UPDATE Unchiul Sam "democratizează" Siria cu salve de tun!

ANCUŢA STANCIU, ALEXANDRA CRĂCIUN
Ziarul BURSA #Internaţional / 28 august 2013

Unchiul Sam "democratizează" Siria cu salve de tun!

Scenariul "războiului civil din Siria" riscă să degenereze, în cel mai scurt timp, într-un adevărat "show de forţă", dacă organismele internaţionale şi statele occidentale vor lua decizia să intervină (în mod făţiş) pe teritoriul sirian. Miza conflictului, în opinia acestora, este, de departe, una dintre cele mai importante din ultimii ani: rezerve de petrol "la liber" din zonă, control asupra populaţiei din zonă, majoritar musulmană, o justificare pentru distrugerea grupării Hezbollah (principal susţinător al regimului Assad şi inamic al Israel şi SUA), gazele naturale din Marea Mediterană, intimidarea Iranului şi reafirmarea hegemoniei Statelor Unite ale Americii.

Update: Siria avertizează că "teroriştii" vor lovi Europa cu arme chimice

Adjunctul ministrului sirian de Externe, Faisal Maqdad, a declarat, astăzi, că Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa au ajutat "teoriştii" să folosească arme chimice în Siria şi că aceleaşi grupuri le vor folosi în curând şi împotriva Europei, transmite Reuters.

"Reafirmăm că aceste grupuri teroriste sunt cele care au folosit arme chimice, cu ajutorul Statelor Unite, Marii Britanii şi al Franţei, iar acest lucru trebuie să înceteze", a declarat Maqdad.

Update: Reuniune ai membrilor Consiliului de Securitate, la sediul ONU

Ambasadorii celor cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate s-au reunit, miercuri, la sediul ONU din New York pentru a examina un proiect britanic de rezoluţie privind Siria, potrivit diplomaţilor, citaţi de AFP.

Aceste consultări cu uşile închise au loc între Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi China.

Premierul britanic David Cameron a anunţat miercuri că Londra va prezenta o rezoluţie "care condamnă atacul chimic" din 21 august din Siria şi "autorizează măsurile necesare pentru protejarea civililor", inclusiv folosirea forţei armate.

Update: Emisar ONU: "Se pare că a fost folosită o substanţă chimică"

Dovezile indică faptul că a fost folosită o "substanţă chimică" în atacul ce s-a soldat cu sute de morţi în apropiere de Damasc, a declarat emisarul special al ONU în Siria, Lakhdar Brahimi.

"Se pare că a fost folosită o anumită substanţă care a ucis sute de oameni, poate 1000, poate mai mult, ceea ce este inacceptabil", a precizat Brahimi.

Update: SUA exclude o acţiune militară unilaterală împotriva Siriei

Statele Unite ale Americii au exclus o acţiune militară unilaterală împotriva Siriei şi au discutat cu aliaţii lor despre eventuale lovituri, care ar putea dura mai mult de o zi, a declarat un oficial american, transmite AFP.

"Nicio acţiune militară nu va fi unilaterală. Ea trebuie să-i includă pe aliaţii noştri internaţionali", a spus oficialul american sub protecţia anonimatului.

Update: Zeci de cetăţeni ruşi, evacuaţi ieri din Siria

Zeci de cetăţeni ruşi au fost evacuaţi ieri din Siria, în timp ce Ministerul de Externe rus avertizează că o intervenţie militară a SUA şi a aliaţilor acestora va destabiliza regiunea, potrivit presei internaţionale.

Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat că a evacuat 89 de persoane, 75 dintre aceştia fiind ruşi din Siria, urmând ca miercuri să fie evacuate mai multe persoane.

Update: Admiral Markets: "Petrolul ar putea testa maximele din anul 2008"

Prima zi a "escapadei" militare din Siria a zguduit bursele din întreaga lume şi arată clar cum investitorii şi fondurile îşi protejează capitalul, potrivit unei analize a companiei.

Comportamentul anumitor active cheie din ultimele două luni anticipau pericolul, iar reacţia pieţelor după prima zi neoficială de război indică un grad ridicat de risc.

Analiştii de la Admiral Markets previzionează că, în cazul în care conflictul din Siria se va amplifica, leul riscă deprecieri importante faţă de euro, franc şi dolar, conform unui comunicat de presă.

Cristian Cochinţu, analist financiar Admiral Markets, precizează că petrolul ar putea testa maximele din 2008, când cotaţia a crescut spectaculos spre 150 dolari.

Un conflict în Siria riscă să destabilizeze întreaga regiune arabă, cu efecte "dezastruoase" asupra barilului de petrol, se mai arată în analiză.

Update: Conflictul din Siria urcă în continuare preţul petrolului

Preţul petrolului a atins, în această dimineaţă, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, din cauza temerilor că situaţia tensionată din Siria s-ar putea extinde şi ar putea perturba livrările de ţiţei din Orientul Mijlociu.

Preţul de referinţă al petrolului pentru piaţa americană a crescut cu până la 3%, în urma unei aprecieri de 2,9% în şedinţa precedentă, arată Bloomberg.

Update: Serviciile americane de informaţii au ascultat conversaţii ale armatei siriene

Serviciile americane de informaţii au ascultat un oficial din cadrul ministerului sirian al Apărării care era "în panică" în timpul "unor convorbiri telefonice cu şeful unităţii de arme chimice", după atacul de săptămâna trecută, informează revista Foreign Policy.

"Lunea trecută, în orele care au urmat înspăimântătorului atac chimic de la Damasc, un oficial al Ministerul sirian al Apărării a vorbit panicat la telefon cu şeful unităţii de arme chimice, căutând răspunsuri în urma atacului chimic care a ucis mai mult de 1.000 de persoane ", potrivit revistei. "Aceste convorbiri au fost ascultate de către serviciile de informaţii americane", afirmă revista într-un comunicat.

Update: Ponta: "Vom fi solidari cu situaţia Siriei"

Premierul Victor Ponta a declarat, în această dimineaţă, că ţara noastră va fi solidară în ceea ce priveşte situaţia Siriei.

"Facem parte dintr-o alianţă externă a ţărilor democratice şi evident vom fi solidari", a precizat Victor Ponta.

În plus, Ponta a spus că nu s-a ferit să afirme că în Siria este un regim "ilegitim şi criminal" deoarece autorităţile trebuie să fie alături de aliaţii europeni şi transatlantici.

"Nu m-am ferit să spun că România va trebui până la urmă să recunoască Kosovo şi să fie alături de aliaţii noştri europeni şi trans-atlantici, nu m-am ferit niciodată să spun că România trebuie să accepte că în Siria este un regim ilegitim şi criminal", a declarat Ponta.

Update: Israel ameninţă cu o ripostă violentă dacă Siria atacă Israelul

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a promis ieri o ripostă "violentă" în cazul în care Damascul ar ataca teritoriul israelian, în contextul în care Statele Unite ale Americii (SUA) şi o serie de capitale europene vizează o intervenţie în Siria.

"Israelul este pregătit pentru orice eventualitate", a declarat Netanyahu, la finalul unor consultări pe tema situaţiei din Siria, conform surselor de presă.

Acesta a avertizat: "Nu suntem parte în războiul civil din Siria, dar dacă detectăm vreo tentativă de a ne si se face rău vom reacţiona şi vom riposta în mod violent".

...

Statele Unite şi Marea Britanie erau pregătite aseară să intervină împotriva regimului lui Bashar al-Assad, ca reacţie la presupusul atac chimic împotriva civililor sirieni. Analiştii militari spun că Statele Unite vor pătrunde în Siria chiar şi fără mandat explicit din partea Consiliului de Securitate al ONU. Deja, secretarul de stat John Kerry a atribuit atacurile cu arme chimice regimului Assad, fără să aştepte o concluzie a experţilor ONU de la faţa locului, în condiţiile în care autorităţile siriene neagă armele chimice şi cer dovezi în acest sens din partea puterilor occidentale. Stratfor spune că intervenţia lui Kerry reprezintă, de fapt, debutul pregătirii opiniei publice americane pentru o intervenţie armată în Siria.

Rusia, China şi Iran sunt principalele state importante care se opun acestei intervenţii militare. Analiştii susţin că există negocieri între puterile occidentale şi Vladimir Putin pentru a-l convinge să fie de acord cu intrarea în Siria. Rusia, însă, îşi menţine poziţia până acum, oficialii de la Kremlin spunând că orice intervenţie va avea "consecinţe catastrofice" pentru ţările din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

Ministerul de externe de la Moscova a făcut apel la prudenţa comunităţii internaţionale şi SUA. "Tentativele care vizează crearea, o dată în plus, a unor pretexte artificiale şi nefondate pentru o intervenţie militară în regiune vor produce noi suferinţe în Siria", a precizat ministerul rus de externe.

Decise să atace Siria, Statele Unite au hotărât ieri să amâne o reuniune bilaterală pe tema Siriei. Vice-ministrul rus de externe a spus: "Este regretabil că partenerii noştri au decis să anuleze întâlnirea bilaterală între Rusia şi SUA pentru discutarea chestiunilor legate de convocarea unei conferinţe internaţionale pe Siria. Elaborarea mecanismelor de reglementare politică în Siria ar fi fost extrem de utilă chiar acum când ameninţarea unei acţiuni armate atârnă asupra acestei ţări".

Rusia a blocat, de fiecare dată, orice tentativă a comunităţii internaţionale cu privire la posibilitatea unei intervenţii armate, fiind singurul stat care primeşte de la Siria petrol nerafinat.

Totodată, Rusia controlează, din Siria, ultima sa facilitate militară din Marea Mediterană, şi anume baza militară de la Tartus. Proiecţia cartografică a spaţiului în cauză transfigurează un posibil culoar al Rusiei prin Marea Mediterană către Vest pe de o parte, o cale de comunicare cu Turcia pe de altă parte.

În plus, o intervenţie a NATO în Siria ar duce la pierderea influenţei ruseşti în zona Orientului Mijlociu, în condiţiile în care, în urmă cu câţiva ani, Rusia a pierdut şi Irakul, în favoarea americanilor.

Petrol şi armament, la liber

Ceea ce se întâmplă în prezent în Siria respectă un tipar deja cunoscut, prin care se încearcă impunerea şi apărarea intereselor unor mega-puteri, nu doar în statul sirian, ci în întreaga zonă din Orientul Mijlociu, consideră unii analişti.

"În primul rând, trebuie să asociem, într-o măsură covârşitoare, ideea de conflict armat cu aceea de progres. Nimeni nu contestă rolul important pe care războiul îl joacă în stimularea cercetării. De pildă, unele din cele mai notabile invenţii ale omenirii au apărut ca urmare a cercetării militare în timpul unor conflicte militare, internetul şi telefonul mobil fiind două din aceste invenţii", ne-au declarat surse din domeniul militar.

Numai 10% din descoperirile care au marcat omenirea pot fi arogate sectorului civil, restul acestora aparţinând cercetării militare.

Totodată, potrivit afirmaţiilor analiştilor în domeniu, conflictul din Siria nu trebuie separat de deja mult cunoscuta luptă a unor state occidentale pentru a controla resursele de petrol din zonă.

La o privire mai atentă a situaţiei din zonă, toţii vecinii Siriei au fost "reduşi la tăcere", printr-o metodă mai mult sau mai puţin convenţională.

Statul irakian este sfâşiat în continuare de efectele devastatoare ale intervenţiei din 2003 ale NATO, încercând să refacă infrastructura dezafectată.

Algeria şi Maroc, prin "soft-power"-ul francez, au fost reduse la tăcere, nefiind altceva decât furnizoare de petrol ieftin şi de bună calitate.

Siria mai are graniţă cu Turcia, care deja a abordat o poziţie favorabilă intervenţiei armate în Siria, dar şi cu Iordania, care este cunoscută ca fiind un avanpost al intereselor Statelor Unite ale Americii, dacă situaţia ar impune acest lucru.

În plus, nu trebuie pierdut din vedere şi faptul că Siria este "la o aruncătură de băţ" de Iran, aspect care are o însemnătate aparte pentru modul în care se va desfăşura o posibilă intervenţie pe teritoriu sirian.

Experţii militari mai spun: "În cele din urmă trebuie să ne gândim: cine câştigă de pe urma unui spaţiu dezbinat? Să fie cei care achiziţionează, în prezent, petrol de foarte bună calitate cu 10 dolari pe baril? În esenţă, ceea se întâmplă acum în Siria s-a mai petrecut, în trecut, şi prin alte părţi ale lumii, astfel încât nu ar trebui să ne mai surprindă acest lucru".

Analiştii militari mai susţin că, date fiind efectele primăverii arabe, o intervenţie în Siria riscă să declanşeze o mişcare pan-arabă anti-americană, iar toată frustrarea cetăţenilor din zonă (care este fundamentală împotriva propriilor guverne) să devină una perversă şi să fie mutată împotriva Israel şi SUA.

Iranul - miza finală pentru Occident

Siria poate fi privită ca un cap de pod pentru Iran, în sudul statului sirian şi în Liban existând o populaţie musulmană şiită, mulţi dintre aceştia fiind militanţi ai grupării Hezbollah.

Mare parte a celulelor Hezbollah sunt finanţate şi înarmate de Iran şi reprezintă principala ameninţare la adresa Israelului, duşmanul declarat al grupării.

Cel mai probabil, o lovitură asupra Siriei semnifică pentru americani un dublu câştig: eliberează culoarul pentru petrol ieftin din zonă şi se apropie mai mult de blocarea Iranului, singurul adversar care ar fi capabil să folosească arma nucleară într-un conflict cu SUA.

Dacă SUA ar fi nevoită vreodată să se confrunte armat cu Iran, Israelul, principalul aliat din zonă al americanilor, ar fi neutralizat de Hezbollah, iar SUA, fără Israel şi Turcia, ar avea multe dificultăţi în gestionarea unei astfel de confruntări.

Astfel, "neutralizarea" Siriei presupune şi "neutralizarea" Hezbollah (avid susţinători ai regimului lui Basshar-al-Assad), care a şi fost inclusă recent de către UE pe lista grupărilor teroriste.

La rândul său, Israel ar putea, sub justificarea escaladării conflictului din zonă, să aibă un motiv pertinent să atace Liban, cu care este în stare de conflict încă din 2006, când a avut loc "războiul libanez" între cele două state.

În acest mod, Israel şi-ar tripla teritoriul sub aspectul "zonelor de securitate" şi ar avea un control sporit asupra resurselor din Bazinul Leviatanului, din Marea Mediterană.

Reamintim că descoperirea unor bogate rezerve de zăcăminte naturale în Marea Mediterană, pe coasta de Est, la graniţa cu Cipru, Israel, Liban şi Siria a declanşat o adevărată întrecere pentru exploatarea resurselor din zonă.

Walid Mouallem: "Siria dispune de smijloace de apărare care vor surprinde lumea"

Ministrul sirian de Externe Walid Mouallem a declarat marţi că ţara sa se va apăra în cazul unor lovituri militare occidentale şi că dispune de mijloace de apărare care vor surprinde lumea, relatează AFP. "Avem două opţiuni: fie să ne predăm, fie să ne apărărm cu mijloacele de care dispunem. A doua opţiune este cea mai bună: ne vom apăra", a declarat el într-o conferinţă de presă la Damasc, adăugând: "Să te iei de Siria nu este o bagatelă. Avem mijloace de apărare care vă vor surprinde".

Apărând în faţa presei în contextul în care se conturează o lovitură occidentală împotriva regimului, ca reacţie faţă de presupuse atacuri chimice, şeful diplomaţiei a criticat puterile occidentale care nu prezintă, în opinia sa, cea mai mică probă cu privire la arme chimice. "Auzim bătându-se toba războiului în jurul nostru. Dacă vor să efectueze o agresiune asupra Siriei, cred că folosirea alibiului armelor chimice nu este deloc potrivită. Îi provoc să prezinte ceea ce deţin ca probe", a subliniat şeful diplomaţiei siriene.

Ministrul a avertizat că un asemnea atac nu va afecta campania militară pe care Damascul o poartă împotriva rebelilor de doi ani, în special la periferia Capitalei. "Dacă ei cred că pot, astfel, să împiedice victoria forţelor noastre armate, se înşală", a subliniat Walid Mouallem.

În opinia şefului diplomaţiei siriene, o intervenţie militară internaţională va servi doar intereselor Israelului şi Al-Qaida. "Efortul de război al Statelor Unite şi aliaţilor lor va servi intereselor Israelului şi, în al doilea rând, Frontului al-Nosra", o grupare armată care luptă alături de rebelii sirieni şi care a jurat credinţă Al-Qaida, a apreciat el.

Prigonirea creştinilor din Siria

Comunitatea creştină din Siria, una din cele mai vechi din lume, a fost puternic zguduită de când a izbucnit conflictul, aceştia fiind consideraţi susţinători ai regimului lui Assad.

Patriarhia Antiohiei semnala în primăvară că sute de creştini ortodocşi au fost ucişi în Siria, peste 150.000 au fost alungaţi din casele lor, iar bisericile au suferit pagube incalculabile. Totodată, mai mulţi creştini, între care doi ierarhi, au fost răpiţi.

Arhiepiscopul sirian iacobit Yohanna Ibrahim şi arhiepiscopul grec ortodox de Aleppo, Paul-Boulos Yazigi, fratele patriarhului Ioan al Antiohiei, au fost răpiţi la 22 aprilie şi, în pofida tuturor eforturilor, soarta lor nu este cunoscută nici acum, la mai mult de 100 de zile de la dispariţia lor.

Preşedintele Uniunii internaţionale a creştinilor, Joseph Hakim, semnala la sfârşitul lunii iulie că rebelii se folosesc de acest conflict pentru o "curăţenie etnică", vorbind chiar de un genocid la adresa creştinilor.

Joseph Hakim atrăgea atenţia şi asupra pasivităţii comunităţii internaţionale faţă de "uciderea creştinilor, decapitarea preoţilor, distrugerea bisericilor, răpirea episcopilor", continuând: " Este vorba de acţiuni coordonate pentru lichidarea populaţiei creştine din Siria, Egipt, Liban".

Siria - sămânţă de scandal politic intern

Declanşarea războiului din Siria ar putea fi o sămânţă de scandal pentru nesfârşitul conflict politic intern. Preşedintele Traian Băsescu şi forţele armate vor dori să respecte angajamentele faţă de NATO şi se vor alia puterilor occidentale, Crin Antonescu probabil că nu va fi de acord cu acest lucru, iar premierul Victor Ponta va fi la mijloc, înclinând balanţa după interesele puterii.

Traian Băsescu a spus ieri că ţara noastră trebuie să dea dovadă de consecvenţa şi prudenţa în ceea ce priveşte situaţia din Siria.

"Într-un asemenea tablou cred că România trebuie să rămână consecventă. Sigur că vedem declaraţii legate de un stat, de altul, vedem abordări mai mult sau mai puţin îndreptate spre soluţii militare. Pentru România soluţia e, în opinia mea, consecvenţa şi prudenţa", a declarat, ieri, preşedintele Traian Băsescu.

"În Siria avem peste 10.000 de români - atât estimăm că au mai rămas din 14.000. Avem jumătate de milion de vorbitori de română în Israel, avem relaţii economice tradiţionale cu Egipt, Libia, Siria, Yemen. Instabilitatea politică ne generează probleme din punctul de vedere al relaţiilor economice şi valorificării potenţialului de export", a mai spus şeful statului.

Traian Băsescu a precizat: "Prudenţa noastră are o limită - aceea în care ni s-ar solicita să ne solidarizăm cu aliaţii noştri. O vom face fără rezerve. Dar până când se întâmplă, opţiunea mea e prudenţa şi pentru menţinerea liniilor de politică externă de până acum, fie că vorbim de Primăvara Arabă, care a cam eşuat, atât timp cât marile democraţii nu au fost capabile să-şi susţină un regim democratic. Prudenţa nu poate merge însă până la a nu merge alături de aliaţi, dacă la nivelul Consiliului de Securitate sau la nivelul NATO sau la nivelul statelor occidentale se va lua o decizie sau alta".

Kissinger: "Balcanizarea" Siriei

În cadrul unei interviu recent, fostul secretar de stat al SUA, Henry Kissinger a comentat situaţia din Siria, exprimându-şi preferinţa pentru o Sirie destrămată şi "balcanizată" care să înlocuiască regimul Assad.

Atac de pe crucişătoarele americane din aflate în Marea Mediterană

Specialiştii militari mai declară că intervenţia va avea loc cu lovituri de rachetă cu rază lungă, Tomahawk, de pe crucişătoarele americane aflate în Marea Mediterană. În acelaşi timp, vor avea loc şi mişcări ale forţelor terestre ale aliaţilor staţionate în Iordania.

Culoarele aeriene vor fi asigurate de tranzitul prin Turcia, Iordania şi Cipru, Israelul rămânând temporar deoparte de orice implicare pentru a nu oferi motive Iranului să intervină în ajutorul Siriei.

Avioane de război şi transportatoare militare au început să ajungă, încă de aseară, la Akrotiri, baza aeriană a Marii Britanii din Cipru, aflată la mai puţin de 100 mile (circa 161 km) de coasta siriană, ceea ce arată o creştere a pregătirilor pentru un atac militar împotriva regimului Assad din Siria, potrivit surselor din presa internaţioanlă.

Presa americană a scris ieri că varianta pe care administraţia Obama o ia în calcul este cea a unei intervenţii de scurtă durată, circa două zile, care să aibă un impact limitat - ţintele ar fi din sfera militară, fără să se dorească înlăturarea de la putere a lui Assad. În acelaşi timp, premierul britanic a convocat pentru joi parlamentul, aflat în vacanţă, pentru a discuta problema unei reacţii la adresa Siriei. Potrivit unor surse, opoziţia siriana a fost înştiinţată că trebuie să se pregatească de un atac în urmatoarele câteva zile.

Roma a respins posibilitatea unei acţiuni militare în Siria fără mandat ONU

Italia a respins ieri posibilitatea unei intervenţii militare în Siria fără aprobarea Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, apreciind că singura opţiune este "o soluţie politică negociată", relatează AFP.

"Italia nu va lua parte la vreo soluţie militară fără mandatul Consiliului de Securitate al ONU", a declarat ministrul italian de Externe, Emma Bonino, în faţa Parlamentului. Ministrul a anunţat că o reuniune a Consiliului de Securitate a fost propusă pentru astăzi, în timp ce NATO va aborda problematica siriană joi, la Bruxelles. Ea a anunţat, de asemenea, că ţări din cadrul grupului Prietenii Siriei şi opoziţia siriană se vor întruni pe 4 septembrie, în cadrul unei reuniuni ministeriale, însă nu a precizat locul întâlnirii. "Opţiunea unei intervenţii limitate riscă să devină nelimitată", a apreciat Bonino, adăugând că Italia este "deja angajată" din punct de vedere militar în alte regiuni din lume, mai ales în Afganistan.

"Nu există o soluţie militară pentru conflictul sirian. Singura soluţie este o soluţie politică negociată", a insistat ea, îndemnând la mai multă "determinare" pentru continuarea negocierilor între părţile aflate în conflict. Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării a precizat că baze aeriene şi navale italiene ar putea fi utilizate de către alte ţări pentru un eventual atac, sub rezerva aprobării Parlamentului. Această aprobare nu ar fi necesară, în schimb, pentru baza militară americană de la Sigonella, în Sicilia, care face obiectul unui acord bilateral italiano-american. Bazele militare italiene au fost utilizate pe larg în timpul intervenţiei occidentale în Libia, în 2011.

Situaţia din Siria provoacă scăderi puternice pe bursele din Golful Persic

Bursele monarhiilor petroliere din Golful Perisc au înregistrat ieri scăderi puternice pe fondul îngrijorărilor privind eventualitatea unei intervenţii militare în Siria.

"Această degringoladă de pe principalele pieţe din Golf se explică prin agitaţia pe care o provoacă subiectul Siria", a declarat analistul financiar saudit Bishr Bakhit, citat de Agerpres.

Bursa de la Dubai a închis şedinţa cu o cădere record de 7,01% până la 2.549,61 puncte, aceasta fiind cea mai mare cădere zilnică înregistrată după criza financiară mondială din 2009. Acţiunile grupului imobiliar Emaar, una din companiile vedetă ale bursei de la Dubai, au înregistrat o cădere de 8,36%.

Bursa din Arabia Saudită, cea mai mare bursă din lumea arabă, a înregistrat şi ea o scădere de 4,12%, indicele Tadawul All-Shares Index (TASI) încheind şedinţa la valoarea de 7.722,7 puncte.

A doua mare bursă din Emiratele Arabe Unite, cea de la Abu Dhabi, a înregistrat şi ea o scădere de 2,83% până la 3.822,04 puncte, majoritatea acţiunilor, în special cele ale companiilor imobiliare, încheind şedinţa în scădere.

În Kuweit, bursa a înregistrat o cădere de 6,05%, din cauza pierderilor mari înregistrate de principalele titluri din sectoarele imobiliar, industrial, energetic şi cel al serviciilor financiare.

Bursa din Qatar a încheiat şedinţa în scădere cu 1,28%, o tendinţă similară fiind înregistrată şi pe alte pieţe mici din Golf, indicele Muscat Securities Market înregistrând o scădere de 1,05% iar cel al bursei de la Bahrein încheind şedinţa cu o scădere de 1,23%.

Lira turcească, la un nou minim istoric, pe fondul tensiunilor din Siria

Lira turcească s-a depreciat, ieri, faţă de dolarul american, cursul de schimb urcând peste pragul psihologic de 2 lire/dolar, în timp ce randamentul pentru obligaţiunile pe 10 ani a crescut până la 10,83%, după apariţia unor informaţii potrivit cărora SUA ar putea interveni militar în Siria. Piaţa financiară a aşteptat ca Banca Centrală a Turciei să oprească prăbuşirea monedei, însă guvernatorul Erdem Basci a declarat ieri că nu are intenţia să majoreze dobânda de referinţă pentru a pune capăt deprecierii lirei.

Domnia sa a spus: "Nu vom utiliza arma ratei dobânzilor împotriva cursului de schimb, nu avem îngrijorări din acest punct de vedere". Basci a prognozat că acesta va reveni la nivelul de 1,92 lire pentru un dolar la finele anului în timp ce randamentele la obligaţiunile pe termen lung ar urma să revină sub pragul de 10%. "Nu vă aşteptaţi din partea noastră la şocuri pe partea dobânzilor ci aşteptaţi-vă la manevre interesante pe forex care vor rezulta la o apreciere a lirei", a mai spus Erdem Basci.

Banca centrală a Turciei a înăsprit condiţiile monetare pentru a sprijini lira, printr-o serie de instrumente, lăsând rata de referinţă la nivelul de 4,5%.

"Evoluţiile recente din Siria indică posibilitatea unor intervenţii militare în această ţară, acest lucru fiind unul negativ pentru pieţe ca Turcia", a declarat Fatih Keresteci, un strateg de la HSBC Bank din Turcia, citat de presa internaţională. Domnia sa a mai spus: "Politica monetară hiperactivă a băncii centrale turceşti, care are scopul de a reduce presiunea la vânzare, creează un al doilea val de vânzare, deoarece generează incertitudini. Lira va rămâne sub presiune până când banca centrală va opta pentru o politică ortodoxă şi va face lira să fie din nou atractivă".

Banca centrală a Turciei a intervenit în ultimele zile pe piaţă, cu 700 milioane de dolari, cumpărând lire, şi a refuzat în ultimele cinci şedinţe de tranzacţionare să ofere băncilor comerciale finanţare la cea mai redusă dobândă din coridor.

Lira turcească a avut, astfel, în ultimele cinci zile, cea mai slabă performanţă în rândul monedelor emergente din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa.

"Siria, riscurile geopolitice şi scăderea apetitului investitorilor pentru risc sunt factori care afectează în prezent monedele pieţelor emergente. Politica băncii centrale de restrângere zilnică a lichidităţii se dovedeşte complet ineficientă şi are un efect invers în piaţă, deoarece erodează rezervele", a precizat un analist de la Swissquote Bank, Geneva, citat de Bloomberg.

Aşteptările potrivit cărora Rezerva Federală a SUA (Fed) ar putea începe, în curând, să micşoreze programul de stimulare a lovit apetitul pentru pieţele emergente, acest lucru făcând ca deficitul de cont curent al Turciei să fie deosebit de vulnerabil, potrivit Reuters.

Turcia este dependentă de fluxurile externe pentru a finanţa deficitul, care este echivalent cu aproximativ 7,1% din producţia economică a ţării.

Creşterea ratelor dobânzilor face lira mai atractivă pentru investitorii străini, dar ar putea dăuna creşterii economice, lucru pe care guvernul lui Tayyip Erdogan doreşte să îl evite, înainte de alegerile generale din 2015.

Recordul atins ieri de lira turcească a fost de 2,0368 lire/dolar, cel mai redus nivel înregistrat vreodată, potrivit datelor Bloomberg.

Costul de finanţare pe 10 ani al guvernului de la Ankara a urcat cu 0,32 puncte procentuale, la 10,5%, cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani.

Turcia se va alătura unei coaliţii împotriva Siriei dacă Organizaţia Naţiunilor Unite nu va interveni, în contextul acuzaţiilor că forţe loiale regimului Bashar al-Assad ar fi utilizat arme chimice, potrivit ministrului turc al Afacerilor Externe, Ahmet Davutoglu.

Anterior escaladării tensiunilor din Siria, lira turcească înregistra deja scăderi abrupte, alături de rupia indiană, realul brazilian şi alte monede emergente, în urma retragerilor de capital declanşate de semnalele transmise de Rezerva Federală a Statelor Unite privind reducerea programului de relaxare cantitativă care a sporit semnificativ lichiditatea dolarului în ultimii ani.

Banca centrală a Turciei avea rezerve de 109 miliarde de dolari la 16 august, potrivit celor mai recente date. (VERONICA PLĂCINTESCU)

Opinia Cititorului ( 18 )

  1. de cand ziarul Bursa are divizie de inteligence si surse militare?

    buna analiza, totusi...mai cuprinzatoare decat ce au prezentat celelalte ziare despre conflictul din Siria  

    1. Habar n-am!

      Fetele astea au luat-o razna, fac ce vor!

      Intolerabil! 

    Ma surprinde ca si primul comentator grija fata de yankei si dragul Occident! Nu este clar ca Occidentul a pierdut lupta economica cu "prostii" din Orient si o va pierde si pe cea militara? CEAUSESCU a impacat cele doua parti si cele doua parti l-au lichidat pana la urma! Dezinformarea si manipularea este teribila! Atentie la ce se intampla! Traim vremuri cumplite! Un tugulan.

    1. Atat timp cat SUA au cel mai mare buget pentru aparare, sa stii ca nu au pierdut nimic, mai ales vreo lupta economica.

      ca acolo unde sunt resurse, sunt si americanii.

      vremuri cumplite traim, de acord, fiindca R. Rece nu s-a terminat, ci a imbracat o alta forma. Iar noi, astia din Est, tot oprimati si obedienti ramanem.  

      tugulane, daca nu intram sub aripa yankeilor pe noi scria Belarus.

      daca nu intram sub aripa yankeilor, am fi reusit, #prin noi insine# sa reconstruim RO, dupa "90. in schimb, noi am vrut sa fim in caruta si cu americanii si cu rusii, si s-a ales praful de tara noastra. ca toate privatizarile s au facut in favoarea unora sau altora, cred ca e destul de clar.

      Deviza liberala, care nu are nici o legatura cu clasa politica de dupa 1990. Absolut nici una. De altfel nici oamenii politici din timpul Bratienilor nu ar fi reusit numai "prin ei insisi", influenta pozitiva vestica fiind evidenta pe toate palierele. Tu ai uitat de Iliescu & Co? Ai uitat de Nastase & Co.? Lasa iluziile, noi niciodata nu am reusit prin noi insine, iar asta nu e neaparat o rusine. Fiindca nici nu avem in dulap cadavrele popoarelor care au reusit "prin ele insele": englezii, francezii, olandezii, rusii (o, da!!!), japonezii, belgienii, germanii etc etc. Noi suntem un popor mediocru si trebuie sa ne asumam asta, sa privim adevarul drept in fata si abia apoi sa ne apucam de treaba. Altfel o scaldam intr-o vesnica lalaiala si o lamentatie patriotarda lacrimogena.

      Erata: "[...] cadavrele PE CARE le au popoarele care au reusit [...]"

      Domnule, gresesti in mod incontestabil cand afirmi ca "noi suntem un popor mediocru si trebuie sa ne asumam asta', iar, daca ai cunoaste istoria poporului roman, ti ai da seama de ridicolul afirmatiei tale. pesemne faci parte din "new-age-ul BOIA & CO", iar romanismul ti se pare a fi ceva desuet. pacat

      Prefer sa fiu lucid si sa ma apuc de treaba. Nu-mi place cartea lui Boia, nu e o carte scrisa cu luciditate. Mi-a repugnat din prima "Schimbarea la fata a Romaniei". Dar nu ma omor nici dupa Vlad Tepes :)

      sa stii (ca sa ti raspund concret) ca exista modele prin care deviza @prin noi insine@ poate sa fie aplicata cu succes: Modele economice ale lui Manoilescu si Madgearu sunt doua astfel de exemple. daca, in loc sa importam din Occident tot felul de "retete de succes' pt economia tarii, ne-a uita si-n propria ograda, atunci poate ca am mai avea sanse de izbanda.

      Aici pot linistit sa-ti dau dreptate, cel putin partial. Si eu cred ca altfel s-ar fi dezvoltat Romania dupa razboi daca nu veneau comunistii (ai dat doar 2 exemple de oameni care ar fi putut sa faca lucruri marete). Si probabil ca 2-3 decenii am fi dus-o bine fara ajutor international. Dar nu sunt convins ca am fi rezistat mai mult. Revenind la meteahna principala, dintre toate hegemoniile de pana acum, de la inceputurile popoarelor, nu ti se pare ca cea americana e cea mai rezonabila?

      Nu vreau sa te jignesc, ci doar sa-ti sugerez ca nu ai patruns, in profunzime, intelesul Mioritei si al Mesterului Manole, oprindu-te la suprafata interpretarii scolare, care este gresita, in mod grav, desi ne semnaleaza corect ca baladele acestea ne sint caracteristice.

      Aminteste-ti ca Ion Creanga ne propune, drept hazlie, "sotia copilareasca" a darimarii casei unui satean, prin rostogolirea unui bolovan imens. 

      Incearca sa intelegi de ce natura poate fi poporul care isi permite astfel de haz si ce legatura are asta cu Dadaismul, suprarealismul si teatrul absurdului. 

      Nu este simplu, nu este aparent si necesita autentica luciditate. 

      Lui Boia nu ii este accesibila aceasta cale.

    nu am mai citit de mult atatea aberatii stranse la un loc intr-un articol; daca cititi o zi toate sursele de presa, asta nu inseamna ca dobanditi cunostinte temeinice despre subiect. mai bine va limitati la citate

    1. Foarte argumentata opinie.

      De acum incolo, asa vom face. 

      ok, aleg la intamplare: "Cel mai probabil, o lovitură asupra Siriei semnifică pentru americani un dublu câştig: eliberează culoarul pentru petrol ieftin din zonă şi se apropie mai mult de blocarea Iranului, singurul adversar care ar fi capabil să folosească arma nucleară într-un conflict cu SUA".

      1. care este culoarul la care va referiti si cum blocheaza siria acest culoare acum? 

      2. de unde stiti ca iranul detine deja arma nucleara?  

      3. iranul este facut deja sandwich, aflat intre irak si afganistan, unde sua au intervenit deja si nu stiu cum sa mai iasa. daca iranul are arma nucleara cum afirmati mai sus, ce folos ar mai avea sa intre sua si in siria? 

      cred ca ar fi un argument impotriva invaziei siriei de fapt. 

      Stimate domnule anonim,

      Va trimitem mai jos raspunsul la chestiunile pe care ni le-ati semnalat. va rugam sa ne spuneti daca mai doriti si alte explicatii. Va multumim!  

      ............. 

      Iranul este capatul culoarului şi tinta finala a SUA.  

      Siria nu se află, pănă acum, sub dominaţia SUA, dat fiind faptul ca toate celelate tari din vecinatate (vezi cazul Egipt, Algeria Liban, Iordania, Irak, chiar si Cipru) au fost reduse la statutul de marionete ale intereselor statelor occidentale.  

      Siria a avut, de-a lungul vremii, o relatie strategica si comerciala mai ales cu Rusia si Iran. La o simpla vizualizare pe harta, vom vedea ca statele “primaverii arabe” (care nu se simt deloc bine!) urmeaza “un culoar”, avand ca finalitate Iranul.  

      Siria are iesire la Marea Mediterana, pe culoarul din Vest, unde se afla Bazinul Levantin, unde au fost descoperite uriase zacaminte de gaz natural si petrol – mai frumos spus noul Golf Persic. Bazinul Levantin este impartit de Siria, Liban, Israel, Turcia si Cipru. Expertii care care au facut descoperirea au adus in discutie rezerve de 3.454.655.284.224 metri cubi de gaze naturale si petrol. 

      Cu cateva luni inainte de izbucnirea conflicutlui din Siria, Turcia i-a prezentat preşedintelui Bashar al-Assad un proiect de gazoduct Qatar - Arabia Saudită - Irak - Siria - Turcia, de unde gazul putea fi exportat şi spre Europa, fiind scoasă din joc Rusia si, astfel, fiind eliminată dependenta europenilor de gazul rusesc.  

      Liderul de la Damasc a refuzat propunerea si a fost de acord cu proiectul de gazoduct al Iranului, denumit „Islamic Pipeline", proiect care nu a mai inceput, dat fiind faptul ca, la putin timp dupa aceea, a izbucnit conflictul civil. 

      Scoaterea Siriei din joc semnifica, asadar, pentru americani control total asupra partii de est a Marii Mediterane, unde se afla rezervele respective. 

      Totodata, prin eliminarea influentei Rusiei din Mediterana americanii vor avea un cvasi monopol asupra rutelor de transport si al zonelor de extractie a resurselor de gaz si petrol. 

      „Democratizarea ” Siriei, care are granita cu un Irak slabit de lunga refacere democratica, deci nul din punct de vedere geopolitic, semnifica mai mult sau mai putin „izolarea” Iranului, care nu va mai avea pe cine sa conteze. 

      SUA intra in Siria pentru control total in Marea Mediterana, control care inseamna, nu doar, acces la rezervele naturale uriase, dar si posibilitatea relocarii de facto a flotei in apele mediteraneene, de unde ar putea sa fie o amenintare mai mare la adresa Iranului. 

      De altfel, urmatoarea axa de putere care se prefigureaza si pe care SUA vor sa o extirpe inca din fasa este Japonia-Iran-Rusia, tari care ar avea puterea militara si economica sa detroneze hegemonia americana. 

      In ceea ce priveste situatia din Iran, acest stat se află pe locul trei la rezerve de petrol, motiv pentru care pare de inteles de ce americanii „le poarta pica”.  

      Iranul a admis intotdeauna ca are capabilitati nucleare, cum ar fi imbogătirea uraniului, dar spune ca le foloseste pentru scopuri pasnice. Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anuntat ca Iranul isi continua programul nuclear fara ezitare. 

      Pana la arma nucleara ar fi doar un pas…

    Scenariul prezentat mai sus este cat se poate de plauzibil.

    insa, este doar una din mizele din Siria.....poate ca este vorba doar de ciclicitatea istoriei, iar dupa crahul din 2008, trebuia sa survina si refularea, iar Siria a fost tara perfecta, la momentul potrivit. 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb