UPDATE Proiectul de Lege vizând vaccinarea populaţiei în România, adoptat de Guvern

ANDREI STAN
Politică #Sănătate / 9 august 2017

Florian Bodog (Sursa foto: Gov.ro)

Florian Bodog (Sursa foto: Gov.ro)

Actualizare 20:36

Statul român finanţează şi organizează activitatea de vaccinare în România şi asigură vaccinuri eficace şi sigure, autorizate corespunzător, conform legii, potrivit proiectului de lege vizând organizarea şi funcţionarea activităţii de vaccinare a populaţiei, adoptat de Guvern în şedinţa de astăzi, informează un comunicat oficial.

Statul, prin Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi ministerele şi instituţiile cu reţea sanitară proprie, finanţează şi organizează activitatea de vaccinare în România. La data înscrierii într-o colectivitate, instituţia are obligaţia de a solicita prezentarea unei adeverinţe, emisă de către medicul de familie care are în evidenţa sa persoana respectivă, care să ateste efectuarea, respectiv neefectuarea vaccinărilor obligatorii.

Statul român, prin Ministerul Sănătăţii, îşi asumă asigurarea condiţiilor pentru diagnosticul şi tratamentul optim al oricăror reacţii adverse ale vaccinării, precum şi compensarea oricăror efecte de durată, dacă sunt dovedite relaţiile de cauzalitate.

Proiectul de act normativ creează cadrul legal necesar pentru intervenţia eficientă a autorităţilor în situaţii epidemiologice speciale, prin reglementarea centrelor de vaccinare fixe sau mobile şi prin constituirea de echipe de intervenţie speciale.

Proiectul de lege instituie obligaţia vaccinării copiilor cu vaccinurile prevăzute în Calendarul Naţional de Vaccinare şi cu cele administrate în situaţii epidemiologice speciale pentru întreaga populaţie sau pentru unele grupuri, conform sursei citate.

Răspunderea vizând prezentarea copilului la vaccinare revine părinţilor, reprezentantului legal sau persoanei care se ocupă de creşterea şi îngrijirea unui copil în baza unei măsuri de protecţie specială. În cazul vaccinării obligatorii, consimţământul se prezumă ca fiind dat, iar refuzul de vacccinare se face în scris.

Actul normativ stabileşte constituirea unui stoc de rezervă de vaccinuri şi consumabile, cel puţin egal cu necesarul anual, cu termen de valabilitate de minim 18 luni. Acest stoc va fi folosit în situaţii epidemiologice speciale sau în cazul înregistrării unor discontinuităţi de aprovizionare la nivelul producătorilor de vaccinuri.

Categoriile de vaccinări obligatorii sunt: vaccinările din Calendarul Naţional de Vaccinare pentru copii; cele impuse de situaţii epidemiologice care implică vaccinarea ca măsură de intervenţie în vederea limitării bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare; cele pentru personalul medico-sanitar din unităţile sanitare publice şi private; cele pentru personalul din unităţile publice şi private care prin natura atribuţiilor sunt expuse suplimentar la boli infecţioase sau pot reprezenta surse de infecţie care pot pune în pericol sănătatea publică, stabilite prin hotărâre de guvern. Antigenele vaccinale obligatorii la intrarea în colectivitate a copiilor sunt cele contra difteriei, tetanosului, tusei convulsive, rujeolei, rubeolei, oreionului şi hepatitei B.

Prin proiectul de lege sunt stabilite atribuţiile şi responsabilităţile actorilor implicaţi în procesul de realizare a activităţilor de vaccinare, instituţii publice şi societate civilă. Pentru responsabilizarea şi asumarea atribuţiilor prevăzute, au fost stabilite sancţiuni corecte şi echitabile pentru fiecare din actorii implicaţi în procesul de vaccinare: instituţii ale autorităţilor publice centrale şi locale: Ministerul Sănătăţii, Institutul Naţional de Sănătate Publică, Direcţiile de Sănătate Publică judeţene şi municipiului Bucureşti, instituţii de învaţământ, direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţie a copilului; furnizorii de servicii medicale de vaccinare; părinţii sau reprezentanţii legali ai copiilor eligibili pentru vaccinare şi producătorii şi distribuitorii de vaccinuri.

Proiectul de lege prevede înfiinţarea şi funcţionarea unui Grup Tehnic de Coordonare a Activităţilor de Vaccinare (GTCAV), comisie consultativă a Ministerului Sănătăţii, cu rol în elaborarea Strategiei Naţionale de Vaccinare şi coordonarea activităţii naţionale de vaccinare. Principala atribuţie este analizarea politicilor de sănătate naţionale şi internaţionale şi recomandarea de politici naţionale de imunizare optime.

În cadrul Direcţiilor de Sănătate Publică judeţene şi a municipiului Bucureşti se vor înfiinţa Comisiile judeţene şi cea a municipiului Bucureşti de vaccinare, ca structură fără personalitate juridică, în coordonarea GTCA, cu rol în supravegherea vaccinării la nivel judeţean şi nivel de Bucureşti. Regulamentul de organizare şi funcţionare a GTCAV şi cel a comisiilor judeţene se aprobă prin Ordin al ministrului sănătăţii.

Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei Naţionale asigură pregătirea studenţilor facultăţilor de medicină, a medicilor rezidenţi în specialităţile medicină de familie, pediatrie, boli infecţioase, epidemiologie, medicină de laborator şi a asistenţilor medicali, în vederea însuşirii noţiunilor de vaccinologie, potrivit documentului.

Normele de aplicare urmează să fie aprobate în 12 luni de la data publicării legii în Monitorul Oficial. Furnizorii de servicii medicale de vaccinare care funcţionează la data respectivă au obligaţia de a se înregistra în RENV tot în 12 luni de la publicare. Actul normativ ar urma să intre în vigoare de la data de 1 ianuarie 2018. Proiectul de lege va fi transmis Parlamentului spre dezbatere şi adoptare, comform sursei citate.

(C.R.)

------

Rata de refuz a vaccinării în ultima lună este de 12%, fiind vaccinaţi 67.000 de copii, a declarat astăzi ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, la începutul şedinţei de Guvern. El a precizat că aproximativ 40.000 de copii nu au fost găsiţi la domiciliu, fiind perioada de vacanţă.

Florian Bodog a afirmat: "În ultima lună au fost vaccinaţi 67.000 de copii, în jur de 40.000 nu au fost găsiţi la domiciliu. Asta, pe de-o parte, că suntem în perioada de vacanţă şi sunt mulţi copii care sunt plecaţi în străinătate, dar ei vor fi căutaţi din nou şi avem o rată de refuz a vaccinării de 12%".

Ministrul Sănătăţii a precizat că proiectul Legii vaccinării va fi aprobat în şedinţă, urmând ca acesta să fie trimis la Parlament spre aprobare.

Florian Bodog a spus: "Azi voi supune aprobării Guvernului Legea vaccinării, care, aşa cum am anunţat iniţial, va fi trimisă în Parlament şi nu va fi adoptată ca şi ordonanţă de urgenţă. (...) Practic responsabilizăm tot lanţul începând cu ministrul şi până la părinte cu privire la vaccinarea copiilor. Fac precizarea că legea va fi trimisă în Parlament şi va fi analizată, sunt sigur, cu maximă celeritate de comisiile de specialitate şi sunt convins că în Parlament colegii se vor mobiliza în aşa fel încât să avem cât mai repede pusă în aplicare această lege".

Proiectul Legii vaccinării a fost elaborat ca un răspuns la epidemia de rujeolă începută în 2016, notează News.ro. Astfel, peste o sută de cazuri noi de rujeolă au fost confirmate săptămâna trecută, astfel că numărul total al îmbolnăvirilor a ajuns, vineri, la 8.455 de cazuri, fiind înregistrate 32 de decese. Boala s-a extins din septembrie 2016 în 40 de judeţe şi în Capitală.

Proiectul Legii vaccinării prevede că, în cazul vaccinurilor obligatorii, consimţământul pentru imunizare se prezumă ca fiind dat, iar sancţiunile pentru părinţii care refuză vaccinarea copiilor merg de la avertisment şi până la amenzi de 10.000 de lei. La înscrierea în unităţile de învăţământ va fi solicitată o adeverinţă care să ateste efectuarea vaccinurilor, iar în cazul în care schema nu este completă, este obligatoriu ca în maximum un an copiii să fie imunizaţi. Antigenele vaccinale obligatorii la intrarea în colectivitate a copiilor sunt cele împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B. Legea va intra în vigoare la 1 ianuarie 2019.

"În cazul vaccinărilor obligatorii, consimţământul pentru vaccinare se prezumă ca fiind dat", stabileşte proiectul de lege, potrivit căruia excepţie de la această prevedere fac situaţiile în care părinţii sau persoana responsabilă refuză în scris vaccinarea copilului minor.

De asemenea, părintele sau persoana responsabilă, în cazul copilului minor, este scutit de obligaţia prezentării acestuia la vaccinare, dacă acesta are o contraindicaţie definitivă la un anumit vaccin sau la toate vaccinurile, în situaţia în care prezintă medicului care are în evidenţa sa minorul o certificare a situaţiei invocate. Certificarea contraindicaţiei de vaccinare a copilului se realizează de către Comisia Judeţeană de Vaccinare, în baza dovezilor medicale prezentate.

Conform proiectului de act normativ, la data înscrierii copiilor sau a adulţilor într-o unitate de învăţământ sau într-o altă colectivitate, aceasta are obligaţia de a solicita prezentarea unei adeverinţe, emisă de către medicul de familie care are în evidenţa sa persoana respectivă, care să ateste sau să infirme efectuarea vaccinărilor obligatorii.

În cazul în care vaccinările obligatorii nu au fost efectuate, persoana responsabilă are obligaţia prezentării, până la intrarea în colectivitate, a unuia dintre următoarele documente eliberate de către Comisia Judeţeană de Vaccinare sau a Municipiului Bucureşti: calendarul de recuperare pentru antigenele vaccinale obligatorii sau adeverinţa contraindicaţiilor medicale definitive pentru anumite vaccinări. Dacă nu este prezentat unul dintre aceste documente, unitatea de învăţământ are obligaţia de a sesiza Comisia Judeţeană de Vaccinare sau a Municipiului Bucureşti în termen de maximum 30 de zile de la data intrării în colectivitate.

"În cazul prezentării unui calendar de recuperare a antigenelor vaccinale obligatorii, schema de vaccinare propusă trebuie să fie completată în termen de un an de la data admiterii în colectivitate", se arată în proiect.

Antigenele vaccinale obligatorii la intrarea în colectivitate a copiilor sunt cele împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B.

Părinţii sau alţi reprezentanţi legali care nu prezintă copiii la vaccinare sau care refuză imunizarea acestora vot fi convocaţi, în vederea consilierii, la Comisiile judeţene de vaccinare sau la Comisia de Vaccinare a Municipiului Bucureşti. Convocarea se face în baza sesizării furnizorilor de servicii medicale de vaccinare, a DSP sau a colectivităţilor de învăţământ, respectiv sesizări din sistemul de protecţie a drepturilor copilului.

Comisiile de vaccinare iau în evidenţă copilul nevaccinat, consiliază cel puţin o dată la 3 luni părinţii sau ceilalţi reprezentanţi legali ai minorilor care trebuie vaccinaţi, până la acceptarea planului de recuperare. De asemenea, stabilesc un plan de recuperare pentru antigenele obligatorii posibil a fi administrate în conformitate cu vârsta şi monitorizează cazul până la administrarea tuturor vaccinurilor corespunzătoare vârstei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb