USL S-A RUPT USL - boală lungă, moarte sigură

ANA ZIDARU, VLAD PÎRVU
Ziarul BURSA #Politică / 26 februarie 2014

USL - boală lungă, moarte sigură

Update 10:30 BVB deschide în scădere

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis în scădere şedinţa de tranzacţionare de astăzi.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, coboară procentual cu 0,28%, fiind cotat la 6.462,68 puncte, iar BET-C, indicele compozit al pieţei, se diminuează la 3.269,03 puncte, în urma unei deprecieri de 0,46%.

Şi BET-FI, indicele celor cinci societăţi de investiţii financiare plus Fondul Proprietatea, scade cu 0,76%, atingând valoarea de 30.289,93 puncte.

De asemenea, titlurile Fondului Proprietatea au deschis în scădere, cu 0,73%, până la 0,814 lei per acţiune.

Pe de altă parte, titlurile Romgaz (simbol SNG) se apreciază, cu 0,63%, până la 33,78 lei/unitate. Pe bursa de la Londra, preţul certificatelor de depozit (GDR) Romgaz se apreciază cu 4%, până la preţul de 10,4 dolari.

---

Update 08:00 Antonescu: "PNL va reveni la guvernare cel târziu la sfârşitul anului"

Crin Antonescu şi-a exprimat, ieri seară, convingerea că, la sfârşitul anului (cel mai târziu), liberalii vor reveni la guvernare, dar nu a dat detalii, transmit surse din presă.

Domnia sa a declarat: "Aş vrea să le spun tuturor alegătorilor USL că, indiferent dacă vom continua în opoziţie sau dacă vom continua la putere - pentru că şi dacă vom fi acum în opoziţie convingerea mea este că foarte curând, cel mai târziu la sfârşitul acestui an, vom reveni la guvernare, noi, PNL - dar şi dintr-o postură, şi din alta vom încerca să apărăm cu mijloacele specifice fie guvernării, fie opoziţiei, marile valori, marile ţinte, marile obiective, pe care le-am propus oamenilor".

Antonescu a precizat că PNL e dispus să îşi asume guvernarea, dacă domnia sa ar deţine funcţia de premier: "Suntem dispuşi ca, în varii formule guvernamentale, să ne asumăm guvernarea. Sigur că noi discutăm în fond aici în principal despre o formulă în care PNL ar avea primul-minsitru, evident că asta ar fi".

Crin Antonescu a vorbit ironic despre ipoteza că PNL şi-ar asuma guvernarea cu alt premier de la PSD: "Teoretic, să încercăm cu un alt pesedist? Dumneavoastră aţi încerca? Dar, teoretic, există...".

---

Update 07:50 Antonescu nu demisionează de la şefia Senatului

Crin Antonescu a declarat, ieri, după anunţul ieşirii PNL de la guvernare, că nu va demisiona din fruntea Senatului, adăugând că funcţia îi este indiferentă în actualul echilibru politic, conform surselor din presă.

"Nu în funcţia de predinte al Senatului stau eu. Nu am niciun motiv eu să mă cramponez de funcţia din Senat dar nu am niciun motiv eu să demisionez din funcţia de la Senat", a spus Antonescu.

Domnia sa a arătat că aprecierile făcute de senatorul PSD Ilie Sârbu cu privire la acest aspect au fost "destul de joase".

"Comentariile domnului Sârbu, om cu părul alb, au fost destul de joase. Domnul Sârbu ştie foarte bine, apropo de vilele de protocol, că nici nu ştiu unde sunt. Domnul Sârbu ştie foarte bine că funcţia de preşedinte al Senatului nu prin aşa ceva atrage interesul, nici măcar al domniei sale, darmite al meu. Dar mai ştie domnul Sârbu - poate că atât ştie, dar asta ştie bine - că asemenea texte se pot vinde", a precizat Antonescu.

Crin Antonescu a mai spus că, prin aceste discuţii, se adânceşte, în mod "rău şi păcătos" o "idee populistă şi nefericită" în mintea oamenilor, ideea că poziţiile politice înseamnă maşini şi posibilitatea de a accesa nişte vile de protocol.

"Domnul Sârbu ce zice? < Îl mai ţinem acolo pe electoratul ăla al nostru, că de asta nu scade el sub 30%, din asemenea prostii. De 20 de ani îi prostim pe oameni >. Şi crede că e sănătos. Dar nu e sănătos de fapt nici pentru oamenii politici, nici pentru cetăţeni", a explicat Antonescu.

Şeful liberalilor a subliniat că preşedinţia Senatului, în acest echilibru politic, îi este indiferentă.

"Este o demnitate pe care o respect pentru că e foarte importantă. Eu respect Parlamentul, cu toate aventurile şi cu toată componenţa lui şi ca atare e o funcţie care a fost dată printr-un vot al plenului Senatului, la propunerea unei formaţiuni politice. Nimeni nu-l împiedică pe domnul Sârbu să facă diverse acţiuni", a spus Antonescu.

Domnia sa susţine că şi premierul Victor Ponta a fost ales de o majoritate parlamentară, ca preşedintele Senatului, lucrurile neavând legătură unul cu altul.

Ieri, preşedintele grupului PSD din Senat, Ilie Sârbu, a declarat că funcţia de preşedinte al Senatului, deţinută de Crin Antonescu, nu va fi contestată de PSD, social-democratul adăugând totuşi că ar fi normal ca Antonescu să îşi dea demisia după ieşirea de la guvernare "dacă ar avea onoare".

"Postul de preşedinte al Senatului nu a fost adus în discuţie, nici contestat. Îi lăsăm domnului Crin Antonescu posibilitatea să decidă. Este falsă informaţia că eu aş dori să fiu, Chelaru (Ioan Chelaru - n.r.) ar dori, că Filip (Petru Filip - n.r.) ar dori să fie, că au fost nominalizaţi. Falsă complet", a spus Sârbu.

Întrebat dacă i se pare normal ca Antonescu să îşi prezinte demisia din funcţia de preşedinte al Senatului după o eventuală ieşire a PNL de la guvernare, Ilie Sârbu a răspuns: "Dacă ar avea onoare. Dacă nu, e problema dânsului. N-o să mă mai vedeţi pe mine la tribună, cum m-aţi văzut, să mă bat cu domnul Geoană, cu domnul Blaga, nu, nu mai facem lucru acesta".

De asemenea, Ilie Sârbu a confirmat că, în şedinţele USL, Crin Antonescu şi-a exprimat intenţia de a demisiona de la conducerea Senatului.

---

Update 07:46 Antonescu: "Ponta păcăleşte cu < Oprea travestit în Iohannis >, noi putem ţine postul opoziţiei"

Crin Antonescu a declarat, ieri seară, că Victor Ponta încearcă să păcălească electoratul că USD este un fel de USL sau că "Oprea este Iohannis travestit", precizând că PNL poate să ţină "postul" opoziţiei, iar noul Guvern ar trebui făcut urgent, transmit surse din presă.

Antonescu a fost întrebat ce părere are despre declaraţia premierului Victor Ponta, conform căreia liberalii se pot întoarce oricând în Guvern.

"Eu nu am reuşit în trei ani să descopăr aceste faţete, eu, ce să mai...m-am înşelat. Nu ştiu cum gândeşte domnul Ponta Guvernul, ca instituţie. E o şcoală de corecţie? E un centru de reeducare, e un hotel, la care se ţine o cameră liberă? Mai pleci prin oraş, mai umbli, mai fugi de la internat, te întorci săptămâna viitoare... eu nu am şi noi nu avem. Şi nouă ne place să glumim, aţi văzut câtă veselie era pe holuri, credeai că se face USL, nu se desface", a răspuns preşedintele PNL.

Liderul liberal a adăugat că Ponta rămâne la guvernare şi încearcă să păcălească alegătorii că "USD-ul ăla e un fel de USL" şi că "de fapt domnul Oprea este domnul Iohannis travestit", "că de fapt Daniel Constantin e toată cheia succesului" sau că "suntem tigrul economic al Europei".

"Noi, în timpul ăsta, vai de capul nostru, în opoziţie. Cam cum se gândeşte domnul Ponta, noi în opoziţie...din ce în ce mai trişti, din ce în ce mai abătuţi (...) Bietul Partid Naţional Liberal, să vă spun de câtă vreme nu a mâncat, de când face politică: din '90 până în '96, din 2000 până în 2004, din 2008 până în 2012. Adică avem lungi perioade de post. Putem să ducem, fizic şi spiritual acest post. Domnul Ponta, mai tânăr, şi desigur de altă < confesiune >, crede că nu poţi fără să mănânci mult. Dar mult, până răstorni farfuria, nici nu-ţi trebuie atâta, dar pui acolo. Şi ce zice, după vreo trei săptămâni liberalii or să spună: dar cine era tăticul nostru, cine avea grijă de noi, dar cine avea grijă de sănătatea noastră, dar cine anunţa că Mariana Câmpeanu a făcut accident vascular şi că trebuie să stea cuminte acasă", a relatat Antonescu.

Crin Antonescu a mai spus că premierul Victor Ponta ar trebui să facă alt Guvern cât mai repede, pentru a nu prelungi criza politică, o criză ce ar putea afecta imaginea ţării noastre.

"Dacă domnul Ponta face opţiunea de a nu veni să ceară, cum credem noi că ar fi normal, o nouă investitură, îşi adaugă ceva la Guvern, îşi croieşte, îşi cârpeşte, cum vreţi să îi spuneţi, un alt Guvern, să o facă mai repede, dar nu cu interimate de 45 de zile, poate, poate vreo doi secretari de stat de la noi încep să plângă şi îşi cer postul înapoi. Această atitudine pe care eu am numit-o, cu părere de rău, dar cu claritate cred, un soi de tentativă de mituire politică, asta a fost ieşirea domnului Ponta de ieri (...) Bun, a eşuat şi asta. Să renunţe la ea, să facă un Guvern nu cu interimate de 45 de zile, să-l facă, să pună pe cine doreşte, pe altcineva, nu dau eu sugestii, dar să fie clar că acela este Guvernul României unde sunt miniştri stabili şi mergem mai departe, ştim cine e la putere, ştim cine e în opoziţie. Asta e o chestiune importantă pentru ţară, pentru România, pentru că altfel lucrurile tind să se prelungească şi să fie prezentate ca o criză politică, ori noi am luat o decizie atât de explicită şi de clară în seara asta, între altele pentru a pune capăt unui lucru, care dacă se prelungeşte poate să dăuneze imaginii ţării", a conchis Antonescu.

---

Update 07:40 Antonescu: "Nu dorim niciun fel de înţelegere cu PDL"

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, ieri, după anunţul ieşirii partidului de la guvernare, că liberalii nu îşi doresc niciun fel de înţelegere cu PDL, adăugând că democrat-liberalii nici nu pot depune moţiune de cenzură, din cauză că nu au suficienţi parlamentari, transmit surse din presă.

"PDL, cu tot respectul pe care îl datorăm formaţiunilor politice mari sau mici, în cazul acesta mici, nu poate depune o moţiune de cenzură. Poate scrie un text, care, dacă găseşte nişte parlamentari, mulţi alţii decât cei din PDL, să-l semneze, acela devine moţiune de cenzură", a spus Antonescu.

Domnia sa a adăugat, ironic, că PDL poate veni la PNL cu astfel de text pentru a-i ruga pe liberali să îl semneze: "PDL poate să facă următorul lucru: poate să vină la noi, dacă doreşte, cu acel text şi să spună: Vă rog citiţi-l şi dacă îl agreaţi, faceţi dumneavoastră o moţiune de cenzură! Şi vă dau cuvântul că dacă e un text în care, cu mult curaj, domnul Vasile Blaga vorbeşte despre tot felul de lucruri care nu sunt în ordine în Guvernul Ponta, o facem noi moţiune de cenzură".

Crin Antonescu a precizat că acest lucru este "foarte puţin probabil, spre imposibil", întrucât PNL îşi asumă guvernarea până în momentul ieşirii din Guvern.

"De vreme ce noi am plecat astăzi din acest Guvern, până astăzi, chiar dacă suntem nemulţumiţi, noi asumăm activitatea acest Guvern. Noi nu venim să-i aruncăm în cap domnului Ponta lucruri care s-au întâmplat cât am fost împreună. Noi am ajuns la capătul răbdării şi la capătul speranţei în legătură cu nişte chestiuni de parcurs, dar asta nu înseamnă că votăm schiţe, schelete, cioturi de moţiuni de cenzură de la PDL, în acest moment", a spus Antonescu.

Liderul liberal a mai spus că PNL nu depinde de PDL, cu care nu-şi doreşte niciun fel de înţelegere.

"Noi acum nu depindem în niciun fel de PDL. Nu dorim niciun fel de înţelegere cu PDL. Ne respectăm, cum ne respectăm cu toate partidele în spaţiul parlamentar şi în spaţiul public şi, în mod natural, dacă vom fi în opoziţie, sigur că România va avea Opoziţie după trei ani. Asta vă garantez, i-am garantat şi domnului Ponta. Şi în al doilea rând, ce va face PDL, este decizia PDL, nu depindem unii de alţi", a mai arătat Antonescu.

---

Alianţa USL s-a rupt oficial, ieri seară, în urma şedinţei Partidului Naţional Liberal. Conducerea PNL a adoptat rezoluţia privind ieşirea liberalilor de la guvernare. Împotriva acestei soluţii au votat Călin Popescu Tărinceanu, Cristian David, Radu Stroe şi Andrei Gerea.

Crin Antonescu a declarat aseară că miniştrii PNL îşi vor depune oficial demisiile până astăzi la ora 12. Potrivit unor surse politice, miniştrii, secretarii de stat şi alţi oficiali ai PNL aveau deja pregătite demisiile încă din cursul zilei de ieri, fiind pregătiţi să facă opoziţie împreună cu formaţiunile politice care-l susţin pe Traian Băsescu.

Totodată, preşedintele PNL a cerut demisia premierului Victor Ponta, întrucât acesta fusese învestit în fruntea unui guvern USL.

Crin Antonescu a caracterizat tensiunile politice din interiorul USL drept un festival de ipocrizie: "Toată alianţa politică construită de noi, pe care am dus-o trei ani şi 20 de zile, a avut un sens atât timp cât măcar am putut spera că obiectivele, principiile şi lucrurile promise oamenilor sunt urmărite. Nu mai avem niciuna din aceste speranţe şi ni s-a părut onest să nu prelungim un festival de ipocrizie, o nesfârşită aruncare de responsabilitate de la unul la altul, ci să avem curajul să constatăm ceea ce e categoric adevărat: USL nu mai există pentru că nu mai avea sens să existe, nu mai urmăream cu toţii obiectivele angajate".

Ieri, PSD negocia de zor cu UDMR, PC şi UNPR împărţirea portofoliilor ministerelor liberale.

Sursele noastre afirmă: "UDMR cu siguranţă va primi Ministerul Mediului şi Ministerul Culturii. De asemenea, Gabriel Oprea va fi ministru de Interne, iar PC urmăreşte să preia fie ANAF, fie Ministerul Economiei.

Dan Voiculescu îşi doreşte cu disperare ANAF, dar are interese şi la companii din portofoliul Ministerului Economiei, precum Oltchim şi Salrom. UNPR va mai prelua, cel mai probabil, ANPC-ul şi câteva posturi de secretar de stat".

Conform unor surse din PSD, o situaţie interesantă este la Ministerul de Finanţe, unde premierul Victor Ponta, care asigură interimatul, şi-l doreşte ministrul plin pe Florin Georgescu, care ar fi refuzat oferta. S-ar părea că Liviu Voinea nu este în "cărţi" pentru portofoliul plin de la Finanţe şi va rămâne doar cu portofoliul pentru buget.

Aseară, liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, a declarat că regretă faptul că USL pare a se destrăma, el arătând că PNL a decis să voteze în Senat ca un partid de opoziţie în condiţiile în care a considerat că USD are o altă alianţă politică cu UDMR. El a precizat că UDMR deja a votat alături de PSD, PC, UNPR, lucru care se poate constata din listele de vot.

Liderul PSD, premierul Victor Ponta a lansat, ieri seară, un nou apel către PNL de a salva proiectul politic numit USL şi de a rămâne în Guvern, precizând că doreşte să transmită acest mesaj înaintea şedinţei liberalilor, de marţi seară. Prim-vicepreşedintele PNL Klaus Iohannis a spus că mesajul premierului Ponta către PNL nu aduce, în esenţă, nimic nou, mai ales ultima parte în care a subliniat că este gata să numească pe oricine pe funcţiile stabilite dinainte.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Cristina Pocora, a făcut un apel către Victor Ponta în care i-a transmis să nu mai mintă şi să nu mai facă jocuri de imagine, precizând că vede în premier "exact acea atitudine a lui Traian Băsescu".

Udrea: "Cum nu a fost în stare să guverneze alături de PNL, PSD nu va putea face asta nici singur"

Elena Udrea, deputat în Partidul Mişcarea Populară, ne-a declarat că Partidul Social Democrat nu va putea să guverneze de unul singur şi că, în momentul de faţă, toate mişcările politice au drept unic scop scaunul de preşedinte al României: "Aşa cum nu au fost în stare să guverneze alături de PNL până acum, nici singuri cei de la PSD-ul nu vor putea să o facă. Nu vom avea o ţară guvernată, ci doar oameni la Guvern, care nu vor face altceva decât să distribuie banii bugetului către primării, în vederea obţinerii de voturi".

Elena Udrea s-a referit şi la reţinerea preşedintelui Autorităţii de Supraveghe Financiară, Dan Radu Ruşanu: "Cerusem de săptămâna trecută acest lucru. Vrem ca ASF să fie deparazitată, să terminăm cu toate gradele de rudenie care se regăsesc acolo. Totodată, am cerut ca instituţia să fie desfiinţată şi, mai apoi, reînfiinţată pe baze concrete, posturile urmând a fi ocupate după organizarea de concurs, care să fie jurizat de străini, nicidecum pe criterii politice".

Totodată, deputatul PMP a precizat că nu există nicio legătură între ruperea USL şi evenimentele care îi au în prim-plan pe Dan Radu Ruşanu şi Daniel Chiţoiu, subliniind faptul că, principala miză din acest moment este reprezentată de fotoliul de preşedinte al României: "Ruperea USL nu are absolut nicio legătură cu reţinerea domnului Ruşanu sau cu cererea DNA de începere a urmăririi penale împotriva domnului Chiţoiu. Ei se ceartă de mult timp. Noi am afirmat încă din 2012 că Victor Ponta va fi candidatul USL la alegerile prezidenţiale din acest an. Miza preşedinţiei este atât de mare, încât nici Ponta, nici Antonescu nu lasă absolut nimic la voia întâmplării. Scopul final a tot ceea ce se întâmplă este preşedinţia", a încheiat Elena Udrea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb