UPDATE/DNA: Sevil Shhaideh, urmărită penal pentru abuz în serviciu

M.I.
Anticorupţie / 22 septembrie 2017

Sevil Shhaideh (Sursa foto: captură Youtube)

Sevil Shhaideh (Sursa foto: captură Youtube)

Actualizare 20:41 Victor Ponta: "PSD se află într-un moment în care ar trebui gândită o reacţie care să salveze partidul, chiar cu sacrificarea unora dintre liderii săi"

Victor Ponta a afirmat astăzi că PSD se află într-un moment în care "ar trebui gândită o reacţie" care să salveze partidul "chiar cu sacrificarea unora dintre liderii săi" şi îl califică pe Codrin Ştefănescu drept "bufon".

Acesta spune că s-a retras de la conducerea PSD în 2015 deoarece nu a vrut să pună "tot partidul să răspundă zi de zi la nişte acuzaţii" care îl vizau doar pe el.

Ponta a scris pe Facebook: "Acum PSD este într-un moment mult mai greu în care lucruri grave care nu au legătură cu Partidul apar în discuţia publică şi în justiţie / ar trebui gândită o reacţie care să salveze PSD chiar cu sacrificarea unora dintre liderii săi / să răspunzi la ceva atât de serios şi de grav cu un comunicat isteric semnat de un bufon este cel puţin iresponsabil - şi oricum ineficient!".

(A.C.)

-----

Actualizare 18:52 Turcan: "Guvernul Tudose ar trebui să fie remaniat, iar primul ministru demis"

PNL şi USR cer demisia persoanelor vizate de noua anchetă DNA în care a fost începută urmărirea penală a vicepremierului Sevil Shhaideh şi a fost cerută încuviinţarea urmăririi penale pentru Rovana Plumb, în prezent ministru delegat pentru Fonduri Europene şi fost ministru al Mediului, potrivit unei surse din presă.

Prim-vicepreşedintele PNL, Raluca Turcan, a declarat, vineri, la Sibiu, că Guvernul Tudose ar trebui să fie remaniat, iar primul ministru demis, aceasta susţinând că, după nouă luni de guvernare, PSD "nu are cu ce se mândri", informează sursa.

Deputatul PNL de Sibiu a făcut, în cadrul unei conferinţe de presă, un scurt bilanţ al PSD la guvernare.

Raluca Turcan a menţionat, citată de Digi24: "Concluzia este că PSD, după nouă luni de guvernare, nu are cu ce se mândri. Dacă ar fi ca domnul Vâlcov să realizeze o nouă evaluare a guvernului Tudose, reacţia PSD ar trebui să fie exact aceeaşi ca în cazul lui Grindeanu. Şi anume, remanierea Guvernului Tudose şi demiterea premierului Tudose".

Conform sursei, ea le-a răspuns jurnaliştilor care au întrebat-o care ar fi soluţia, în afară de demisii, că aceasta este "una simplă"', dar că ea presupune "maximă responsabilitate"' din partea unor parlamentari care, în momentul de faţă, sunt în arcul puterii.

Prim-vicepreşedintele PNL a menţionat: "Desolidarizarea de PSD şi ALDE, schimbarea acestui guvern şi o guvernare care să-i ia locul într-un mod responsabil şi preocupat pentru ceea ce se întâmplă cu România pe o perioadă mai lungă de timp. Această guvernare (...) este pur şi simplu devastatoare pentru românul de rând".

Întrebată dacă speră la o reaşezare a majorităţii parlamentare, Raluca Turcan a menţionat că nu se îmbată cu apă rece, ştiind şi că niciodată "câinele nu pleacă de la măcelărie".

"Dacă cei care în momentul de faţă asigură majoritatea parlamentară şi-ar pune problema ce se întâmplă cu România pe următoarea perioadă, atunci asta ar fi decizia pe care ei ar trebui să o ia. Pur şi simplu să schimbe acest guvern, să înlăture dinastia Dragnea-PSD, care face rău românilor, şi să pună pe cineva la decizia guvernamentală care, cu adevărat, să ia măsuri pentru ţara aceasta", a declarat Turcan.

Liderul liberal a menţionat câteva din, a susţinut Turcan, "promisiunile nerealizate" ale PSD.

Potrivit sursei citate, ea a mai vorbit şi despre "promisiunile realizate făcute într-un mod defectuos", cum ar fi Legea salarizării unitare sau Programul Start-Up Nation.

Turcan a conchis: "Această sinteză arată un singur lucru şi anume că Dragnea şi PSD, din nefericire, au câştigat alegerile printr-o fraudă de încredere. Uriaşă. Că Dragnea şi PSD din nefericire nu au dat doi bani pe promisiunile făcute în campania electorală şi tot ceea ce s-a întâmplat în ultimele nouă luni de guvernare ar trebui să-i convingă pe români că PSD şi ALDE nu pot asigura o guvernare sănătoasă, sustenabilă, pentru o Românie care împlineşte 100 de ani de la Marea Unire, o Românie care ar trebui să fie modernă şi, de asemenea, cu un nivel de trai comparabil cu partenerii pe care îi avem în plan internaţional".

(A.C.)

-----

Actualizare 18:28 Petre Daea, despre dosarul lui Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb: "Nici nu vreau să mă pronunţ"

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat, vineri, la Valea Călugărească, judeţul Prahova, că nu doreşte să comenteze cazul în care sunt implicare Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb, pentru că ambele sunt "colege preţioase". În plus, el a precizat că nu cunoaşte situaţia şi nu doreşte să se pronunţe, potrivit unei surse din presă.

Conform sursei, ministrul Agriculturii, Petre Daea, prezent, astăzi, la un festival la Valea Călugărească, în judeţul Prahova, a fost întrebat cum comentează acuzaţiile care li se aduc lui Sevil Shhaideh şi Rovanei Plumb şi a spus că nu doreşte să comenteze, fiind "un om stăpânit de moment".

Ministrul Agriculturii a menţionat, citat de News.ro: "Nu aş vrea să comentez acest lucru, sunt un om stăpânit de moment, sunt în acest cadru extraordinar pe care trebuie să îl înţelegem ca atare. Nu vreau să comentez, nu comentez acest lucru. Nu cunosc situaţia, nici nu vreau să mă pronunţ".

Potrivit sursei citate, acesta a explicat că ambele sunt "colege preţioase".

"Ambele sunt colege cu mine şi sunt colege preţioase pe care eu le respect, motiv pentru care îngăduiţi-mi să nu fac comentarii pe această temă", a mai spus Daea.

(A.C.)

----

Actualizare 15:26

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus extinderea urmăririi penale pentru Sevil Shhaideh, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, potrivit unui comunicat de presă remis Redacţiei.

DNA a mai dispus extinderea urmăririi penale pentru: Ionela Stoian ( fostă Vasile), director în cadrul M.D.R.A.P, sub aspectul săvârşirii complicităţii la infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, Gheorghiu Mariana Sanda, asistent registrator principal în cadrul Biroului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Alexandria, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, Guşă Rodica, asistent-registrator în cadrul Biroului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Alexandria, cu intenţie sub aspectul săvârşirii complicităţii la infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi Diaconu Alexandrina Anduţa, registrator-şef în cadrul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Teleorman, sub aspectul săvârşirii complicităţii la infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În comunicat se precizeză: "În acelaşi dosar, în conformitate cu prevederile legale şi constituţionale, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie - doamna Laura Codruţa Kovesi a transmis procurorului general al P.I.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Camerei Deputaţilor, pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de PLUMB ROVANA, deputat în Parlamentul României, fost ministru al Mediului şi Schimbărilor Climatice, în legătură cu săvârşirea complicităţii la infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în exercitarea funcţiei ministeriale. Din ordonanţa întocmită de procurori au rezultat aspecte ce conturează suspiciunea rezonabilă potrivit căreia: În anul 2013, prin acţiunea concertată a unor persoane cu funcţii publice, părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel (cu suprafaţă de 278,78 ha, respectiv 45 ha), situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private".

Pentru realizarea transferului de proprietate au fost adoptate H.G. 943/2013 act cu caracter individual şi HG 858/2013 act cu caracter normativ, acte prin care au fost încălcate prevederi din: Constituţiei României, Legea apelor 107/1996, Legea 213/1998 privind bunurile proprietate publică, O.U.G. 107/2002 privind înfiinţarea Administraţiei Naţionale "Apele Române", Legea 115/1999 a responsabilităţii ministeriale, Legea 24/2000 privind normele de tehnică legislativă.

Prin aceste fapte a fost prejudiciat patrimoniul statului şi au fost vătămate interesele Administraţiei Naţionale "Apele Române", potrivit DNA.

Totodată, au fost efectuate notări în cărţile funciare ale celor două imobile (insula Belina şi braţul Pavel) cu încălcarea dispoziţiilor din Codul Civil, pentru a ascunde titularul dreptului de închiriere şi pentru a facilita adoptarea hotărârilor de guvern menţionate.

În susţinerea acestor demersuri, persoane cu funcţii de decizie din Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, precum şi din Oficiul de Cadastru Teleorman, Biroul de Cadastru Alexandria, Administraţia Naţională "Apele Române" şi Consiliul Judeţean Teleorman au servit intereselor unei societăţi particulare, încălcând dispoziţii prevăzute în mai multe legi, precizează DNA.

Concret, fiind situate în albia minoră a Dunării, Insula Belina şi Braţul Pavel fac parte din domeniul public al statului prin efectul legii şi al Constituţiei, prin urmare nu puteau fi trecute în proprietatea vreunui consiliu judeţean prin hotărâre de guvern, ci doar prin lege.

Sub pretextul realizării Complexului turistic, sportiv şi de agrement "Dunăre-Belina-Seaca", la data de 26 iulie 2013, CJ Teleorman a înaintat MDRAP, o notă de fundamentare privind trecerea unor bunuri din proprietatea publică a statului şi din administrarea Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice - Administraţia Naţională "Apele Române", în proprietatea publică a judeţului Teleorman şi administrarea Consiliului judeţean Teleorman.

La primul proiect de hotărâre de guvern, două ministere implicate în avizare, Ministerul Justiţiei şi Ministerul Finanţelor Publice au atras atenţia că scoaterea din domeniul public al statului şi din administrarea "Apelor Române" a celor două obiective nu poate fi făcută decât prin lege, nu prin hotărâre de guvern.

În comunicat se mai susţine: "În aceste condiţii, a apărut necesitatea unui demers menit să creeze aparenţa că Insula Belina şi Braţul Pavel nu ar face parte dintre bunurile care aparţin domeniului public al statului aflate în administrarea "Apelor Române", astfel încât transferul dreptului de proprietate să se poată realiza prin hotărâre de guvern. Astfel, în şedinţa de guvern din data de 6 noiembrie 2013, s-a adoptat H.G. 858/2013 prin care se modificau codurile de clasificaţie ale Insulei Belina şi Braţului Pavel, în sensul că, pe hârtie, se elimina apartenenţa acestora la bazinul hidrografic al Dunării, creând aparenţa că trecerea lor în proprietatea şi administrarea Consiliului Judeţean Teleorman nu mai impune adoptarea unei legi, ci este posibilă doar printr-o hotărâre de guvern".

Potrivit procurorilor anticorupţie, modalitatea de adoptare a H.G. 858/2013, act cu caracter normativ, s-a abătut de la prescripţiile normelor legislative, inclusiv prin aceea că proiectul de hotărâre nu a avut, la momentul adoptării, avizele Ministerului Justiţiei şi al Ministerului Finanţelor Publice.

Din probele administrate, a rezultat bănuiala rezonabilă că numita Rovana Plumb, în calitate de ministru al Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, cu intenţie, a iniţiat şi promovat H.G. 858/2013 (proces care a durat numai 17 ore), cu încălcarea procedurii de la nivelul Guvernului pentru elaborarea, avizarea şi prezentarea proiectelor de acte normative.

La data de 27 noiembrie 2013, deoarece aparent impedimentele fuseseră înlăturate, s-a adoptat H.G. 943/2013 prin care Insula Belina şi Braţul Pavel au fost trecute din domeniul public al statului şi din administrarea Administraţiei Naţionale "Apele Române", în domeniul public al judeţului Teleorman şi în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman. Prin modalitatea de adoptare a acestei hotărâri de guvern au fost încălcate prevederile Constituţiei României, cele ale Legii organice 213/1998, ale Legii 107/1996 şi cu O.U.G. 107/2002, având în vedere că insula Belina şi Braţul Pavel fac parte din albia minoră a Dunării, astfel încât nu puteau constitui obiect al unui transfer de proprietate publică. De asemenea, au fost încălcate o serie de dispoziţii ce reglementează normele de tehnică legislativă, aspect semnalat în repetate rânduri de Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Justiţiei, în perioada premergătoare adoptării hotărârii, arată DNA.

Conform sursei citate, "adoptarea hotărârii de guvern a fost posibilă în condiţiile în care, în calitate de secretar de stat în cadrul M.D.R.A.P, prin semnare, suspecta Sevil Shhaideh şi-a însuşit în totalitate conţinutul notei de fundamentare şi a proiectului de hotărâre de guvern, a iniţiat şi a promovat H.G. 943/2013 prin care se consfinţea transmiterea unor părţi din imobilele Insula Belina şi Braţul Pavel, cu încălcarea flagrantă a dispoziţiilor legale care reglementează normele de tehnică legislativă ce nu permiteau un astfel de transfer, aspect semnalat în repetate rânduri de către Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Justiţiei".

La rândul său, suspecta Ionela Vasile Stoian, în calitate de director la M.D.R.A.P. -Direcţia Juridică, Relaţia cu Parlamentul şi Relaţii Internaţionale, a sprijinit demersurile nelegale prin aceea că nu a întocmit note referitoare la observaţiile pe care le-au făcut cele două ministere avizatoare (ministerul Justiţiei şi cel al Finanţelor Publice), nu a respectat reglementările privind circuitul de avizare, a contribuit la crearea unei reprezentări false M.F.P. şi M.J. referitor la contactele de închiriere deja existente.

Anterior acestor demersuri, suprafeţe din Insula Belina şi Braţul Pavel fuseseră închiriate prin contracte unei firme private.

Pentru a nu atrage atenţia administraţiei publice centrale cu privire la existenţa unor interese ale acelei firme private referitor la insula Belina şi braţul Pavel, s-a dorit obţinerea unor extrase de carte funciară curate, în care să nu apară contractele de închiriere având ca părţi Administraţia Apele Române şi această societate comercială. Astfel, sub pretextul îndreptării unei erori materiale, suspectele Gheorghiu Mariana Sanda cu complicitatea suspectelor Guşă Rodica şi Diaconu Alexandrina Anduţa, în calitate de registratori, cu încălcarea legii, respectiv a unor prevederi din Codul civil, au acţionat astfel încât să fie radiate notările privind încheierea contractelor de închiriere cu acea firmă privată.

Faptele descrise mai sus au determinat obţinerea unui avantaj patrimonial de către Consiliul Judeţean Teleorman, respectiv dreptul de proprietate şi dreptul de administrare asupra unei părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel, susţin procurorii DNA.

Totodată a fost cauzat un prejudiciu statului român, precum şi o vătămare a drepturilor şi intereselor legitime ale A.N.A.R. prin lipsirea de dreptul de administrare asupra celor două bunuri.

Procurorii menţionează că un aspect relevant este că, prin forma finală a HG 943/2013 se renunţă la exprimarea "pentru realizarea Complexului, turistic, sportiv şi de agrement "Dunăre-Belina-Seaca", ceea ce reprezenta motivul iniţial invocat pentru trecerea către Consiliul Judeţean Teleorman a celor 2 obiective. Apare în schimb o sintagmă mai generală şi anume "în vederea reabilitării şi valorificării cadrului natural al zonei Dunării - Belina -Braţul Pavel".

Suspecţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile 307 Cod de procedură penală.

(A.C.)

------

Vicepremierul Sevil Shhaideh a declarat, la ieşirea de la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) că am fost informată că are calitatea de suspect într-un dosar.

Ea a stat în sediul DNA aproximativ o jumătate de oră, la final spunând că a fost solicitată pentru a fi informată că are calitatea de supect într-un dosar şi există o achetă penală în curs, potrivit News.ro.

"Mă prevalez de toate drepturile pe care le am şi voi analiza documentele împreună cu avocatul", a declarat vicepremierul la ieşirea de la DNA.

Shhaideh a refuzat să precizeze despre ce dosar este vorba.

La sosire ea a fost nevoită să stea la coadă pentru a-şi prezenta documentele necesare accesului în sediul DNA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb