Vadim Benyatov poate părăsi ţara

F.A.
Ziarul BURSA #Politică / 14 august 2007

Vadim Benyatov poate părăsi ţara

Consultantul internaţional Vadim Benyatov, acuzat de spionaj în dosarul privatizărilor strategice, poate părăsi ţara, după ce magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au respins ieri recursul procurorilor împotriva deciziei Curţii de Apel Bucureşti privind ridicarea interdicţiei de părăsire a localităţii în cazul lui Benyatov. Imediat după aflarea verdictului, Vadim Benyatov a declarat că nu va părăsi, totuşi, ţara, până nu vor fi încheiate procedurile de urmărire penală ale Parchetului. Decizia de luni a ÎCCJ este definitivă şi irevocabilă.

Reprezentantul Ministerului Public a susţinut ieri, în faţa instanţei, motivele de recurs ale Parchetului, apreciind că hotărârea Curţii de Apel Bucureşti este dincolo de orice limită legală, instanţa substituindu-se altei puteri atunci când a afirmat, în motivarea deciziei, că procurorul nu este magistrat. De asemenea, procurorul de şedinţă a mai susţinut că hotărârea instanţei de fond nu a fost motivată suficient, aceasta fiind formată doar din două fraze.

Tot în expunerea motivelor de recurs s-a mai menţionat că decizia Curţii de Apel Bucureşti este greşită atunci când argumentează în motivarea hotărârii că procurorul nu prezintă garanţia de imparţialitate şi că urmărirea penală în cazul lui Benyatov a fost încheiată. Reprezentantul Parchetului a precizat că Vadim Benyatov se află din 19 februarie în procedura de prezentare a materialului probatoriu, de la care lipseşte, vine când are chef, spune că este bolnav deşi nu aduce acte medicale doveditoare şi că are un comportament necores­punzător, punându-şi picioarele pe biroul procurorului.

În replică, avocatul lui Vadim Benyatov a susţinut în faţa instanţei că este imposibil ca clientul său să aibă un astfel de comportament şi că este o jignire din partea Parchetului la adresa acestuia. De asemenea, avocatul a afirmat că Benyatov, fiind cetăţean american, i se aplică dreptul în materie de străini, respectiv legea specială care spune că le este interzisă circulaţia liberă într-o anumită ţară cetăţenilor străini dacă sunt inculpaţi în dosar.

Săptămâna trecută, judecătorii instanţei supreme au amâ­nat judecarea cauzei deoarece un membru al completului de judecată a făcut o cerere de abţinere. Tot atunci, magistraţii au mai stabilit ca, până la termenul de luni, să fie decisă componenţa completului de judecată, dar şi asigurarea traducerii de către un interpret.

Judecarea recursului a fost amânată şi în urmă cu două săptămâni, avocatul lui Vadim Benyatov cerând timp pentru a studia motivarea deciziei Curţii de Apel Bucureşti, dar şi motivele de recurs ale Parchetului. În 31 iulie, Curtea de Apel Bucureşti a hotărât revocarea măsurii de prelungire a interdicţiei impuse lui Vadim Benyatov de a părăsi localitatea, constatând că măsura preventivă este ilegală şi nu se justifică.

Vadim Benyatov, director al firmei Credit Suisse First Bos­ton Europe Ltd Londra, este urmărit penal pentru spionaj şi subminarea economiei naţionale. El este cercetat în stare de libertate, după ce judecătorii ÎCCJ au decis eliberarea acestuia din arestul preventiv, dar şi a foştilor funcţionari ministeriali Mihai Radu Donciu şi Dorinel Mucea şi a consultantului internaţional Stamen Stancev, înlocuind măsura arestării lor cu obligaţia de a nu părăsi Bucureştiul. În cazul lui Vadim Benyatov, cercetările au fost extinse pentru infracţiunea de subminare a economiei naţionale. Anchetatorii au stabilit că el a folosit informaţii din Ministerul Economiei şi de la Nuclear­electrica pentru achiziţionarea de energie electrică în favoarea grupului multinaţional Marco, în dauna economiei naţionale. Cei patru inculpaţi sunt acuzaţi de spionaj şi constituirea unui grup infracţional organizat, cu scopul de a obţine şi transmite informaţii despre privatizarea unor mari companii de stat româneşti.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb