Actualizare 21:50 Reuniune a miniştrilor de Interne din statele UE duminică, la Paris
Miniştrii de Interne din statele membre ale Uniunii Europene vor participa duminică, la Paris, la o reuniune pe tema securităţii la care va fi prezent şi secretarul american al Justiţiei, Eric Holder, după atentatul islamist care a vizat redacţia Charlie Hebdo.
"Este vorba de o manifestare de solidaritate cu Franţa, de respingerea terorismului şi de schimbarea punctelor de vedere privind problemele comune pe care le avem în combaterea terorismului la nivelul Uniunii Europene şi în exterior", a declarat ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve.
La reuniune va participa şi procurorul general american, Eric Holder.
---
Actualizare 21:40 Nouă persoane reţinute în cadrul anchetei
Nouă persoane sunt în prezent reţinute în cadrul anchetei privind atentatul de la redacţia Charlie Hebdo, a declarat joi ministrul de interne francez, Bernard Cazeneuve, relatează Le Parisien.
El a mai afirmat că "Said Kouachi a fost recunoscut ca agresor după fotografie", precizând că, în autovehiculul Citroen abandonat în arondismentul al XIX-lea din Paris, a fost descoperită cartea sa de identitate.
Potrivit ministrului de interne, în urma apelului la cetăţeni "peste 90 de martori au contactat autorităţile" pentru a furniza informaţii.
De asemenea, Bernard Cazeneuve a confirmat că în acest stadiu nu s-a stabilit nicio legătură între atacul terorist de la Charlie Hebdo şi atacul mortal asupra unei poliţiste de joi dimineaţă. "Succesiunea celor drame îndreptate împotriva libertăţii presei şi a forţelor de ordine trebuie însă să suscite o condamnare generală şi necesită din partea noastră o reacţie de extremă fermitate", a mai spus ministrul.
---
Actualizare 19:05 Şedinţă interministerială la MAI, vineri, în contextul atacurilor teroriste din Franţa
Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a convocat pentru vineri, ora 9.00, la sediul instituţiei pe care o conduce, o şedinţă comună a Grupului Interministerial Strategic pentru prevenirea şi combaterea macrocriminalităţii şi a Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă.
Convocarea a fost făcută în contextul atacurilor teroriste din Franţa.
"Ca urmare a dinamicii situaţiei de securitate la nivelul Uniunii Europene şi în zonele de interes strategic ale României, precum şi pentru dezvoltarea capabilităţilor pe linia intervenţiei în situaţiile speciale de urgenţă, viceprim-ministrul pentru securitate naţională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, a convocat vineri, 9.01.2015, la ora 9.00, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, o şedinţă comună a Grupului Interministerial Strategic pentru prevenirea şi combaterea macrocriminalităţii şi a Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă", precizează Ministerul Afacerilor Interne (MAI), într-un comunicat remis joi seară.
Şedinţa va avea pe ordinea de zi două puncte. Primul vizează "prezentarea situaţiei de securitate la nivelul Uniunii Europene şi în zonele de interes strategic ale României", iar al doilea, "necesitatea asigurării instrumentarului normativ necesar structurilor din domeniul securităţii naţionale, în vederea prevenirii şi combaterii terorismului şi a criminalităţii de mare anvergură, respectiv proiectul de lege privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice şi de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului, proiectul de lege privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice, precum şi platforma comună de monitorizare şi plată on-line a amenzilor la regimul circulaţiei pe drumurile publice".
Potrivit MAI, în conformitate cu competenţele Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, în cadrul şedinţei vor fi prezentate măsurile de intensificare pe linia creşterii capacităţii operaţionale a sistemului naţional integrat de reacţie la situaţii speciale de urgenţă pentru a asigura toate forţele şi mijloacele necesare acoperirii întregului spectru de nevoi în această zonă.
În acest context, mai precizează MAI, Grupul Interministerial Strategic pentru prevenirea şi combaterea macrocriminalităţii şi Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă "vor colabora pentru a asigura mijloacele necesare asigurării unui climat de securitate şi siguranţă publică".
---
Actualizare 17:50 Atacatorii de la Charlie Hebdo ar putea fi în pădurea de lângă Villers-Cotterets
Suspecţii ar fi fost localizaţi în localitatea Villers-Cotteret, pe drumul RN2, care leagă Parisul de frontieră franco-belgiană, scrie cotidianul Le Parisien.
Fotograful Daily Telegraph, Heathcliffe O'Malley, care se afla pe drumul N2, în apropiere de satul Longpont, a discutat cu un bărbat care l-a avertizat să părăsească un restaurant local deoarece urmează să sosească poliţia.
Proprietarul restaurantului a afirmat că i s-a spus că "doi bărbaţi înarmaţi se află în pădure".
Potrivit ziaristului Le Figaro Edouard de Mareschal aflat la faţa locului, drumul D17 este blocat pe direcţia localităţii Longpont. Potrivit unui şofer care a fost martor, mai multe locuinţe au fost percheziţionate în acest oraş şi căutările continuă în localitatea vecină Corcy (Aisne). Forţele de ordine sunt puternic înarmate.
---
Actualizare 17:45 Un individ înarmat cu o şurubelniţă a forţat intrarea într-o altă redacţie din Paris
Un individ înarmat cu o şurubelniţă a încercat să pătrundă cu forţa, joi dimineaţă, în redacţia publicaţiei Valeurs Actuelles din Paris, relatează ziarul Le Figaro.
Incidentul a avut loc joi la ora 11.00, în cartierul Bourse din Paris. Un bărbat a încercat să intre ilegal în redacţia revistei Valeurs Actuelles, potrivit Le Figaro.
Fiind întâmpinat de doi poliţişti, individul a fugit, dar a fost prins în scurt timp. Asupra suspectului a fost găsită o şurubelniţă. El scosese bateria telefonului mobil, pentru a nu putea fi localizat de autorităţi.
Individul a fost plasat în arest preventiv. (E.D.)
---
Actualizare 16:45 A apărut prima imagine cu interiorul redacţiei "Charlie Hebdo" după atac
Pe reţeaua de socializare Twitter a fost publicată o primă fotografie cu interiorul redacţiei publicaţiei satirice "Charlie Hebdo". Imaginea în color arată unul din holurile redacţiei, plin de hârtii răsfirate pe jos şi urme de sânge pe podea. (E.D.)
---
Actualizare 16:25 Atacatorii de la Charlie Hebdo, înconjuraţi de poliţie
Doi suspecţi înarmaţi au fost reperaţi în Aisne, în nordul Franţei, afirmă Le Parisien, în ediţia electronică, în condiţiile în care poliţia franceză îi caută pe autorii atacului asupra săptămânalului satiric Charlie Hebdo, Cherif şi Said Kouachi.
Două elicoptere Puma pentru transportul trupelor survolează în prezent localitatea Crepy-en-Valois, din departamentul Oise, după ce suspecţii în cazul atentatului de la redacţia Charlie Hebdo au fost reperaţi la Villers-Cotterêts în cursul dimineţii.
Mai multe autovehicule ale jandarmeriei au fost de asemenea observate pe străzile din localitate.
Potrivit postului France 3 citat de Le Figaro, cei doi suspecţi s-ar fi baricadat într-o casă din Crepy-en-Valois.
Prefectura departamentului Oise a confirmat că o operaţiune de urmărire este în curs în localitate.
---
Actualizare 15:50 "Charlie Hebdo" va imprima 1 milion de exemplare săptămâna viitoare
Un milion de copii din ediţia de săptămâna viitoare a publicaţiei satirice "Charlie Hebdo" vor fi imprimate, potrivit unui avocat al săptămânalului citat de AFP. În mod normal publicaţia are un tiraj de 60.000 de exemplare.
(A.C.)
--------
Actualizare 15:28 Patriarhia Română condamnă atacul din Paris şi respinge invocarea religiei ca pretext pentru acţiuni extremiste
Patriarhia Română condamnă atacul terorist din Paris, iar Biserica Ortodoxă Română respinge invocarea religiei ca pretext pentru justificarea unor acţiuni politice extremiste, violente şi ucigaşe, "deoarece o crimă comisă în numele lui Dumnezeu este o negare a religiei ca factor al păcii spirituale şi sociale".
"De aceea, în societatea pluralistă de azi cultele religioase trebuie să convieţuiască în armonie şi cooperare pentru binele comun, iar societatea să respecte demnitatea şi valorile fiecărei religii", se arată într-un comunicat al Patriarhiei, publicat pe site-ul propriu.
Totodată, instituţia exprimă compasiune pentru familiile îndoliate şi solidaritate cu poporul francez.
(V.B.)
---
Actualizare 15:18 Atacatorii de la "Charlie Hebdo" ar putea fi baricadaţi într-o locuinţă din nordul Franţei
• Forţele speciale au fost amplasate în apropiere de Villers-Cotterêts
Doi bărbaţi suspectaţi că ar fi teroriştii care au atacat sediul revistei satirice "Charlie Hebdo" au fost localizaţi în nordul Franţei, în regiunea Aisne, şi sunt înarmaţi, au declarat surse apropiate anchetei, citate de France Presse.
Suspecţii ar putea fi baricadaţi într-o locuinţă din Oise, potrivit France 3 Picardie. Forţele speciale Raid şi GIGN au fost amplasate în apropiere de Villers-Cotterêts, au declarat surse poliţieneşti, citate de Les Echos.
Cei doi suspecţi şi-au abandonat maşina între localităţile Villers-Cotterêts şi Crépy-en-Valois, potrivit AFP.
Prefectura Oise confirmă că o urmărire are loc în Crépy en Valois.
(A.C.)
------------
Actualizare 14:47 Alertă cu bombă la o gară din nord-estul Franţei
O alertă cu bombă a fost declarată astăzi la o gară din oraşul Colmar, regiunea Alsacia (nord-estul Franţei), dar nu s-a stabilit vreo legătură cu atacurile de ieri de la "Charlie Hebdo" sau cu focurile de armă trase astăzi în cei doi poliţişti, transmite The Telegraph.
(V.B.)
---
Actualizare 13:52 Musulmanii din România: "Atacul de la Charlie Hebdo, fără legătură cu religia islamică"
Muftiul Cultului Musulman din România, Murat Iusuf, condamnă atentatul de la publicaţia "Charlie Hebdo", subliniind că "evenimentele tragice care se desfăşoară cu o cruzime desăvârşită nu au nicio legătură cu religia islamică", transmite presa autohtonă.
Clericul musulman a transmis o scrisoare de condoleanţe Ambasadei Franţei în ţara noastră, în care condamnă "manifestările crude, sângeroase, la care s-au dedat aşa-zişi musulmani francezi, printr-un asalt terorist fără precedent, pentru a-i reduce la tăcere pe ziariştii publicaţiei satirice pariziene Charlie Hebdo".
"Toate evenimentele tragice care se desfăşoară cu o cruzime desăvârşită nu au nicio legătură cu religia islamică, iar cei care le provoacă nu pot fi recunoscuţi drept fraţi de confesiune musulmană, conform preceptelor religioase pe care noi le practicăm, în concordanţă cu învăţăturile Coranului şi cuvântul Profetului Muhammad. Islamul interzice ferm uciderea oricărui suflet, iar religia noastră, mai presus de orice, este împotriva oricărei vărsări de sânge şi condamnă ferm asemenea atentate. Drept urmare, condamn aceste acte de terorism şi adresez condoleanţe familiilor îndoliate şi poporului francez şi mă rog în continuare bunului Allah să ne binecuvânteze şi să ne protejeze ţara, România, şi poporul nostru tolerant", a transmis muftiul Murat Iusuf.
(V.B.)
---
Actualizare 13:44 Românii din Franţa, solidari cu familiile victimelor de la "Charlie Hebdo"
Sute de români au participat ieri la manifestaţiile organizate în oraşele din Franţa, în semn de solidaritate cu poporul francez, "greu încercat" în urma atentatului de la ziarul "Charlie Hebdo", potrivit unui comunicat trimis astăzi redacţiei.
Daniel Tecu, preşedintele Federaţiei asociaţiilor de români din Europa (FADERE), a declarat că organizaţie pe care o conduce "condamnă atentatele din Paris, care sunt un atac grav împotriva libertăţii cuvântului la nivel mondial".
"Românii din Franţa formează o comunitate bine integrată, care a demonstrat şi de această dată spirit de solidaritate faţă de poporul adoptiv", a adăugat Tecu.
(V.B.)
---
Actualizare 13:39 Stratfor: "Obiectivul jihadiştilor este de a determina statele să pună presiune pe comunităţile musulmane"
Obiectivul jihadiştilor este de a determina statele să pună presiune mai mare pe comunităţile musulmane pentru a le adânci viziunea că Vestul poartă un război asupra religiei islamice şi asupra musulmanilor, potrivit unei analize emise de Stratfor.
Atacul fatal de ieri împotriva publicaţiei franceze "Charlie Hebdo" poate deranja relaţiile dintre statele europene şi cetăţenii de religie musulmană a acestora, mai transmite Stratfor.
Intenţia strategică în spatele unei asemenea atac este de a concepe o criză şi, totodată, să influenţeze politica franceză şi să determine cetăţeni europeni să se alăture scopului jihadist, mai arată sursa citată. Potrivit agenţiei americane de analize militare Stratfor, deşi extremismul islamist este, în esenţă, un conflict intra-musulman, astfel de incidente vor atrage şi cei care nu sunt de religie musulmană, astfel exacerbând problemele.
Conflictul agraveză tensiunile din Occident şi lumea musulmană. Aceasta este şi mai evidentă în Europa, unde există o creştere a naţionalismului de dreapta iar comunităţile musulmane şi-au exprimat nemulţumirea.
Agenţia de analiză militară mai notează că există o luptă pentru putere şi control în interioriul culturii musulmane, aceasta fiind încadrată într-o dezbatere asupra a ceea ce înseamnă să fi musulman în lumea de azi şi care sunt limitele acţiunilor justificate.
(Alexandru Costea)
-------------
Actualizare 13:10 Grup interinstituţional, convocat urgent de MSI pe tema reţinerii datelor generate de furnizorii de comunicaţii
Ministerul pentru Societatea Informaţională (MSI) a convocat, astăzi, la sediul instituţiei, în regim de urgenţă, grupul de lucru interinstituţional pe tema reţinerii datelor generate sau prelucrate de către furnizorii de servicii de comunicaţii din ţara noastră, în contextul recentelor ameninţări din Statele Membre UE şi al atentatului terorist din Franţa.
"Ministerul pentru Societatea Informaţională convoacă astăzi, 8 ianuarie 2015, în regim de urgenţă, grupul de lucru interinstituţional pentru analiza efectelor concrete în plan naţional ale hotărârii preliminare pronunţată de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene privind Directiva 2006/24/CE referitoare la reţinerea datelor generate sau prelucrate de către furnizorii de reţele şi servicii de comunicaţii electronice destinate publicului şi de modificare a Directivei 2002/58/CE şi ale Deciziei Curţii Constituţionale nr. 440 din 8 iulie 2014", se arată într-un comunicat trimis redacţiei.
În aceste context, ministrul de resort, Sorin Grindeanu, a declarat că, în prezent, există un "vid legislativ cu posibile consecinţe negative" asupra desfăşurării activităţii organelor de stat cu atribuţii de urmărire penală. Demnitarul a explicat că, la nivel european, nu a fost adoptat încă un nou act legislativ UE privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de către furnizorii de reţele şi servicii de comunicaţii electronice destinate publicului.
Sorin Grindeanu a afirmat: "În urma deciziei CCR şi în lipsa adoptării la nivel european a unui nou act legislativ UE privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de către furnizorii de reţele şi servicii de comunicaţii electronice destinate publicului, s-a creat un vid legislativ cu posibile consecinţe negative asupra desfăşurării activităţii organelor de urmărire penală, a instanţelor de judecată şi a organelor de stat cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale. Este imperios necesar să identificăm soluţii urgente şi acoperitoare pentru prevenirea unor astfel de probleme cum este cea a terorismului. Mai mult decât atât, este nevoie să găsim formula optimă, care să asigure atât securitatea individului, dar care să nu atenteze la spaţiul privat, datele personale sau libertatea de expresie".
MSI menţionează că grupul de lucru a fost creat la solicitarea premierului Victor Ponta în aprilie 2014 şi este compus din reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informaţii, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Public, Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Consiliului Superior al Magistraturii, Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, Ministerului pentru Societatea Informaţională şi Ministerului Justiţiei.
(V.B.)
---
Actualizare 12:52 Cei doi suspecţi de atentat ar fi fost localizaţi
Cele două persoane suspectate în atacul terorist asupra săptămânalului francez de satiră Charlie Hebdo, fraţii Cherif şi Said Kouachi, ar fi fost localizate, în această dimineaţă, într-o maşină, pe o şosea, în departamentul Aisne, în apropiere de Villers-Cotteret, în nordul Franţei, transmite Le Parisien.
Cei doi bărbaţi, care corespundeau semnalmentelor celor doi suspecţi căutaţi de poliţie, se află la bordul un Renault Clio alb, purtând cagule. În spatele maşinii au putut fi văzute arme.
Potrivit unor mesaje publicate pe Twitter ale martorilor, forţe masive de jandarmerie s-au concentrat în apropiere de Vauciennes, unde şoseaua a fost închisă circulaţiei.
(Alexandru Costea)
------------
Actualizare 12:26 Moschee din Franţa, atacată cu grenade
Mai multe grenade de exerciţiu au fost aruncate, ieri noapte, către o moschee din Sablon (departamentul Mans, nord-vestul Franţei), informează Ouest France. Una dintre grenade a explodat, fără să provoace victime. Atacul nu a fost, deocamdată, revendicat.
Strada Bertinière (unde se află moscheea) a fost închisă de poliţie.
(V.B.)
---
Actualizare 12:08 Poliţista împuşcată în această dimineaţă a murit
Poliţista împuşcată în această dimineaţă cu un tir de armă automată a murit la spital, scrie AFP, citând reprezentanţi ai poliţiei.
(V.B.)
---
Actualizare 11:25 Focuri de armă, ieri seară, asupra unui lăcaş musulman de rugăciune
Două focuri de armă au fost trase ieri seară, în jurul orei 20, împotriva unei case musulmane de rugăciune, la Port-la-Nouvelle (departamentul Aude), fără a fi raportate victime, transmite Midi Libre. Nu a fost arestat niciun suspect.
Un procuror local a declarat că focurile au fost trase cu o armă de calibru mic. Ceremonia religioasă se terminase cu o oră în urmă, în lăcaşul ce poate găzdui între 30 şi 50 de credincioşi.
Departamentul Aude se găseşte în sud-estul Franţei, aproape de graniţa cu Spania.
(V.B.)
---
Actualizare 10:52 Explozie în apropierea unei moschei din estul Franţei
O explozie a avut loc, în urmă cu puţin timp, într-o cafenea situată lângă o moschee din Villefranche-sur-Saône (estul Franţei), primarul localităţii, Bernard Perrut, legând incidentul de atacurile petrecute ieri la "Charlie Hebdo", scrie Leprogres.fr. Explozia nu s-a soldat cu victime. Pompierii au intervenit prompt. Din primele informaţii, se pare că nu ar fi vorba despre o scurgere de gaze.
(V.B.)
---
Actualizare 10:00 Un suspect de origine africană a fost arestat
Un suspect de origine africană a fost arestat după rănirea poliţistei franceze, în această dimineaţă, transmite RTL.fr. Din primele informaţii, se pare că al doilea poliţist nu a fost rănit, dar este în stare de şoc. Persoana nu corespunde descrierilor făcute fraţilor Kouachi după atacul de ieri, a menţionat parchetul, arătând că nu poate fi stabilită o legătură cu omorurile de la "Charlie Hebdo".
Ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, s-a deplasat la faţa locului, renunţând să participe la reuniunea de criză de la Palatul Élysée.
Pe de altă parte, publicaţia Mirror scrie că ambii poliţişti au fost răniţi, după ce asupra lor au fost trase rafale de armă automată, suspectul fugind către metrou.
(V.B.)
---
Actualizare 09:47 Focuri de armă la periferia Parisului, un poliţist rănit
Mai multe focuri de armă au fost auzite, în această dimineaţă, la Porte de Châtillon, la periferia Parisului, un poliţist fiind văzut la pământ, scrie Le Monde. Deocamdată, nu a fost stabilită o legătură între evenimentul de astăzi şi atacul de ieri de la redacţia "Charlie Hebdo", transmite Parchetul din Paris.
Portalul RTL.fr menţionează că atacul a vizat doi poliţişti, unul dintre aceştia fiind rănit. Evenimentul a avut loc în oraşul Montrouge (departamentul Hauts-de-Seine), la sud de Paris.
(V.B.)
---
Actualizare 09:17 Tiberiu Niţu: "Avem nevoie de instrumente potrivite ca să prevenim astfel de acte teroriste"
Avem nevoie de "instrumente potrivite" pentru prevenirea unor acte de terorism precum cel din Franţa, a declarat, în această dimineaţă, procurorul general Tiberiu Niţu, dând ca exemplu legile privind cartelele preplătite şi stocarea datelor utilizatorilor de Internet.
Oficialul român a precizat că nu au fost luate măsuri speciale în ţara noastră după atacurile din Paris, dând asigurări că autorităţile autohtone colaborează foarte bine instituţional cu omologii străini, în special cu organismele antiteroriste.
"Este bine că, în România, suntem în faza de prevenire. (...) Se impun a fi adoptate legi eficiente, care să poată preveni actele de terorism. Avem nevoie de instrumente potrivite. Astfel de acte potrivite sunt imperios necesare. Noi am luat toate măsurile, pentru a adopta astfel de legi", a explicat Niţu.
Procurorul general al României a mai afirmat că, în prezent, nu există motive de îngrijorare în legătură cu atentatul din Paris, Tiberiu Niţu precizând că la PICCJ nu există dosare de terorism, ceea ce înseamnă că fenomenul a fost prevenit eficient.
Anchetatorul a relatat: "Este foarte bine că nu avem dosare. Am avut dosare, ştiu că au fost vreo două, dar nu de gravitatea sau de amploarea a ceea ce s-a întâmplat la Paris. Important este să nu avem dosare, pentru că a avea dosare înseamnă să combaţi, iar a nu avea dosare înseamnă că ai o prevenire eficientă şi foarte bună. Nu avem motive să ne îngrijorăm".
Procurorul general a adăugat că serviciile specializate în prevenirea, depistarea şi anticiparea actelor de terorism "îşi fac treaba foarte bine", repetând că în ţara noastră nu există motive de îngrijorare.
Ieri, Palatul Cotroceni a transmis că preşedintele Klaus Iohannis a fost informat, prin Departamentul Securităţii Naţionale, de structurile de specialitate, despre situaţia determinată de atentatul din Franţa. SRI a precizat că nu există motive pentru modificarea gradului de alertă.
(V.B.)
---
Actualizare 09:02 Christine Lagarde (FMI), la manifestaţia din Washington în memoria victimelor
Câteva sute de persoane s-au reunit ieri în New York, Washington şi mai multe oraşe din Canada, denunţând atentatul împotriva Charlie Hebdo şi exprimându-şi susţinerea pentru libertatea presei, transmite AFP.
La Washington, printre cei 300 de manifestanţi s-a aflat şi directorul FMI, Christine Lagarde.
"Încă suntem cu toţii în stare de şoc", a afirmat Lagarde, amintind de "caricaturiştii care ne-au însoţit viaţa zi de zi, ani la rând".
"Eu am fost caricaturizată de Cabu şi am râs la momentul respectiv", a menţionat şefa FMI, adăugând că atentatul "pune sub semnul îndoielii libertatea de exprimare".
Manifestaţia din capitala Statelor Unite a fost organizată în faţa Newseum (muzeu consacrat presei), de către un francez stabilit în SUA, Olivier Roumy, care a fost martor la atacurile din 11 septembrie 2001, afirmând că ieri a trăit "un 11 septembrie francez".
Înainte ca numele victimelor să fie citite, Nihad Awad (directorul executiv al Consiliului relaţiilor americano-islamice) a declarat că evreii, creştinii şi musulmanii sunt "cu toţii uniţi contra tiraniei".
La New York, în ciuda temperaturilor de circa -20 de grade Celsius, mai multe sute de persoane (cei mai multe dintre ele de origine franceză) au cântat Marseieza şi au scandat: "Charlie, Charlie" în Union Square. La manifestaţie, au fost prezenţi ambasadorul Franţei la ONU, François Delattre, şi consulul Franţei la New York, Bertrand Lortholary.
În Canada, oraşele Montréal, Québec şi Winnipeg au fost scena unor demonstraţii similare de solidaritate. Drapelele au fost coborâte în bernă la diverse clădiri publice, precum primăria din Montreal sau Adunarea Naţională din Quebec.
Caricaturiştii Stéphane Charbonnier (Charb), directorul publicaţiei satirice Charlie Hebdo, Jean Cabut (Cabu), Bernard Verlhac (Tignous) şi Georges Wolinski (Wolinski) au fost ucişi miercuri, în atacul soldat în total cu cel puţin 12 morţi.
(V.B.)
---
Actualizare 08:12 Papa Francisc condamnă atentatul de la Charlie Hebdo
Papa Francisc condamnă "cu cea mai mare fermitate" "oribilul atentat" comis ieri în Paris, împotriva redacţiei săptămânalului satiric "Charlie Hebdo", a anunţat, într-un comunicat, purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi, citat de AFP.
(V.B.)
---
Actualizare 08:05 Ţările arabe condamnă atacul, dar extremiştii îl aprobă pe Internet
Ţările arabe condamnă atacul asupra redacţiei "Charlie Hebdo", dar extremiştii (inclusiv susţinători ai Statului Islamic) îşi exprimă aprobarea, pe Internet, informează The Guardian.
Astfel, guvernele din lumea arabă şi diverşi lideri şi organizaţii musulmane din întreaga lume au condamnat atentatul din Paris, în timp ce simpatizanţii jihadiştilor îl califică drept o răzbunare împotriva celor care au insultat profetul Mahomed.
Arabia Saudită a transmis că este vorba despre un "atentat terorist laş, respins de adevărata religie islamică". Liga Arabă şi Universitatea Al-Azhar din Egipt (principala instituţie teologică din lumea musulmană sunnită) au denunţat incidentul, în care cei doi atacatori strigau "Allahu Akbar" ("Dumnezeu este mare") în timp ce trăgeau cu armele. Iran, Iordania, Bahrain, Maroc, Algeria şi Qatar au transmis declaraţii asemănătoare.
Deocamdată, nicio organizaţie nu a revendicat atacul, dar susţinători ai grupării jihadiste Statul Islamic şi-au exprimat aprobarea în mediile online, folosind cuvinte-cheie (hashtaguri) precum "răzbunarea noastră pentru profet (Mahomed - n.r.)", "Parisul arde", "Parisul în flăcări" şi "Leii Tawhidului (monoteismului - n.r.)".
(V.B.)
---
Actualizare 07:21 Cel mai tânăr dintre principalii trei suspecţi s-a predat
Mourad Hamyd, cel mai tânăr dintre suspecţi (18 ani), s-a predat poliţiei în această dimineaţă, transmite Radio Europe 1.
Hamyd s-a prezentat secţiei de poliţie după ce a văzut că numele său circulă pe reţelele sociale online. Un purtător de cuvânt al Parchetului din Paris a precizat că tânărul s-a prezentat de bunăvoie autorităţilor, fiind reţinut. O sursă apropiată dosarului a declarat că au avut loc 7 reţineri printre cei din anturajul fraţilor Cherif şi Said Kouachi, ceilalţi doi suspecţi.
(V.B.)
---
Actualizare 07:12 Cei trei suspecţi au fost identificaţi şi localizaţi
Cele trei persoane bănuite că ar fi comis atentatul din redacţia "Charlie Hebdo" au fost localizate de Poliţia franceză, informează publicaţia Libération, menţionând că presupuşii autori ar fi locuit în Gennevilliers, o suburbie a Parisului.
La rândul său, Ministerul de Interne din Franţa a dezminţit informaţia potrivit căreia cei trei ar fi fost reţinuţi, confirmând, în schimb, că le-au fost stabilite identitatea şi locul unde se află.
Metronews transmite că principalii suspecţi sunt doi fraţi francezi de origine algeriană născuţi în al zecelea arondisment din Paris, Saïd şi Chérif Kouachi (32, respectiv 34 de ani). Celui de-al treilea (tânărul de 18 ani care le-a servit celorlalţi doi drept şofer) nu i se cunoaşte, deocamdată, naţionalitatea. Metronews mai scrie doar că a abandonat liceul Charleville-Mezieres, din apropierea oraşului Reims, fiind, de atunci, fără adăpost. Tot în Reims, are loc în prezent operaţiunea de căutare a fraţilor Kouachi, informează Le Figaro.
Louis Caprioli (fost director adjunct al Direcţiei de Supraveghere a Teritoriului responsabil cu lupta împotriva terorismului) a declarat pentru FranceTV Info că îi cunoaşte pe suspecţi, precizând că aceştia fac parte din aşa-numita bandă Chaumont.
"Răufăcători radicalizaţi. Ei au fost arestaţi în ianuarie 2005, după ce au înfiinţat o filieră jihadistă către Irak. Au fost eliberaţi mai târziu, iar unul dintre ei a plecat atunci în Siria", a explicat Caprioli.
Associated Press (AP) transmitea în 2008 că Cherif Kouachi fusese condamnat la 3 ani de închisoare în Paris pentru că a ajutat la trecerea unor jihadişti din Franţa spre Irak. Kouachi a fost eliberat după 18 luni. În 2005, New York Times scria pentru prima data despre Cherif Kouachi, menţionând că s-a alăturat jihadului după ce a aflat despre torturile CIA şi ale armatei americane asupra deţinuţilor de la închisoarea irakiană Abu Ghraib.
(Valentin Busuioc)
---
Cel puţin douăsprezece persoane au fost ucise ieri, în urma unui atac asupra sediului ziarului satiric "Charlie Hebdo" din Paris.
Autorităţile au declarat că printre morţi se numără patru caricaturişti ai publicaţiei, inclusiv directorul acesteia, unul din acţionari şi doi poliţişti.
În jurul orei locale 11.20, trei oameni îmbrăcaţi în negru, cagulaţi şi purtând arme Kalaşnikov, au mers, potrivit presei pariziene, în strada Nicolas-Appert, numărul 6, unde se găsesc arhivele "Charlie Hebdo".
Cei trei au strigat: "Aici este Charlie Hebdo?"
Văzând că sunt la adresa greşită, s-au îndreptat către numărul 10 de pe aceeaşi stradă, unde îşi are sediul săptămânalul satiric. Odată intraţi în imobil, au deschis focul asupra recepţiei şi s-au îndreptat către etajul al doilea, unde avea loc şedinţa de redacţie. Teroriştii au împuşcat cu sânge rece mai multe persoane din redacţie, potrivit jurnaliştilor francezi, inclusiv pe bodyguard-ul caricaturistului Charb, care nu a mai avut timp să riposteze.
O persoană care a reuşit să se ascundă sub o masă a scăpat, declarând că i-a auzit pe cei doi strigând: "L-am răzbunat pe profet" (n.r. profetul Mahomed) şi "Allah Akbar" (n.r. "Allah e mare"!)
O parte din angajaţii "Charlie Hebdo" s-ar fi refugiat pe acoperiş, de unde au postat şi o fotografie pe Twitter: "Attaque en cours de deux hommes en cagoule dans les locaux de Charlie Hebdo. On est réfugié sur le toit pic.twitter.com/0TqFwIVJoF - Martin Boudot (@MartinBoudot) 7 ianuarie 2015".
"Charlie Hebdo" este o publicaţie antireligioasă, care batjocoreşte sistematic atât islamismul (frecvent), cât şi creştinismul (foarte rar şi iudaismul), profitând de libertăţile democratice care oferă libertatea de conştiinţă şi credinţă, libertatea convingerii şi libertatea de expresie.
Faptul că atacul ucigaş asupra ziariştilor săi este atribuit unor credincioşi islamici (organizaţiei teroriste Statul Islamic), iar nu unor creştini sau iudei, nu serveşte imaginii Islamului, dovedind, pe lângă ataşamentul la credinţă, că ar exista limite ale umanismului, în Islam.
Ceea ce este fals.
În realitate, credinţei mahomedane îi este proprie toleranţa, este pacifistă şi ecumenică, contrar popularei păreri că ar fi razboinică (a fost reţinută greşit opinia lui Mahomed despre rolul "sabiei", de fapt el spune că nu este păcat să răspunzi cu sabia împotriva nedreptăţii).
Atacul asupra ziariştilor revistei "Charlie Hebdo" nu este de esenţă islamică, este străin de islamism.
Atacatorii cred că sunt islamici, dar nu sunt.
De altfel, pentru islamicii autentici, ateismul (în sens european, de negare a existenţei lui Dumnezeu) nu este nici posibil, nici imaginabil, ci constă în lipsa de reverenţă faţă de Dumnezeu, în ingratitudine faţă de Dumnezeu.
Din perspectiva islamică, revista "Charlie Hebdo" se face vinovată, cel mult, de comportament ireverenţios (este adevărat, la maximum) faţă de Dumnezeu.
Ceea ce nu poate justifica pedeapsa capitală.
"Charlie Hebdo" a fost lansată în 1970, succedându-i publicaţiei Hara-Kiri, ce fusese interzisă din cauza conţinutului considerat mult prea ofensiv de către autorităţile franceze de la acea vreme.
•
Sediul publicaţiei Charlie Hebdo, care a publicat în 2011, o ediţie dedicată legii islamice sharia, cu "Mahomed redactor şef", a fost distrus după ce a fost atacat cu cocktailuri molotov, iar site-ul săptămânalului său a fost piratat. Stephane Charbonnier, alias Charb, desenator şi director al publicaţiei Charlie Hebdo, spunea la acea vreme că nu s-a înregistrat nicio victimă, dar "tot ceea ce foloseam pentru a face ziarul a ars".
Site-ul publicaţiei a fost piratat, afişând în locul paginii de start o imagine a moscheii sacre din Mecca, alături de fraza "No god but Allah" ("Nu există alt Dumnezeu decât Allah"). Anterior, pe pagină fusese postat un mesaj în engleză şi turcă, intitulat "Pentru Islam", care denunţă folosirea imaginii profetului, interzisă de Islam.
Charb spunea că atacul a fost generat de anunţarea apariţiei ediţiei "Sharia hebdo", care se dorea o reacţie faţă de victoria, în Tunisia, a partidului islamist Ennahda, precum şi în urma proclamării legii islamice în Libia. "Am primit ameninţări, dar nimeni nu văzuse ziarul. Oamenii au reacţionat violent faţă de conţinutul unui ziar pe care nu îl cunoşteau, asta este cel mai aberant şi debil", a afirmat Charb.
Charlie Hebdo a fost chemată în instanţă după publicarea, în februarie 2006, a unor caricaturi ale lui Mahomed, considerate jignitoare de organizaţiile islamice, dar a fost achitată de justiţia franceză.
Publicarea acestor caricaturi în ziarele daneze şi, ulterior, în alte ţări europene a declanşat proteste foarte violente în numeroase ţări arabe. Desenatorul danez al celei mai controversate caricaturi, Kurt Westergaard, a fost chiar atacat de un islamist.
---
• Zi de doliu naţional în Franţa
Franţa a decretat joi ca zi de doliu naţional, toate drapelele urmând să fie coborâte în bernă, în memoria victimelor atentatului care a vizat redacţia revistei Charlie Hebdo, a anunţat ieri preşedintele Francois Hollande, notând că cele 12 persoane ucise au murit pentru un principiu, relatează AFP.
"Aceşti oameni au murit pentru un principiu. Cea mai bună armă a noastră este unitatea. Nimic şi nimeni nu ne pot diviza", a declarat Hollande.
1. nu zau?
(mesaj trimis de ian în data de 08.01.2015, 00:13)
politically correct ma'am. shalom!
2. natura si Divinitate
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 08.01.2015, 06:06)
Natura actioneaza dups legi eterne de esenta divina , pe care Insa nici Divinitatea nu le poate schimba spunea Goethe in Poezie si adevar. Miscarea germana Pegida,cartea autorului francez Michel Quelebecque si aceasta tragedie nu fac altceva decat sa ne faca sa credem ca violenta verbala sau vizuala pot fi anihilate prin intermediul violentei fizice,pe care apoi in numele unei instante supreme a carei valoare a echitatii decizionale este cvasirecunoscuta se doreste a fi apreciata de catre cei in numele carora VERMEINTLICH ar fi gasit raspunsul adecvat la aceste exagerari in incercarea de a reprezenta fiinta umana si mediul inconjurator de o maniera distorsionata potrivit anumitor directii confesionale si ignorand probabil legea de capatai a comunicarii potrivit careia marele ganditor JWG spunea Oamenii Aud Doar Ceea Ce Inteleg.Sincere condoleante.
3. joc de cuvinte
(mesaj trimis de sandu în data de 08.01.2015, 07:53)
"Con" este si denumirea argotica a organului sexual feminin, dupa cum "excite" are cele doua sensuri asemanatoare limbii romane. Traducerea jocului de cuvinte da o dimensiune mai exacta a adancimii umorului practicat de Hebdo. Greu de gustat de catre niste minti inguste.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de MAKE în data de 08.01.2015, 09:13)
Umorul si autoironia sint calitati, vadind constiinta limitarii noastre inerente; se cere, insa, oarece discernamint, in fata meditatiei, fiind o infamie ca subiectul ei sa devina tinta batjocurii.
Nu stiu de care parte se manifesta ingustimea mintii.
Poate, de ambele parti?
Nu meditatia, ci furia impusca oameni care rid.
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de valentin în data de 08.01.2015, 09:31)
Cred ca a venit vremea sa ne dam seama ca nimic din ce fost nu este valabil.Nu stiu ce este mai preferabil ca-n numele "libertatii" sa fac,sa spun tot ce vreau eu cu frica,nelinistit sau liber sa respect in libertatea sa pe vecinul meu si el pe mine sa traiesc linistit si demn.
3.3. De acord (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de sandu în data de 08.01.2015, 09:36)
Iti trebuie totusi multa deschidere intelectuala sa gusti genul de umor frantuzesc si in special cel al lui Hebdo. Am apreciat ca pentru a exemplifica ati ales o tema cu referiri spre sexualitate si nu spre religie (indiferent care ar fi fost aceea) si de aceea am comentat strict legat de exemplul dat de dvs. In extenso, ca de obicei, aveti dreptate.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.01.2015, 09:29)
cred ca nu aveti proprietatea termenilor: islamism inseamna altceva decat islam;
5. Bravo pentru articol
(mesaj trimis de Cristi C în data de 08.01.2015, 10:16)
Care este foarte echilibrat și corect.
Și am putea remarca și reacția Arabiei Saudite care este una politică, pentru a salva aparențele în spațiul internațional.
Oricum, este momentul să punem stop ofenselor gratuite și "hate speech-ului" și să nu îi mai numim pe ăia ziariști (să le fie țărâna ușoară).
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de alex în data de 08.01.2015, 13:23)
Charlie hebdo nu practica deloc hate speech ci sarcasm puternic, iar cei ucisi sunt considerati de cei din generatia lor ca cei mai talentati caricaturisti. Doar noi avem notiunile de "capul plecat sabia nu-l taie" altii au alte notiuni: "Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety" Aceia care cedeaza libertati esentiale pentru a obtine un pic de siguranta personala, nu merita nici libertate nici siguranta.
5.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.01.2015, 15:03)
...foarte corect...micile cedari si in special micile cedari multiple care se autoalimenteaza sunt in fapt esenta actelor de perverire a libertatii. De fapt, cel care cedeaza cate putin din propria libertate nici nu mai realizeaza ulterior cat de mult au cedat si ajung sa considere ca noua situatie este normala si se revolta impotriva celor care inca mai refuza sa-si cedeze din propria libertate...Cedarile multiple nu aduc siguranta ci asuprire.
5.3. Ce treabă ai tu să spui lumii arabe (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 08.01.2015, 15:24)
Ce este corect și ce nu? Și mai ales să îți bați joc de ei?
Sunteți, Alex și anonimul următor, niște intoleranți care vă înțelegeți libertatea în mod greșit. Sunteți liberi la voi, pe teritoriul vostru. Nu în altă parte. Și citați în mod greșit sloganuri care nu au nicio legătură cu cazul de față.
Batjocura si bullyingul nu sunt "libertăți esențiale" ba chiar în diferite cazuri sunt pedepsite de lege. Sunt zeci de milioane de musulmani în Europa iar afișe care le batjocoresc simbolurile sfinte nu sunt o expresie a libertăților individuale (cu atât mai mult cu cât o astfel de batjocorire încalcă drepturile din Declarația Universală a Drepturilor Omului). Ci sunt o expresie de intoleranță, xenofobie. Îngustime a minții și primitivism.
Ca să îți dau un alt exemplu de satiră, poți foarte simplu să ataci poporul român pentru că este cel mai nespălat popor din Europa (după consumul de săpun). Asta este satiră sănătoasă, bazată pe fapte. A batjocori un profet sfânt, niște moaște creștine sau mai știu eu ce legi ebraice este un act primitiv și nu o atitudine. A cita din Benjamin Franklin în sprijinul insultătorilor dintr-un caz clar de intoleranță a francezilor față de cultura arabă este o bătaie de joc. Ia de aici un citat despre toleranța religioasă manifestată de Franklin:
“I have ever let others enjoy their religious sentiments, without reflecting on them for those that appeared to me unsupportable and even absurd. All sects here, and we have a great variety, have experienced my good will in assisting them with subscriptions for building their new places of worship; and as I have never opposed any of their doctrines, I hope to go out of the world in peace with them all.”
5.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.01.2015, 16:28)
cred ca esti in ceata; satira avea ca scop evidentierea exceselor islamismului (islam transformat in ideologie politica), precum recursul la violenta, intransigenta, intoleranta, tratamentul femeilor, etc. asa cum, atunci cand au satirizat pacatele preotilor catolici in contextul acuzatiilor de moletare de copii si au infatisat un pret catolic tinand pe genunchi un copil; din comentariile tale reiese ca nu intelegi ce inseamna satira si nici care era rolul ei social
6. Sa masuram de mai multe ori...
(mesaj trimis de Toma Necredinciosu' în data de 08.01.2015, 14:48)
D-zeu sa-i ierte! Dar observam niste adevaruri:
1. Franta a interzis inainte de 1970 publicatia Hara-Kiri, care precede Charlie Hebdo, considerand-o prea ofensatoare, adica aducand ofensa prea aproape de niste parti sensibile, deci; credeti ca musulmanii sunt mai moderni ca noi dupa 1970? Eu nu cred.
2. Nu cred ca cei doi ucigasi, asasini, au vrut sa realizeze un act de terorism, pentru ca au mers si au ucis tinte precise. Nu cred ca au avut nici o legatura cu organizatiile teroriste.
3. Ucigasii, daca sunt cei doi mentionati public, sunt cetateni francezi. Cred ca problema este a Frantei si a conducerii Frantei, a modului in care-si administreaza societatea, in care-si educa cetatenii. Ei au avut probleme cu algerieni si alte natiuni foste colonii, in ultimii 40 de ani, dar ei erau nascuti in alte tari, pe cand cei doi asasini sunt nascuti in Franta, nu?
4. Cred ca aruncarea vinei in carca teroristilor reprezinta o diversiune politica perversa realizata de guvernul francez, care nu mai stie pe unde sa scoata camasa din cauza problemelor economice si coruptiei generalizate in cadrul politicienilor si guvernantilor. Nu uitati ca asasinii sunt cetateni francezi, iar originea lor nu mai are asa de mare importanta. In principiu, originea cetatenilor unei tari este foarte variata, ca si religia lor, nu numai in Franta. Eu as zice sa fie mai atenti cu marsurile acestea, care pot fi interpretate de alte religii in mod eronat.
5. Daca eu sunt ateu, vecinul meu este aproape dogmatic de religios. Daca eu gust glumele sarate despre greutate, trec mai usor peste injuraturile prietenilor, poate ei nu trec. Deci, daca vreau sa-i jignesc, ii injur de mama, ii injur de rude, sau le injur credinta. Dar asta o fac pentru ca vreau sa-i provoc, nu sa ma distrez. Daca vreau sa ma distrez cu prietenii sau vecinii mei, ii chem sau ii invit la un pahar si ma retin sa-i injur sau sa le satirizez familia, credinta, etc. Pentru ca nu vreau sa-i provoc, ci sa ma distrez cu ei. Deci, daca cineva ma injura de mama, de tata, de credinta, nu-l omor. Dar chiar si crestinii parca au omorat si ucis in numele credintei, nu? Istoria parca ne arata asta, sau gresesc eu?
6. Revin: asasinii, daca sunt cei doi, nu sunt teroristi, ci poate abuzati, frustrati, razbunatori pe o viata dura, dar sunt de fapt niste subiecti educati in Franta, nascuti in Franta, care ar fi trebui sa fie mult mai recunoscatori unei vieti civilizate ca in Franta. Si totusi, s-au razbunat intr-un anumit mod, pe niste anume oameni care i-au jignit in mod repetat, i-au provocat.
Poate gresesc, insa cred ca francezii s-au omorat intre ei, pentru a-si razbuna frustrarile. Apartenenta lor la Islam, la Crestinism, originile lor iudaice, arabe, musulmane, n-au legatura cu provocarile realizate de unii sau altii. Mare pacat ca arta (caricatura este o arta, as zice) a fost folosita de catre unii pentru a descatusa la randul ei niste frustrari, poate. Altfel, cum putem noi considera ca niste artisti pot jigni asa de urat oamenii, in general, credinta lor, gusturile lor, familiile lor? Noi toti credem in ceva, in cineva, avem nevoie de credinta, ea este hrana noastra spirituala. Daca ne jignim intre noi prin intermediul credintei, indiferent ce arma folosim, atunci inseamna ca suntem si noi un fel de asasini. Apropo: Ceausescu a fost si el un fel de asasin spiritual nu? Iar noi l-am ucis pentru asta, nu? Si pentru altele, insa toti oamenii inteligenti din Romania au considerat ca Ceausescu a fost un tortionar spiritual, in primul rand. Deci, si noi la randul nostru, ne-am ucis aproapele, pentru ca ne-a jignit credinta, spiritul, inteligenta, ne-a suprimat exprimarea. Deci, revin si revin: echilibrul s-ar impune, poate intelepciunea ar trebui sa aibe intaietate, nu graba, fatarnicia, ipocrizia, manipularea. Iar ucigasii, asasinii, trebuie prinsi, judecati si condamnati ca niste asasini de drept comun. Religia si originea lor nu conteaza. Asta daca ne mai credem civilizati, daca nu, atunci putem doar sa fim ipocriti si sa ne aruncam in razboaie care sa ne decimeze si sa ne mai reduca din aroganta. Zic si eu, dar ma mai gandesc, iar cand imbatranesc si mai mult, poate o sa-mi schimb iar opiniile...
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de alex în data de 08.01.2015, 15:12)
cerd ca filozofam pe probleme simple. Mie mi se pare ca romania mare este un ziar jugnitor, Asta nu-mi da dreptul sa ma duc sa-l impusc pe Vadim si restul redactie, ci doar imi da dreptul sa nu-i cumpar ziarul. Iar daca m-as duce cu arme grele sa omor oameni, cu certitudine ar fi un act terorist, indiferent daca eu apartin sau nu vreunei miscari teroriste.
6.2. Apropo... (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de Toma Necredinciosu' în data de 08.01.2015, 15:21)
Apropo, ca nu m-am gandit niciodata la asta, dar o fac acum, odata cu exemplul dat: pe Ceausescu Nicolae l-am ucis pentru ca a fost un criminal de spirit, dar pe sotia lui de ce am omorat-o? A fost cumva prin apropriere, i-a dat dreptate, i-a fost alaturi, oare de ce? Pai atunci si asasinii ei ar trebui sa raspunda si nu ma refer la soldatii aceia care au tras in pluton, ci la cei care au condamnat-o la moarte si care au ordonat asasinarea ei. Deci ma refer la Elena, ca parca nu tin minte ca ea sa fi avut vreo responsabilitate in ce priveste ordonarea de tragere a focului asupra manifestantilor? Sau in timp de ordonare a crimelor asupra unora sau altora prin tara? Sau a facut-o? Nu de alta, insa imi pun acum tot felul de intrebari... Dar pe ceilalti care au ordonat crime impotriva dusmanilor de clasa, care au abuzat de functiile lor in perioada conducerii Ceauseiste, de ce nu-i arestam, de ce nu-i judecam, de ce nu-i condamnam? Ca multi dintre ei nici macar nu erau militari, ci erau civili care descatusau o frustrare criminala impotriva apropiatilor lor, nu? Adica erau mai asasini decat asasinii acestia doi. Deci, pacea noastra sociala ce poate sa aibe la baza? Ce poate avea la baza pacea sociala a francezilor, care traiesc si ei o perioada de desfrau politicianist, de coruptie la nivel inalt, de ipocrizie dusa la extrem? Si habar n-am cat o sa mai reziste si francezii astia, ca deja nu mai respecta propriile documente semnate la constituirea UE... Si vor incerca permanent sa dea vina pe altii, in special pe germani, pe englezi, pe italieni (si ei cu problemele lor si mai mari), pe musulmani, pe cei ce au petrol, etc.
6.3. Perfect de acord! (răspuns la opinia nr. 6.1)
(mesaj trimis de Toma Necredinciosu' în data de 08.01.2015, 15:34)
Just! Dar tot noi ne-am imbulzit la filme cu razbunari de acest gen. Pentru rapiri de membrii de familie. Pentru jigniri grele, uneori ne-am batut prin baruri. Am chiar un fost cunoscut care indeplineste ani grei de inchisoare pentru ca a pocnit un om care a avut un bot prea spurcat la adresa mamei lui, iar acesta a cazut si a murit. Involuntar, da, dar cand bei mai mult, cand fumezi mai mult, "ti se pune pata" si faci lucruri anormale. Cateodata chiar accidente cu multi morti. Esti un criminal indirect, ti se aduc circumstante atenuante. Dar ne batem cu cine ne jigneste peste masura, nu? Si putem chiar ucide, altfel cum as lua in considerare razboaiele mondiale, care se bazau pe ura de ... nici macar de rasa, ci pur si simplu ca unii care traiau mai greu erau ofticati pe cei care traiau mai bine. Dar nu la noi in tara fiul isi omoara tatal si mama pentru ca ... ce conteaza? Dar nu la americani un fiu si-a omorat tatal pentru ca nu i-a dat alocatie mai mari, parca zilele trecute? Deci, bata, pumnul, pistolul, arma automata, devine un instrument de razbunare a diferitelor frustrari. Eu as zice ca terorism ar fi fost daca ei ar fi intrat si omorat oameni care n-au nimic de-a face cu jignirile aduse credintei lor. Dar ei parca au intrat in acel ziar si au omorat pe acei oameni care i-au jignit in mod repetat si peste masura, din punctul lor de vedere. Ca si cum dumneata te duci sa-ti faci dreptate pentru ca ti-a fost dezonorata mama, in strada, sau sotia, sau fiica, sau sora. Te duci si-ti faci dreptate pentru ca societatea in care te-ai nascut, in care ai crescut, te-ai educat, nu-ti face dreptate. Sau i-ar gresesc eu? E dificil. Ei sunt niste asasini, niste criminali, la fel cum criminal a fost si tanarul roman care a umplut de SIDA un oras intreg, tot in mod constient, razbunandu-se pentru boala luata de el, fara sa vrea parca. Foarte greu de analizat aceste fapte. Dar macar n-au fost omorati oameni complet nevinovati. Asta ar fi fost intr-adevar un act de terorism. In rest, a fost doar un act individual (facut de 2 frati, daca se dovedeste) de razbunare pentru ofensele aduse in mod repetat asupra credintei lor personale. Musulmanii oricum nu-i recunosc drept concetateni, nu mai ramane decat sa fie recunoscuti drept concetateni catre francezi. Crud adevar, crud... Dar nici sa m-apuc acum sa dau in musulmani n-as vrea...sau in islam... sau chiar in unii mai dogmatici in credinta lor... zic si eu ca prostul/necredinciosul adica.
6.4. Terorismul (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 08.01.2015, 15:42)
Care este diferența dintre un act terorist și o răfuială mafiotă?
Un clan atacă reședința altuia și omoară ce se găsește pe acolo pentru că i-au jignit. Asta se numește răfuială iar crimele se pedepsesc prin lege. Nu este act terorist.
Terorismul înseamnă țintirea unei entități politice, (precum un stat, un sistem de putere, etc) prin intermediul unor victime inocente (de obicei civili) care sunt folosite în mod violent, chiar cu teroare, pentru a intimida respectivul sistem de putere și a îl forța să accepte niște măsuri.
În cazul acesta este aproape la fel ca o crimă pasională cu multe victime.
6.5. eu sunt charlie (răspuns la opinia nr. 6.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.01.2015, 15:51)
cui nu-i place satira, sa nu cumpere ziarul. Nu exista scuza la omor intentionat.
6.6. Je ne suis pas Charlie (răspuns la opinia nr. 6.5)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 08.01.2015, 16:06)
Să înțeleg că este ok să publici manifeste naziste și cine nu vrea nu cumpără ziarul. Nu înțelegi nimic din ce înseamna granițele libertății. Ea, libertatea, se termină acolo unde îngrădește, minimizează, lezează libertățile altora. Iar libertatea de credință și accesul la ea fără intimidare este în carta drepturilor omului, mai anonimule. Dreptul sau obligația de a te spăla sau nu cu săpun nu este acolo. Poți face satiră pe tema asta.
6.7. eu sunt charlie (răspuns la opinia nr. 6.6)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.01.2015, 16:11)
limitele libertatii sunt stabilite de lege, nu de asasini
6.8. religia (răspuns la opinia nr. 6.6)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.01.2015, 16:29)
religia (de fapt biserica) a fost dintotdeauna unul dintre cele mai amuzante subiecte. Cine nu crede, sa se uite la (mica lista) dave allen, george carlin, luois ck, bill maher, chris rock, jim jeffries, eddie griffin, lewis black, richard pryor, jon stewart, groucho marx, sarah silverman
6.9. Legea în sine este înșelătoare (răspuns la opinia nr. 6.7)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 08.01.2015, 16:35)
Dacă ne referim la actul scris negru pe alb în vreo țară anume. Depinde de opinia publică locală, de considerentele politice ale partidelor, etc. Unii au retras legile antiblasfemie de prin diferite țări din considerente de abuz, pe bună dreptate. Ca orice lege, poate fi utilizată abuziv. Ca multe chestii omenești.
Însă ele, legile, au apărut din nevoia de a apăra Articolul 29 din drepturile omului (dacă știi Declarația, o cauți și o citești, dacă nu, este degeaba toată această conversație).
Article 29.
(2) In the exercise of his rights and freedoms, everyone shall be subject only to such limitations as are determined by law solely for the purpose of securing due recognition and respect for the rights and freedoms of others and of meeting the just requirements of morality, public order and the general welfare in a democratic society.
(3) These rights and freedoms may in no case be exercised contrary to the purposes and principles of the United Nations.
Îți repet, o gazetă expusă la fiecare intersecție, pe standurile ziarelor, cu un idol sfânt pentru unii în ipostaze umilitoare și jignitoare nu face parte din aliniatul (2). Nu creează moralitate, nici ordine publică și nici nu respectă credințele altora, deci nu este un comportament democratic. De asta, Charlie erau niște neghiobi care trebuiau amendați de statul francez până ajungeau la faliment. Dar măcar scapau cu viață.
6.10. eu sunt charlie (răspuns la opinia nr. 6.9)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.01.2015, 16:46)
problema nu este daca ceea ce se publica in charlie hebdo, era satira (cum cred eu) sau ofensator (cum crezi tu), ci ca arbitrul dintre noi ar fi trebuit sa fie exclusiv justitia franceza si nu doi descreierati spalati pe creier.
6.11. Biserica și glumele nu sunt incompatibile (răspuns la opinia nr. 6.8)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 08.01.2015, 16:53)
Chiar nici pentru musulmani. Dar ei au niște reguli scrise tot de profet.
“The kind of joking which is forbidden is that which is excessive and persistent, for it leads to too much laughter and hardening of the heart, it distracts from remembrance of Allaah, and it often leads to hurt feelings, generates hatred and causes people to lose respect and dignity. But whoever is safe from such dangers, then that which the Messenger of Allaah (peace and blessings of Allaah be upon him) used to do is permissible for him.”
Nu pare ciudat că în scrierilor lor vechi se gândeau că glumele, satira pot jigni? Pot răni sentimente și afecta demnitatea? Foarte ciudat dar ONU spune astăzi același lucru și nu este o organizație islamistă.
Cât despre Chris Rock, un twitter de la el:
A Muslim policeman was killed defending CharlieHebdo. Sadly, heroics never enter into the Islamophobic indictment of Islam.
6.12. Crima este crimă (răspuns la opinia nr. 6.10)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 08.01.2015, 17:06)
Și atacatorii pedepsiți. Dar sunt de acord că Justiția franceză ar fi putut face ceva. De la The Guardian, despre încăpățânarea lipsită de bun simț a editorului (ba chiar islamofobă):
Less than a year later, the magazine published more cartoons of Muhammad, including images of him naked and a cover showing him being pushed along in a wheelchair by an Orthodox Jew. The French government had appealed to the editors not to go ahead with publication, and when they went ahead anyway it shut down embassies, cultural centres and schools in 20 countries out of fear of reprisals.
Riot police were deployed to the Charlie Hebdo offices to protect it from direct attacks. The foreign minister, Laurent Fabius, publicly criticised the magazine’s actions, asking: “Is it really sensible or intelligent to pour fuel on the fire?” Gérard Biard, the editor-in-chief, rejected the criticism. “We’re a newspaper that respects French law,” he said. “Now, if there’s a law that is different in Kabul or Riyadh, we’re not going to bother ourselves with respecting it.”
Cât de penibil a fost Biard ăla. Nu era vorba de Kabul ci de proprii cetățeni pe care îi jignea repetat. Au fost uciși de proprii cetățeni.
6.13. religia 2 (răspuns la opinia nr. 6.11)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.01.2015, 17:10)
deci la musulmani glumele foarte reusite, care "genereaza prea mult ras" sunt interzise.
Dar bisericile (de orice religie) ne ofera din plin subiecte de sarcasm: preoti pedofili, alti preoti securisti, imami teroristi, rabini cu arma in mana. De ce ne-ar fi interzis ??
6.14. Sarcasmul doare și pe victime și pe inoc (răspuns la opinia nr. 6.13)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 08.01.2015, 17:19)
Ai înțeles greșit. Sarcasmul nu rezolvă nimic. Vaticanul nu a curățat ograda de preoți necurați prin sarcasm. Ci prin durerea victimelor și vocea serioasă și critică a opiniei publice, procese deschise, etc. Nu prin bancuri și caricaturi în ziare. Practic, bancurile și caricaturile nu sunt gustate decât de: ateiști batjocoritori, adepții altor religii intoleranți și rasiști și atât. Nimeni altcineva nu gustă din plin un sarcasm care are legătură cu viața spirituală.
6.15. religia 3 (răspuns la opinia nr. 6.14)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.01.2015, 17:25)
sarcasmul este singurul drept care nu poate fi eliminat. Pana si pe vremea stalinista a lui Ceausescu, bancurile sarcastice existau din plin. Evident ca sarcasmul nu rezolva nimic, nu e jobul lui sa rezolve ceva. este doar o eliberare.
6.16. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.14)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.01.2015, 17:30)
criosti c, ce are in comun islamul ca ideologie politica pe care unii vor sa o impuna in orient cu viata spirituala?
islamismul inseamna ideologie politica, pacat ca ziarul Bursa greseste acest lucru in titlu; caricaturile nu au avut ca subiect religiile, ci excesele
6.17. Perfect, eliberare (răspuns la opinia nr. 6.15)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 08.01.2015, 17:56)
Dar, de ce anume se eliberau acei francezi neislamici, autori ai revistei? Cumpărătorii revistei erau credincioși islamici oprimați de șeful moscheei? Nu, cititorii revistei gustau islamofobia. Eu aș fi cumpărat-o pentru o caricatură cu Hollande dar aș fi renunțat la ea dacă vedeam insulta la adresa vieții spirituale a unor compatrioți. Încă o dată, Isus, Mahomed, Buda nu sunt aici să se apere. Nu văd sensul sarcasmului la adresa lor, ca simboluri considerate sfânte de unii, decât ca armă politică, deci xenofobă și rasistă. Și atunci revista devine un gunoi de care mă lepăd.
6.18. Apare Arabia Saudită în caricaturi (răspuns la opinia nr. 6.16)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 08.01.2015, 17:58)
Nu este adevărat ce spui tu decât dacă în caricaturi apar numele unor state islamiste. Ceea ce nu este adevărat. Revolta islamicilor se referă la caricaturile profetului. Nu ale șefului ISIS.
6.19. religia 4 (răspuns la opinia nr. 6.17)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.01.2015, 18:48)
Niciunul dintre caricaturi nu a fost islamofob. Charlie Hebdo a atacat continuu ororile pe care diverse organizatii islamiste, gen IS le fac in numele lui Mohammed. Daca iti aduci aminte, una dintre caricaturi il aratä pe Mohammed cu capul pe un butuc, urmand sa fie executat ca Eretic de niste IS, in timp ce el le spune, tampitilor, eu sunt Mohammed. Multe alte caricaturi sunt despre celelalte religii. Sper ca nu-i crezi in acelasi timp islamofobi, crestinofobi samd. Cati dintre voi ati vazut "life of brian" considerata azi o capodopera satirica, iar in vremea ei blasfemica?
6.20. Știi ce este islamofobia? (răspuns la opinia nr. 6.19)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 08.01.2015, 19:45)
2012: With its offices under police protection, Charbonnier said that mocking Islam must continue “until Islam is just as banal as Catholicism.”
I rest my case și nu mai răspund la tentativele voastre de spălare a celor de la revistă. Dacă și incriminatul spune că își bătea joc de Islam ("to mock"), nu văd de ce îi reinterpretați acțiunile.
The Telegraph: "The magazine comes from a Left-wing, republican, anti-clerical tradition that sees all faith as born of the same bigoted distrust of human freedom. Hence, its cartoons aren’t just anti-Islamic but also anti-Catholic and anti-Jewish (it has been accused of anti-Semitism). Faith, in the mind of Charlie Hebdo, needs to be put back in its box."
Deși ONU spune că ai dreptul să crezi, idioții de la revistă neglijau aceste drepturi și ofensau în egală măsură pe cei vinovați de greșeli (din Islam, din Catolicism, etc) cât și pe cei credincioși.
De morți numai de bine, se spune. Pe când erau vii, erau criticați din toate părțile:
The New Yorker: Politicians and editorial pages in much of France attacked the drawings as irresponsible, inopportune, and imbecilic. Why now, they asked, and why at all? The right-leaning newspaper Le Figaro rebuked the weekly for publishing “silly provocations” that fall into the trap of the Islamists, while the Roman Catholic La Croix asserted that “editorial responsibility requires an assessment of the consequences of what one publishes” and that “fuelling the flames to show one’s noble resistance to extremism leads to offending simple believers.”
Cu atât mai mult cu cât relația Franței cu musulmanii algerieni este foarte sângeroasă. Măcar memoria și remușcările ar fi putut să inspire o rezervă față de islamofobie. Nici 50 de ani nu s-au scurs de la ororile francezilor in colonii.
The New Yorker: The ability of a society to forget its recent past is like the amnesia that follows an accident – the body's way of protecting itself against trauma. Yet in the 1950s and 1960s, as France tried to cling on to its African colonial possessions, political violence was far more common than today. Muslim Algerian nationalists (their race and religion regarded as interchangeable by the French) bombed the mainland, assassinated officials and killed colonialists en masse. The reaction of the state was shocking. In 1961, 12,000 Algerian immigrants were arrested in Paris and held in a football stadium. Many were tortured; more than a hundred disappeared. For days, bodies were found floating in the Seine.
6.21. religia 5 (răspuns la opinia nr. 6.20)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.01.2015, 20:04)
cu certitudine toata lumea are drepturile ei. Cei religiosi au dreptul sa creada, si cei ne-religiosi au dreptul sa se hlizeasca la aspectele ridicole ale religiilor. Lucru dovedit in nenumarate ocazii chiar in tribunalele Frantei, unde au fost dati in judecata de multe ori, de vatican si de altii ca ei. Dar doar minoritatea violenta a islamului, cea care genereaza islamofobia, raspunde cu gloante si bombe, nu cu umor, nepasare sau avocati. Fix acest lucru a fost imortalizat de nenumarate ori de Charlie Hebdo, aceasta usurinta cu care se recurge la violenta extrema in numele unui profet. Si stii bine ca acest lucru s-a intamplat de nenumarate ori si fara sa existe ceam mai mica provocare, in metrouri din madrid, discoteci in Bali autobuze in Londra, s.a.m.d. Acesi extremisti nu au nevoie de motive penttru a recurge la violenta, simpla ta existenta ca ne-musulman sunit ii este suficient ca justifice uciderea ta.
6.22. Caricatură fără islamofobie (răspuns la opinia nr. 6.21)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 08.01.2015, 21:32)
Crezi că o caricatură în care șeful ISIS decapitează muște ar fi iscat revolta islamicilor? Pentru mine, o astfel de caricatură ar fi fost în linia celor politice, de tipul celor Putin-Obama, anti-Merkel, etc. Nu văd rolul profetului în caricaturi decât dacă ținta ta este și Islamul, nu doar extremismul. Ideea de credință este cea țintită de revista cu pricina, sperând că fără credință, extremismul se va stinge. Ea era batjocorită și atingea și demnitatea miliardelor de musulmani.
6.23. religia 6 (răspuns la opinia nr. 6.22)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.01.2015, 21:54)
Laurent Léger, a Charlie Hebdo staffer who survived the attack, told CNN in 2012, "The aim is to laugh. ... We want to laugh at the extremists — every extremist. They can be Muslim, Jewish, Catholic. Everyone can be religious, but extremist thoughts and acts we cannot accept."
Laurent Léger, membru al redactiei Charlie Hebdo care a SUPRAvietuit atacului, a declarat catre CNN in 2012, "Scopul este sa radem. Vrem sa radem la adresa extremistilor - tuturor extremistilor. Ei pot fi musulmani, Evrei, Catolici. Oricine poate fi religios, dar nu putem tolera ganduri si acte extremiste"
Tignous, un caricaturist ucis in atentat spunea ca o caricatura buna trebuie nu doar sa-l faca pe cititor sa gandeasca si sa rada, ea trebuie sa starneasca si rusine ca ai putut sa razi la o situatie atat de serioasa.
Si in final, redactorul sef ar revistei, care a supravietuit fiind la Londra, explica refuzul sau de a nu difuza caricaturile revistei,spunand " daca spunem religiei ca e de neatins, suntem f...ti"
6.24. Ei bine sunt proști (răspuns la opinia nr. 6.23)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 08.01.2015, 22:46)
Și le-a spus-o toată lumea deja. Caricatura cu profetul despuiat și cu organele genitale blurate este o cretinătate. Punct. Nu mă interesează scuzele lor. Adevăratele intenții violează Carta ONU a drepturilor omului de a fi demn în credința ta.
6.25. religia 7 (răspuns la opinia nr. 6.24)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.01.2015, 22:55)
prosti, ne-prosti, intreaga societate franceza se ridica in sprijinul dreptului la libera exprimare. Revista se va publica saptamana viitoare intr-un milion de exemplare, cei mai buni caricaturisti ai frantei (care nu au fost ucisi) vor publica voluntar iar revista va capata resurse financiare uriase, tocmai pentru a dovedi ca terorismul nu poate invinge.
6.26. Inutil (răspuns la opinia nr. 6.23)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 08.01.2015, 22:57)
Ce repere morale sunt ei ca să poată spune ceva unei religii? Din punctul lor de vedere nu ar trebui să existe niciuna. Violare a drepturilor omului.
Ți-am dat exemplu de caricatură prin care vroiai să râzi de ISIS dar nu de Islam. Chiar nu înțelegi? De ce citezi lucruri irelevante sau care chiar îți subminează punctul de vedere.
Niște xenofobi și în particular islamofobi.
6.27. Nu mă interesează spiritul de turmă (răspuns la opinia nr. 6.25)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 08.01.2015, 22:59)
Și americanii s-au încolonat să vadă o mizerie de film incredibil de prost din "patriotism".
În ce privește caricaturile, să le facă mai de bună calitate și să respecte drepturile omului. Poate au învățat o lecție din pățania asta.
6.28. religia 8 (răspuns la opinia nr. 6.26)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.01.2015, 23:00)
orice cetatean poate spune ceva unei religii, intr-o societate laica. Cred ca tie ti-ar sta bine in Iran, acolo religia este bine protejata, are chiar si politia ei.
6.29. religia 9 (răspuns la opinia nr. 6.27)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.01.2015, 23:08)
protectia contra umorului nu este un drept al omului. Eu pot sa rad toata ziua de gonflati care debiteaza religiozitati, pretiozitati si platitudini apoi sa ma amuz pe seama deitatilor lor. Ei au dreptul sa nu cumpere ceea ce scriu, sa raspunda in presa sau sa ma dea in judecata. Nu prea au dreptul sa traga cu Kalashnikov'ul in mine, in politie si in secretare.
6.30. Nu ințelegi nimic din nimic (răspuns la opinia nr. 6.28)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 08.01.2015, 23:09)
În spațiul tău particular poți să vorbești și despre naziști de bine, și despre Isus de rău, profet, evrei, etc. În spațiul public însă, există limite date de Carta ONU. Trebuie să respecți dreptul la demnitate al celuilalt în anumite privințe care includ credința religioasă. Nu se poate ca majoritatea laică să spună în România că închinatul la intersecții este primitiv. Nu înțelegi nimic și mă obosești.
6.31. religia 10 (răspuns la opinia nr. 6.30)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.01.2015, 23:15)
Inchinarea la intersectii este chiar primitiva :-)))))) Hai, vino cu Kalachnikov-ul !!
6.32. religia 9.5 (răspuns la opinia nr. 6.30)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.01.2015, 23:20)
mi se pare extrem de amuzant ca tu tot o dai cu carta ONU, la care evident ca Franta este semnatara, si care se aplica in legea franceza.
Iar Charlie Hebdo s-a aparat cu succes pe legea franceza de acuzatiile de anti-islamism si de anti-semitism .
Ceea ce nu poate decat sa dovedeasca ca faimoasa Carta ONU nu se ocupa cu interzicerea caricaturistilor.
6.33. Era normal (răspuns la opinia nr. 6.31)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 08.01.2015, 23:21)
Ca ești un ateist disprețuitor, exact publicul țintă al revistei. Oamenii ca voi trebuie să înțelegă că l-a fel cum tu crezi că ai dreptul la liberă exprimare și ceilalți au dreptul la liberă credință și obiceiuri atâta vreme cât nu încalcă alte drepturi. Vezi un musulman închinându-se de câteva ori pe zi la ore fixe, taci, ocolește-l și nu-l scuipa în cap, respectă-i momentul de liniște sufletească. Asta îți cere Declarația Drepturilor Omului, ba, cetățene.
6.34. Nu ai citit anterior ce am scris despre legi (răspuns la opinia nr. 6.32)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 08.01.2015, 23:23)
Citeste, eu nu repet portiunea despre legi.
Iar Franța are recidive în privința respectării drepturilor omului.
6.35. religia 11 (răspuns la opinia nr. 6.33)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.01.2015, 23:31)
credinta, daca exista, este in suflet, nu in biserica, icoane sau gestica. Este in ordinea morala pe care ar trebui sa o inspire (nu ca nu se poate morala la fel de buna si fara).
Credinta cuiva care crede cu adevarat nu este pereclitata de un desen sau de o gluma, sarata sau nesarata.
singurii care sar ca arsi sunt cei caora le place violenta si cei spalati pe creier. Restul, asa cum spui si tu, ocolesc revista si isi vad de treaba.
6.36. Franța și drepturile omului (răspuns la opinia nr. 6.34)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 08.01.2015, 23:32)
Presă 2014, B1: Tribunalul European pentru Drepturile Omului şi Amnesty International presează Franța să răspundă acuzaţiilor că încurajează hărţuirea romilor. În acelaşi timp, autorităţile franceze au intrat în impas în ancheta copilului rom care a fost bătut cu bestialitate. În cazul Darius nu s-a făcut nicio arestare,
6.37. Cristi C, expert in legea Franceza (răspuns la opinia nr. 6.34)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.01.2015, 23:35)
sa inteleg ca matale stii legea franceza si marile ei defecte mai bine decat toate completele de judecatori care au judecat procesele respective|?
6.38. expert 2 (răspuns la opinia nr. 6.36)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.01.2015, 23:36)
aici vorbesti despre guvern si politie, nu despre judecatori. Justitia este independenta moncher.
6.39. Aha, deci dăm reguli despre ce este (răspuns la opinia nr. 6.35)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 08.01.2015, 23:44)
Credința și cum trebuie să se manifeste. Suntem democrați, fără discuție - la naiba cu drepturile fiecăruia - să facă precum noi. Fără pălării ciudate evreiești în cap, fără cap acoperit și mai ales nu desculț în biserici. Măi copilule, acum că am stabilit și că Franța nu este imaculată în privință respectării drepturilor omului, permite-mi să mă indoiesc de profunzimea studiilor tale legate de spiritualitate și să nu mă intereseze părerea pe care o exprimi. Eu sigur nu mă pricep și tocmai de aceea nu voi spune NICIODATA cuiva cum să se comporte cu divinitatea din capul lui. Eu nu am o părere despre cum trebuie să fie religia și cum să se ajungă în starea de meditație, cu sau fără obiecte ajutătoare precum icoanele, gestica, ritualurile.
6.40. religie 12 (răspuns la opinia nr. 6.36)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.01.2015, 23:53)
Curtea europeana a drepturilor omului sustine interzicerea burka (valul Musulman), curtea considerand ca interferenta cu dreptul religios de a purta burka este necesara intr-o societate democratica.
Jusrisprudenta curtii europene a drepturilor omului in cazurile din franta din danemarca (specific caricaturile cu mohamed).
Tribunalele din ambele tari au emis verdicte in favoarea dreptului la exprimare, care are precedenta in fata de respectul religiei.
Ambele tari sunt membre fondatoare ale conventiei europene asupra dreptului omului, si includ prevederile acestei conventii in legislatia si in jurisprudenta lor. In toate deciziile lor, curtile au decis ca libertatea presei si libertatea de exprimare sunt fundamentul unei societati democratice.
6.41. Argumente stupide (răspuns la opinia nr. 6.40)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 09.01.2015, 00:10)
Burka nu este credință (icoană, moaște, etc). Este o tradiție. Nici musulmanii nu sunt unitari în interpretarea Coranului și a obligativității purtării ei. Ce faci? Înveți religie pe site-ul Bursa. Nu merita Bursa așa ceva. Mergi și fă-ți lecțiile mai bine.
6.42. Judecătorii judecă după legea dată (răspuns la opinia nr. 6.38)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 09.01.2015, 00:50)
Care poate fi imperfectă. Un proces care i-a fost deschis revistei de gunoi era in provincia Alsace-Moselle, singura in care musulmanii putea spera ceva dreptate. Revista gunoi a scăpat pe motive procedurale, nu fiindcă ar fi avut dreptate. Diletantule.
The region, which was annexed by Germany in 1871 and 1940-45, still retained part of the old German code that includes the "blasphemy" crime – which no longer exist in the rest of France.
The LDJM has also sued Charlie Hebdo in Paris for "provocation and incitement to hatred on the basis of religious affiliation and insult".
A further complication is that Alsace's blasphemy laws has no redress for Islam, covering only Catholicism, three forms of Protestants and Judaism.
According to Article 166 of the Alsace-Moselle penal code:
He who causes a scandal by publicly blaspheming against God by disparaging or publicly insulting Christian cults or a religious community established in the territory of the Confederation and recognised as a corporation, or institutions or ceremonies of these cults or which, in a church or other place devoted to religious meetings, has committed offensive and outrageous acts, shall be punished with imprisonment of three years.
Charb, director of Charlie Hebdo, said: "We know in advance that the trial will not go through because Islam is not in the code."
6.43. Nu primesti si ce nu vrei? (răspuns la opinia nr. 6.5)
(mesaj trimis de Toma Necredinciosu' în data de 09.01.2015, 11:58)
Problema este ca internetul si mass-media a reusit sa intre in casa noastra, in mintea noastra si pe alte cai, pe care noi nu le dorim. Fara sa vrem, suntem indusi cu informatie comerciala sau mai putin comerciala, indiferent daca dorim asta ori ba. Chiar nu stiti despre ce este vorba?