UPDATE Sorin Ovidiu Vîntu a fost arestat

O.D.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 noiembrie 2011

Sorin Ovidiu Vîntu a fost arestat
  • document ataşat Referat arestare în cazul Petrom Service
    apasă aici pentru a descărca.

    UPDATE: Vîntu a fost arestat

    Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca şi alte opt persoane au primit mandate de arestare pentru 29 de zile, fiind reţinuţi şi acuzaţi de delapidare şi spălare de bani în dosarul Petrom Service.

    Liviu Luca, arestat la pachet cu Sorin Ovidiu Vîntu

    Prejudiciul se ridică la 83 milioane de euro

    Liviu Luca şi Sorin Ovidiu Vîntu au fost reţinuţi, ieri, pentru 24 de ore, de procurorii care vor cere arestarea lor preventivă pentru delapidarea Petrom Service SA şi spălare de bani, prejudiciul fiind de peste 83 de milioane de euro, acest lucru afectând 72.000 de membri ai Asociaţiei Salariaţilor, care, în calitate de acţionari minoritari, nu au mai putut încasa dividendele, din cauza activităţilor frauduloase de diminuare semnificativă a valorii acţiunilor. În acelaşi dosar a fost reţinut şi omul de afaceri Octavian Ţurcan, astăzi judecătorii urmând să decidă dacă aceştia vor fi reţinuţi pentru 29 de zile.

    Conform probatoriului administrat până în prezent, falimentarea controlată a Petrom Service S.A. a produs, indirect, prejudicierea bugetului consolidat al statului cu suma de aproximativ 98 de milioane de euro.

    Practic au fost transferate sume de bani din patrimoniul Petrom Service S.A., prin operaţiuni succesive derulate prin mai multe companii offshore controlate, în conturile personale sau ale unor societăţi înregistrate în străinătate şi în România, în special S.C. Realitatea Media S.A. (14.200.000 euro), S.C. Imobiliar Network 2002 S.A. (6.725.000 euro) şi S.C. GM Invest S.A. (1.300.000 euro).

    Astfel, o mare parte din banii Petrom Service au finanţat structurile media deţinute de Sorin Ovidiu Vîntu, sindicaliştii "sponsorizând" în acest mod nenumăraţi "deontologi", care pot fi acuzaţi doar din punct de vedere moral că nu au avut curiozitatea să facă o anchetă serioasă şi pe acest subiect. Există informaţii că şi mai mulţi jurnalişti vor fi invitaţi la parchet să ofere declaraţii legate de acest caz. Petrom Service, devenită între timp PSV Company, a intrat în insolvenţă în martie 2009. Tribunalul a desemnat la data respectivă compania RVA Insolvency Specialists SPRL ca administrator judiciar pentru PSV Company.

    Reţinut şi el în acelaşi dosar, Liviu Luca se bucura de încrederea guvernului cu foarte puţin timp în urmă. În luna octombrie, la propunerea Guvernului României, Consiliul Economic şi Social European l-a numit pe Liviu Luca, lider al CNSLR-Frăţia, membru în cadrul Comitetului Economic şi Social European (CESE) până la 20 septembrie 2015. Liviu Luca, care este şi prim-vicepreşedintele CNSLR-Frăţia, a fost pus sub învinuire, în 4 octombrie, de procurorii anticorupţie în legătură cu semnarea unui contract de management de către o societate a confederaţiei sindicale cu o firmă timişoreană privind preluarea în administrare a patrimoniului confederaţiei sindicale. De semenea, Liviu Luca a fost audiat în calitate de martor de procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în dosarul lui Sorin Ovidiu Vîntu privind favorizarea lui Nicolae Popa. Numele lui Liviu Luca în ancheta privind fuga lui Nicolae Popa - condamnat în lipsă la 15 ani de detenţie pentru păgubirea a 300.000 de investitori la FNI - este legat de un transfer bancar, cont pentru care era împuternicit să opereze.

    În acest an, lui Sorin Ovidiu Vîntu i-au fost redeschise mai mult dosare penale în care este implicat. Astfel, Parchetul Înaltei Curţi de casaţie şi Jus-tiţie (ICCJ) a infirmat soluţile de neurmărire penală a lui Sorin Ovidiu Vîntu date în dosarele privind Fondul Naţional de Investiţii (FNI), Banca Agricolă, Banca de Investiţii şi Dezvoltare (BID), dar şi în cazul falimentului Băncii Române de Scont (BRS). De asemenea, Sorin Ovidiu Vîntu mai este implicat într- un dosar penal de şantaj, pentru care a şi fost reţinut de procurori în aprilie 2011. Abia pe 16 iunie, Tribunalul Bucureşti a decis judecarea în stare de libertate a lui Sorin Ovidiu Vîntu în procesul de şantajare a managerului Sebastian Ghiţă, hotărârea fiind definitivă. În aceeaşi zi, Vîntu şi complicele său, Ion Ilie Cezar, au părăsit arestul preventiv. În ultimul an, Sorin Ovidiu Vîntu a fost reţinut de trei ori de procurori, de două ori judecătorii decizând că acesta poate fi cercetat în libertate.

    Circuitul banilor

    Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au instituit sechestru asigurator asupra a aproximativ 81 imobile (aproximativ 46 terenuri intravilane şi extravilane, 5 apartamente, clădiri cu destinaţie de hotel, restaurante, alte spaţii comerciale, un bloc de 8 etaje, autoturisme, ambarcaţiuni, conturi bancare) pentru recuperarea prejudiciului. În dosar au fost efectuate, sub aspect probator, inclusiv cereri de asistenţă judiciară internaţională (comisii rogatorii) al căror rezultat a fost comunicat în octombrie 2011. Rezultatele comisiilor rogatorii au arătat până în prezent că, în unele situaţii, revânzarea acţiunilor a avut loc după trei zile, iar preţul achitat de SC Petromservice SA a fost de peste 50 de ori mai mare decât preţul plătit. "Având în vedere că valoarea la bursă a unei acţiuni reprezintă valoarea de piaţă a acesteia, iar informaţia este publică şi orice persoană interesată poate achiziţiona titlul de valoare la acest preţ, diferenţa dintre preţul plătit de SC Petromservice SA şi valoarea de bursă a acţiunilor, în cuantum de 83.163.165 de euro, reprezintă prejudiciul produs societăţii şi, indirect, acţionarilor minoritari, precum şi bugetului consolidat al statului, în calitate de creditor al acesteia. Banii erau transferaţi prin operaţiuni de tip carusel, iar în cadrul acestora aceleaţi sume au fost reciclate de mai multe ori pentru a da aparenţa unor tranzacţii distincte. În alte situaţii, aceeaşi sumă a fost transferată de cinci ori prin conturile aceloraşi societăţi, în decurs de o lună, pentru a crea impresia că s-au efectuat 5 plăţi diferite", precizează Parchetul instanţei supreme.

    În septembrie, doi foşti directori ai Petrom Service au fost trimişi în judecată pentru delapidare, alături de alte trei persoane acuzate de spălare de bani, prejudiciul produs de cei cinci companiei aparţinând salariaţilor Petrom ridicându-se, conform procurorilor, la peste 8,5 milioane de euro. Prejudiciul a fost produs după ce Gheorghe Şupeală, director general, şi Zizi Anaganstopol, director financiar al SC Petrom Service SA, în prezent SC PSV Company SA, au încheiat cu două firme aparţinând celorlalte persoane judecate în dosar trei contracte fictive pentru realizarea de studii. Firmele, reprezentate de Laszlo Gyorgy Kiss şi Mariana Iordăchescu, şi ei acuzaţi în dosar, au primit 7.028.068 de euro fără TVA, banii fiindu-le remişi în 2008. Realizarea convenţiilor a fost intermediată de Ionuţ Adrian Eftime, care s-a ocupat de întocmirea tuturor formalităţilor, deşi nu avea nicio calitate în cadrul niciuneia dintre societăţile menţionate", potrivit procurorilor Parchetului instanţei supreme. Eftime, Kiss şi Iordăchescu sunt judecaţi pentru spălare de bani. Anchetatorii spun că, pentru a ascunde provenienţa sumelor astfel obţinute şi pentru a le putea transfera în afara României, "au fost efectuate mai multe tranzacţii în care au fost implicate companii offshore la care inculpaţii Kiss Las-zlo Gyorgy şi Ionuţ Adrian Eftime aveau calitatea de beneficiari reali şi pe care le controlau în mod direct". Potrivit procurorilor PICCJ, Ionuţ Adrian Eftime este fiul unuia dintre angajaţii de bază ai lui Sorin Ovidiu Vîntu, Ion Eftime, care, în calitate de fost administrator al televiziunii Realitatea TV, este, la rândul lui, anchetat pentru o evaziune de 6,2 milioane de lei. Anchetatorii încearcă să afle dacă Vîntu este beneficiarul final al celor opt milioane de euro spălate de Kiss, prin Eftime.

    Fostul director Petrom Service, Gheorghe Şupeală, reţinut în cauza privind delapidarea Petrom Service

    Fostul director general al Petrom Service, Gheorghe Şupeală, a fost reţinut, ieri, alături de Liviu Luca, Sorin Ovidiu Vîntu şi Octavian Ţurcan, în dosarul privind delapidarea companiei, el fiind scos din sediul Parchetului instanţei supreme cu cătuşe la mâini.

    Opinia Cititorului ( 2 )

    1. Vantu va intra in Cartea Recordurilor, omul cu cel mai mare numar de dosare penale.

      Poate ca judecatorii ICCJ au si ei un interes sa stopeze derularea judecarii lui Vintu !.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    16 Aug. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9754
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
    Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    hipo.ro
    energyexpo.ro
    roenergy.eu
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb