USR: PSD şi PNL au măcelărit legea de protejare a avertizorilor de integritate

N.R.
Politică / 30 iunie 2022

PSD şi PNL au măcelărit legea de protejare a avertizorilor de integritate

Uniunea Salvaţi România (USR) informează că va transmite oficialilor europeni faptul că PSD şi PNL ''au măcelărit legea de protejare a avertizorilor de integritate'', informează Agerpres.

În acest sens, europarlamentarul USR Vlad Gheorghe depune, astăzi, o informare adresată vicepreşedintei Comisiei Europene Vera Jourova "cu privire la măcelărirea legii de protejare a avertizorilor de integritate de către coaliţia PSD-PNL-UDMR", conform unui comunicat de presă al formaţiunii.

Potrivit acestuia, "în loc să transpună în legislaţie o directivă europeană care protejează avertizorii de integritate, coaliţia PSD-PNL-UDMR, în frunte cu Laura Vicol, avocata interlopilor şi şefa pusă de PSD la Comisia juridică, a ciopârţit legea".

"În forma actuală, legea nu mai protejează avertizorii: au eliminat prezumţia bunei credinţe a avertizorului; raportările avertizorilor trebuie distruse obligatoriu după doi ani de zile; avertizorii au dreptul de a divulga public informaţiile privind încălcarea legii doar după trei luni de zile şi doar dacă au raportat intern în prealabil, mecanismul de raportare intern a devenit inaplicabil la nivelul localităţilor mici, unde primarii şi baronii sunt stăpâni; au eliminat raportarea anonimă şi au redus mult amenzile pentru cei care persecută avertizorii", susţine reprezentantul USR.

De asemenea, el adaugă că "PSD, PNL şi UDMR vor să-i vadă dispăruţi pe-aceşti avertizori de integritate".

"Şi e simplu să înţelegem de ce. Corupţii sunt ei. Faptele penale ei le fac. Abuzurile ale lor sunt. Vor să le închidă gura avertizorilor, să le facă imposibile denunţurile, să îi expună, să-i lipsească de orice protecţie. De ce? Ca să nu mai aibă nimeni curajul să îi dea pe corupţi către presă, către DNA, să nu mai aflăm noi, cetăţenii, ce mizerii fac ei. PSD, PNL şi UDMR au votat o lege ciuntită, pentru că lor nu le pasă ce riscă România, ei vor să se pună pe ei la adăpost să poată fura liniştiţi", explică europarlamentarul USR.

Potrivit USR, "riscurile adoptării în această formă a legii înseamnă încălcarea unui jalon important din PNRR, amenzi pentru infringement pentru că directiva nu a fost transpusă corect în legislaţie, îndepărtarea de obiectivele României de ridicare a MCV şi aderare în spaţiul Schengen".

De asemenea, "gravitatea situaţiei este dovedită şi de anunţul procurorului european Laura Codruţa Kovesi, care analizează o posibilă sesizare la Comisia Europeană pentru activarea mecanismului de condiţionarea a fondurilor europene de statul de drept în cazul României", se menţionează în comunicatul USR.

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul privind protecţia avertizorilor în interes public, care vizează persoanele care raportează încălcări ale legii.

Proiectul, iniţiat de Guvern, stabileşte cadrul general în materia protecţiei persoanelor care raportează încălcări ale legii, care s-au produs sau care sunt susceptibile să se producă în cadrul autorităţilor, instituţiilor publice, altor persoane juridice de drept public, precum şi în cadrul persoanelor juridice de drept privat.

Proiectul vizează transpunerea în legislaţia naţională a Directivei (UE) 2019/1937 a Parlamentului European şi a Consiliului din 23 octombrie 2019 privind protecţia persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii.

Raportările se înscriu într-un registru, în format electronic, şi vor conţine cel puţin: numele şi prenumele, datele de contact ale avertizorului în interes public, contextul profesional în care au fost obţinute informaţiile, persoana vizată, dacă este cunoscută, descrierea faptei susceptibile să constituie încălcare a legii în cadrul unei autorităţi, instituţii publice, oricărei alte persoane juridice de drept public, precum şi în cadrul persoanei juridice de drept privat, precum şi, după caz, probele în susţinerea raportării, data şi semnătura, după caz.

Autorităţile, instituţiile publice, alte persoane juridice de drept public, de drept privat păstrează evidenţa tuturor raportărilor primite cu respectarea cerinţelor privind confidenţialitatea. Raportările se păstrează 2 ani, apoi se distrug.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Transparența : S T O P A T Ă ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb