Parchetul General va avea o nouă direcţie în subordine, după ce Senatul, în calitate de for decizional, a adoptat astăzi propunerea legislativă a USR privind înfiinţarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu (DIIM), supranumită "DNA-ul pădurilor".
Legea a trecut de Senat cu 119 voturi "pentru", niciun vot "împotrivă" şi 11 abţineri (majoritatea din partea aleşilor UDMR).
Imediat după vot, reprezentanţii USR au criticat faptul că maghiarii nu au votat actul normativ, subliniind că "de-a lungul timpului aceştia au încercat să vâneze pădurile statului şi au profitat în urma defrişărilor".
Într-un comunicat de presă emis de USR se arată: "Votarea proiectului de lege înseamnă un moment istoric pentru combaterea infracţionalităţilor de mediu din ţara noastră. Prin înfiinţarea DNA-ului Pădurilor, Parlamentul arată că protejarea mediului devine o prioritate pentru România".
Conform actului normativ, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Mediu(DIIM) se înfiinţează, în cadrul Parchetului General, ca structură specializată în combaterea infracţiunilor împotriva mediului înconjurător şi îşi exercită atribuţiile pe întreg teritoriul României.
DIIM va fi condusă de un procuror-şef, iar în cadrul ei vor lucra un număr maxim de 295 de procurori, dar nu mai puţin de 10; 290 de ofiţeri şi agenţi de poliţie judiciară, nu mai puţin 25 de posturi ocupate prin detaşare sau concurs, după caz; 40 de specialişti - nu mai puţin de cinci şi 270 de angajaţi - personal auxiliar de specialitate, economic şi administrativ, dar nu mai puţin de 25 de posturi.
Şefull DIIM urmează să fie numit la fel ca procurorul general al României şi procurorii-şefi ai DNA şi DIICOT: prin decret semnat de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei şi cu avizul Secţiei pentru procurori a CSM.
Practic, noua unitate de parchet este o structură creată pe modelul DNA şi DIICOT, care să preia competenţa de soluţionare a tuturor infracţiunilor de mediu prevăzute în Codul Penal şi în legislaţia specială din domeniu şi a cărei activitate va fi prezentată Parlamentului, periodic, prin rapoarte.
Senatorii au adoptat şi un amendament care prevede constituirea anuală a unui depozit în valoare de "cel puţin un milion de lei pentru acţiuni privind organizarea şi constatarea infracţiunilor". Fondul va fi la dispoziţia procurorului-şef al DIIM, iar modul de gestionare şi utilizare se va stabili prin ordin al acestuia.
Amintim că înainte de Senat, proiectul de lege a fost aprobat în 13 mai de Camera Deputaţilor cu 200 de voturi pentru, 107 abţineri şi 4 împotrivă, chiar dacă avea aviz negativ de la Consiliul Superior al Magistraturii care susţine că atribuţiile viitoarei structuri de Parchet se regăsesc în cadrul altor direcţii cum ar fi, de exemplu, Direcţia Naţională Anticorupţie.
Propunerea legislativă a fost depusă în data de 9 martie 2020 în Parlament şi a fost iniţiată de parlamentarii USR din Comisiile pentru Mediu şi Juridice: Stelian Ion, Silviu Dehelean, Daniel Popescu, Cornel Zainea, George Dircă, Mihai Goţiu şi Allen Coliban.
Legea va fi trimisă spre promulgare preşedintelui Klaus Iohannis.
1. Colonie horror
(mesaj trimis de vlad tepes în data de 16.06.2020, 21:59)
Altii care o sa taie frunza la caini pe multi bani publici, caci in realitate nu vor misca un deget in fatza calailor padurilor romanesti si prietenii de viata ai Plavanului, ce poarta numele Schweighofer!