VALENTIN JUCAN, MEMBRU CNA: "TVR poate intra direct în faliment, după Legea insolvenţei"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Media-Advertising / 27 martie 2014

"TVR poate intra direct în faliment, după Legea insolvenţei"

"Soluţiile pentru «reformarea» TVR urmăresc acapararea televiziunii de către politic"

Televiziunea Română poate intra direct în faliment, conform Legii insolvenţei, ne-a spus Valentin Jucan, membru în Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA).

Domnia sa ne-a declarat: "Legea insolvenţei spune că, dacă o societate aflată în stare de insolvenţă a trecut printr-o procedură de restructurare, aceasta poate intra direct în faliment. Este cazul TVR, care, în 2013, a trecut printr-un astfel de proces".

"Soluţiile propuse în ultima vreme pentru «reformarea» TVR urmăresc acapararea totală a televiziunii de către puterea politică", este de părere Valentin Jucan.

Domnia sa afirmă, printr-un comunicat de presă, că, "dacă singura soluţie identificată se află la mila politicienilor, urmând insolvenţa şi vânzarea TVR către moguli", Stelian Tănase ar trebui să demisioneze din funcţia de preşedinte - director general.

În primul rând, Valentin Jucan face referire la propunerea de eliminare a taxei TV, specificând: "Observ că această propunere este, oarecum, justificată de «nevoia de reformă» şi argumentată de «...şi englezii fac la fel». Vă reamintesc că nu facem parte din Imperiu, iar TVR nu este BBC. Consider că în acest moment eliminarea taxei TV este o măsură lipsită de raţiune şi nu rezolvă nimic. Spiritul şi litera Constituţiei României consacră rolul TVR ca fiind unul strategic, aflat în serviciul public. Taxa TV, ca unică sursă de finanţare externă, are rolul de a garanta independenţa editorială a posturilor, în folosul cetăţenilor. TVR este un uriaş subdezvoltat, vândut politic guvernului care dă mai mulţi bani sau şterge mai multe datorii. Acum doriţi şi eliminarea taxei? Deci, cui vindem TVR? Pe bucăţi, căror politicieni?

Fie desfiinţaţi TVR, fie îi oferiţi independenţă! Consider că soluţiile din ultima vreme, propuse ca «reforme», sunt doar nişte aberaţii care au ca unic scop acapararea totală a TVR de către puterea politică şi clienţii politici. Nu aud reacţii ale societăţii civile! Uneori mai răzbesc ecouri ale unor foşti angajaţi care demască jaful şi cenzura din TVR".

Valentin Jucan ne-a spus că declaraţiile premierului Victor Ponta făcute zilele trecute, potrivit cărora taxa TV este depăşită şi ar putea fi desfiinţată, aşa cum se discută, de câteva luni, şi în Marea Britanie, nu au temei, întrucât TVR nu se compară cu BBC.

"Cel mai bine ar fi să se interzică finanţarea de la Guvern, să fie eliminată publicitatea şi să nu se mai şteargă datoriile de către stat, pentru ca televiziunea să nu mai fie «datoare» politicului, să nu mai depindă de puterea politică, ci să servească publicului", ne-a declarat reprezentantul CNA.

Stelian Tănase a declarat, zilele trecute, după o întâlnire pe care a avut-o cu premierul Victor Ponta, că au convenit asupra unui proces de restructurare a televiziunii publice, apreciind că trebuie refăcută organigrama pentru crearea unui organism competitiv.

Şeful TVR a subliniat că se discută pe marginea majorării taxei TV, care, potrivit domniei sale, nu va putea fi aplicată în acest an.

Stelian Tănase a reiterat că noi avem cea mai mică taxă TV din Europa.

Modificarea componenţei consiliului de administraţie a TVR, prin introducerea reprezentanţilor Bisericii Ortodoxe Române, este o altă propunere făcută de şeful Televiziunii Române pe care reprezentantul CAN a dezbătut-o în comunicatul transmis, ieri, presei: "Domnule Stelian Tănase, «Doamne ajută!» Dar să ajute la ce anume? Vă propun să aducem şi reprezentanţii celorlaltor confesiuni, reprezentanţii armatei române şi încă o garnitură de reprezentanţi ai serviciilor speciale..."

Stelian Tănase a explicat, recent, că noua lege pe care intenţionează să o întocmească va cuprinde şi modificări în ceea ce priveşte Consiliul de Administraţie: "Vrem să reducem foarte mult decizia politicului în privinţa CA şi ne gândim la Patriarhie, la Academia Română, la uniunile de creaţie, la organizaţiile profesionale din media, pentru că discuţia va fi strict profesională şi mai puţin politică. Amestecul politicii în ultimii 20 de ani în TVR a dus la acest dezastru. Fiecare guvern a dat decizii care n-au fost în avantajul televiziunii. Esenţial este de a echilibra şi de a câştiga în ochii telespectatorilor credibilitate, care este acum distrusă".

Valentin Jucan este de părere că, în situaţia abordării cu responsabilitate a situaţiei televiziunii de stat, ar trebui să se ia în calcul eliminarea totală a publicităţii din programele TVR, defalcarea bugetului televiziunii, precum şi consolidarea rolului şi atribuţiilor CA al TVR.

În ceea ce priveşte eliminarea publicităţii, domnia sa consideră că "existenţa taxei universale, plătită de fiecare cetăţean, este suficientă pentru ca TVR să îşi îndeplinească misiunea, scuteşte publicul de publicitatea difuzată, acesta beneficiind de programe şi informare fără întrerupere; se va asigura, în acest fel, şi o concurenţă loială pe piaţa programelor de televiziune, între televiziunile comerciale şi serviciul public de televiziune".

În opinia sa, ar fi necesară modificarea legii ce reglementează funcţionarea SRTV, în sensul eliminării posibilităţii demiterii Consiliului de Administraţie, în fiecare an, în situaţia în care Parlamentul respinge raportul de activitate al instituţiei, întrucât, "de cele mai multe ori, respingerea raportului de activitate de către Parlament a fost un simplu mecanism pentru ca politicul să îşi manifeste voinţa în interiorul consiliului, implicit asupra conţinutului editorial".

Alte măsuri necesare ar fi, potrivit reprezentantului CNA, separarea atribuţiilor Consiliului de Administraţie de cele ale Colegiului Director şi introducerea, prin lege, a unor criterii clare şi precise, profesionale şi de probitate, pentru selectarea şi desemnarea, prin votul Parlamentului, a membrilor Consiliului de Administratie.

Stelian Tănase a explicat, recent, că a convenit cu Executivul asupra unui proces de reorganizare a televiziunii.

"Sper ca, în curând, Guvernul să ia deciziile necesare şi să putem trece la această reformă profundă a televiziunii, de fapt o restructurare de proporţii în aşa fel ca într-un număr de doi ani, poate trei - proiectul meu este până în 2016 - să trecem la un format BBC, care va însemna, de fapt, şi crearea unei structuri comune cu radioul public", a spus şeful TVR.

Preşedintele televiziunii de stat consideră că Legea de funcţionare a TVR trebuie "redefinită", pentru că este foarte veche, "cea mai mare problemă fiind excesiva politizare a sa".

Referitor la posibilitatea intrării în insolvenţă, Tănase a afirmat că, din punctul său de vedere, acest lucru nu poate fi evitat.

Contactaţi de Ziarul BURSA, reprezentanţii televiziunii publice nu au transmis, ieri, până la închiderea ediţiei, opinia conducerii TVR referitoare la afirmaţiile lui Valentin Jucan.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb