Primăria Capitalei a aprobat ieri cererea USL pentru mitingul de astăzi, din Capitală, care va avea loc de la ora 16.00, fiind precedat de un marş de la Arcul de Triumf la Piaţa Victoriei, organizatorii anunţând 10.000 de participanţi. Pe Facebook au început de marţi să circule mesaje ale PNL de chemare joi, la ora 16.00, la Arcul de Triumf, la un "miting pentru liberate" - "o demonstraţie paşnică împotriva actualei puteri".
De asemenea, pe site-ul PNL Sector 2 a fost postat un mesaj referitor la mitingul programat pentru joi, punctul de întâlnire urmând să fie intrarea în Parcul Herăstrău din faţa Arcului de Triumf, la ora 15.00.
"Vom merge alături de Preşedintele Crin Antonescu, conducerea partidului precum şi toate celelalte filiale PNL din ţară. Traseul este următorul: punct de plecare Parcul Herăstrău (intrarea din faţa Arcului de Triumf) - ora 15:30 - Piaţa Victoriei (via Şos. Kiseleff) - ora 16:15 - Piaţa Romană (via Bd. Lascăr Catargiu) - ora 17:00 - Universitate (via Bd. Gheorghe Magheru) - ora 17:30", se mai arată în mesaj.
• Antonescu: Opoziţia nu are motive să se teamă de întâlnirea cu strada, avem o jumătate de drum comun
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, ieri, referindu-se la mitingul şi marşul de protest pe care USL le va organiza astăzi, că opoziţia nu are motive să se teamă de întâlnirea "cu strada", având în vedere că există "o jumătate de drum comun", respectiv schimbarea actualei puteri. "În acest moment şi strada nepartizană, şi partidele politice, USL, opoziţia din România au un obiectiv convergent: schimbarea actualei puteri, alegeri anticipate. Avem o jumătate de drum comun: schimbarea actualei puteri. După aceea, fiecare cetăţean are dreptul să facă o alegere politică, indiferent care. Dar opoziţia nu poate sta deoparte, pentru că opoziţia de ani buni luptă pentru aceleaşi lucruri pe care azi strada le cere", a spus Antonescu.
El a spus opoziţia are dreptul să se manifeste fără a confisca sau suprapune protestul său cu cel al străzii. "Fără să confiscăm, fără să ne suprapunem, fără să confundăm, e foarte clar că avem fiecare dreptul să ne manifestăm. Cred că în mod onest opoziţia nu are niciun fel de motiv să se teamă de întâlnirea cu strada", a spus liderul PNL. "În fond, spre deosebire de actuala putere, de ani buni, noi suntem în mijlocul acestor oameni, chiar dacă ei nu sunt în stare de protest. Şi de ani de zile, pe stradă, în birouri parlamentare, ei au o singură întebare pentru noi, cei din opoziţie: < Când ne scăpaţi de ăştia? > Iar noi am avut de ani de zile aceleaşi răspuns: < Nu putem singuri să vă scăpăm de ăştia, puteam doar împreună să vă scăpăm de ăştia >", a adăugat Antonescu.
• Deşi are reţineri faţă de mitingul de azi, Victor Ponta a declarat că PSD va participa la manifestaţie
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, ieri, că are "nişte reţineri" faţă de organizarea unui miting şi a unui marş de protest de către USL în Capitală, el precizând, însă, că PSD va participa la manifestaţie.
Conducerea PNL l-a mandatat, în această săptămână pe preşedintele liberal Crin Antonescu să discute în USL organizarea unui "amplu miting" şi a unui marş de protest în Bucureşti, în zilele următoare.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat că USL trebuie să evite posibilitatea ca actuala putere să acuze opoziţia pentru transformarea manifestaţiilor în acţiuni violente. "Am discutat cu Crin această variantă, dar trebuie să fim atenţi să nu dăm ocazia celor de la putere să acuze opoziţia pentru ceea ce s-a întâmplat, adică acţiunile violente. Noi trebuie să ne organizăm cât mai bine, pentru ca lucrurile să meargă în direcţia pe care o doreşte populaţia", a spus Ponta. Conducerea PC a luat, marţi, decizia de a se alătura PNL, în calitate de membru al ACD, la mitingul de protest care se va desfăşura în zilele următoare, a anunţat preşedintele PC Daniel Constantin, care a precizat că decizia a fost luată la "presiunea" membrilor partidului.
• Ponta după discuţia cu Boc: Nu ne-am înţeles pe nimic!
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, ieri, după întâlnirea putere-opoziţie, că "nu s-a ajuns la niciun rezultat pozitiv", că nu s-au înţeles "pe nimic", că nu s-a progresat deloc şi că nicio cerere a opoziţiei nu a primit răspuns. Liderul USL a spus că opoziţia a cerut renunţarea la comasarea alegerilor parlamentare şi locale. De asemenea, USL a cerut, la întâlnirea cu premierul Emil Boc, demiterea ministrului Traian Igaş.
Ponta a mai spus că opoziţia a propus o comisie comună putere-opoziţie în vederea organizării de anticipate, pentru alegerea unui Parlament cu mai puţini parlamentari, votaţi uninominal.
Preşedintele PSD a precizat că săptămâna viitoare va fi o sesiune parlamentară extraordinară, iar revendicările opoziţiei rămân aceleaşi.
"Din păcate, în urma întâlnirii, nu a existat niciun rezultat pozitiv. Nu ne-am înţeles asupra a nimic, nu am progresat în interesul celor mai mulţi dintre cetăţeni. Am prezentat o doleanţă nu a opoziţiei, ci a românilor: înlocuirea Guvernului cu Guvern de tehnocraţi şi organizarea rapidă a alegerilor anticipate. Nu am primit un răspuns, doar justificări", a spus Ponta.
El a precizat că liderii USL i-au solicitat premierului Emil Boc ca ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, să fie înlocuit, ca actuala putere să anunţe că renunţă la comasarea alegerilor şi să se organizeze o comisie electorală care să stabilească, pentru alegerile anticipate, un număr mai mic de parlamentari, iar traseismul să fie pedepsit cu pierderea mandatului şi a arătat că nu au primit niciun răspuns.
Preşedintele PNL Crin Antonescu a spus: "Am avut o discuţie civilizată. Preocuparea comună a fost găsirea de soluţii politice, democratice, raţionale. Diferenţa fundamentală între domnul Emi Boc şi tovarăşii săi şi noi e că ei consideră că România e acum în stabilitate şi orice schimbare ar periclita această stabilitate. Dimpotrivă, noi considerăm că ce se petrece în stradă sunt semne grave de instabilitate care pot prezenta ameninţări chiar la adresa regimului democratic la un moment dat".
El a arătat că i-a transmis premierului Emil Boc şi colegilor săi de guvernare că, din punctul de vedere al USL, care este şi cel al majorităţii protestatarilor, soluţia este dată de demisia Guvernului, de un acord politic putere-opoziţie pentru organizarea de alegeri anticipate, de instaurarea unui Guvern independent, de tehnocraţi sau de serviciu, care să organizeze aceste alegeri.
Antonescu a mai spus că interlocutorii le-au replicat că organizarea anticipatelor ar dura până în luna septembrie, drept pentru care nu s-ar mai impune un astfel de gest politic. "Dacă avem acest acord politic, putem avea până la sfârşitul lui martie alegeri anticipate", a spus Antonescu. "Am cerut puterii să găsim soluţia democratică şi raţională, care este soluţia demisiei Guvernului şi alegeri anticipate. Nimeni în democraţie nu a murit din cauza alegerilor anticipate, care nu sunt o situaţie excepţională, ci curentă în regimurile democratice, am avut în ţări UE anticipate", a spus Antonescu.
• Boc: Pentru două-trei luni înainte de alegerile la termen, merită declanşarea anticipatelor?
Premierul Emil Boc a declarat, ieri, după întâlnirea cu USL, că se pune întrebarea dacă merită declanşarea alegerilor anticipate, cum propune opoziţia, cu doar două, trei luni înainte de alegerile la termen, arătând că este un lucru la care clasa politică trebuie să dea un răspuns. Emil Boc a spus că în toamnă vor avea loc alegeri pentru Parlament, ceea ce va duce la formarea unui nou guvern, iar declanşarea alegerilor anticipate ar însemna în primul rând cel puţin o lună pentru pregătirea mecanismelor, două luni pentru dizolvarea Parlamentului şi încă trei luni pentru organizarea noilor alegeri. "Deci, iată că trei cu doi, cu unul, şase luni de zile într-o formă extinsă, ar lua mecanismul formării unui nou guvern în baza alegerilor anticipate. Deci, suntem în luna februarie, şase plus doi ar însemna opt luni, deci am fi în august. Alegerile pot să fie în octombrie, din septembrie sau din octombrie se poate intra deja în campania electorală. Se pune întrebarea dacă pentru două-trei luni, raportat de la alegerile la termen, merită declanşarea mecanismului alegerilor anticipate", a explicat Emil Boc în legătură cu propunerea opoziţiei de declanşarea a alegerilor anticipate.
El a spus că la această întrebare trebuie să dea un răspuns clasa politică, atât puterea, cât şi opoziţia.
Întrebat dacă USL a cerut demiterea lui Traian Igaş pentru modul cum a fost gestionată manifestaţia de duminică din Bucureşti, Boc a spus că săptămâna viitoare în Parlament va fi o analiză pe această temă, unde va fi prezent şi ministrul de Interne.
El a adăugat că, în opinia sa, cetăţeanul trebuie să se simtă în siguranţă, oriunde se află, şi trebuie respins orice act de violenţă.
Întrebat dacă le-a cerut liderilor USL să anuleze mitingul de astăzi, Emil Boc a precizat că nu poate să ceară acest lucru opoziţiei, ar fi nedemocratic, deoarece dreptul la miting, la întrunirea paşnică, este garantat. Întrebat dacă preşedintele Traian Băsescu i-a cerut demisia din fruntea Guvernului, Emil Boc a răspuns: "Nu am discutat aşa ceva"
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.01.2012, 13:42)
Asa inteleg USL-lasii ( puteti lua separat oricare dintre componente!) sa-si exprime contributia democratica la problemele tarii !!.