Uniunea Europeană a ajuns aseară la un acord cu privire la recapitalizarea băncilor, a declarat prim-ministrul polonez Donald Tusk. "Am convenit ca recapitalizarea băncilor să fie unul dintre obiectivele noastre principale", a declarat Tusk. Capitalul băncilor este de aşteptat să crească la 9 %, a adaugat oficialul.
• Preşedintele Traian Băsescu a declarat, aseară, că a fost adoptată de către Consiliul European Declaratia de recapitalizare a băncilor. Domnia sa a spus: "Acest document vizează finanţarea băncilor pe termen mediu astfel încît să se asigure fluxurile de creditare pe termen mediu al economiei reale. De asemenea, declaraţia vizează asigurarea cantităţii şi calităţii capitalului. Se vizeaza introducerea în sistemul bancar a unui capital de primă clasă: lichiditate în bani, nu capital în nimic altceva. Deci, se injectează în sistemul bancar european capital de cea mai bună calitate care poate susţine nu numai economia, dar şi nevoia de credite a statelor. Statul gazdă al subsidiarelor nu va fi niciodată în pericol de a constata că piaţa bancară este diminuată prin retragerea fluxurilor de capital".
Documentul adoptat aseară va permite creditarea economică şi achiziţia resurselor financiare şi României să-şi menţină nivelul actual de pe piaţa datoriilor suverane. Acest lucru va permite României atît creditatea economiei, cît şi achiziţia de resurse financiare pentru acoperirea nevoilor bugetului de stat, a mai spus Traian Băsescu.
Preşedintele României a mai spus: Vreau să cred că în cursul acestei nopţi (n.r. noaptea trecută) se va ajunge la concluzii pentru cele două probleme fundamentale în momentul de faţă, Grecia şi EFSF, şi nimic nu putea să înceapă fără o decizie. Următorul pas va fi stabilirea sumei, dar indiferent că vorbim de 100 sau 200 de miliarde este suficient pentru următoarele şase luni. Se va discuta după aceea".
• Băsescu: Băncile din zona euro trebuie să menţină expunerea pe România
Ţara noastră s-ar afla "într-o dificultate foarte mare", încât nu ar mai putea fi finanţat nici măcar bugetul de cheltuieli din acest an, în situaţia în care fluxurile de capital oferite de băncile mamă pentru sucursalele de la noi s-ar micşora, a declarat, ieri, preşedintele Traian Băsescu, înainte de a pleca la Bruxelles..
Obiectivul este să se menţină fluxurile de capital către România, potrivit domniei sale.
Preşedintele a precizat: "Anul acesta, România a împrumutat de pe piaţa bancară internă 56 de miliarde de lei. Suma va fi completată de fapt până la sfârşitul anului, când vor mai fi împrumuturi, pentru a acoperi cheltuielile bugetare şi a susţine deficitul. Asta înseamnă 13,2 miliarde de euro de pe piaţa internă plus alte două miliarde de euro de pe piaţa externă. Dacă fluxurile de capital oferite de băncile mamă spre a fi utilizate la băncile lor din România s-ar micşora, România ar fi într-o dificultate foarte mare".
Adică, nu am mai putea finanţa nici măcar bugetul de cheltuieli de anul acesta. Susţinem ca în procesul de recapitalizare a băncilor din zona euro să se menţină şi nevoia ca fluxurile de capital să fie transmise şi către filiale din zona non-euro".
Formula convenită, luni, cu Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, ar trebui extinsă pentru toate statele din zona non-euro, a adăugat Traian Băsescu.
Domnia sa a precizat că riscurile vin din mai multe locuri, iar unul dintre acestea este restructurarea datoriei Greciei: "Restructurarea poate să însemne, în principiu, tăierea a 20-60% din datorie şi asumarea ei de către bănci. Aş traduce, aproape pierdere pentru bănci. Or, noi avem bănci puternice angajate în susţinerea guvernului Greciei. Riscul este ca băncile expuse în Grecia să-şi retragă capitalul din România".
Preşedintele Traian Băsescu a mai precizat că expunerea băncilor străine în România este de 40 miliarde de euro şi că este important să se menţină fluxurile de capital necesare sectorului privat.
"Este important să se menţină finanţarea pentru sectorul privat, pentru că acesta poate să ne dea o minimă creştere economică", a declarat domnia sa.
Traian Băsescu a plecat, ieri, la Bruxelles, ca să participe la Consiliul European, unde se vor reuni liderii Uniunii Europene ca să realizeze un plan pentru rezolvarea problemelor din zona euro.