VALER MARIAN, DECLARAŢIE POLITICĂ: "Moştenirea Palatului Cotroceni. Cine sunt oamenii din jurul preşedintelui Klaus Iohannis"

Politică / 6 ianuarie 2015

Foto: Administraţia Prezidenţială

Foto: Administraţia Prezidenţială

Senatorul independent Valer Marian (fost membru PSD până în mai 2013) ne-a trimis o declaraţie politică, având titlul "Moştenirea Palatului Cotroceni. Cine sunt oamenii din jurul preşedintelui Klaus Iohannis". Documentul conţine o scrisoare deschisă adresată şefului statului. Vă prezentăm mai jos, integral, materialul primit de redacţie.

"Scrisoare deschisă către preşedintele României, Klaus Iohannis

Nu vă lăsaţi înconjurat! (I)

În data de 25 februarie 2014, când puţini vă creditau politic, în contextul diferendului declanşat în USL de nominalizarea dumneavoastră de către PNL pentru funcţiile de ministru de Interne şi de vicepremier în guvernul condus de premierul Victor Ponta, am prezentat în plenul Senatului o declaraţie politică intitulată < A venit vremea teutonilor! >. În esenţă, în această declaraţie am încercat să arăt motivele pentru care premierul Ponta şi ciracii săi nu au vrut, sub nicio formă şi cu niciun preţ, să dea undă verde la vârful arcului guvernamental unui politician serios, competent şi performant (cu studii la zi, cu doctorat, cu carieră universitară şi cu experienţă administrativă), care a dovedit o anumită alură şi anvergură politică, comparativ cu vicepremierii necalificaţi şi caricaturali promovaţi şi agreaţi de şeful Guvernului: Liviu Dragnea (PSD), Gabriel Oprea (UNPR) şi Daniel Constantin (PC). Am conchis atunci că dumneavoastră puteaţi să încurcaţi serios amalgamul de extracţie fesenistă din jurul premierului Ponta, precum şi să devoalaţi impostura şi puseurile de inspiraţie ceauşistă ale şefului Guvernului, care aspira deja la prima funcţie în stat (puseuri pe care le-am prezentat pe larg în declaraţiile politice intitulate < Neoceauşismul premierului Ponta >, < De la revoluţionarul la contrarevoluţionarul Ponta >, < De la Grupul de la Cluj la Grupul pentru Gherla >).

Am încheiat declaraţia politică respectivă cu următorul pasaj: < Nu o să spun că primarul german al Sibiului este un om providenţial pentru guvernarea României. Dar cred că domnul Klaus Iohannis poate reprezenta un impuls şi un reper pentru multaşteptata primenire, calificare şi eficientizare a clasei politice autohtone. Cred şi că afinitatea sa cu spaţiul germanic, îndeosebi cu Germania, care a devenit principalul motor economic, contributor financiar şi lider politic al Uniunii Europene, poate fi de bun augur pentru evoluţia viitoare a României, începând cu accederea în spaţiul Schengen. Nu în ultimul rând, în jurul lui Klaus Iohannis (care, să nu uităm, a câştigat patru mandate de primar într-un oraş cu 98% populaţie de naţionalitate română), s-ar putea crea un nou curent politic şi chiar s-ar putea structura o nouă forţă politică, care să servească interesele românilor şi ale României. De aceea, cred că a venit vremea teutonilor în politica românească. Adică a unor oameni politici care să poarte armurile grele ale competenţei, experienţei, decenţei, rigorii şi responsabilităţii >.

Câştigarea alegerilor prezidenţiale şi înfrângerea zdrobitoare a contracandidatului PSD Victor Ponta mi-au confirmat, în parte, supoziţiile şi speranţele în dumneavoastră. Românii aşteaptă acum primele semne de concretizare a angajamentelor dumneavoastră privind edificarea unei Românii normale, a unei Românii a lucrului bine făcut. Alegerea echipei de consilieri prezidenţiali, recte a principalilor dumneavoastră colaboratori, constituie un prim semn în acest sens. Din păcate, însă, imediat după anunţarea numelui lor, unii dintre consilierii desemnaţi au stârnit contestări mai mult sau mai puţin virulente în mass media şi pe reţelele de socializare, ca, de exemplu, Dan Mihalache (şeful cancelariei prezidenţiale), acuzat de oportunism şi de traseism politic, şi Cosmin Marinescu (consilierul pe probleme economice), acuzat de sinecuri politice şi de plagiat.

Fiul unui securist torţionar, şcolit de KGB, menţinut la Cotroceni

A creat stupefacţie menţinerea de către dumneavoastră la Palatul Cotroceni, în funcţia de şef al Cancelariei Ordinelor, a consilierului Gheorghe Angelescu, care a fost numit în această funcţie de către fostul preşedinte Ion Iliescu şi a fost menţinut de ex-preşedintele Traian Băsescu pe parcursul celor două mandate ale sale. Fost inginer la IMGB, Gheorghe Angelescu a făcut carieră politică în PDSR, deţinând funcţiile de ministru al Tineretului şi Sportului în guvernul Văcăroiu, consilier al fostului prim-ministru Nicolae Văcăroiu şi şef al Departamentului Organizare al PDSR. Ce este mai grav, tatăl lui Gheorghe Angelescu, Vasile Angelescu, a fost un cunoscut şi temut ofiţer de Securitate, şcolit de KGB la Moscova în anii '50, care şi-a început cariera ca torţionar la Canal, unde s-a ocupat inclusiv de saşii si şvabii deportaţi, iar ulterior a devenit un apropiat ai foştilor şefi ai Direcţiei de Informaţii Externe (DIE), generalii Ioan Mihai Pacepa şi Nicolae Doicaru, care i-au încredinţat funcţii de conducere în Brigada U (unitate specială, foarte secretă, denumită şi Fantome).

Conform dezvăluirilor făcute de fostul colonel SIE Cornel Nemetzi în cartea sa < Ultimul curier ilegal > (tipărită în 2013, la editura Marist), în paginile 351-367, Vasile Angelescu a fost agreat de consilierii sovietici şi a lucrat mult timp pe spaţiul germanic (Republica Federală Germania şi Austria), sub conducerea directă a lui Pacepa. Unul din marile sale succese în perioada respectivă a fost organizarea răpirii de la Viena în 1958 a disidentului anticomunist Traian Puiu şi aducerea sa în România. Angelescu a activat în cadrul Grupului Z al DIE, care îşi avea sediul în Berlinul de Est şi se ocupa, în colaborare cu formaţiunile similare ale serviciilor comuniste frăţeşti şi sub coordonarea sovieticilor, de răpirea şi lichidarea anticomuniştilor din întreaga Europă de Vest. Drept recompensă pentru serviciile aduse, generalul Pacepa l-a trimis la Viena (cu nume fals şi sub acoperirea de funcţionar al Agenţiei Economice Române), unde a activat timp de 9 ani, având ca misiune principală < Operaţiunea M > (Moştenirea), care consta în convingerea emigranţilor români din diaspora (mulţi de naţionalitate germană) să-şi lase moştenire prin testament toate bunurile rudelor rămase în ţară, care primeau însă doar o mică parte din valoarea acestora şi numai în lei.

În anul 1980, după fuga generalului Pacepa, Vasile Angelescu a fost trecut în rezervă, cu gradul de colonel, întrucât contraspionajul românesc l-a suspectat că ar fi fost şi agent al GPU (serviciul de spionaj al KGB). După evenimentele din decembrie 1989, colonelul Angelescu a fost reactivat, a fost avansat general-maior şi numit şef al unităţii Fantome din SIE, unde l-a avut locţiitor pe colonelul Cornel Biriş, ofiţerul care l-a racolat şi instruit pe actualul premier Victor Ponta în SIE. Potrivit lui Cornel Nemetzi, după ce fiul său a fost numit ministru al Tineretului şi Sportului în Guvernul Văcăroiu, în urma alegerilor parlamentare şi prezidenţiale din 1992, generalul Angelescu a afirmat că a meritat această demnitate deoarece el ar fi finanţat campania electorală a preşedintelui Ion Iliescu, iar fiul său ar fi făcut parte dintr-o echipă de şoc care rupea afişele electorale ale opoziţiei, punându-si astfel viaţa şi libertatea în pericol. Generalul Angelescu s-a mai lăudat că fiul său va deţine funcţii şi sub alte guvernări, indiferent de coloratura lor politică, fapt care s-a împlinit, având în vedere că a rămas consilier la Cotroceni sub toate guvernările şi sub toţi preşedinţii din 2000 până în prezent.

Dacă promovarea lui Gheorghe Angelescu de către fostul preşedinte Ion Iliescu este explicabilă, este de neînţeles menţinerea sa în funcţia de consilier prezidenţial de către ex-preşedintele Traian Băsescu, care a fost artizanul principal al raportului de condamnare al comunismului din 2006. Mai ales că Gheorghe Angelescu a fost şi autorul unor gafe impardonabile, cum a fost decorarea în 2010 a unuia din ultimii miniştri de interne ai lui Ceauşescu, Gheorghe Homoştean, cunoscut pentru implicare în acţiuni represive, ca operaţiunea < Autobuzul >. Să-l fi şantajat generalul Angelescu pe Traian Băsescu în legătură cu colaborarea sa cu DIE? Ori o fi intervenit generalul Pacepa, aflat în graţiile aliaţilor noştri americani, pentru fiul fostului său subaltern şi colaborator apropiat? Cert este că menţinerea în funcţie la Palatul Cotroceni a fiului generalului Vasile Angelescu reprezintă o vulnerabilitate atât pentru dumneavoastră, domnule preşedinte, cât şi pentru securitatea naţională a României.

Cum vor coabita la Cotroceni fiul unui fost torţionar comunist cu fostul preşedinte al Institutului pentru Studierea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, Andrei Muraru, pe care l-aţi numit consilier prezidenţial pe probleme cu societatea civilă şi autorităţile publice?

Expertiză îndoielnică în securitate naţională

Cred că această vulnerabilitate ar fi trebuit să vă fie semnalată de consilierul dumneavoastră pentru securitate naţională, George Scutaru, a cărui expertiză în materie ridică semne de întrebare. Licenţiat în istorie, fără doctorat sau grad didactic universitar, corespondent ProTv şi Mediafax la Moscova, purtător de cuvânt al preşedintelui partidului Alianţa pentru România, Teodor Meleşcanu, George Scutaru a făcut carieră politică în PNL, după fuziunea cu APR din 2001. În ultimii ani, a deţinut funcţiile de preşedinte al organizaţiei judeţene Buzau a PNL şi de lider al grupului parlamentar al PNL de la Camera Deputaţilor.

Conform CV-ului său, oarecare expertiză în domeniul apărării şi securităţii naţionale a putut obţine doar în urma absolvirii Colegiului Naţional de Apărare, Colegiului Naţional de Informaţii şi a unor cursuri organizate sub egida NATO pentru parlamentarii din statele membre, precum şi prin deţinerea funcţiei de vicepreşedinte al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională de la Camera Deputaţilor. Apropo de protestele îndreptăţite stârnite de recenta adoptare a Legii securităţii cibernetice, George Scutaru ar trebui să vă explice, având în vedere funcţia deţinută în Comisia de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, cum a trecut această lege de Camera Deputaţilor prin adoptare tacită. De asemenea, ar trebui să vă ofere explicaţii cu privire la funcţia de preşedinte de onoare al Ligii Militarilor Profesionişti, pe care o deţine din 2011, în condiţiile în care din CV-ul său nu rezultă că ar fi fost militar activ.

MRU, caz-şcoală de oportunism şi veleitarism politic

Stupefacţie maximă a creat în ultimele zile numirea în funcţia de consilier personal a senatorului PDL Mihai Răzvan Ungureanu, un personaj contestat vehement pe eşicherul politic şi în peisajul mediatic autohton. Mihai Răzvan Ungureanu reprezintă un adevărat caz-şcoală de oportunism şi de traseism politic: înainte de 1989, a fost promovat membru al CC al UTC; în timpul guvernării CDR-PD-UDMR, a fost promovat secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe de către PD şi a fost menţinut în această funcţie în guvernul PSD condus de Adrian Năstase; în guvernul Alianţei DA condus de Călin Popescu Tăriceanu, a fost desemnat ministru de externe de către PNL; a trădat PNL şi pe premierul Tăriceanu în favoarea preşedintelui Traian Băsescu, care l-a numit director la SIE; a fost impus de preşedintele Traian Băsescu prim-ministru al ultimului guvern PNL-UNPR-UDMR, care a fost răstrurnat prin moţiune de cenzură de către USL la finele lunii aprilie 2012; a abandonat PDL şi a înfinţat un partid-rateu şi pasager, denumit Forţa Civică, după care a revenit în PDL şi, mai nou, în < noul şi marele PNL >.

Ca ministru de externe, Ungureanu s-a remarcat prin îngroparea definitivă a recuperării tezaurului României de la Moscova şi a proprietăţilor Fundaţiei Gojdu de la Budapesta. Ca prim-ministru, Ungureanu s-a remarcat prin cesiunile făcute corporaţiilor străine care urmăreau exploatarea aurului prin cianurare şi a gazelor de şist prin fracturare hidraulică în România, cesiuni care au declanşat ample proteste ale < partidului-Facebook > care v-a susţinut la alegerile prezidenţiale. Atât ca secretar de stat cât şi ca ministru de Externe, Ungureanu a neglijat sau a privit de sus diaspora românească, începând cu românii din jurul graniţelor ţării noastre, respectiv din Ucraina, Serbia şi Ungaria.

Mihai Răzvan Ungureanu a fost vehement criticat pentru traiul de huzur (muşchi de vită Kobe, băuturi şi parfumuri fine ş.a.) şi pentru sinecurile de care a beneficiat în funcţiile deţinute. Ultimul lucru pe care l-a făcut ca ministru de Externe în guvernul Tăriceanu a fost să-şi dubleze, printr-o ordonanţă de urgenţă, salariul pe care urma să-l primească (8.000 de euro lunar) în postul pe care urma să plece la Viena (coordonator adjunct la Iniţiativa de Cooperare pentru Europa de Sud-Est). Iar soţia sa, stabilită de mai mulţi ani la Viena, a primit o indemnizaţie anuală de 85.000 de euro (peste 7.000 de euro pe luna) de la OMV AG Austria (cumpărătoarea pachetului majoritar la Petrom) pentru aşa-zise servicii de consultanţă medicală. Nu putem omite nici că Mihai Răzvan Ungureanu a fost acuzat public în 2009 că ar fi agent străin de către un fost purtător de cuvânt al SRI, scriitorul Nicolae Ulieru, care a precizat că poate oferi probe în acest sens, dacă va fi audiat de comisiile parlamentare de control ale SRI şi SIE.

Cherchez les femmes!

Fără a cădea în scenarită sau în misoginism, vă recomand, domnule preşedinte, multă precauţie şi faţă de femeile-consilier de la Palatul Cotroceni. Doamna Delia Dinu, pe care aţi menţinut-o în funcţia de şef al protocolului, a fost ofiţer al Serviciului de Protecţie şi Pază, care a efectuat şi activităţi de poliţie politică, prin unitatea sa informativă, în mandatele preşedintelui Traian Băsescu. Iar purtătorul dumneavoastră de cuvânt, doamna Tatiana Niculescu-Bran, a activat în Institutul Cultural Român, instituţie care a avut şi are tangenţe cu Serviciul de Informaţii Externe. Din păcate, această doamnă a atras deja mai multe critici atât din cauza modalităţii de comunicare instituţională aleasă (pe Facebook), cât şi din cauza cârtelii la adresa condiţiilor de muncă de la Palatul Cotroceni. Pentru a fi cu adevărat un preşedinte al tuturor românilor, va trebui să-i temperaţi acestei doamne şi unele cârteli antiortodoxe fervente, având în vedere că religia ortodoxă este majoritară în România.

Domnule preşedinte, v-am adresat această scrisoare deschisă cu cele mai bune gânduri, în calitate de parlamentar independent şi de cetăţean român din Transilvania (care are şi origini germanice, una din străbunicile mele având numele Wagner), care v-a votat la recentele alegeri prezidenţiale şi care doreşte să izbândiţi în realizarea unei Românii normale, a unei Românii a lucrului bine făcut. Revenind la declaraţia mea politică < A venit vremea teutonilor! >, trebuie să vă spun, însă, că, în opinia mea şi nu numai, unii dintre consilierii dumneavoastră nu poartă armurile grele ale competenţei, experienţei, decenţei, rigorii şi responsabilităţii. Iar, dacă credeţi că români au votat împotriva imposturii reprezentate de Victor Ponta, Liviu Dragnea, Gabriel Oprea, Daniel Constantin ş.a. pentru a se realiza restauraţia imposturii reprezentate de Mihai Răzvan Ungureanu, Gheorghe Falcă, Traian Igaş, Roberta Anastase, Andrea Paul Vass, Sorin Blejnar (văzut la sediul de campanie al ACL în seara turului doi al alegerilor prezidenţiale), emanaţi ai şcolii politice a fostului preşedinte Traian Băsescu, vă înşelaţi amarnic. Nu vă lăsaţi înconjurat de impostură, incompetenţă şi demagogie sau de oameni ai serviciilor secrete, pentru că riscaţi să o sfârşiţi politic la fel de repede şi de trist ca fostul preşedinte Emil Constantinescu.

Cluj-Napoca

04.01.2015

Senator independent

Valer Marian

PS: Partea a doua a scrisorii va fi dedicată şefilor de servicii secrete şi de parchete pe care vi-i lasă moştenire tandemul Traian Băsescu - Victor Ponta".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cred ca totusi, un om intelept si echilibrat, isi da seama de calitatea oamenilor dupa primele 6 luni de comunicare si co-existenta cu ei. Dl. presedinte ar putea sa nu se uite la ce-au facut inainte, ci la comportamentul si profesionalismul lor actual. Isi va da seama clar. Si poate sa-i vada si prin prisma derapajelor pe care le-au avut in cadrul alegerilor, indiferent de care parte s-au situat. In rest, tine de gustul omului, deh...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb