov a confirmat informaţiile obţinute de ziarul BURSA, pe care le puteţi citi mai jos.

(A.T.)

---

Strategia pentru vânzarea unui pachet de 26,69% din acţiunile deţinute de stat la Rompetrol Rafinare (companie care deţine rafinăria Petromidia) ar urma să ajungă pe masa Guvernului, spre aprobare, în maxim două luni, susţin surse apropiate situaţiei.

În aceste condiţii, sunt slabe şanse ca statul să încaseze cele 200 milioane de dolari de la KazMunayGaz (acţionarul majoritar al Rompetrol Rafinare, interesat să reia controlul companiei) în acest an, susţin surse din piaţă, care ne-au explicat: "Întâi trebuie selectat consultantul prin licitaţie publică, apoi trebuie făcută evaluarea pachetului de acţiuni de către un evaluator selectat tot prin licitaţie şi abia apoi poate fi organizată licitaţia pentru vânzarea participaţiei statului. Luând în considerare timpii de realizare a acestor paşi şi presupunând că implementarea va fi cât de cât rapidă, abia la începutul anului viitor sunt şanse ca statul să încaseze banii de la acţionarul majoritar al Rompetrol".

Deşi memorandumul de înţelegere semnat cu KazMunayGaz are peste un an vechime, autorităţile noastre nu se grăbesc deloc cu implementarea. Premierul Victor Ponta a oferit o explicaţie la finele lunii ianuarie a acestui an, în cadrul unei emisiuni televizate: "Nu s-a finalizat procedura de vânzare a acţiunilor şi de realizare a fondului de investiţii de un miliard de dolari stipulat în memorandum întrucât nu a vrut nimeni să semneze nicio hârtie, pentru că au zis că Băsescu le face dosare".

Întrebat care ar fi motivul pentru care aceşti funcţionari s-ar teme, dacă respectă legea, premierul a susţinut că este foarte greu să impui ceva unui funcţionar public.

Primul ministru a afirmat şi că nu va fi de acord să fie încheiată procedura până ce nu există toate garanţiile legate de constituirea fondului de investiţii de un miliard dolari. Sursele noastre susţin că discuţii mai amănunţite în acest sens ar urma să aibă loc în perioada următoare, între reprezentanţii Ministerului Energiei şi cei ai KazMunayGaz.

La începutul anului trecut, Guvernul a adoptat memorandumul de înţelegere cu KazMunayGaz, în urma căruia ar trebui să încaseze 200 milioane dolari prin răscumpărarea de către compania de stat KazMunayGaz din Kazahstan a unui pachet de 26,69% din acţiunile Rompetrol Rafinare. Consiliul Concurenţei a impus ca procedura de vânzare să fie o licitaţie publică.

De asemenea, KazMunayGaz, acţionarul majoritar al Rompetrol, promite, în document, să înfiinţeze un fond de investiţii, care, conform declaraţiilor autorităţilor noastre ar urma să fie de un miliard dolari. Din document reiese, însă, că fondul va avea maxim 750 milioane de dolari. Banii ar urma să fie investiţi în proiecte din domeniul energetic, într-un interval de şapte ani.

La finele lunii octombrie a anului trecut, Azamat Zhangulov, Vicepreşedinte Senior al KMG International (actuala denumire a grupului Rompetrol), a declarat într-un interviu acordat ziarului BURSA: "Până acum nu am fost informaţi asupra datei licitaţiei şi nu există, deocamdată, niciun calendar stabilit în acest sens. Aşa cum am mai spus, şi ne-am angajat prin memorandum, Grupul KMG a rezervat fondurile pentru pachetul de acţiuni, de circa 200 milioane dolari, care pot fi transferate imediat după încheierea procedurilor legale ale licitaţiei, şi, în final, ale tranzacţiei".

În urmă cu un an, autorităţile noastre anunţaseră că urmau să lanseze licitaţia în vara anului trecut. Ulterior, statul nu a mai avansat niciun termen. Se pare că în memorandumul semnat de statul român şi compania kazahă nu este prevăzut niciun termen limită în acest sens.

Vicepreşedintele Rompetrol, Azamat Zhangulov, declara, în ianuarie 2014, că preţul de 200 milioane de dolari oferit statului român de KazMunayGaz pentru 26,7% din acţiunile Rompetrol Rafinare este "cel mai bun posibil" şi maximul pe care compania îl va plăti.

În prezent, statul român deţine 44,69% din Rompetrol Rafinare, iar după vânzarea a 26,7% din acţiuni va rămâne cu o participaţie de 18%.

Memorandumul cu Rompetrol a fost semnat de statul român şi grupul Rompetrol încă de pe 15 februarie 2013. În forma convenită, a fost criticat pentru că nu prevede existenţa unor instrumente prin care statul român să se asigure că Rompetrol face investiţia de 1 miliard de dolari. În 2013, Guvernul a transmis la Parlament adoptarea prin lege a memorandumului. Însă Curtea Constituţională a decis că este neconstituţională adoptarea prin lege a unui memorandum care priveşte o companie, arătând că acest lucru este în atribuţia Guvernului.

Hotărârea de Guvern prevede mandatarea ministerului finanţelor să îndeplinească toate procedurile pentru stingerea, prin renunţarea la judecată, a tuturor litigiilor aflate pe rol cu Rompetrol. Altfel spus, renunţă la toate procesele prin care statul român cerea companiei petroliere plata unei datorii de 600 milioane de dolari.

Rompetrol Rafinare a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri brută de aproximativ 5,6 miliarde de dolari, în creştere cu 15% faţă de rezultatul obţinut în 2013, şi şi-a redus pierderile cu 39%, la 58,44 milioane de dolari.

Valoarea totală a investiţiilor realizate pe platforma Petromidia în perioada 2007 (momentul preluării şi integrării în cadrul KazMunayGaz) - 2014 a ajuns la aproximativ 1,4 miliarde USD, din care circa 380 milioane USD au fost alocate pentru realizarea amplului program de modernizare a rafinăriei Petromidia Năvodari, potrivit companiei. În principal, acesta a presupus construcţia a cinci noi instalaţii şi modernizarea/extinderea a altor patru deja existente, obiectivele vizate fiind creşterea capacităţii de rafinare la peste 5 milioane tone de materie primă/an, modificarea şi alinierea coşului de produse realizate la cerinţele pieţei, trecerea la producţia exclusivă de carburanţi Euro 5, dar şi îndeplinirea cerinţelor europene de mediu.

În paralel cu programul de mărire a capacităţii de procesare, KMG International a dezvoltat şi alte proiecte necesare susţinerii acestuia - construcţia terminalului din largul Mării Negre pentru aprovizionarea cu ţiţei (capacitate maximă de transfer - 24 milioane tone/an), triplarea capacităţii de tranzit a produselor petroliere prin Dana 9 a portului Midia, reabilitarea parcului de rezervoare ţiţei şi produse finite, construcţia terminalului de import-export gaz petrolier lichefiat.

Rafinăria Petromidia, parte a Rompetrol Rafinare, a înregistrat în 2014 un record istoric al materiilor prime procesate - peste 5 milioane tone. Cantitatea totală prelucrată de aceasta din 1979 - anul intrării în exploatarPPe şi până în prezent a depăşit nivelul de peste 100 milioane tone.

Compania Rompetrol Rafinare, principalul activ al KMG International, operează rafinăriile Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti, fiind şi unicul producător de polimeri din ţară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3163
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9016
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.8761

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb