Garantarea libertăţii de exprimare şi securitatea juridică sunt esenţiale în aceste vremuri incerte şi nu a fost nicicând mai important ca jurnaliştii să fie în măsură să îşi desfăşoare activitatea în mod liber şi cu exactitate, astfel încât să combată dezinformarea şi să le asigure cetăţenilor accesul la informaţii vitale, spune preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, conform unui comunicat de presă preluat şi de Reprezentanţa Comisiei Europene în România.
Ursula von der Leyen arată: "În ultimele săptămâni, mai multe guverne din Uniunea Europeană au luat măsuri de urgenţă pentru a face faţă crizei sanitare cauzate de răspândirea coronavirusului. Trăim vremuri extraordinare, iar guvernele trebuie, în principiu, să dispună de instrumentele necesare pentru a acţiona rapid şi eficient cu scopul de a proteja sănătatea publică a cetăţenilor noştri".
Şefa Comisiei Europene susţine că "este extrem de important" ca măsurile de urgenţă să nu fie în detrimentul principiilor şi valorilor fundamentale prevăzute în tratate şi că "democraţia nu poate funcţiona în lipsa unor mijloace de informare în masă libere şi independente". Ursula von der Leyen precizează: "Garantarea libertăţii de exprimare şi securitatea juridică sunt esenţiale în aceste vremuri incerte. Nu a fost nicicând mai important ca jurnaliştii să fie în măsură să îşi desfăşoare activitatea în mod liber şi cu exactitate, astfel încât să combată dezinformarea şi să le asigure cetăţenilor noştri accesul la informaţii vitale.Eventualele măsuri de urgenţă trebuie să se limiteze la ceea ce este necesar şi strict proporţional, nu trebuie să dureze la nesfârşit. În plus, guvernele trebuie să se asigure că asemenea măsuri fac obiectul unor examinări periodice. Comisia Europeană va monitoriza îndeaproape, într-un spirit de cooperare, aplicarea măsurilor de urgenţă în toate statele membre. Trebuie să colaborăm pentru a depăşi această criză. Pe această cale, vom susţine valorile noastre europene şi drepturile omului".
În România, comunicarea privind situaţia cazurilor de coronavirus este realizată în mod exclusiv de către Grupul de Comunicare Strategică de la nivelul Guvernului şi prin declaraţii susţinute periodic de autorităţi la Ministerul de Interne. În majoritatea cazurilor este vorba despre declaraţii de presă, fără ca jurnaliştii să poată pune întrebări.
Grupul respectiv şi Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă a interzis, în 21 martie, autorităţilor locale să mai furnizeze informaţii către reprezentanţii mass-media privind numărul de teste Covid-19 efectuate, numărul de persoane depistate pozitiv, al persoanelor decedate sau date despre starea de sănătate a pacienţilor cu coronavirus.
De altfel, prefecţii celor 42 de judeţe au primit de la secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne, Gheorghe Sorescu, un document prin care sunt anunţaţi că nu mai pot comunica presei locale sau centrale informaţii despre pacienţii confirmaţi cu noul coronavirus. Prefecţii au voie să informeze doar despre măsurile luate pentru a preveni răspândirea coronavirusului, despre amenajarea unor locuri de carantină fără a indica adresa sau despre măsurile de ordine publică. Măsurile sunt valabile şi pentru prefectul Capitalei.
Măsura a venit la o zi după ce harta oficială cu cazurile de infectări din judeţe a fost eliminată din tabloul interactiv realizat pentru public.
Institutul Naţional de Sănătate Publică, la decizia Grupului de Comunicare Strategică, nu mai publică harta cazurilor pe judeţe, însă pune la dispoziţia publicului date despre situaţia persoanelor în carantină sau în izolare din fiecare judeţ.
Amintim că, dacă iniţial Grupul de Comunicare Strategică oferea două informări zilnice, la ora 10 şi ora 18, din 19 martie publică doar o singură informare pe zi, la ora 13.00 privind numărul cazurilor de îmbolnăvire.
În aceste condiţii, mai multe asociaţii civice au transmis un manifest Guvernului în care cer publicarea completă a datelor privind evoluţia pandemiei Covid-19 pe teritoriul României. În manifestul susţinut de 14 asociaţii civice se precizează că "actorii civili pot aduce o semnificativă contribuţie în procesarea şi vizualizarea datelor, în fluidizarea fluxului informativ către public".
Totodată, 45 de jurnalişti din judeţul Constanţa au solicitat premierului Ludovic Orban să anuleze dispoziţia prin care prefecţii şi autorităţile locale nu mai furnizează informaţii despre situaţia Covid-19 mass-mediei din teritoriu.