Va rezista a Cincea Republică Franceză unui nou mandat al lui Emmanuel Macron?

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Politică / 21 aprilie 2022

Va rezista a Cincea Republică Franceză unui nou mandat al lui Emmanuel Macron?
Călin Rechea

Se ştie că justiţia, mai ales cea europeană, este oarbă şi lucrează permanent în slujba dreptăţii. A lucrat şi de Sărbătoarea Învierii, deoarece mai era doar o săptămâna până la al doilea tur de scrutin din Franţa şi nu ar fi fost creştineşte să lase majoritatea alegătorilor pradă unei tentaţii diabolice, după cum arată unele sondaje de opinie.

În urma publicării unor fragmente dintr-un raport al Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF), în care Marine Le Pen este acuzată de deturnarea unor fonduri europene, publicaţia suedeză online Fria Tider a scris că "UE intervine în alegerile franceze".

O astfel de intervenţie arată că preşedintele Macron se confruntă cu reala posibilitate a pierderii alegerilor, iar aşa ceva nu poate fi permis într-o democraţie adevărată şi consolidată, unde candidaţii se prezintă deschis în faţa cetăţenilor cu drept de vot.

Economistul francez Charles Gave a scris că rezultatul din primul tur, în care preşedintele în exerciţiu a obţinut circa 28% din voturi, iar Marine Le Pen a ocupat locul al doilea cu 23%, reprezintă un rezultat dezastruos pentru Emmanuel Macron.

De unde vine această concluzie? În primul rând, toate sondajele de opinie susţin că 70% dintre francezi se pronunţă împotriva unui al doilea mandat pentru Macron. Gave mai afirmă că "obţinerea a doar 21% din voturile cetăţenilor înregistraţi pe liste este monstruos" (n.a. 20,1% conform rezultatelor finale), iar în aceste condiţii "un om de onoare, care are astfel de rezultate după cinci ani la putere s-ar fi retras, însă pentru acest om şi casta din care provine noţiunea de onoare este de neînţeles".

În al doilea rând, gradul de absenteism din primul tur, de peste 25%, este explicat de Charles Gave printr-o serie de informaţii primite de la surse din Paris sau din provinciile Franţei. Acestea se reduc, în principiu, la "nu votez în primul tur deoarece nu am pentru cine, dar voi vota în turul al doilea împotriva lui Macron".

Creşterea gradului de participare la vot, care în primul tur a fost de 73,7%, ar fi dezastruoasă pentru preşedintele în exerciţiu, după cum subliniază economistul francez.

Al treilea argument include o notă personală. După ce spune că a votat în toate alegerile prezidenţiale din a Cincea Republică (n.a. sistemul politic în vigoare în Franţa din octombrie 1958 până în prezent), Gave susţine că asistăm la un fenomen fără precedent: mulţi cetăţeni sunt animaţi de o ură sinceră şi masivă faţă de persoana preşedintelui.

"Acest om este urât atât de cei de dreapta cât şi de cei de stânga, fiind întruchiparea omului de la Davos, care se crede inteligent deoarece îşi trădează ţara", subliniază Charles Gave.

Mai mult, preşedintele Macron nici nu mai poate afirma că este candidatul proaspăt şi plin de idei noi, mai ales pe fondul unor scandaluri în care a fost implicat, a modului în care a gestionat mişcarea socială a "vestelor galbene" sau pandemia.

Pe de altă parte, Marine Le Pen "a dat dovadă de demnitate în timpul campaniei electorale, chiar dacă a fost trădată de mulţi dintre oamenii săi".

În aceste condiţii, Charles Gave declară simplu că "în al doilea tur voi vota fără ezitare pentru Marine Le Pen, deoarece este esenţial să scăpăm ţara de actualul preşedinte şi de clica lui de oameni de afaceri nelegiuiţi"

Într-o analiză ulterioară, Charles Gave îşi exprimă îngrijorarea cu privire la extinderea conflictului din Ucraina la nivelul întregii Europe şi la riscul semnificativ al atragerii Franţei într-o astfel de confruntare.

În opinia economistului francez, "alegerea lui Macron conduce la creşterea probabilităţii de atragere a Franţei în război", iar ţara nu este deloc pregătită pentru aşa ceva, mai ales că "armata noastră se află într-o stare deplorabilă şi nu poate duce un război convenţional".

În plus, Gave îl acuză pe Emmanuel Macron că a acceptat sancţiunile impuse Rusiei pentru a face pe plac conducătorilor Comisiei Europene şi pentru a-i mulţumi pe ecologişti sau pe Joe Biden, în condiţiile în care a fost "incapabil să convingă Ucraina să respecte acordurile de la Minsk, care ar fi permis evitarea războiului".

"Pentru mine, un vot pentru Macron din partea cuiva care pune Franţa deasupra interesului său de clasă este de neînţeles", mai accentuează Charles Gave, în special când "acest om a arătat că nu are niciun respect pentru popor, pentru statul de drept sau pentru democraţie".

În faţa riscului major de a pierde în turul al doilea, preşedintele Macron şi-a extins campania de imagine în ultimele zile pentru a atrage mai mulţi ecologişti şi tineri.

Aceasta este una dintre explicaţiile publicării unei fotografii în care Macron apare cu pieptul parţial dezvelit. Tabloidul britanic Daily Mail a preluat-o imediat şi a trecut la comparaţii cu alţi reprezentanţi ai "sexului tare" care aveau pieptul acoperit cu păr.

Îl listă au fost incluşi Roger Federer şi Burt Reynolds, în timp ce primul loc era ocupat de Sean Connery, iar tabloidul a întrebat pe care dintre aceşti bărbaţi macho încearcă să-l imite Macron.

Probabil că nu pe primul James Bond, deoarece există cel puţin o incompatibilitate evidentă. Din fotografie, în care preşedintele Macron se lăfăie pe o canapea, lipsesc "fetele Bond" sau poate că ar fi fost vorba despre "bunicile Bond" în cazul său.

Daily Mail nu oferă informaţii despre o posibilă contactare a Ursulei pentru apariţia în această fotografie spontană. Nici imitarea celorlalţi nu este plauzibilă, deoarece tabloidul britanic a utilizat de la început termenul de "bărbat macho".

În analiza lui Charles Gave se mai aminteşte că Marine Le Pen a propus introducerea în Constituţie a unui amendament care să permită organizarea unui referendum şi în urma iniţiativei cetăţeneşti. În acest fel va fi posibilă consultarea populară pentru abordarea problemelor importante, o măsură absolut necesară în opinia lui Gave, deoarece "ne aşteaptă zile grele şi măsurile care trebuie luate vor fi deosebit de dificile".

"Toţi cei care votează pentru Macron vor trebui să poarte o grea responsabilitate, în condiţiile în care acesta nu pare să fie doar incompetent, ci dăunător şi periculos", mai scrie Charles Gave în final.

Opinia Cititorului ( 18 )

  1. A Cincea Republica n-ar rezista, cu siguranta , unui mandat al lui Marine Le Pen. Partidul ei istoric "Le Front National" , infiintat de tatal lui Marine Le Pen , este inamicul istoric a lui ch arles de Gaulle , fondatorul Republicii Franceze Actuale

    1. ...

      Ai uitat sa mentionezi finantarea (absolut "dezinteresata") primita de Le Pen de la regimul Putin.

      Ar trebui sa fie clar, chiar si pentru cel mai sarman francez, cu cine si pentru cine "joaca" Le Pen. 

      Francezii vor intelege ca oricat de greu le este cu Macron, cu Le Pen le va fi mult mai rau.

      tu n-ai bani sa-ti cumperi cartofi sa mananci , dar stii ce vor intelege francezii , cam anapoda .

      Te-a umplut Putin de bani, oligarhule!

      Esti penibil si caraghios! 

    Macron a beneficiat de voturile partizanilor sai.

    Cei care au votat altfel sunt cei dezamagiti de politica si de activitatea lui si votul acestora acordat adversarilor a fost cu siguranta un act de "sanctionare" a Presedintelui .  

    Doar o mica parte dintre acestia se va razgandi si il va vota.  

    Marea parte dintre cei care au votat altfel decat Macron, vor vota din razbunare Le Pen.

    Si Marine Le Pen va castiga alegerile din Franta 

    1. din pacate nu conteaza pt cine votezi, conteaza cine le numara

      singura sansa e sa voteze masiv si marea majoritate pt Le Pen, cu peste 70% pentru ca e greu sa se manipuleze.

      dar un 5-10% o sa voteze morti covit si iese ¨Marc-on¨ 

      In secolul asta Marine Le Pen nu va castiga niciun scrutin din Franta pentru simplul motiv ca francezii nu vor accepta sa fie slugile lui Putin.

      Daca nu s slugile lui Putin , O sa fie carne de tun la Americani , sau slugi ca si in antichitate . . Nu i mare diferenta . Stai flexat . Dimpotriva!!!!

      Vise tata, vise. Le Pen va castiga, ca si la alegerile anterioare, doar prietenia lui Putin.

      Preşedintele francez Emmanuel Macron a fost considerat mai convingător decât candidata de extremă dreapta Marine Le Pen în dezbaterea pre-electorală televizată de miercuri seara, înaintea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale care se va desfăşura duminică, conform unui sondaj de opinie citat de Reuters. 

      Sondajul rapid realizat de Elabe pentru BFM TV a constatat că 59% dintre telespectatorii chestionaţi l-au considerat pe Emmanuel Macron mai convingător. 

      În 2017, acelaşi institut de sondare a opiniei publice a constatat că 63% din cei chestionaţi l-au considerat mai convingător pe Macron decât Marine Le Pen. 

      Potrivit sursei citate, sondajele de opinie privind intenţiile de vot pentru alegerile din 24 aprilie estimează că Emmanuel Macron va ieşi câştigător cu aproximativ 55,5% din voturi. În 2017, Emmanuel Macron a învins-o pe Marine Le Pen cu 66,1% din voturi.

      bolsevic

    nici franta nu mai este ce -a fost . are si ea pielenii lor cu sondaje trucate si vom vedea daca are si un sts cu softul pregatit . depinde de francezi daca inghit galusca , dupa ce au fost terfeliti in pandemie cu toate bizareriile neomarxistilor .

    M-am cam lamurit si cu ch arles Gave.

    ... desigur cum sa reziste cu Macron? Ne trebuie o femeie (ca in bancul: ...incercati si cu o femeie) supusa Moscovei, vanduta pe 30 de arginti KGB-ului, ca Iuda.

    Nu exista alegere, madam este o non-optiune (sa nu uitam ce declaratii facea tatal dansei iar faptul ca exista Zemmour -si mai extremist - nu o face mai prizabila).

    Un tip de extrema dreapta care o sustine pe lepen , asta zice Google. Va rog sa precizati cine sunt cei citati pentru o informare corecta. Asta face presa, nu? Sau ar trebui

    1. aia platiti in dollari se impiedica ?

    Sper sa castige Le Pen este o adevarata frantuzoaica care isi iubeste poporul si tara...

    1. francezii nu sunt atat de prosti sa voteze cu dementa aia....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb