UPDATE/ VICTOR PONTA: "Vom avea o creştere de 0,2% a deficitului numai pentru cofinanţarea programelor europene"

F.A.
Macroeconomie / 28 octombrie 2013

Update 17:47 Ponta: "Nu se vor mări toate pensiile şi salariile cu 3,75%"

Bugetul pentru anul viitor prevede creşteri de pensii şi salarii, dar de acestea vor beneficia cei cu venituri mici şi unele categorii speciale, a anunţat, astăzi, premierul Victor Ponta.

"Rectificarea bugetară este miercuri, iar foarte probabil săptămâna viitoare cred că avem deja o primă formă a proiectului de buget, în aşa fel încât să-l trimitem Parlamentului la timp. Avem un spaţiu în bugetul de anul viitor de creştere atât a pensiilor, cât şi a salariilor. Important este să vedem exact în ce fel folosim acest spaţiu fiscal. Din punctul meu de vedere - şi e şi punctul de vedere al ministrului Finanţelor-, nu mărim toate pensiile şi toate salariile cu 3 şi ceva la sută, ci încercăm să ne adresăm celor cu venituri mici şi unor categorii speciale, fie că vorbim de medicii rezidenţi, fie că vorbim de profesori debutanţi, pentru că altfel cei care au deja salarii şi pensii mari nu o să simtă foarte mult cei 3,75%, dar, dacă mergem ţintit pe anumite categorii, creşterea va fi mai semnificativă", a precizat Ponta, la Palatul Parlamentului, conform surselor de presă.

Domnia sa a adăugat că ministrul Bugetului, Liviu Voinea, va prezenta exact de unde se taie banii pentru rectificarea bugetară şi probabil că luni aceste cifre vor fi publicate online.

----

Update 17:06 MFP: Rectificarea bugetară include majorarea deficitului bugetar cu 0,2% din PIB

Ministerul Finanţelor Publice anunţă că a pus în dezbatere a doua şi ultima rectificare bugetară din anul acesta, care include majorarea deficitului bugetar cu 0,2% din PIB, se arată într-un comunicat de presă.

Majorarea de 0,2% din PIB este destinată exclusiv cofinanţării fondurilor europene, prcizează MFP. Rectificarea, în forma prezentată, a fost agreată cu partenerii internaţionali ai României, Comisia Europeană şi FMI.

Cu ocazia rectificării, s-au acordat suplimentar 354 milioane lei pentru cheltuieli salariale, din care 167 milioane lei la bugetul de stat (în principal pentru Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Justiţiei) şi 187 milioane lei la bugetele locale pentru învăţământul preuniversitar. S-au acordat suplimentar 77 milioane lei la bugetele locale pentru plata drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, se mai arată în comunicat.

"Au fost totodată suplimentate cheltuielile de investiţii pentru metrou cu suma de 190 milioane lei, din care 165 milioane pentru Magistrala V şi 25 milioane pentru Magistrala VI. A fost suplimentat şi bugetul ANSVSA cu 23 milioane lei pentru realizarea programelor sale", potrivit sursei citate.

Principalele reduceri de cheltuieli au fost operate în funcţie de economiile înregistrate în execuţie pe primele 9 luni. Cheltuielile de capital pe bugetul de stat se ajustează doar cu 62 milioane lei.

Necesitatea rectificării bugetare este determinată de nerealizarea veniturilor bugetului general consolidat faţă de program, estimată la 3,71 miliarde lei în intervalul august-decembrie 2013. Execuţia bugetară s-a menţinut totuşi în ţintele agreate cu partenerii internaţionali, respectiv deficit de 1,3% din PIB la 9 luni, prin managementul prudent al cheltuielilor publice.

De asemenea, "creşterea capacităţii de absorbţie a fondurilor europene, ceea ce duce la necesitatea creşterii cofinanţării pentru fondurile structurale, deci o creştere de cheltuieli cu destinaţie precisă de investiţii", a determinat rectificarea bugetară.

Potrivit MFP, necesitatea rectificării bugetare este determinată şi de următorii factori: modificarea indicatorilor macroeconomici, în sensul creşterii prognozei de PIB de la 1,9% la 2,2% şi a scăderii prognozei de inflaţie, cu implicaţii asupra PIB-ului nominal; realizarea unor economii în execuţia bugetară, în special la cheltuielile cu dobânzile (cca. 450 milioane lei), în urma scăderii substanţiale a riscului de ţară şi a dobânzii la care se împrumută România în 2013; susţinerea cererii interne, prin nereflectarea integrală a nerealizării de venituri în reducerea cheltuielilor; continuarea consolidării fiscale, prin reducerea deficitului ESA de la 3% în 2012 la 2,6% în 2013.

----

Premierul Victor Ponta a declarat, astăzi, că România va avea o creştere de 0,2% a deficitului bugetar numai pentru cofinanţarea programelor pe fonduri europene.

"În discuţiile pe care colegii mei Daniel Chiţoiu şi Liviu Voinea le-au avut cu delegaţia FMI, a Băncii Mondiale şi a Comisiei Europene, inclusiv bazat pe acest succes oarecum neaşteptat pentru dânşii (n.r. - al deblocării programelor finanţate de UE), pentru că tot auziseră anii trecuţi că o să avem bani europeni şi nu mai credeau nici ei, acum îi avem, pentru a nu afecta restul activităţilor bugetare, vom avea o creştere de 0,2% a deficitului numai pentru cofinanţarea programelor pe fonduri europene, faţă de programul iniţial", a precizat Ponta, la Palatul Parlamentului.

Domnia sa a menţionat că finanţatorii internaţionali au acceptat majorarea deficitului după ce au constatat creşterea plăţilor şi a decontărilor pe fondurile europene, o măsură pe care Victor Ponta a apreciat-o ca fiind "logică şi foarte bună".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9735
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5981
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3070
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9688
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6543

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb