Vacantarea funcţiilor libere de la SIE şi BNR, miercurea viitoare în Parlament

Ziarul BURSA #Politică / 15 martie 2017

Vacantarea funcţiilor libere de la SIE şi BNR, miercurea viitoare în Parlament

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului va lua act miercurea viitoare de vacantarea postului de director al Serviciului de Informaţii Externe (SIE), rămas liber după demisia lui Mihai Răzvan Ungureanu de anul trecut, şi, totodată, va constata şi vacantarea postului de viceguvernator al Băncii Naţionale a României (BNR), rămas de asemenea liber după demisia lui Bogdan Olteanu în urma acuzaţiilor de trafic de influenţă.

În şedinţa plenului reunit de miercurea viitoare vor fi prezentate rapoartele de activitate ale mai multor instituţii aflate sub control parlamentar. Astfel, senatorii şi deputaţii vor discuta rapoartele de activitate pe 2015 ale Băncii Naţionale, Autorităţii de Supraveghere Financiară, Autorităţii Electorale Permanente, Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, Consiliului Legislativ şi Curţii de Conturi.

De asemenea, vor fi luate în discuţie rapoartele de activitate pe 2016 ale Autorităţii Electorale Permanente privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale, Consiliului Superior al Magistraturii, Curţii de Conturi, Agenţiei Naţionale Anti-Doping şi Avocatului Poporului.

Parlamentul va dezbate şi rapoartele BNR asupra inflaţiei - august 2016, noiembrie 2016, februarie 2017.

Postul de director al SIE a rămas vacant după demisia din funcţie a lui Mihai Răzvan Ungureanu în septembrie 2016. De atunci, conducerea SIE este asigurată, cu titlu interimar, de generalul Silviu Predoiu.

În 24 iunie 2015, preşedintele Iohannis l-a desemnat pe Ungureanu pentru un nou mandat la conducerea SIE, acesta fiind numit prin votul Parlamentului din 30 iunie 2015.

Mihai Răzvan Ungureanu a mai fost şef al SIE în perioada decembrie 2007 - februarie 2012.

Preşedintele Klaus Iohannis a spus, în septembrie, că, cel mai probabil, va propune un nou director SIE după alegerile parlamentare, comentând ironic că nu vrea să încarce agenda actualului Legislativ, care trebuie să se ocupe de o campanie electorală curată şi de găsirea unor candidaţi "fără dosare penale".

La finalul lunii februarie, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat că speră că preşedintele Klaus Iohannis va desemna un nou şef al SIE "într-un termen rezonabil" şi doreşte ca numele să vină în urma unei negocieri, pentru ca numele să nu fie aflat "din plic".

"Acum, după decizia din Parlament, practic în mod oficial acel post este vacantat şi cred că preşedintele, într-un termen rezonabil, trebuie să vină la Parlament cu o propunere. (...) Acolo trebuie să existe un om care să conducă acea instituţie, având în spate legitimitatea dată de votul Parlamentului", a afirmat Dragnea, citat de News.ro.

Întrebat dacă îşi doreşte o discuţie prealabilă cu Iohannis pe tema noului şef SIE, înainte de desemnarea oficială, liderul PSD a spus că speră că este o nouă etapă de colaborare, în care va exista dialog. "Cred că, aşa cum e firesc, sper să nu aflăm din plic această propunere şi am convingerea că până la urmă preşedintele va dori să aibă o discuţie înainte de desemnare", a spus el.

În privinţa partidului care ar trebui să facă nominalizarea, Dragnea a afirmat că este nevoie de "echilibru", pentru a "nu ajunge în vreun blocaj", fără a preciza însă direct cine ar trebui să propună şeful SIE.

În ceea ce priveşte postul de viceguvernator al BNR, acesta a rămas vacant după ce Bogdan Olteanu şi-a depus, în august 2016, demisia din funcţia de viceguvernator al Băncii Naţionale a României.

În 18 octombrie 2016, DNA l-a trimis în judecată pe Bogdan Olteanu pentru trafic de influenţă, fiind acuzat că în 2008, când era preşedinte al Camerei Deputaţilor, a primit de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu un milion de euro şi sprijin electoral constând în servicii de marketing şi consultanţă, în schimbul intervenţiilor la primul-ministrul de la acea dată pentru numirea lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.

Banii de la Sorin Ovidiu Vîntu ar fi ajuns printr-un intermediar la Bogdan Olteanu, fiind daţi în sediul unui partid, au arătat procurorii în rechizitoriu.

Transferul banilor ceruţi de Bogdan Olteanu ar fi fost făcut dintr-un cont bancar deschis în Cipru şi într-unul din Bulgaria, deschis de o firmă înregistrată în Delaware, Statele Unite. Din contul din Bulgaria, banii au fost retraşi în numerar în trei tranşe, în 28-30 octombrie 2008, au mai stabilit procurorii.

Liviu Mihaiu a fost numit, în septembrie 2008, de către premierul de atunci, Călin Popescu-Tăriceanu, în funcţia de guvernator al rezervaţiei naturale Delta Dunării, post pe care l-a ocupat până în februarie 2009.

Olteanu, care ocupa a treia treaptă în ierarhia BNR - după guvernatorul Mugur Isărescu şi primviceguvernatorul Florin Georgescu - este primul înalt oficial al băncii centrale aflat într-o asemenea situaţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb