UPDATE Te Deum de pomenire a făuritorilor Unirii Principatelor Române, la Catedrala Patriarhală

A.C
Miscellanea / 24 ianuarie 2018

Klaus Iohannis

Klaus Iohannis

Actualizare 12:44 Dăncilă: "Este datoria noastră să ne ridicăm la înălţimea şi curajul înaintaşilor şi să acţionăm împreună pentru marile proiecte naţionale"

Premirul desemnat, Viorica Dăncilă, a transmis, în mesajul său de Ziua Unirii Principatelor, că "24 ianuarie 1859 a arătat că visul Unirii este posibil şi că nimeni şi nimic nu poate sta în calea realizării sale", iar în prezent avem datoria de a lucra împreună pentru realizarea marilor proiecte naţionale.

Viorica Dăncilă a scris pe pagina sa de Facebook: "Unirea Ţării Româneşti cu Moldova, prin acţiunea unor adevăraţi oameni de stat, e un moment cheie al istoriei noastre. 24 Ianuarie 1859 a arătat că visul Unirii este posibil şi că nimeni şi nimic nu poate sta în calea realizării sale. Astăzi, este de datoria noastră să ne ridicăm la înălţimea şi curajul înaintaşilor şi să acţionăm împreună pentru marile proiecte naţionale".

----------

Actualizare 12:11 Dragnea, mesaj de ziua Unirii Principatelor: "Politicienii de atunci au trecut peste toate neînţelegerile".

Liderul PSD, Liviu Dragnea, transmite un mesaj de ziua Unirii Principatelor Române, spunând că în urmă cu 159 de ani românii au aşezat piatra de temelie a marelui vis naţional, iar politicienii de atunci au dat dovadă de multă înţelepciune şi au trecut peste toate neînţelegerile, fiind "cel mai bun exemplu pentru noi, cei de acum".

Acesta a postat pe pagina sa de Facebook: "În urmă cu 159 de ani, românii au aşezat piatra de temelie a marelui vis naţional: Unirea. Oamenii politici de atunci au dat dovadă de multă înţelepciune, trecând peste toate neînţelegerile, urmărind, cu toţii, acelaşi ţel: un stat naţional - România. Acţiunea politică de atunci este cel mai bun exemplu pentru noi, cei de acum. La mulţi ani, români! La mulţi ani, România!".

----------

Actualizare 12:04 Iohannis: "Guvernanţii au datoria de a fi mai atenţi la cerinţele cetăţenilor"

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, în discursul susţinut cu prilejul sărbătoririi Unirii Principatelor Române, că "guvernanţii au datoria de a fi mai atenţi la cerinţele cetăţenilor, mai preocupaţi faţă de consecinţele pe termen lung ale deciziilor luate" şi deschişi dialogului.

El a mai spus că "avem nevoie de un stat care să fie pe măsura societăţii, pentru că românii vor o guvernare decentă şi eficientă", conform News.ro.

Iohannis a afirmat: "«Fă ca legea să înlocuiască arbitrarul; fă ca legea să fie tare!» - aşa îl îndemna Mihail Kogălniceanu pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Este un îndemn care şi-a păstrat vie semnificaţia. Astăzi, când destinul nostru european se fundamentează pe domnia statului de drept şi pe egalitatea în faţa legii, progresul României este indisolubil legat de existenţa unei legislaţii coerente şi stabile, capabile să sancţioneze abuzurile şi necinstea. Acesta este şi mesajul pe care l-au transmis la unison sutele de mii de români care au manifestat şi în 2017, şi la începutul lui 2018, pentru o ţară stabilă şi prosperă, pentru o justiţie independentă şi eficientă".

Şeful statului a menţionat că Mica Unire s-a înscris în marile evenimente politice europene, cum ar fi "Marea Unire, regăsirea cursului democratic şi apartenenţa la spaţiul comunitar european şi nord-atlantic".

Preşedintele a mai declarat: "Marile evenimente istorice se explică şi prin contextul geopolitic în care s-au petrecut. Unirea Principatelor s-a înscris în marile procese politice europene, alături de toate celelalte realizări majore ale României moderne, precum Marea Unire, regăsirea cursului democratic şi apartenenţa la spaţiul comunitar european şi nord-atlantic. Însă, atât în 1859, cât şi în 1918, hotărâtoare a fost conştiinţa unităţii naţionale, împletită cu acţiunea vizionară a elitelor. Mesajul peste timp al actului Unirii Principatelor, ca şi al Marii Uniri, se regăseşte în spiritul, în energia şi în determinarea socială de a ne urma destinul european. În aceste două momente fundamentale ale istoriei noastre moderne, românii au avut în frunte conducători destoinici".

Klaus Iohannis a subliniat că, atunci când a avut conducători responsabili, România a fost un stat puternic.

El a spus: "Când au existat oameni de stat responsabili, iar aspiraţiile tuturor românilor s-au concretizat într-un proiect comun, atunci România a fost un stat puternic. Când prevalează ambiţiile personale ale diferiţilor lideri sau grupuri în detrimentul interesului naţional, atunci ţara stagnează sau face paşi înapoi".

Preşedintele Iohannis a apreciat că protestele din ultima perioadă arată că lecţiile din istorie rămân valabile şi în prezent, iar manifestaţiile paşnice arată o faţă frumoasă a României. El a precizat că guvernanţii trebuie să acorde atenţie cerinţelor românilor şi să fie mai deschişi dialogului.

Klaus Iohannis a susţinut: "Evenimentele din ultimele zile dovedesc din nou că aceste lecţii ale istoriei rămân valabile şi astăzi. La fel ca acum un secol, spiritul naţiunii este viu. Manifestaţiile paşnice şi democratice arată o faţă frumoasă a României de astăzi: o societate care ştie ce vrea, care nu abdică de la principiile fondatoare ale României moderne. Guvernanţii au datoria de a fi mai atenţi la cerinţele cetăţenilor, mai preocupaţi faţă de consecinţele pe termen lung ale deciziilor luate, mai deschişi dialogului. Avem nevoie de un stat care să fie pe măsura societăţii, pentru că românii vor o guvernare decentă şi eficientă".

Acesta a încheiat: "Societatea noastră îşi potenţează astăzi unitatea şi îşi întăreşte coeziunea prin valorificarea diversităţii sale etnice, culturale şi religioase. Plecând de la aceste trăsături şi valori, în anul Centenarului, naţiunea noastră aşteaptă ca ţara să fie condusă de politicieni conştienţi de importanţa misiunii lor. Din locul consfinţirii Unirii Principatelor, în numele Statului care s-a născut acum 159 de ani şi s-a desăvârşit la 1 decembrie 1918, vă chem să facem din România un stat cât mai puternic, în care drepturile şi libertăţile sunt respectate, iar democraţia este literă de lege! Vorba imnului aniversării de astăzi, să arătăm că România are o soartă demnă în lume!".

-----------

Un Te Deum de pomenire a făuritorilor Unirii Principatelor Române a fost oficiat, astăzi, la Catedrala Patriarhală.

Au fost pomeniţi domnitorul Alexandru Ioan Cuza, mitropoliţii Nifon al Ţării Româneşti şi Sofronie Miclescu al Moldovei, precum şi ceilalţi făuritori ai Unirii Principatelor Române, potrivit Agerpres.

La evenimentul, care a urmat oficierii Sfintei Liturghii, au fost participat, alături de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, preşedintele Klaus Iohannis, premierul interimar Mihai Fifor, reprezentanţi ai Parlamentului şi Primăriei Capitalei.

Slujba a fost urmată de o depunere de coroane de flori la statuia lui Alexandru Ioan Cuza din Dealul Patriarhiei.

Preşedintele Klaus Iohannis şi Patriarhul Daniel vor participa în continuare la sesiunea de comunicări ştiinţifice "Unirea Principatelor Române, temelie a Marii Uniri de la 1918", ce va avea loc la Palatul Patriarhiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb