Va reuşi guvernul american să limiteze "daunele colaterale" interne ale interzicerii importurilor petroliere din Rusia?

Va reuşi guvernul american să limiteze "daunele colaterale" interne ale interzicerii importurilor petroliere din Rusia?

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie #Adevărul - prima victimă / 15 martie 2022

Călin Rechea

Administraţia Biden a oprit toate importurile de petrol şi gaze din Rusia şi consideră că această decizie va avea consecinţe deosebit de grave asupra capacităţii Rusiei de finanţare a războiului din Ucraina, în special pe fondul blocării şi celei mai mari părţi a rezervelor sale valutare. Datele oficiale de la Energy Information Administration (EIA) din cadrul Departamentului Energiei arată că 7,9% din petrolul importat de SUA a venit din Rusia în 2021, în condiţiile în care media anuală din perioada 2007 - 2018 a fost de circa 4,2%.

În acelaşi timp, guvernul american a reluat negocierile cu Venezuela pentru înlocuirea importurilor de petrol din Rusia şi a început să pună presiuni tot mai mari asupra companiilor petroliere din SUA pentru a creşte producţia, astfel încât să limiteze "efectele colaterale" de acasă.

În timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, candidatul Joe Biden "şi-a privit alegătorii în ochi şi a promis că va stopa utilizarea combustibililor fosili", după cum scria, în septembrie 2019, Associated Press.

Acum nimeni nu îl mai întreabă pe preşedintele Biden dacă promisiunea de atunci mai este valabilă şi astăzi. De fapt, toată administraţia de la Washington era în degringoladă chiar înainte de invazia Rusiei în Ucraina.

Dar a venit "salvarea". Acum tot ceea ce se întâmplă este vina lui Putin. La o conferinţă de presă recentă, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că preţurile benzinei au crescut de când preşedintele Rusiei a început să trimită trupe la graniţa cu Ucraina.

"Veţi da vina pe Putin pentru toate până la alegerile parţiale din noiembrie?", a întrebat un reporter de la Fox News.

Recent au fost publicate şi datele referitoare la evoluţia preţurilor de consum, care arată o o creştere anuală de 7,9% în februarie 2022, cea mai mare din ultimii 40 de ani.

Profesorul Larry Summers de la Harvard, fost Secretar al Trezoreriei SUA în administraţia Clinton şi fost şef al Consiliului Economic în administraţia Obama, a declarat pentru Bloomberg că nu se poate da vina pe război sau pandemie pentru inflaţia ridicată, aceasta fiind "o problemă de administrare a cererii".

Reacţia preşedintelui Biden? În faţa grupului parlamentar din Camera Reprezentanţilor al Partidului Democrat a declarat că s-a săturat să fie învinovăţit pentru creşterea preţurilor.

"Nu Democraţii sunt cauza acestei probleme. Vladimir Putin a făcut-o", a subliniat Joe Biden, nu înainte de a aminti că "în primul meu an de mandat, producţia americană a crescut cu 9,7 milioane de barili pe zi, până la 11,6 milioane, în timp ce am făcut şi un efort major pentru a face faţă încălzirii globale şi a schimba modul în care trecem la energie regenerabilă".

Această declaraţie arată cât de rupt de realitate este Joe Biden. Datele oficiale de la EIA arată că producţia zilnică a fost, într-adevăr, de circa 11,6 milioane de barili pe zi în decembrie 2021, dar nu a fost cu 9,7 milioane de barili pe zi mai mică la începutul mandatului său. Producţia a fost de 9,7 milioane de barili pe zi în februarie 2021, dar numai din cauza unui val de frig, iar luna următoare a urcat la 11,2 milioane de barili pe zi.

Javier Blas, analist al pieţei energiei la Bloomberg, a criticat afirmaţia lui Biden pe contul său de Twitter şi o consideră profund înşelătoare, chiar şi în condiţiile în preşedintele american s-a exprimat greşit şi ar fi vrut să spună că producţia a crescut de la 9,7 milioane de barili pe zi până la 11,6 milioane.

Este adevărat că nimeni nu mai aşteaptă nimic de la Biden, poate doar să-şi ducă mandatul până la capăt, deoarece alternativa unui preşedinte numit Kamala Harris este prea terifiantă pentru a fi contemplată, dar unde a fost armata consilierilor care îi scriu şi verifică discursurile?

Nu are această "armată" acces la informaţiile oficiale de la EIA, care arată cât de importantă este fracturarea hidraulică pentru producţia de petrol a Statelor Unite? (vezi graficul 1)

Va reuşi guvernul american să limiteze "daunele colaterale" interne ale interzicerii importurilor petroliere din Rusia?

Un articol din revista Forbes, din noiembrie 2021, arată că au scăzut investiţiile companiilor petroliere în forarea puţurilor noi, iar acestea s-au concentrat mai mult pe punerea în funcţiune a aşa-numitelor foraje DUC (Drilled but uncompleted). Acestea sunt puţuri forate, dar care mai au nevoie de lucrări de completare pentru a putea începe producţia.

Numărul forajelor nefinalizate a scăzut puternic în ultimii doi ani, conform datelor de la EIA (vezi graficul 2).

Va reuşi guvernul american să limiteze "daunele colaterale" interne ale interzicerii importurilor petroliere din Rusia?

De la aproape 9.000 în iulie 2020, numărul forajelor a înregistrat o scădere masivă, până la circa 4.500 în ianuarie 2022. Datele preluate de Forbes mai arată că numărul forajelor completate a atins un nivel record şi îl depăşeşte pe cel al noilor foraje cu aproape 250 în fiecare lună.

Fenomenul este explicat de revista americană prin diferenţa masivă în ceea ce priveşte necesarul de investiţie. În timp ce forarea unui nou puţ petrolier costă circa 7 milioane de dolari, costul completării unui foraj nefinalizat este cu circa 60% mai redus.

Cele mai recente date de la Baker Hughes arată că numărul forajelor noi pentru petrol a fost de 527 în săptămâna încheiată la 11 martie 2022, cu mult sub recordul de 1.609 înregistrat în octombrie 2014 (vezi graficul 3).

Va reuşi guvernul american să limiteze "daunele colaterale" interne ale interzicerii importurilor petroliere din Rusia?

Dar această tendinţă de creştere a producţiei doar prin completarea forajelor nefinalizate nu mai poate dura mult. Pentru suplimentarea producţiei este nevoie de acordarea de noi permise de forare pe terenurile care aparţin guvernului federal, iar procesul este de durată.

Oficialii de la Casă Albă susţin, însă, că numărul permiselor nu reprezintă o restricţie. Într-o conferinţă de presă recentă, purtătorul de cuvânt al Casei Albe a amintit că există circa 9.000 de permise neutilizate, adică este vina companiilor petroliere că nu măresc producţia.

"Companiile petroliere şi directorii lor nu doresc să pompeze mai mult petrol, deşi au capacitatea să facă acest lucru. Ei preferă să folosească profiturile pentru răscumpărarea acţiunilor, în loc să facă noi investiţii", a declarat şi preşedintele Biden la întâlnirea grupului parlamentar al Partidului Democrat.

Părerile sunt cu totul altele la nivelul industriei petroliere din Statelor Unite. Matt Gallagher, directorul executiv al companiei Greenlake Energy Ventures, a scris pe contul său de Twitter că numărul permiselor neutilizate vehiculat de Casa Albă trebuie pus în perspectivă şi a amintit că industria petrolieră avea nevoie trimestrial de peste 9.000 de permise de forare în 2015.

Kevin O'Scannlain, vicepreşedintele American Petroleum Institute (API), a scris pe site-ul instituţiei că justificarea permiselor neutilizate este doar o diversiune menită să distragă atenţia de la politicile energetice ale administraţiei Biden, care descurajează producţia internă.

O opinie asemănătoare este exprimată şi într-un articol semnat de conducerea editorială a cotidianului Wall Street Journal: "Incertitudinea privind reglementările şi ostilitatea politică faţă de combustibilii fosili descurajează investiţiile pe termen lung".

Dincolo de reglementări, mai există şi aspectul fundamental al finanţărilor bancare, care sunt tot mai puţin disponibile pentru sectorul petrolier, în condiţiile în care băncile s-au alăturat cruciadei verzi pentru salvarea planetei.

În aceste condiţii, vor găsi autorităţile de la Washington soluţii pentru ca sancţiunile impuse Rusiei să nu se întoarcă şi împotriva Americii?

Începutul a fost făcut deja de Jennifer Granholm, Secretarul Energiei în guvernul condus de Joe Biden, care declara în urmă cu aproape un an că "dacă veţi conduce un automobil electric, preţurile benzinei nu vă vor afecta".

Sfaturi asemănătoare au venit mai recent şi de la Peter Buttigieg, Secretarul Transporturilor, iar aceasta arată că oficialii americani ştiu cum să oprească creşterea preţurilor carburanţilor.

Totul nu este decât o problemă de voinţă politică şi de convingere a cetăţenilor că niciun preţ nu este prea mare pentru asigurarea libertăţii şi democraţiei.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Va reusi Calin Rechea sa scrie si o analiza despre slabiciunile Rusiei si efectele negative ale sanctiunilor asupra economiei si societatii? Sau va continua sa isi exercite spiritul critic doar cand vine vorba de problemele Europei si Americii de Nord?

    1. Eu cred ca asta depinde doar de ziarul Bursa! Eu intreb redactia ziarului: Domnilor si doamnelor,considerati ca este corect ca sa fie publicate articole care sunt indreptate impotriva tarilor civilizate si care sustin, direct sau indirect,regimuri totalitare si barbare? Stiu ca dl Make a spus de multe ori ca dl Rechea are libertate deplina ca sa scrie ce vrea ! In Romania si in toate tarile civilizate se respecta dreptul la libera exprimare! Dar,considerati ca este normal si logic,ca unii sa-si poata exprima liber opiniile pro-ruse si anti-occidentale,aici in Occident,in timp ce nimeni nu are dreptul sa-si exprime liber parerile pe teritoriul unor state guvernate de dictatura,precum Rusia,China sau Iran? Dupa tot ce se intampla acum in Ucraina,sub ochii nostri,nu va mustra constiinta domnilor si doamnelor de la ziarul Bursa? Totusi trebuie sa recunosc ca la alte mijloace de informare in masa,situatia este mult mai grava si vreu sa multumesc ziarului Bursa pentru faptul ca permite tuturor cititorilor sa-si spuna parerea! Multumesc ziarului Bursa si va rog sa faceti tot ce va sta in putere pentru a nu ajuta,fara intentie,ca niste regimuri barbare sa-si raspandeasca propaganda in lumea noastra libera!

      Nu cred ca domnul Rechea ti-a rapit timpul inutil, vreodata. Articolul de fata (precum toate, pe care le scrie) este documentat si argumentat logic. Ce ai de reprosat? Subiectul? Noi nu traim intr-o Romanie aflata sub influenta ruseasca, ci intr-o Romanie cu influenta europeana si americana. Marturisesc ca eu cred ca sint mai interesante pentru cetatenii nostri slabiciunile lumii in care traim, decit cele ale Rusiei, care, in momentul asta, a devenit un zero din punct de vedere comercial si investitional.

      Ce slabiciuni sa analizam la Zero?!

      Nu este chiar zero. Nu suntem complet independenti de gazul rusesc. In plus, avem si cateva companii mari cu actionariat majoritar rusesc.

      Intr-adevar, nu mi-a rapit niciodata timpul inutil. I-am apreciat si ii apreciez in continuare analizele. 

      Reprosul este urmatorul: Ne aflam intr-un conflict economic intre Rusia, pe de o parte, si Europa si America de Nord anglo-saxona, pe de cealalta parte. Mi-as dori ca un analist cu calitatea demonstrata a domnului Rechea sa ma ajute sa inteleg mai bine implicatiile acestui conflict, prezentandu-mi atat punctele tari, cat si punctele slabe ale fiecarei parti implicate. Ce observ este ca domnul Rechea prezinta aproape exclusiv partile slabe ale taberei europene si nord-americane.  

      Cum si tara noastra se afla in aceasta tabara, mi-ar fi foarte util sa inteleg si pe ce ne putem baza, nu doar ce consecinte negative putem suferi.  

      Nu mi se pare ca doresc ceva exagerat. Sunt sigur ca domnul Rechea poate prezenta plusurile si minusurile fiecarei tabere si a masurilor luate, tragand niste concluzii foarte bine fundamentate. 

      Nu ridic problema de la comentariul 1.1, deoarece cunosc si apreciez politica editoriala a BURSA.

      Doar intreb de ce trateaza doar partial subiectul. 

      Prietene, articolele nu sint gloante.

      America nu a murit impuscata de articolul domnului Rechea. 

      Totodata, marturisesc faptul ca nu am prea inteles ce vrei sa spui, in urmatoarea fraza: 

      " Dar,considerati ca este normal si logic,ca unii sa-si poata exprima liber opiniile pro-ruse si anti-occidentale,aici in Occident,in timp ce nimeni nu are dreptul sa-si exprime liber parerile pe teritoriul unor state guvernate de dictatura,precum Rusia,China sau Iran?" 

      Daca nu este o intrebare retorica, ci chiar vrei un raspuns, atunci te informez ca BURSA nu este un ziar de propaganda. 

      Noi nu sintem platiti in functie de "in favoarea cui scriem", ci scriem ceea ce credem.  

      Banii ni-i cistiga departamentul de vinzari, nu Redactia, ceea ce asigura atit independenta Redactiei in intreg, cit si a fiecarui ziarist in parte (exista un set de clauze contractuale care asigura independenta fiecarui ziarist, inclusiv fata de conducerea editoriala). 

      Comentariul tau implica faptul ca nu iti doresti libertatea presei.

      Cred ca nu ai dorit sa spui asta. 

      Domnul Rechea nu scrie nici la comanda mea, nici la ccomanda ta si nici a nimanui.

      Sint sigur ca ti-a citit comentariile.

      Daca vor conta, numai domnul Rechea decide. 

    Pe langa interventia dlui Make, eu as sugera celor doi luptatori din tabara "cancel", "doxing", aceste apucaturi autoritare ale mafiei publicului, sa meargă și la editorialiștii Pârvulescu, Avramescu și să îi roage la fel de insistent să nu mai scrie doar despre slăbiciunile Rusiei ci să echilibreze informația și cu slăbiciunile țărilor europene. Hai, mergeți.

    1. Daca cineva doreste sa faca critica la adresa UE,SUA sau NATO,este bine venit! Dar sa fie critica constructiva ,nu demolatoare! Problema este ca despre Rusia si despre politicile statului rus,nu pre au ce sa scrie de bine! Trecutul si prezentul Rusiei este plin de barbarii,genocide si luarea cu japca de teritorii care apartin altor popoare! Sane scrie dl Rechea despre "extraordinara" uniune economica euroasiatica înfiintata de Rusia in loc sa critice mereu UE,in care ne castigam painea milioane de romani!

    Dl. Rechea este exact ceea ce se numeste jurnalsitul obiectiv, specie din ce in ce mai rara in lumea noastra contrafacuta de povesti din blockbustere hollywoodiene transhumanoide si conducatori fie mincinosi, fie fara noima. . In vremurile in care daca nu esti indoctrinat total de narativul MSM. esti terorist, sau pericol pentru democratie, dl Rechea este exact vocea de care cei care inca nu si-au anulat analiza critica au nevoie. Multumesc

    Pentru cei care îl critică pe domnul Rechea au dreptul să nu citească.

    Presa trebuie să fie independentă, nu servilă, precum UM Digi24. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb