Va reuşi Parlamentul European să oprească "lovitura de palat" de la Comisia Europeană?

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 14 martie 2018

Călin Rechea

Parlamentul European a votat recent, în unanimitate, declanşarea unei anchete pentru clarificarea acuzaţiilor de abuz de putere la nivelul Comisiei Europene.

Acest pas a fost determinat de numirea lui Martin Selmayr, şeful de cabinet al lui Jean-Claude Juncker, în funcţia de secretar general al Comisiei Europene printr-o procedură lipsită de transparenţă.

Europarlamentarul belgian Philippe Lamberts l-a acuzat pe Selmayr că "se îndreaptă către o centralizare autoritară", conform unui articol de pe site-ul publicaţiei Euobserver, în timp ce comisarul pentru buget, Gunther Oettinger, a răspuns că acuzaţiile sunt nefondate.

Pentru Jean Quatremer, un jurnalist francez care scrie despre politica europeană pentru Liberation din 1990, ceea ce s-a întâmplat la nivelul Comisiei Europene este, pur şi simplu, "o lovitură de palat".

Într-un articol din publicaţia britanică The Spectator, Quatremer descrie "uimitoarea acaparare a puterii de către Martin Selmayr", care a început în 21 februarie prin convocarea jurnaliştilor acreditaţi la o conferinţă de presă susţinută de Jean-Claude Juncker.

Preşedintele CE a anunţat numirea lui Selmayr în postul de secretar general al instituţiei, deşi Alexander Italianer, fostul secretar general, nu şi-a anunţat plecarea sau intenţia de a demisiona.

Jean Quatremer mai arată că jurnaliştii prezenţi au fost uimiţi de ceea ce se întâmpla, însă "totul a devenit clar: Selmayr a preluat controlul şi toţi oponenţii au fost concediaţi", iar Juncker "a înmânat eurocratului său favorit cheile casei europene".

A urmat apoi un comunicat trimis de Selmayr către personalul CE în noua sa calitate, unde se arată că "func­ţionarii publici trebuie să fie inima şi sufletul Comisiei", o afirmaţie despre care Quatremer spune că "reduce rolul celor 28 de comisari la cel de simplu figurant".

Într-o conversaţie cu un comisar prezent la şedinţa în care a fost avansat Martin Selmayr, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, jurnalistul francez a aflat că acesta a fost numit, iniţial, în postul de secretar general adjunct, care era vacant. După aceasta, preşedintele CE a anunţat că secretarul general, olandezul Alexander Italianer, şi-a prezentat demisia.

"A fost uluitor. Am fost martorii unei acaparări îndrăzneţe şi impecabil pregătite a puterii", i-a mai declarat comisarul european lui Jean Quatremer.

Pe marginea unui alt articol din Financial Times dedicat lui Martin Selmayr, "Rasputin of Brussels raises hackles among EU staff" (n.a. "Ras­putinul din Bruxelles ridică sângele în cap personalului UE"), un cititor, care spune că a lucrat o vreme la Comisia Europeană într-o poziţie destul de înaltă, scrie că "instituţia are mare nevoie de o conducere clară şi fermă", deoarece "fiecare comisar complota în mod constant pentru mai multă influenţă şi putere".

Interesul acestor comisari, după cum mai arată cititorul FT, nu este cel european, ci interesul unor grupuri de lobby din ţara pe care o reprezintă sau, pur şi simplu, interesul personal.

Din aceste motive, fostul angajat al CE consideră că "Selmayr trebuie aplaudat pentru ordinea pe care o impune şi forţarea tuturor să se alinieze".

Motivul pentru care Martin Selmayr a acţionat aşa de rapid, în condiţiile în care mandatul lui Jean-Claude Juncker se încheie în toamna anului viitor, ar putea să fie, în opinia lui Quatremer, evitarea descoperirii "complotului", însă, la fel de bine, poate fi şi "dorinţa lui Selmayr de a acţiona de pe acum pentru a găsi un înlocuitor lui Juncker, cel puţin la fel de docil".

Numele "norocosului" pare să fie Michel Barnier, actualul conducător al echipei europene care negociază condiţiile ieşirii Marii Britanii din UE. Jurnalistul francez scrie că "doar mulţumită patronajului lui Selmayr acesta a ajuns negociator şef", fiind considerat de Selmayr şi "candidatul ideal pentru postul de preşedinte al CE, deoarece Barnier este slab, maleabil şi compatibil cu Macron".

În ceea ce priveşte tăcerea comisarilor în faţa acestei "lovituri", jurnalistul francez o pune pe seama "pachetelor de tranziţie" oferite comisarilor care îşi încheie mandatul. În prezent acestea reprezintă circa două treimi din salariul de bază şi pot fi acordate timp de doi ani, adică o sumă totală de aproape 325 de mii de euro, în condiţiile în care "pachetul" lunar este de circa 13.500 euro.

După cum scrie Quatremer, noul secretar general al CE a propus extinderea perioadei de acordare a pachetelor de tranziţie până la 3 sau chiar 5 ani, alături de alte beneficii cum ar fi maşină cu şofer şi asistenţi personali, iar toate "indemnizaţiile" sunt scutite de la impozitare.

Suplimentarea pachetelor financiare pentru comisarii care îşi încheie mandatul a fost caracterizată drept "fake news" de către comisarul Gunther Oettinger, conform unei ştiri de la Euobserver.

Din noua sa poziţie, Selmayr nu va fi doar şeful celor 30.000 de angajaţi ai Comisiei Europene, ci "va avea acces direct la conversaţiile liderilor europeni", după cum scrie Financial Times, şi "nu va fi un simplu funcţionar care ia notiţe".

Un oficial UE a declarat pentru FT că Selmayr "are acum controlul asupra întregii Comisii", în condiţiile în care criticii săi consideră că "inflamează în mod inutil tensiunile dintre capitalele europene".

În ciuda declaraţiilor oficiale ale reprezentanţilor Comisiei Europene, care susţin că au fost respectate toate procedurile în numirea lui Martin Selmayr, parlamentarii europeni sunt foarte nemulţumiţi.

Sven Giegold, un europarlamentar din Germania şi unul dintre cei care au propus deschiderea anchetei în cazul numirii lui Selmayr, a declarat pentru Financial Times că "secretul din jurul numirii reprezintă un risc potenţial pentru reputaţia Uniunii".

"Selmayrgate distruge toată credibilitatea UE în calitate de campion al integrităţii şi transparenţei în administraţia publică", a declarat şi europarlamentarul olandez Sophie in 't Veld, după cum scrie Bloomberg.

Oare la ce fel de reputaţie s-a referit Giegold, când un alt oficial european a precizat că pe holurile CE circulă o glumă, deloc amuzantă pentru cetăţenii europeni, conform căreia "nu viitorul preşedinte îşi va alege echipa, ci Martin va alege viitorul preşedinte"?

Financial Times mai scrie că parlamentarii olandezi au cerut explicaţii propriului guvern cu privire la circumstanţele numirii lui Martin Selmayr în funcţia de secretar general al CE, iar mai mulţi europarlamentari au trimis o sesizare către Avocatul Poporului din UE.

Despre Selmayr, care este "alintat" cu porecle precum Rasputin, Machiavelli sau Monstrul, Euobserver mai scrie că "este bun la manipularea regulilor în favoarea sa, dar cu respectarea literei lor", conform declaraţiei unui oficial al CE.

Prezent în faţa Parlamentului European pentru a da explicaţii, comisarul Oettinger nu a reuşit decât să-i supere şi mai tare pe europarlamentari. "Domnule Oettinger, ne consideri idioţi", a fost reacţia doamnei Sophie in 't Veld.

Conform deciziei unanime a PE, responsabilitatea anchetei a revenit Comitetului pentru Controlul Bugetului, iar Jean Quatremer scrie că europarlamentarii vor vota luna viitoare o rezoluţie pe baza rezultatelor anchetei. Se poate ajunge până la punerea sub supraveghere a Comisiei Europene sau la refuzul aprobării execuţiei bugetare, care înseamnă căderea lui Juncker.

Oare va reuşi Parlamentul European să oprească "lovitura de palat" de la Comisia Europeană? Dacă nu, perspectivele sunt deosebit de sumbre pentru ceea ce a mai rămas din "democraţia" europeană, deoarece "Selmayr nu mai răspunde acum în faţa nimănui", după cum mai scrie Jean Quatremer în The Spectator, şi se află foarte aproape de a deveni "alfa şi omega Comisiei Europene".

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. E abuz de putere sau coruptie?

    1. E Liviu Dragnea.

      Dragnea vorbește în clar despre reformarea Securității. Cum să nu-l înfierați pe toată propaganda?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb