• Update 20:38
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) "dezminte cu fermitate orice informaţie care induce ideea că România ar fi implicată în livrările de echipament militar către Siria", susţinând că prin Departamentul pentru Controlul Exporturilor nu a înregistrat nicio operaţiune de comerţ exterior cu produse militare către Siria în 2013 şi 2014, se arată într-un comunicat de presă.
"Ministerul Afacerilor Externe dezminte cu fermitate orice informaţie care induce ideea că România ar fi implicată în livrările de echipament militar către Siria. Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul pentru Controlul Exporturilor, ca autoritate naţională de control al operaţiunilor cu produse militare, nu a înregistrat şi, implicit, nu a autorizat nicio operaţiune de comerţ exterior cu produse militare, inclusiv de armament uşor, cu destinaţia Siria în anul 2013 şi 2014", potrivit sursei citate.
---
Rusia a intensificat, în ultimele săptămâni, livrările de echipamente militare către Siria, inclusiv prin intermediul unor companii de profil din România, Bulgaria şi Ucraina, potrivit unor surse apropiate situaţiei, citate de Reuters.
Moscova, care încearcă să îşi sporească influenţa economică şi diplomatică în Orientul Mijlociu, a fost un furnizor important de arme convenţionale în Siria, oferindu-i lui Assad un sprijin important în timpul războiului civil care durează de trei ani.
Începând de luna trecută, Rusia a intensificat exporturile de echipamente militare în Siria, inclusiv vehicule militare, drone şi bombe teleghidate, în încercarea de a susţine regimul Bashar Al-Assad în confruntările cu insurgenţii, precizează Reuters.
"Zeci de avioane militare de transport Antonov 124 au adus în Siria vehicule militare, echipamente de supraveghere, radare, sisteme electronice de luptă, piese de elicoptere şi bombe teleghidate", a precizat o sursă din cadrul serviciilor de securitate din Orientul Mijlociu.
Un specialist din domeniul industriei internaţionale a comerţului cu armament a confirmat intensificarea exporturilor de arme ruseşti.
"În Siria sosesc echipamente militare, iar Rusia fie le trimite singură, fie preluând echipamente stocate în zone ale Mării Negre precum Bulgaria, România sau Ucraina, unde există un surplus de armament. Furnizorii din regiune nu îşi pot permite să supere Rusia", a menţionat oficialul.