USR PLUS doreşte să depună un proiect de lege pentru protecţia arborilor remarcabili

D.Ţ.
Politică / 22 iunie 2021

USR PLUS doreşte să depună un proiect de lege pentru protecţia arborilor remarcabili

Senatorul USR PLUS Aurel Oprinoiu şi deputata USR PLUS Diana-Anda Buzoianu au depus la Biroul Permanent al Senatului o propunere legislativă pentru protecţia arborilor remarcabili, relatează News.ro.

În urma unui comunicat de presă al USR PLUS, s-a transmis că "în timp ce alte state europene fac eforturi pentru replantarea pădurilor tăiate, România are încă mulţi arbori seculari de protejat, ce joacă un rol cheie în ecosisteme.'' Cu toate acestea, s-a constatat că încă nu există, cel puţin la nivel naţional, o lege dedicată conservării şi protejării acestor tipuri de arbori, spre deosebire de multe alte ţări.

Arborii remarcabili sunt arborii din fondul forestier naţional sau din afara acestuia, inclusiv din intravilanul localităţilor, pentru care vârsta din amenajamentul silvic este de minimum 150 de ani, au o circumferinţă minimă a trunchiului - stabilită printr-o anexă la proiectul de act normativ, luând în considerare specia - sau care prezintă o valoare cultural-istorică pentru zonă şi comunitate.

În aceste condiţii, în comunicat se vorbeşte şi despre "actul normativ care va institui un mecanism de evidenţă şi de protecţie a acestor arbori. Conform celui mai recent studiu efectuat pe teritoriul naţional, pot fi identificaţi aproximativ 5.000 de arbori care ar beneficia de acest statut". Proiectul de act normativ stipulează clar condiţiile în care arborii vor fi inventariaţi, marcaţi şi tăiaţi şi, în mod automat, salvgardarea arborilor existenţi.

Preşedintele Comisiei de Mediu din Senat, Aurel Oprinoiu a declarat: "Este o lege fără impact bugetar, dar cu mare impact asupra unor părţi din istoria noastră, care au nevoie de protecţie şi conservare. Vorbim despre arbori care au şi 900 de ani, aşa că este datoria noastră morală să îi lăsăm moştenire generaţiilor viitoare". În susţinerea acestuia şi Diana Buzoianu, membră a Comisiei de Mediu din Camera Deputaţilor, a precizat că ,,este o datorie faţă de cei de dinaintea noastră de a duce mai departe ce ne-a fost lăsat, dar şi faţă de cei care vin după noi pentru a le oferi un viitor în care natura va face parte din viaţa lor".

  

Propunerea legislativă nu are impact asupra bugetului general consolidat. Iniţiativa legislativă a fost propusă în urma discuţiilor şi consultărilor purtate cu specialiştii Tibor Hartel şi Arghiuş Viorel de la Universitatea Babeş-Bolyai, coordonatorii iniţiativei Arborii Remarcabili din România, Florin Stoican şi Laura Bouriaud, mai arată sursa citată.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. ce activitate remarcabila au oamenii astia! si cand ma gandesc ca freaca menta prin cladirea aceea pentru ca i-am votat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb