Acţionarul majoritar al firmei de salubritate Urbana SA Bistriţa ar putea vinde compania liderului pieţei austriece de colectare a deşeurilor AVE Group, pentru a nu pierde un contract de 100.000 lei lunar cu Primăria Bistriţa, transmite NewsIn. Primarul Bistriţei, Vasile Moldovan, a prezentat ieri, într-o conferinţă de presă, concluziile unui raport despre calitatea serviciilor prestate de Urbana. Angajaţii Poliţiei Comunitare au monitorizat timp de trei luni curăţenia oraşului şi au constatat deficienţe în activitatea Urbana, potrivit primarului. Conform clauzelor asumate de ambele părţi, la sfârşitul acestei luni se poate rezilia contractul.
După ce a recunoscut că a fost contactat de primarul din Zalău cu privire la această tranzacţie, Moldovan a negat că implicarea sa în acest proces denotă o formă de şantaj asupra Urbana.
"Eu am fost contactat de primarul din Zalău (PD-n.r), care m-a întrebat dacă nu suntem interesaţi de tranzacţie şi am discutat şi cu austriecii, şi cu cei de la Urbana şi cred că se va face vânzarea", a spus Moldovan, care nu a putut explica în ce calitate a făcut intermedierea între Ave Group şi firma Urbana. "Sunt interesat ca oraşul să aibă parte de curăţenie, nimic altceva. Cred că este firesc să mă implic. Faptul că m-a sunat colegul meu din Zalău nu înseamnă nimic", a mai spus primarul Bistriţei, citat de NewsIn.
Acţionarul majoritar, Mariana Oprea, a recunoscut că a fost contactată de reprezentanţii firmei AVE Group din Austria, însă a precizat că nu este singura ofertă pe care a primit-o. Ea a negat că ar exista o legătură între intenţia de a vinde pachetul de acţiuni şi felul în care se face curăţenie. "Nu ni s-a adus la cunoştinţă despre o astfel de intenţie a primăriei de a condiţiona rezilierea contractului nostru de vânzarea acţiunilor", a declarat Oprea. Ea s-a arătat preocupată de soarta celor 70 de angajaţi ai societăţii".
Pachetul majoritar de acţiuni (30.784) al Urbana este deţinut de Mariana Oprea. SIF Banat Crişana are o deţinere de 6,82% din acţiunile companiei de salubritate. Restul de acţiuni sunt împărţite între şase persoane fizice.
AVE a intrat pe piaţa românească de colectare a deşeurilor, servicii de salubritate în septembrie 2006, prin preluarea firmei de salubritate Rom Entrans Serv din Zalău. La începutul anului 2006, AVE Group avea peste 4,5 milioane de clienţi individuali la nivel european, din care două milioane pe piaţa austriacă, un milion în Cehia şi 1,3 de milioane de clienţi în Ungaria.