Aşa cum declaram zilele trecute "mă aştept la scăderea preţului la pompă în România", astăzi preţul la pompele din România a scăzut, în trend cu scăderea cotaţilor din această săptămână pentru ţiţei (8%) şi a cotaţilor la benzină (9%). Astfel, cel mai mic preţ conform platformei peco-online în Bucureşti este de 8,06 lei litru (benzină), respectiv cu 0,59 lei/litru (7%) sub preţul din 30 iunie 2022, o parte urmare a acţiunii Guvernului şi altă parte datorită acţiunii furnizorilor.
La nivel European asistăm în ultima săptămână, de asemenea la scădere a preţului la benzină la niveul tuturor ţărilor cu un procent mediu de cca 0,5 %. Analiza comportamentului benzinarilor români în raport cu cei europeni, putem constata că unii ditre aceştia, au reacţionat peste cei din alte ţări europene, venind cu scăderi superioare a preţului la pompă.
Contractele futures pe ţiţeiul Brent s-au menţinut în jurul valorii de 104 dolari pe baril şi urmează să încheie săptămâna mai jos decat saptamana trecuta cu 8%, deoarece îngrijorările legate de o recesiune globală care se aşteaptă să afecteze cererea de energie au depăşit problemele persistente din partea ofertei. Valoarea de referinţă internaţională a scăzut cu peste 6% până acum în această săptămână, urmărind o scădere mai amplă a pieţelor de mărfuri, deoarece politica monetară restrictivă a economiilor majore ameninţa o recesiune economică. Doi dintre cei mai răvăşiţi factori de decizie ai Rezervei Federale, Christopher Waller şi James Bullard, au susţinut creşterea ratelor dobânzilor cu încă 75 de puncte de bază în această lună pentru a reduce inflaţia aprinsă, reducând în acelaşi timp preocupările legate de o scădere economică. Preţurile petrolului au fost în creştere de la inceputul anului cu aproximativ 35% în acest an, deoarece redresarea economică globală de dupa Pandemie, a coincis cu perturbarea aprovizionării ruseşti din cauza conflictului din Ucraina. În cele mai recente evoluţii, o rută cheie de export pentru petrolul kazah riscă să fie suspendată, urmare a unei decizii judecătoreşti a din Rusia de închidere temporară a acesteia. Această conductă încă funcţionează şi decizia Tribunalului Rus nefiind încă sancţionată la bursă. Astfel, închiderea conductei CPC probabil va aduce o nouă creştere a cotaţiei ţiţeiului pânî la stabilizarea rutelor alternative de transport a ţiţeiului Kazah.
Totuşi IEA prefigurează continuarea tendiţei de scădere a cotaţilor ţiţeiului sub nivelul de 100 $/barilul, respectiv o reducere estimată la 15 -17%.
Această scădere a preţului ţiţeiului şi menţinerea măsurii guvernamentale şi după cele 3 luni de aplicabilitate, ar trebui să ducă theoretic la o scădere a preţului benzinei la pompă sub 7 lei per litru de benzină. Din păcate această potenţială scădere a cotaţilor ţiţeiului va fi parţial anulată în România de creşterea cursului valutar leu/dolar (creştere de 11% în ultimele 6 luni), de creşterea costurilor de rafinare, a creşterii de transport, asigurări şi cel mai probabil de faptul că nu se vor prelungii măsurile administrative de reducere a preţului la benzină, astfel speranţa românilor se poate opri doar la scăderea preţului la benzină la sub 8 lei per litru.
Important de reţinut că oprirea funcţionării anul acesta a Caspian Pipeline Consortium, probabil va determina creşterea din nou a cotaţilor produselor petroliere şi să ne reîntâlnim cu creşteri ale preţului la pompă.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.07.2022, 18:15)
Nominal NU!!! asta ar insemna doar sa scada daca banca centrala si alte banci centrale ar incepe sa faca sterilizare fortata la masa monetara din piata!! doar atunci -dar cu consecinte catrastofale pe lantul economic!
tanmes irutnemoc eniterc
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.07.2022, 18:16)
hint: urmeaza explozie nominala pe urmatorii 7-10
va multumesc
s c cr
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.07.2022, 08:18)
Afara cu OMV din tara. Nationalizati Petrom.