USR propune reformarea Curţii Constituţionale

V.V.
Politică / 15 aprilie 2019

USR propune reformarea Curţii Constituţionale

Uniunea Salvaţi România propune reformarea Curţii Constituţionale a României (CCR) şi oferă "şapte soluţii pentru o instanţă constituţională depolitizată".

"Conştienţi de faptul că prevederile constituţionale care reglementează organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale s-au dovedit falimentare şi au permis transformarea CCR într-un instrument obedient în mâna politicienilor, înţelegând importanţa acestei instituţii fundamentale pentru buna funcţionare a democraţiei, propunem o reformă a Curţii Constituţionale echilibrată, în care niciuna dintre puteri să nu le poată domina pe celelalte, iar latura tehnico-juridică a Curţii Constituţionale să nu fie subminată de latura sa politică", se arată într-un comunicat al USR transmis, astăzi redacţiei noastre.

USR propune creşterea numărului de judecători ai Curţii la doisprezece, cu vot decisiv la preşedintele CCR, dintre care şase judecători să fie aleşi de magistraţi prin scrutin general, trei să fie numiţi de Preşedinte, iar trei să fie aleşi de Parlament, cu votul a minim două treimi din numărul tuturor parlamentarilor.

O altă propunere se referă la interzicerea ocupării funcţiei de judecător constituţional de către persoane care au fost membri în partide politice în ultimii nouă ani, anteriori numirii/alegerii, precum şi creşterea vechimii în activitatea juridică sau în învăţământul juridic superior, necesară pentru a putea ocupa funcţia de judecător CCR, de la 18 ani la 25 de ani.

USR mai propune ca preşedintele CCR să nu poată fi reales în această funcţie, ca toate atribuţiile CCR să fie prevăzute în mod limitativ de Constituţie, neputându-se adăuga alte atribuţii prin lege organică, să fie eliminată atribuţia de soluţionare a conflictelor juridice de natură constituţională şi să fie eliminată posibilitatea de pronunţare a unor decizii interpretative pentru a înlătura tendinţa CCR de a-şi aroga atribuţii de legiuitor pozitiv.

"În prezent, Curtea Constituţională se compune din nouă judecători, trei fiind numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de Preşedintele României. Numirile sunt făcute exclusiv de politicieni, legislativul numind 2/3 din totalul judecătorilor CCR, iar puterea judecătorească nu are niciun rol în procedura de numire. Dominaţia legislativului asupra celorlalte puteri, din perspectiva numirilor judecătorilor constituţionali, este evidentă", se arată în comunicat.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Curtea nu are nici un drept constituțional de modificare a Constituției. Deciziile ei trebuie sa fie : Da,e constituțional. Nu, nu e constituțional. Trebuie atacate toate deciziile curtii care au modificat Constituția României. Ea se modifica numai prin referendum. Luati masuri stimati politicieni din opozitie si atacati aceste aberatii la Bruxelles. Ce asteptati?

    1. esti penibil si nepriceput

    O propunere in stil: "Mircea, fa-te ca lucrezi".

    Alegerea a 6 dintre judecatori de catre magistrati (care magistrati???) e o prostie fara margini pentru ca ar avea reprezentativitate 0. Adica magistratii aia, care ar alege judecatorii nu sunt alesi de popor. Macar Parlamentul si presedintele sunt alesi prin vot direct. Alegerilor lor (bune sau rele) sunt macar reprezentative. 

    1. bravo

      Ar fi mai ușor pentru SRI să obțină majoritatea în CCR, după modelul deja implementat în CSM.

      Urlătorii ăștia pentru așa-zisa independență a justiției trebuie să compenseze și pe tema controlului serviciilor secrete de către Parlament, altfel sunt de la SRI. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb