UPDATE Tudose se va întalni cu conducerea BNR pentru a vedea rezultatele acestui an fiscal

Vlad Dobrea
Politică / 30 decembrie 2017

Mihai Tudose

Mihai Tudose

Actualizare 17:13 Adrian Vasilescu: "Am ascultat punctul de vedere al premierului, nu îl consider un atac"

Adrian Vasilescu, consilier de strategie la Băncii Naţionale Române, a precizat, referitor la declaraţiile preierului Mihai Tudose, că a ascultat punctul de vedere al acestuia şi nu îl consideră un atac.

Adrian Vasilescu a spus la Antena 3: "Am ascultat punctul de vedere al premierului, nu îl consider un atac, şi-a exprimat o opinie, aşa crede domnia sa şi este firesc să spună ce crede. Important este că va fi o întâlnire între primul ministru al României şi consiliul de administraţie al Băncii Naţionale. Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale este singurul care exprimă poziţia BNR şi atunci va avea ocazia să afle poziţia BNR. De altfel, credinţa acestui for, Consiliul celor nouă şi credinţa întregii echipe de la Băncii Naţionale este că între Guvern şi Banca Naţională trebuie să existe o colaborare. Colaborarea există, dar cu premierul nu s-au întâlnit, încă, cei nouă de la BNR. Va fi o întâlnire şi întâlnirea asta va fi importantă. Este foarte importantă. (...) Colaborarea între BNR şi Guvern se produce clipă de clipă, prin diferite organisme.".

Întrebat dacă BNR vrea să facă pace cu Executivul, consilierul lui Isărescu a răspuns: "Nu că vrem, pacea cu Guvernul este absolut necesară."

(A.C.)

-----

Actualizare 16:10 Cîţu (PNL): "Tudose vrea să bage pumnul în gură pieţei libere cu ajutorul BNR"

Senatorul PNL Florin Cîţu îl acuză pe premierul Mihai Tudose că vrea să "bage pumnul în gură" pieţei libere cu ajutorul Băncii Naţionale a României (BNR).

Liberalul a scris, pe pagina sa de Facebook: "Tudose vrea să bage pumnul în gura pieţei libere cu ajutorul BNR. S-a supărat Tudose! De un an de zile partidul din care face parte a dat lovitură după lovitură economiei României. Mister Tudose însuşi a dat fără milă. A introdus supraacciza, a supraimpozitat contractele de muncă parţiale, a introdus TVA defalcat, a furat banii din pilonul II de pensii pentru a acoperi gaura de la pilonul I şi multe altele. Dar cel mai ticălos a lovit prin discursul său public. Tot ce era legat de sectorul privat era vinovat pentru orice problemă apărută în economie. Nu înţelege de ce fac profit companiile private. Iar dacă fac, lui, un om care a lucrat toată viaţa la stat, i se pare că fac prea mult. Nu e singurul din PSD care ar interzice profitul",

El susţine că în acest "mediu ostil" piaţa a reacţionat prin creşterea dobânzilor şi creşterea preţurilor. În acest context, liberalul îi transmite premierului că nu este nevoie să facă "presiuni asupra băncii centrale să intervină", argumentând că "orice intervenţie oricum nu poate decât să amâne inevitabilul".

Cîţu a menţionat: "Pentru cultura ta generală, BNR răspunde în faţa Parlamentului, pentru că aşa cum spui este Banca Naţională a României, şi nu în faţa Guvernului. Faptul că nu înţelegi cum funcţionează acest sistem este încă un semnal pentru investitori şi duce la creşterea dobânzilor".

El îi cere premierului să schimbe "politica economică intervenţionistă a PSD".

Sentorul liberal a conchis: "Dereglementează, elimină din subvenţii, corelează salariile cu productivitatea, simplifică Codul fiscal, privatizează ce mai este de privatizat şi abrogă ordonanţa care permite numiri politice în conducerea companiilor de stat. Dar nu încerca să reglementezi preţurile. Este o prostie şi o ticăloşie pentru care o să plătim toţi".

(A.C.)

-----

Întrebat, într-un interviu difuzat sâmbătă la Antena 3, dacă va avea o întrevedere cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, premierul Mihai Tudose a răspuns: "Da, am primit o scrisoare de la domnia sa, o să-i dau curs după ce se termină acest an. Să vedem cum închide sistemul bancar acest an fiscal, care a fost rolul Băncii Naţionale a României, fiindcă, repet, este Banca Naţională a României, nu a cuiva. Şi pe baza acestor analize, tot în ianuarie, o să avem şi o întâlnire şi o să vă fac şi public imediat concluziile, fiindcă eu (...) m-am cam săturat ca nişte oameni de pe acolo să tot arunce în aer tot felul de lucruri publice şi când îi întrebi - (spun că - n.r.) au vorbit în nume personal. Păi, du-te, frate, acasă, dacă tot eşti persoană fizică!".

Totodată, şeful Executivului a spus că BNR "poate să intervină" pe piaţă, atunci când este necesar.

"Eu vreau să-şi facă treaba ca Bancă Naţională a României, a României, repet. Nu este banca naţională a băncilor din România", a mai afirmat premierul Tudose.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Banca Nationala a Romaniei?

    Glumeste desigur ! 

    Se vede din Cosmos ca nu e ! 

    E a Austriei,a Ungariei,a Frantei,a....UE,SUA,a ambasadorilor, etc dar a Romaniei nu! 

    Si evident e jucaria lui Manole si a camarlei sale .

    Asa sa le ajute Dumnezeu ! 

    1. din moment ce supravegheaza BCR Chisinau SA , Moldawien, asa cum reiese din Raportul financiar aferent ability 2011, 2012, 2013

    De cand a fost infiintata, BNR nu a fost niciodata a Romaniei, intrucat capitalul majoritar apartinea privatilor (strainilor). Deci, degeaba discutam despre cine o conduce ca pozitie (Manole), daca nu este banca Romaniei si deci, daca nu are o politica pro-Romania.

    Multe privatizari s-au facut prin LICHIDARE adica in loc sa aduca o companie pe profit au desfiintat- o sau au vandut-o pe bucati si angajatii au fost concediati. Asta s-a facut pe vremea lui NEA NELU de ce nu spuneti si asta "MARI LIBEALI" ce sunteti???

    1. Pe blogul ei numai despre inechitate , coruptie si distribuirea inechitabila a bogatiei scrie.==>.asa ca Piata Libera si economia Neoliberala o sa se cam duca la Dr. K .

      Iar Mircea Malita spunea ca:" neoliberalismul a fost o doctrina capcana"===.>asa ca La NAIBA cu NEOLIBERALISMUL.Ce bine imi pare: Neoliberalismul a fost un CAPITALISM SALBATIC, lipsit de scrupule bazat doar pe profit, in care angajatul era doar o unealta un surub ce putea fi inlocuit oricand.

      Vremea voastra e pe sfarsite si asta se va intampla la nivel mondial.Doar pe romani ii mai fraieriti! 

    D-nule Citu, sunt impotriva numirilor politice in conducerea companiilor de stat, dar de ce sa PRIVATIZAM tot?

    A da... si as vrea sa se aplice PRETURI MAXIMALE la toate produsele. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb